Makro přidá malé obchody v centrech měst. Zkusí i bez obsluhy

Pavla Adamcová | rubrika: Aktuality | 30. 1. 2024
Makro přidá malé obchody v centrech měst. Zkusí i bez obsluhy

Zdroj: Makro

Velkoobchodní řetězec Makro se letos zaměří na rozšiřování malých obchodů „v sousedství“. Do nové sítě městských prodejen pod vlastní značkou Bonveno během dvou týdnů přibydou dvě nové v Praze: na Vinohradské třídě a Prokopově náměstí na Žižkově. 

Se značkou Makro cílí na „uspěchané“ zákazníky ve městech. Čtyři prodejny menšího formátu otevřely v pilotním provozu v Praze už loni. „První zpětná vazba našich zákazníků ukazuje, že se jim naše prodejny líbí a začínají se pravidelně vracet,“ říká generální manažer sítě v Česku Karel Bárek. Koncept se už rozvíjí v několika státech Evropy.

Letos chce Makro pod značkou Bonveno v Česku otevřít celkem dvacet obchodů. Podle šéfa Makra ČR Jiřího Nehasila jich ale mohou být v budoucnu ve velkých českých městech až stovky.

Tyto menší prodejny v současnosti nabízejí přes 3000 položek včetně občerstvení, léků, drogerie, krmiv pro zvířata, lahůdek nebo ovoce a zeleniny. Jejich velikost se pohybuje v průměru od 40 až do 140 metrů čtverečních. „A tak to chceme i nadále udržet,“ dodává Bárek.

Čím se podle Bárka hodlá Bonveno odlišit od konkurence, je mimo jiné digitalizace. „Na LCD monitorech v obchodě komunikujeme sezónní nabídku, dále chceme investovat do zákaznické aplikace a také do eshopu,“ říká.

Koncept menších obchodů patřících velkým řetězcům nejsou v Česku novinkou. Přibližně před čtyřmi lety přišel s podobným modelem s názvem Globus Fresh řetezec Globus. Do provozu konceptu ale zasáhla pandemie konoronaviru. Konkureční Billa zase loni spustila projekt drobných obchůdků Viva Billa na čerpacích stanicích OMV. Podobně už přitom v Česku už spolupracuje s konkurenčními benzinkami Shell.

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Makro plánuje dál rozvíjet také alianci prodejen Můj obchod, v nichž pomáhá podnikatelům s provozem. V průběhu roku by se aliance měla rozšířit asi o desetinu na celkem 770 členů. 

„Data o nákupním chování ukazují, že lidé sice do malých lokálních prodejen chodí stejně často jako do řetězců, ale utrácí méně a větší nákupy přesouvají především do supermarketů a diskontů. Pokud se zákazník necítí v obchodě dobře, může to znamenat, že ho provozovatel ztratí na dlouhou dobu dopředu,“ vysvětluje vedoucí aliance Můj obchod Miroslav Pácl.

Řešením je podle něj akční nabídka, atraktivní vzhled prodejen i rozšíření doplňkových služeb.

Podle Pácla je v roce 2024 v plánu také otevření prvních samoobslužných obchodů s nonstop provozem. V rámci dotačních programů jsou podle něj momentálně rozpracované celkem čtyři projekty automatizovaných prodejen.

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

Partners Financial Services