Cena kakaa na komoditní burze výrazně rostla už loni, letos se ale stihla už zdvojnásobit. Z cen okolo 2000 dolarů za tunu se vyšplhala až na více než 8000 dolarů.
To podle analytiků může vést k dalšímu zdražování cukrovinek na pultech obchodů.
„Růst ceny je v tomto období vyšší než u olivového oleje nebo pomerančového koncentrátu, které si již procházejí maloobchodním cenovým vzestupem,“ říká Jiří Tyleček, analytik společnosti XTB.
Důvodem zdražování kakaových bobů je podle Tylečka klimatický jev El Niño, který opět postihl Afriku a narušil sezónnost srážek.
„Už dvě pěstitelské sezóny zasáhlo sucho úrodu nejprve v období vyzrávání kakaových lusků a chabou produkci následně spláchla vlna dešťů, která přinesla nemoci kakaovníků a znehodnocení produkce. Dodávky kakaa z Pobřeží Slonoviny, největšího světového producenta, meziročně klesají o 30 procent, a to již před rokem byly nižší než v letech předcházejících,“ vysvětluje analytik.
Výrobci čokolád si udržují zásoby na několik měsíců dopředu, ceny cukrovinek tak mohou podle Tylečka v obchodech vzrůst až za několik měsíců. Ty s vyšším obsahem kakaa ovšem klidně až o desítky procent. Situaci ale ovlivní také vývoj cen dalších surovin, zejména cukru, a také náklady výrobců.
Výrobci ve snaze udržet ceny už v minulosti přistoupili ke zmenšování balení sladkostí. „Další možností je snižování objemu kakaové složky, případně se do čela marketingových kampaní mohou dostávat produkty postavené na cukru či jiných levnějších surovinách,“ dodává Tyleček.
redakce Peníze.CZ
Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.
Sdílejte článek, než ho smažem