Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

Pavla Adamcová | rubrika: Aktuality | 8. 1. 2024 | 1 komentář
Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

Zdroj: Kateřina Hovorková

Některé obchodní řetězce v Česku se vrátily k dlouho zapomenutým haléřům. Ceny v regálech od Nového roku vyčíslují až na setiny korun.

Ze strany prodejců o čistě marketingový tah, říkají ekonomové. Cílem podle nich je, aby si zákazník všiml, že potraviny zlevnily v souvislosti se změnou daně z přidané hodnoty z 15 na 12 procent.

Velcí obchodníci se po veřejné kritice z konce loňského roku snaží zákazníka upoutat způsobem, který nebyl v tuzemských obchodech k vidění už hodně let. Například v nabídce řetězce Billa se začaly objevovat ceny jako 33,98 koruny za čtvrt kila másla nebo 14,51 koruny za citrony. Stejnou strategii zvolil i konkurenční Penny Market nebo Tesco.

O systémový návrat k haléřům se však ve skutečnosti nejedná, podle ekonoma Víta Hradila ze společnosti Cyrrus jde o pouhý marketing.

„I bez ohledu na momentální výši DPH ‚správná‘ cena zboží nikdy ekonomicky nevychází zaokrouhlená a pokud by tedy záměrem obchodníků bylo v ceně exaktně zohlednit náklady a daně, muselo by zboží být naceněno s přesností na haléř odjakživa, což se ovšem pochopitelně nedělo,“ vysvětluje Hradil.

„Že se tato praxe objevuje právě nyní, je podle mě čistě snahou obchodů signalizovat, že snížení DPH mechanicky v plné výši promítly do konečné ceny. A prostě ‚to tak vyšlo z kalkulačky‘,“ dodává.

Zmíněnou strategii ostatně potvrzují i samotní prodejci. „Ceny zaokrouhlujeme na dvě desetinná místa, abychom snížení sazby DPH u potravin, kterých se to týká, transparentně komunikovali. Zákazník zároveň rozdíl v sazbě DPH takto rozpozná,“ říká mluvčí Billy Dana Bratánková.

Podobně mluví Tomáš Kubík z Penny Marketu. „Důvodem uvádění cen v tomto formátu je změna DPH, kterou jsme v plné výši zohlednili v rámci celého sortimentu. Tuto změnu nezaokrouhlujeme a zohledňujeme v plné výši. Změna je z našeho pohledu maximálně transparentní a zákazník na regále i u pokladny vidí, jak se ve srovnání s prosincem změnila cena,“ dodává mluvčí řetězce.

Zlevnění už před Vánoci

Sazba DPH na potraviny se z dřívějších 15 na 12 procent snížila od 1. ledna 2024 kvůli změně zákona, naopak většina nápojů se přesunula do základní sazby DPH 21 procent.

V prosinci ale ministr zemědělství Marek Výborný po setkání se zástupci obchodních řetězců a svazu obchodu řekl, že potraviny od ledna i přes snížení DPH ještě zdraží. Šéf svazu Tomáš Prouza argumentoval tím, že dodavatelé potravin obchodníkům oznámili, že budou zvedat ceny o pět až deset procent. Na řetězce se následně kvůli tomu snesla vlna kritiky.

Někteří velcí obchodníci proto ještě před Vánoci přispěchali se slevovými akcemi, v nichž s předstihem snížili ceny o DPH u vybraných položek či pro vybrané zákazníky. Už v prosinci srazil ceny o DPH jen pro vybrané zákazníky Penny Market. V polovině měsíce se přidalo také Tesco, které snížení daně promítlo do omezeného počtu zboží.

Řetězec Lidl v návaznosti na konkurenci avizoval, že od Nového roku zlevní více než tisícovku produktů nejen o DPH, ale ještě o další tři procentní body. O které potraviny se konkrétně jedná, zveřejnil řetězec na svém webu.

Na haléře nehraje každý

Zbylé obchodní řetězce se i po úpravě o nové DPH drží cenovek, na které jsou zákazníci zvyklí – tedy zaokrouhlování na desetiny koruny. „Nové ceny jsme na rozdíl od řady jiných prodejců zaokrouhlili na desetníky vždy směrem dolů. U nás tak neuvidíte například cenovku 10,48 Kč, ale 10,40 Kč,“ píše ve své nákupní aplikaci online supermarket Rohlík.cz.

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Ceny v setinách nepoužívá ani Globus. „Pro lepší orientaci a přehled našich zákazníků o celkové ceně nákupu v jeho průběhu jsme vždy jednotlivé ceny striktně matematicky zaokrouhlili na celé desetníky. Zákazníci jsou na tuto cenotvorbu zvyklí, nechceme je nutit nově přepočítávat setiny cen,“ vysvětluje mluvčí Aneta Turnovská.

U zaokrouhlování na desetihaléře zůstávají také Albert, Lidl nebo Kaufland.

Zákazník při platbě kartou zaplatí přesnou částku, která je uvedena na cenovce. Při platbě v hotovosti se desetinná místa zaokrouhlují do 49 haléřů dolů a od 50 haléřů směrem nahoru – zaokrouhluje se až celková částka, ne jednotlivé položky. 

Nižší ceny vydrží do jara, míní expert

Podle agrárního analytika Petra Havla lednové snížení cen o DPH v obchodech vydrží pravděpodobně po celé první čtvrtletí. „Potom ale zřejmě dojde k mírnému navýšení cen, plošně o jednotky procent, tak, jak se začnou projevovat od letoška zvýšené náklady – tedy růst mezd, vyšší ceny vodného a stočného a dopady konsolidačního balíčku,“ odhaduje.

Vliv DPH na ceny jídla v obchodech se přitom podle Havla přeceňuje. „Přece jen jde pouze o tři procenta. To už má větší vliv kurz koruny, která, pokud oslabí, v praxi zdraží dovozy a vytvoří prostor i pro růst cen tuzemské produkce,“ říká.

Jiný vývoj lze podle něj očekávat v případě cen ovoce a zeleniny, kde mohou ceny na jaře vzrůst sice dočasně, ale výrazněji. „Vzhledem k tomu, že loňská evropská produkce byla nižší kvůli počasí, tak i nabídka pro letošní rok bude nižší. To se zřejmě projeví v nárůstu cen do doby letošní sklizně,“ dodává Havel.

Pamatujete? Jak poznat vzácné haléře

Poslední haléřové mince se přestaly používat v roce 2008. Máme k nim plno zajímavostí. I s obrázky. Podívejte se do fotogalerie.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Odeslání přes Balíkovnu jen za 30 Kč. Pošta láká na slevu

3. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Odeslání přes Balíkovnu jen za 30 Kč. Pošta láká na slevu

Po celý duben mohou lidé odesílat zásilky přes službu „Balíkovna na adresu“ jen za 30 korun. Standardní cena je 109 korun pro registrované a 119 korun pro neregistrované uživatele.Speciální... celý článek

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Rekordní pokuta pro Elektrolux. Diktoval prodejcům ceny

13. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Rekordní pokuta pro Elektrolux. Diktoval prodejcům ceny

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyměřil výrobci elektroniky Electrolux rekordní pokutu 125 milionů korun za dlouholeté protisoutěžní jednání. Firma pochybení přiznala a nepodala... celý článek

Řetězce zkoušejí, co jim projde, říká právnička o kouzlení se slevami

8. 2. 2024 | Pavla Adamcová

Řetězce zkoušejí, co jim projde, říká právnička o kouzlení se slevami

Řada obchodníků stále nepočítá slevy tak, jak by podle už rok platných unijních pravidel měla. Cenovkami často matou zákazníky. „Ta vynalézavost je neuvěřitelná,“ říká v rozhovoru Veronika... celý článek

Partners Financial Services