Československá tříkoruna. Nechtěný dárek od soudruhů ze Svazu

Gabriel Pleska | rubrika: Publicistika | 26. 9. 2022
V různých domácnostech bývají různé krabičky a různá šuplátka s památkami na dávno ztracený čas. Pohlednice, dědečkovy medaile a samozřejmě mince po mamince nevlastního strýce. Ve známé písničce z nich civí císař jako živý, ale my se podíváme na mince i papírové peníze přece jenom trošku novější. Peníze kuriózní nominální hodnoty.
Československá tříkoruna. Nechtěný dárek od soudruhů ze Svazu
Tříkoruna tištěná tajně v sovětském závodu Goznak před měnovou reformou r. 1953
Zdroj: Shutterstock

V čase poletíme zpátky nejdřív do šedesátek a pak ještě dál, ale napřed se na momentíček zastavíme v devadesátých letech. I když spíš jen kvůli efektu.

Tak tedy začátek devadesátých let, starý režim je pryč a ještě moc nevíme co dál. Ze stínů, kde se roky skrývali, vycházejí čarodějové a národ naslouchá jejich dávno zapomenutému učení: ekonomii. Své příznivce má pán kravat Václav Klaus, ale snad ještě víc jsme fascinovaní mužem, který má díky vousu a epesnímu rozcuchu vzhled pravého černokněžníka. Valtr Komárek, reformátor z roku 1968. A jeho magnetizující vize: marka bude za dvě koruny.

Letíme z budoucnosti, a tak víme, že marka za dvě koruny nikdy nebyla. A nikdy nebude, protože ani marka už není. Tahle verze budoucnosti nenastala. Ale věřte tomu, nebo ne, byla kdysi marka za koruny tři a bylo to právě v době Komárkově. V šedesátkách.

Marka za tři koruny

V roce 1965 se totiž na Slovensku v Kremnici razila krásná tříkoruna, která měla v průměru úplně stejných 2,35 centimetru jako západoněmecká marka a vážila stejných 5,5 gramu (váhou i velikostí tedy někde mezi dnešní pěti- a desetikorunou).

A shodou okolností se začala razit v době rozvolňování, kdy se najednou dalo vyjet na Západ. A tam měli v automatech za marky kdejaké zboží, které i socialistický člověk potřeboval, jenže v hospodářství s heslem každému podle jeho potřeb nebylo k mání. Říká se dokonce, že tříkoruny se přestaly razit právě kvůli tomu, po intervencích západoněmecké vlády, ale to je možná jenom legenda.

Mince českoslovenká tříkorunaZdroj: Shutterstock

V porovnání s ostatními mincemi se tříkorun vlastně udělalo málo (to se dá asi říct, i když číslo neznáme). Nejsou vzácné, ale nepatří taky k těm, na které narazíte v rodinných památkách nejčastěji. Snad jsme ty automaty na punčocháče v Německu krmili až až.

Jiná teorie říká, že za konec tříkoruny mohlo nově budované metro. Za svezení se totiž platilo mincemi vhozenými do turniketu a plán byl prodávat jízdu za dvě koruny… Což byla údajně dobrá záminka, k tomu, abychom se zbavili mince s nepopulární hodnotou, na kterou jsme si nikdy nezvykli.

Jestli je to pravda, to se asi nedozvíme. Víme ale to, že od roku 1970 se už tříkoruny v Kremnici nerazily, v roce 1972 se znovu začaly dělat dvoukoruny, a když v roce 1974 začalo jezdit metro, jízdné bylo – za kačku.

Mince německá markaZdroj: Shutterstock

Tyhle marky se dělaly od roku 1950, pořád stejné platily do roku 2002, kdy Německo přelo na euro. Ve světě mincí je to velmi pěkný výkon. Naše nejdéle používaná mince – koruna se slečnou sázející lipku – se držela od roku 1957 do rozdělení měny v roce 1993. A ještě se jí na lícní straně třikrát změnil státní znak a nápis.

Pokud v domácí krabičce s památkami ztracených časů tříkorunu najdete, asi si ji nechejte – je to pár gramů mědi, troška niklu a když za ni utržíte dvě stovky, ještě budete rádi. To si radši najděte někoho, kdo si pro vás na tu dobu nad kotoučkem kovu zavzpomíná.

Ruská trojka

Tříkorunová mince ale nebyla první a jediné československé platidlo s nominálem tři. Dokonce se nedá říct, že by tady trojka neměla tradici. Když se počítalo na kopy, dával trojkový nominál nakonec docela smysl. Takže se za Marie Terezie razily tříkrejcary a troníček, co dostával šneček na tabáček, to byl původně tříhaléř. Jenže po přechodu rakousko-uherského měnového systému na desítkovou soustavu v roce 1857 už trojky moc smyslu nedávala. Desítku ani stovku z nich rozumně neposkládáš.

A troníček na tabáček, bude z tebe hajdaláček
Zdroj: Shutterstock

Anketa

Pamatujete tříhaléř?

V Rusku přešli na počítání do desíti a do sta už o půldruhého století dřív, za reformátora Petra Velikého. Ale proč hledat logiku a smysl, když je duše: tříkopějky razili dál a dál. A svoje pak mělo i sovětské Rusko a později Sovětský svaz. A i k nám trojka přišla s mudrci nebo poradci z východu.

„Naše měna je pevná a měnová reforma nebude, všechno jsou to fámy, které šíří třídní nepřátelé,“ říkal prý prezident Antonín Zápotocký 29. května 1953 v rozhlase. O den později byla reforma vyhlášena. Chystala se dopředu, ale kvůli utajení se nové bankovky (nebo přesněji státovky) tiskly v Rusku. S akcí vůbec vypomáhali tehdy všudypřítomní sovětští poradci a ať už to bylo na jejich radu, nebo z přílišné horlivosti některého z českých komunistů, jednou z novinek byla taky papírová tříkoruna – vidíte ji na úvodním obrázku úplně nahoře – a hliníkový tříhaléř. Platit přestaly v roce 1973, respektive 1976.

Ani tříhaléře a papírové tříkoruny nemívají valnou sběratelskou cenu. Tedy až na tříhaléř z roku 1962, ten může přijít i na pár desítek tisíc a patří k mincím, které se dnes často padělají.

3 ruble 1961Zdroj: Shutterstock

Svazový třírublík – ideový vzor lidově demokratické a později socialistické tříkoruny.

Měnová reforma v roce 1953 byla loupež, která připravila lidi o podstatnou část peněz. A nutila je krkolomně počítat s trojkou. Kromě tříkoruny a tříhaléře přinesla ale ještě další v našich krajích nezvyklý nominál. Pětadvacet. Pětadvacetníky a pětadvacetikoruny. Jedna ta bankovka byla mimochodem docela pěkná a súdruh Žižka na ní ani neměl ľahký gulomet. Ale o tom víc v samostatném článku.

Máte je ještě doma? Za kolik prodáte neplatné koruny

Už neplatí, ale to neznamená, že nemají hodnotu. Podívejte se do krabiček a šuplíků a porovnejte nálezy s naší galerií neplatných pokladů. Víc fotek po kliknutí.

A tohle už jste četli?

Kunička
Zdroj: Shutterstock

Každý baží po tvrdé valutě. Byly ale doby, kdy se platilo měkoučkým a heboučkým, totiž kožešinami. Anebo doslova měkkýši. Ty doby jsou pryč, ale zůstává po nich památka v podobě názvů některých dnešních měn. Jiné se zas jmenují po zbraních anebo po úplných nesmyslech: rakouský zlatý byl stříbrný a v republikách se platí korunami. A jüan sice znamená kulatý, ale kulatý je na něm nejvýš předseda Mao.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+189
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services