Do Chorvatska s eurem. Kolik si připlatíte a kde nejvíc

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 28. 5. 2023 | 1 komentář
Nejdřív ta dobrá zpráva: Do Chorvatska tentokrát dojedete bez hraničních kontrol. A teď ta špatná: Ceny jsou o hodně vyšší – a ještě stoupnou.
Do Chorvatska s eurem. Kolik si připlatíte a kde nejvíc

Zdroj: Gabriel Pleska / Midjourney

Začátek letošního roku přinesl v Chorvatsku hned dvě důležité změny. Po deseti letech v Evropské unii vstoupilo do schengenského prostoru, a zrušilo tedy kontroly na hranicích se Slovinskem a Maďarskem. A zároveň vstoupilo do eurozóny, tedy přešlo z chorvatských kun na eura. Obojí výrazně ovlivnilo i turisty.

Pokud vám nějaké chorvatské kuny zbyly, v Česku se jich už nezbavíte. Poradíme ale, kde a za kolik kuny za eura vyměníte přímo v Chorvatsku.

Zaokrouhluje se vždycky nahoru

Přechod na euro proběhl podle chorvatské vlády bez technických problémů. Už během prvních dní roku ale zaplavily tamní média a především sociální sítě stížnosti na drahotu, kterou lidé spojovali s přechodem k nové měně.

Inflace přitom měla i jiné – nebo zejména jiné – příčiny. Ale je fakt, že mnozí obchodníci přechodu využili k zaokrouhlování. Směrem nahoru pochopitelně. A takové zaokrouhlení se nejvýrazněji projeví u relativně levných věcí denní potřeby – tam i zvýšení o pár centů znamená zvýšení o dost procent.

Chorvatské Sdružení na ochranu spotřebitelů podle deníku Balkan Insight uvádí, že nejvíc si lidi stěžovali na zdražení kávy, kterou podle průzkumů pije přes 90 procent tamních obyvatel. V prosinci stála káva v baru osm kun, což by odpovídalo 1,09 eura. V lednu ji restauratéři prodávali za 1,2 eura nebo ještě kulatějších 1,5 eura. V přepočtu na koruny zdražila skoro o deset korun, ze zhruba 26 na téměř 36 korun. Podobné to bylo s pečivem i dalšími základními potravinami.

Vláda proto varovala obchodníky, aby přechod na novou měnu nezneužívali. Na potvrzení, že to myslí vážně, vyslala do obchodů kontroly. Státní inspektoři už po prvním týdnu kontrol podali žaloby na téměř 200 obchodníků. V dalším kroku vláda prodejcům nařídila, aby zajistili, že ceny nebudou vyšší, než byly k 31. prosinci.

Nejvíc zdražilo jídlo a hospoda

Strach spotřebitelů ze zvýšení cen po přechodu z domácí měny na euro má historické opodstatnění. Přišlo prakticky v každé zemi, která to udělala. Chorvatsko ale bylo ve speciální situaci. Žádná jiná země na euro nepřecházela v době tak vysoké inflace.

Když Chorvatská národní banka nechala provést analýzu dopadu opuštění kuny na spotřebitelské ceny, vyšlo jí, že byl relativně malý – v lednu a únoru činil 0,4 procentního bodu.

Inflace ostatně od ledna postupně klesala až na dubnových 8,9 procenta (v Česku pro srovnání byla 12,7 procenta).

Meziroční inflace v Chorvatsku dubane 2021–duben 2023Graf: Peníze.cz, data: Državni zavod za statistiku

Zvětšíte klikem

Ovšem – a to samozřejmě bude zvlášť zajímat turisty – různé věci zdražují různě. A ty, u kterých ceny rostly, jsou právě ty, které ovlivní to, na kolik je vyjde dovolená.

Poslední data máme z dubna. Říkají, že meziročně – od loňského dubna – vzrostly ceny potravin a nealkoholických nápojů o 15,7 procenta, ceny restaurací a hotelů o 15,5 procenta. Tohle zdražení znamená, že pokud jste si loni zašli nakoupit nebo se najíst do restaurace a utratili jste v přepočtu 1000 korun, dneska byste za to samé dali přes 1150 korun. Pomoct vám může i naše procentní kalkulačka.

Za levnými nákupy do Slovinska

Samotné Chorvaty pak samozřejmě trápí i zvyšování jiných cen: nábytek a vybavení domácnosti jim meziročně podražily o 10,8 procenta, bydlení a energie v průměru o 8,6 procenta…

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojistění podle svých představ

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

  • Chci se pojistit
  • Chci nás pojistit

„Nyní, když jsme úspěšně zavedli euro, se ceny zbláznily. Jsme dražší než téměř všichni naši sousedé, včetně bohaté Itálie. Na druhou stranu řetězce, které prodávají potraviny, a výrobci potravin, zbohatli víc než kdy jindy. Jejich zisky vzrostly o 300 procent,“ hodnotil v květnu chorvatský novinář Jurica Körbler v deníku Glas Istre přijetí eura i blížící se desetileté výročí vstupu Chorvatska do Evropské unie.

Není vám to celé povědomé? Podobností s Českem je víc. Tak jako Češi jezdí za lacinějšími nákupy do Polska, Chorvati začali vyjíždět do levnějšího Slovinska. Podle cenového srovnání deníku Jutarnji jsou ceny v tamním Lidlu v průměru dokonce o 40 procent nižší než v chorvatském. Média si pochopitelně smlsla na fotkách ministra chorvatské vlády na nákupu ve slovinském Lidlu. Proti tomu je tuzemská kauza, kdy lidem nakupování v Polsku radil ekonomický poradce premiéra, jen slabý odvar.

Drahá dovolená

Zdražení potravin Čechy asi nezaskočí. Známe to. Kromě toho rostly ceny, které si účtují restaurace, a pak taky zdražovaly hotely, hostely a vůbec všichni, kdo nabízejí střechu nad hlavou.

Ceny ubytování v soukromí budou podle deníku Dnevnik v průměru o 30 procent vyšší než dřív. Byt, který stál loni během vrcholné letní sezony 60 eur na noc, bude letos stát kolem 80 eur, odhaduje list.

Ceny jídla a pití jsou samozřejmě závislé na lokalitě. Jiné jsou v turistických magnetech, jiné na zapadlejších místech. Server Croatia Tourism, který nabízí turistům servis a kromě jiného pro ně sleduje i ceny, uvádí pro letošek například takovéhle ceny kávy s mlékem: v obyčejné lokalitě za něj dáte kolem 1,5 eura, v lepší destinaci 2 eura a v Dubrovníku na hlavní ulici Stradun klidně 3 eura a víc. Pivo v průměrném baru vychází na 2,5 až 4 eura, pizza na 7 až 15 eur a grilovanou bílou rybu mnohdy nekoupíte pod 20 eur.

Dobrá zprávou pro Čechy, kteří se do Chorvatska chystají v nejbližších týdnech a autem, je, že chorvatská vláda před sezonou upravuje ceny pohonných hmot. Prozatím oznámila strop na následujících 14 dní počínaje 23. květnem. Díky tomu teď litr benzinu vyjde nejvýše na 1,32 eura (31,31 Kč) a za litr nafty dají 1,24 eura (29,41 Kč). Pokud by tak neučinila, byly by benzín i nafta dražší o pět korun. Bližší srovnání uvádí deník Dnevnik.

Bude dráž!

Jestli byste do Chorvatska rádi, ale zdá se vám letos drahé, možná raději zatněte zuby a jeďte. Příští rok bude nejspíš ještě dráž. V některých místech, kam se chce podívat nejvíc lidí, se totiž napřesrok pravděpodobně bude platit kromě pobytového poplatku taky ekologická daň – tu se země chystá zavést právě kvůli zátěži, kterou pro ni znamená nadměrný turismus.

Ministryně cestovního ruchu Nikolina Brnjacová naznačila, že by se mohlo jednat o poplatek ve výši od jednoho do tří eur za den. O tom, kde a kolik to bude, budou ale nakonec rozhodovat samosprávy. Tento poplatek se pravděpodobně bude týkat i jednodenních návštěvníků a je klidně možné, že při návštěvě víc míst ho zaplatíte víckrát. Půjde tedy vlastně o jakési vstupné: jak se ale bude hradit, pokud bude zavedeno, to zatím není známo.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,165+0,01 Kč
Americký dolar23,481+0,01 Kč
Britská libra29,375+0,01 Kč
Švýcarský frank25,729+0,04 Kč
Turecká lira72,296+0,10 Kč

Kde se vzala kuna

Kunička
Zdroj: Shutterstock

Každý baží po tvrdé valutě. Byly ale doby, kdy se platilo měkoučkým a heboučkým, totiž kožešinami. Anebo doslova měkkýši. Ty doby jsou pryč, ale zůstává po nich památka v podobě názvů některých dnešních měn. Jiné se zas jmenují po zbraních anebo po úplných nesmyslech: rakouský zlatý byl stříbrný a v republikách se platí korunami. A jüan sice znamená kulatý, ale kulatý je na něm nejvýš předseda Mao.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services