Okamžité platby v eurech umí druhá banka. Co ostatní?

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 22. 5. 2023 | 2 komentáře
Po tuzemské Oberbank spustila okamžité SEPA platby také J&T Banka. Jako třetí by se mohla přidat Fio banka.
Okamžité platby v eurech umí druhá banka. Co ostatní?

Zdroj: Shutterstock

Okamžité SEPA platby v eurech v Česku poskytují už dvě banky. Nově je spustila J&T Banka. „Klientům je nabízíme od 2. května,“ potvrdila webu Peníze.cz mluvčí Monika Veselá.

Už od druhé poloviny roku 2020 umožňuje okamžité SEPA platby tuzemská Oberbank. Od ledna 2022 je nabízí nebankovní společnost Fairplay Pay.

Rozdíl oproti standardním převodům je podobný, jako už známe z okamžitých plateb v korunách mezi tuzemskými bankami: peníze se převedou prakticky ihned, a to kdykoliv – tedy i v noci, o víkendu nebo o svátcích.

Z dalších bank je nejblíže spuštění okamžitých plateb v eurech Fio. Počítá s nimi v nových obchodních podmínkách a objeví se také v novém sazebníku, přestože budou bez poplatku.

Přes Slovensko nebo Rakousko

Jako první banka v Česku nabídla okamžité SEPA platby od druhé poloviny roku 2020 Oberbank. „Dnes patři už k zavedeným produktům,“ říká mluvčí Monika Heiserová. Tuzemská pobočka se do evropského platebního systému SEPA Instant Credit Transfer (zkráceně SCT Inst) zapojila prostřednictvím své mateřské rakouské banky.

První finanční institucí, která se na seznamu SCT Inst objevila přímo s napojením z Česka, se v lednu 2022 stala nebankovní společnost Fairplay Pay.

Tuzemská J&T Banka teď spustila okamžité SEPA platby díky zapojení její slovenské pobočky do schématu okamžitých plateb, které zajišťuje Národní banka Slovenska pro převody mezi slovenskými bankami. Prostřednictvím evropského systému SCT Inst umožňuje okamžité europlatby i do bank v rámci prostoru SEPA.

Oblast SEPA zahrnuje členské státy Evropské unie a některé další země (Velká Británie, Island Švýcarsko, Norsko, Monako, San Marino a Vatikán). Podmínkou okamžitého převodu samozřejmě je, aby ho umožňovala také banka příjemce.

J&T odesílá okamžité SEPA platby do maximální výše 100 tisíc eur pro fyzické i právnické osoby. „U příchozích plateb limit nemáme, záleží to na bance odesílatele,“ upřesňuje mluvčí Monika Veselá. Limit 100 tisíc eur pro jednotlivou platbu je nicméně maximem i podle společných pravidel systému SCT Inst.

Fyzické osoby mohou odesílat okamžité SEPA platby z J&T Banky bez poplatku, právnické osoby podle současného sazebníku zaplatí tři koruny.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Z dalších bank působících v Česku je nejblíže spuštění okamžitých plateb v eurech Fio. Zařadila už je do nových obchodních podmínek, o nichž v minulém týdnu informovala klienty. Datum jejich spuštění ale zatím nelze uvést, říká mluvčí Jakub Heřmánek. Interní přípravy jsou podle něj hotové a čeká se jen na termín testování v Národní bance Slovenska.

I česká Fio banka se totiž do okamžitých europlateb zapojí přes svou banku na Slovensku – a ta je dosud nespustila. Testování v tamní centrální bance může trvat týdny, ale i měsíce, upozorňují slovenská média s tím, že záleží na připravenosti konkrétní banky.

„Až okamžité platby v eurech spustíme na Slovensku, chystáme se je začít nabízet i českým klientům. Stejně jako nyní mohou klienti na Slovensku využívat okamžité platby v českých korunách zdarma, budou eurové okamžité platby zdarma i pro klienty v Česku,“ upřesňuje Heřmánek.

„Maximální limity pro okamžité europlatby budou v přepočtu na české koruny stejné, jako máme pro tuzemské korunové okamžité platby. Tedy pro jednotlivou platbu do ekvivalentu 100 tisíc korun, souhrnný denní limit je 400 tisíc korun,“ dodává Heřmánek.

Budou povinné pro všechny?

Klienti dalších retailových bank v Česku se okamžitých europlateb zřejmě v dohledné době nedočkají. Banky zatím teprve zvažují jejich přípravu, nebo chtějí počkat na jejich větší rozšíření v Evropě. Případně je spustí, až začnou být povinné.

Kvíz

Zdroj: Shutterstock

Kdy přestaly platit desetníky a kdy padesátníky? Na jaké oko neviděl Žižka na československých bankovkách? Od kdy jsme měli tříkorunové mince? 

Vyznáte se v korunách? Ukažte, co všechno víte!

„Rádi bychom implementovali okamžité SEPA platby v eurech pro celou skupinu mBank, proto bychom rádi připravili globální řešení pro mBank v Česku, Polsku i na Slovensku. Toto řešení vyžaduje náročnou provozní a technickou přípravu, proto zavedení takových plateb momentálně intenzivně analyzujeme a o jejich implementaci na český trh budeme včas informovat,“ říká Kristýna Dolejšová, mluvčí české mBank.

„Zatímco většina bank v Česku umí okamžité platby přijímat i odesílat, podstatná bank v Evropě to zatím nezavedla. Jakmile se situace změní, budou české banky okamžité platby v eurech také implementovat,“ říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Podle mluvčí Komerční banky Šárky Nevoralové už na toto téma běží intenzivní debata s mateřskou Société Générale. „Okamžité převody v eurech budeme realizovat až podle zákonných požadavků, nicméně termíny ještě známy nejsou,“ říká. Podobně reagovaly ČSOB i Moneta. Také další banky jako například Raiffeisenbank či Creditas uvedly, že aktuálně tuto službu nepřipravují.

Evropská komise loni přišla s návrhem, aby banky začaly SEPA platby povinně převádět okamžitě. Tato povinnost se má týkat nejen bank v eurozóně (s eurem jako společnou měnou), ale také bank z členských zemí EU, které mají vlastní měnu. Projednávání návrhu v unijních institucích ještě neskočilo a definitivní výsledek je tak stále nejasný.

„Novela nařízení SEPA je stále v procesu projednávání, nic nebylo uzavřeno a rozhodnuto. Nejsem schopen říct, jaká povinnost z ní bude vyplývat pro banky v Česku,“ říká Tomáš Hládek, gestor pro platební styk České bankovní asociace.

Podle současných unijních pravidel musí banky zajistit připsání standardní SEPA platby na účet příjemcovy banky v režimu D+1. To znamená, že peníze odepsané z účtu klienta například v pondělí musí být převedeny na účet jiné banky nejpozději následující pracovní den, což je úterý. Víkendy nebo svátky mohou převod dál zdržet. Některé banky už dokáží provést i standardní platbu rychleji. Když klient zadá příkaz do určeného termínu, převedou peníze na účet banky příjemce ve stejný den, a bez příplatku.

Fotogalerie: Nejlepší bankovky roku

Podívejte se, kdo uspěl ve světové soutěži Banknote of the Year.

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,235-0,03 Kč
Americký dolar23,616-0,06 Kč
Britská libra29,364+0,01 Kč
Švýcarský frank25,810-0,17 Kč
Turecká lira72,625-0,02 Kč

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services