Stoupne limit pro platby bez PINu? Pětistovka už není, co bývala

Olga Skalková | rubrika: Když se řekne | 27. 2. 2023 | 1 komentář
Limit pro platby kartou bez PINu v Česku zůstává už přes deset let 500 korun, přestože reálná hodnota této částky výrazně klesla. Mnoho zemí EU využilo možnost, aby strop zvýšilo na víc než dvojnásobek. Tuzemské banky jsou proti.
Stoupne limit pro platby bez PINu? Pětistovka už není, co bývala

Zdroj: Shutterstock

První bezkontaktní terminály se v Česku objevily na podzim roku 2011, během pár let se staly standardem. Díky nim stačí kartu většinou jen přiložit, u plateb do 500 korun není potřeba zadávat PIN.

Evropská směrnice PSD2 z roku 2019 umožnila, aby se banky v jednotlivých členských státech dohodly na zvýšení limitu z dřívějších 20 eur (u nás je to zmíněných 500 korun) až na 50 eur (podle aktuálního kurzu zhruba 1200 korun).

Zvýšení na maximálních 50 eur využily například Německo, Francie, Španělsko, Portugalsko, Nizozemsko, Belgie nebo Slovensko. Během první vlny epidemie covidu v březnu 2020 se o tom uvažovalo i v Česku, aby se lidé dotýkali terminálu ještě méně než předtím – banky ale nakonec daly přednost zachování dosavadního limitu.

Otázka možného zvýšení se stala opět aktuální kvůli vysoké inflaci: co jsme si v roce 2011 mohli koupit za pětistovku, na to dnes potřebujeme přes 700 korun. Na „bezPINový strop“ tak lidé narážejí čím dál častěji.

Regulátor je pro, banky ale ne

Zvýšení limitu podporuje Česká národní banka jako regulátor trhu. „Už od počátku pandemie covid-19 opakovaně vyjadřujeme podporu pro zvýšení limitu pro platbu kartou bez nutnosti zadávání PIN na území České republiky. Tento postoj je mimo jiné v souladu s výzvou Evropského orgánu pro bankovnictví z března 2020, aby byly tyto limity v zemích EU zvýšeny, a v souladu s praxí v téměř všech státech EU,“ říká Petra Vlčková, mluvčí ČNB.

Česká národní banka ale v tomto případě může jen doporučovat, ne rozhodovat. „O výši limitu pro platbu kartou bez nutnosti zadávání PIN rozhodují čeští vydavatelé platebních karet, tedy převážně banky, v rámci Sdružení pro bankovní karty,“ vysvětluje Vlčková.

Přímo se angažovat ve zvýšení limitu neplánuje ani ministerstvo financí. „V této věci se nyní žádnou změnu nechystáme iniciovat,“ reaguje Gabriela Krušinová z tiskového oddělení ministerstva a odkazuje na zmíněné sdružení, případně na jednotlivé banky.

Kvůli nastavení terminálů by se na zvýšení musely banky shodnout. A většina z nich má jasno: dosavadní limit je dostatečný, klienti o změnu nemají zájem a stouplo by riziko zneužití. Kdo nechce zadávat PIN, může využít čím dál rozšířenějších plateb mobilem nebo hodinkami.

Anketa

Jste pro zvýšení limitu?

Podle Romana Kotlána, tajemníka Sdružení pro bankovní karty, zůstává stanovisko této platformy k možnému zvýšení limitu negativní. „Většina participujících bank se shodla na tom, že aktuálně zvýšení částky nepodporují,“ říká k tomu Šárka Nevoralová, mluvčí Komerční banky.

Změnu neprosazuje ani sama Komerční banka. „Myslíme si, že to není správná cesta. Primární důvody jsou dva: bezpečnost a komunikace na klienty. Aktuální povědomí této částky je tak vysoké, že jakákoliv změna bude generovat dotazy klientů, kteří změnu nezachytí. Dnes je potřeba zadat PIN občas i pod 500 korun a je to plně akceptováno. Spíše evidujeme dotazy klientů, proč nejde částku snížit,“ vysvětluje mluvčí.

Limit vyhovuje také České spořitelně. „Rostoucí počet klientů při placení u obchodníků využívá mobilní telefon, ve kterém mají tokenizovanou plastovou platební kartu nebo vytvořenou virtuální kartu. Platbu jednoduše potvrdí biometricky, otiskem prstu nebo skenem obličeje,“ říká Lukáš Kropík z tiskového oddělení České spořitelny. S výší limitu 500 Kč prý nemají klienti spořitelny problém.

Navýšení zatím neprosazuje ani Raiffeisenbank. Podle její mluvčí Terezy Kaiseršotové většině klientů současný limit z bezpečnostních důvodů vyhovuje.

Opačný názor má ČSOB. „Navýšení limitu podporujeme a v tomto smyslu vedeme s ostatními bankami dialog,“ říká její mluvčí Patrik Madle. „Současně si uvědomujeme, že pro klienty limit postupně ztrácí význam. Již skoro 40 procent Čechů platí kartou v mobilním telefonu či chytrých hodinkách, kde potřeba zadávat PIN úplně mizí. Zabezpečení je zde na vysoké úrovni, protože tokenizace šifruje karetní data a potvrzení probíhá nejčastěji biometrickým údajem, otiskem prstu či skenem obličeje,“ dodává mluvčí ČSOB.

Mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek v odpovědi jen obecně připouští, že diskuse mezi bankami a karetními asociacemi na toto téma probíhají. „V tuto chvíli nemáme informace o tom, kdy případně dojde ke změně. Na ni se však musí najít shoda napříč trhem,“ říká.

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

BezPINové platby mají také další omezení vyplývající ze směrnice PSD2 z roku 2019. Jednotlivé banky jako vydavatelé karet (tady už není potřeba shoda celého trhu) si musí vybrat jednu ze dvou variant: Celkový součet zaplacených částek od posledního „silného ověření“ (zadání PINu) nesmí přesáhnout 150 eur (přibližně 3600 korun), případně nesmí jít o víc než pět plateb za sebou. Přestože stačí uplatňovat buď celkový limit 150 eur bez ohledu na jejich počet (tedy i víc než pět za sebou), nebo limit pěti plateb za sebou (bez ohledu na celkovou částku), některé banky si tehdy dobrovolně zvolily obě varianty současně.

S tím souvisí další argument proti zvýšení limitu pro jednotlivou platbu bez PINu: I kdyby ho banky zvýšily z 20 na 50 eur, klientům by to v praxi příliš nepomohlo, protože celkový strop by buď stejně nestoupl (maximálně pět plateb), nebo by na něj dokonce mohli narazit dřív (150 eur).

Lidi už to tolik neřeší

Podpořit zvýšení limitu jsou připravené obě hlavní karetní asociace.

„Společnost Visa reflektuje dlouhodobý ekonomicko-společenský vývoj a podporuje diskusi o navýšení bezkontaktního limitu. Nyní probíráme potřebné kroky s vydavateli i přijímateli platebních karet a diskutujeme i se zástupci České bankovní asociace,“ říká Petr Polák, country manager Visa pro ČR.

Naději na rychlejší změnu však bere zdrženlivé vyjádření konkurenční společnosti Mastercard. „Limit 500 korun je výsledkem shody celého bankovního trhu a za Mastercard v tuto chvíli neevidujeme jasnou poptávku na jeho zvýšení. Se zvýšením limitu by mohlo dojít k nárůstu zneužívání karet a při ztrátě či odcizení platební karty by tak docházelo ke krádežím daleko vyšších částek. V tuto chvíli tedy změna tohoto limitu v přípravě není, ale ve vazbě na dohodu napříč bankovním trhem je samozřejmě možná,“ říká Michal Čarný, generální ředitel společnosti Mastercard pro Česko a Slovensko.

Mastercard po zvýšení limitu nezaznamenal jasnou poptávku, protože bezhotovostní nákup bez zadávání PIN kódu v jakékoli výši umožňují platby pomocí mobilů a chytrých hodinek. „Dnes už 39 procent Čechů využívá právě tuto platební metodu, při které potřeba zadávat PIN úplně mizí, protože ověření probíhá ještě bezpečněji pomocí otisku prstu či obličeje. Zároveň stojí za zmínku, že lidé dnes používají platební karty i při placení drobných částek. Až 52 procent Čechů kartou běžně platí částky již od 20 korun. To znamená, že se drtivá většina uskutečněných transakcí do aktuálního limitu s přehledem vejde,“ podotýká Čarný.

Galerie: Retro!

Popisky a autory najdete uvnitř

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services