Jak často si vybíráte z bankomatu? Výsledky průzkumu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 20. 2. 2023
Jak často si vybíráte z bankomatu? Výsledky průzkumu

Zdroj: Air Bank

Čtyři z deseti obyvatel Česka (42 %) si vybírají hotovost jednou měsíčně, další čtvrtina (24 %) jednou týdně. Ukázal to průzkum, který pro Air Bank udělala agentura Ipsos loni v říjnu na reprezentativním vzorku 525 uživatelů internetu ve věku 18 až 65 let.

Necelá desetina lidí (osm procent) v průzkumu uvedla, že k bankomatu chodí přibližně jen jednou za půl roku. Čtyři lidi ze sta si z bankomatu nevybírají vůbec. Na druhou stranu šest procent lidí si vybírá několikrát týdně a jedno procento dokonce každý den.

Nejčastěji si dotázaní vybírají z bankomatů částku v rozmezí jednoho až dvou tisíc korun (ve 28 % případů). O něco méně často potom částky od pěti stovek do tisícovky (25 %) a od dvou do pěti tisíc korun (22 %). Částky ve výši maximálně 500 korun si nejčastěji vybírají nejmladší dotázaní ve věku od 18 do 26 let, naopak pro částky přesahující pět tisíc korun si nejčastěji chodí nejstarší skupina ve věku od 54 do 65 let.

Většina lidí (62 %) podle průzkumu cíleně hledá nejbližší bankomat své banky kvůli výhodnějším podmínkám výběru. Další čtvrtina (26 %) oslovených bankomaty nerozlišuje, protože má výběry vždy zdarma. Přibližně desetina lidí (12 %) se pak vůbec nezabývá tím, z jakého bankomatu hotovost vybírá, a to i navzdory případným poplatkům.

„Většina lidí podle průzkumu upřednostňuje bezhotovostní platby. Podobnou situaci pozorujeme i mezi našimi klienty, kteří stále častěji platí digitalizovanou kartou v mobilu nebo hodinkách. K bankomatu ale i přesto občas chodí, nikoliv ale proto, že by sami chtěli, ale protože někdy zkrátka musí. Na řadě míst totiž stále potřebují peníze ve fyzické podobě a nemají jinou možnost, jak zaplatit,“ říká Jiří Suchý, který v Air Bank vede divizi Produkty a inovace.

„Přemýšlíme proto o způsobu, jak právě na těchto místech umožnit lidem platby kartou i bez klasického platebního terminálu. Poptávka po bezhotovostních platbách bude i nadále růst, zároveň je ale potřeba zohlednit i potřeby a možnosti obchodníků, jak je svým zákazníkům mohou poskytovat,“ dodává Suchý bez bližších podrobností.

Počet výběrů z bankomatů
Zdroj: Air Bank
Částka při výběru z bankomatu
Zdroj: Air Bank
Důvody pro výběr hotovosti z bankomatu
Zdroj: Air Bank

Nejpřesnější čísla přináší pravidelná statistika Sdružení pro bankovní karty. Podle ní si každý obyvatel Česka starší patnácti let vybral za rok 2022 z bankomatu v průměru sedmnáctkrát. Na jeden výběr s českou platební kartou loni připadalo v průměru 5841 korun.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Partners Financial Services