Okamžité platby umí další banka. Její jméno asi neznáte

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 20. 2. 2023
Okamžité platby umí další banka. Její jméno asi neznáte

Zdroj: Shutterstock

Systém okamžitých plateb v Česku se rozšířil o třináctého účastníka. Jeho jméno je zatím prakticky neznámé: Multitude Bank. Pod tímto názvem od loňského podzimu vystupuje dřívější Ferratum Bank, specializující se na spotřebitelské úvěry.

Původně nebankovní splátková společnost Ferratum působí v Česku jako banka od roku 2014. Umožnila jí to licence platná pro celou Evropskou unii, kterou získala na Maltě. V říjnu 2022 oznámila její evropská centrála přejmenování na Multitude Bank, aby tak následovala přejmenování mateřské skupiny. Bývalá Ferratum Group, nově Multitude Group, sídlí ve finských Helsinkách, a vedle poskytovatele spotřebitelských úvěrů Ferratum Bank a poskytovatele firemních úvěrů CapitalBox do ní patří také bankovní aplikace SweepBank dostupná jen v Německu, Lotyšsku a Finsku.

Vlastní bankovní kód (8500) má Ferratum Bank v Česku teprve od října 2021. Přímým účastníkem zúčtovacího systému CERTIS při České bankovní bance se stala až od listopadu 2022. A v polovině letošního února se zapojila do systému okamžitých plateb, což ji zřejmě usnadní poskytování spotřebitelských půjček (případné další plány zjišťujeme).

Když platba zadaná v elektronickém bankovnictví odejde jako okamžitá, dorazí na účet v jiné bance prakticky hned – maximálně během několika málo vteřin. A to i v noci, o víkendu nebo během svátku – prostě kdykoliv. To je velký posun oproti standardním převodům, které fungují jenom v pracovní dny a obvykle trvají několik hodin, v horším případě dorazí k příjemci až následující pracovní den.

Účast v systému okamžitých plateb je pro banky dobrovolná. Pokud se však zapojí, musí dodržovat stanovená pravidla. Ta jsou závazná pro příchozí platby. Naopak poskytování odchozích plateb (a případné omezení jejich limitu) záleží na rozhodnutí banky.

Okamžité platby fungují v Česku v ostrém provozu od února 2019. Do systému se už zapojila většina retailových bank kromě UniCredit, Max banky (dříve Expobank), Hello bank a Trinity bank. Nezapojila se ani Sberbank CZ, která loni přišla o bankovní licenci.

Jako první nabídly okamžité platby Česká spořitelna a Air Bank, jako třetí se v dubnu 2019 přidala Creditas. Hlavní vlna přišla ve druhém pololetí 2019: postupně se připojily Komerční bankaPPF bankaRaiffeisenbankČSOBMoneta a Fio. Pak se ještě přidaly EquamBankOberbank a v červnu 2021 také J&T. Před zapojením Multitude Bank tak okamžité platby umožňovalo dvanáct bank (bylo jich třináct, ale Equa se stala součástí Raiffeisenbank).

Jde na běžných účtech ušetřit? Ano!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami a ušetřete až pár stovek měsíčně. Ať jste podnikatel, soukromá osoba nebo student.

Poslední významnější bankou, která okamžité platby zatím neumí, zůstává UniCredit. Podle mluvčího Petra Plocka je také plánuje, bližší termín a podrobnosti však neuvádí. „Přesný termín v předstihu upřesníme,“ říká. Podle informací webu Peníze.cz sice UniCredit Bank počítala se spuštěním okamžitých plateb už v roce 2020, jenže pak změnila priority.

Okamžité platby podle dřívějších vyjádření plánovaly i Expobank (nyní Max banka) a Hello bank. Šéf Max banky Jan Winkler začátkem loňského října řekl, že by je ráda spustila do poloviny roku, nejpozději ve třetím čtvrtletí. Naopak v Hello bank s tím oproti původním plánům momentálně nepočítají. „Okamžité platby zatím zavést neplánujeme,“ odpověděla loni v listopadu Lenka Zimmelová z oddělení komunikace. K okamžitým platbám se v blízké době nepřidá ani Trinity Bank. „Není to pro nás nyní aktuální téma,“ řekla loni na podzim Eva Čerešňáková, mluvčí Trinity Bank.

Nezapojily se ani stavební spořitelny, přestože všechny jsou součástí bankovních skupin, které už okamžité platby umějí. Okamžitě nepošlete třeba ani splátku hypotéky z ČSOB do sesterské Hypoteční banky. Na rychlý převod nespoléhejte ani při placení daní nebo jiných poplatků státu na účty u České národní banky. Fungovat nemusí ani u jiných než běžných účtů, například u úvěrových, spořicích nebo investičních.

Skoro všechny banky, které už okamžité platby spustily, za jejich odeslání nevybírají nic navíc oproti běžným převodům. Jsou tedy většinou zadarmo nebo v rámci měsíčního paušálu – stejně jako běžné převody.  Jediná mBank vybírá příplatek: za okamžitou odchozí transakci zaplatí klienti korunu, zatímco standardní odeslání je zadarmo. 

Zatímco některé banky nabídnou okamžitou platbu automaticky (pokud nezadáte jinou než dnešní splatnost), u dalších je potřeba si ji výslovně zvolit. Možnosti se liší i podle toho, jestli jde o internetové bankovnictví, nebo mobilní aplikaci. 

Vedle standardních a okamžitých plateb nabízejí banky také převody označované jako prioritní, expresní nebo urgentní – ty však, navzdory svému názvu, zas tak moc nespěchají, přesto jsou mnohonásobně dražší než běžná platba.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

banka, ferratum, okamžité platby

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services