Okamžité platby nejsou prioritní ani expresní. Jak banky ukážou rozdíl?

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 24. 1. 2020 | 5 komentářů
Které banky už umějí okamžité platby? Na kolik vás přijdou prioritní a mají ještě vůbec smysl? A jak snadno si je nováček splete?
Okamžité platby nejsou prioritní ani expresní. Jak banky ukážou rozdíl?

Pan Jan potřeboval převést peníze do jiné banky tak, aby došly ještě ve stejný den. A protože už četl, že i jeho banka dokáže okamžité platby, vyzkoušel to. Jenže: Peníze došly až druhý den, navíc si banka strhla poplatek za prioritní platbu v řádu desítek korun.

Podobné omyly sice nejsou časté, ale objevují se. Jenom redakci webu Peníze.cz se během ledna ozvalo pět klientů. Poplatky dostali zpátky a příště už se nejspíš nespletou. 

Okamžitá platba dorazí do jiné banky prakticky hned a v zásadě nestojí nic víc oproti standardní. Oproti tomu platby prioritní, expresní nebo urgentní – navzdory svému názvu – zas tak moc nespěchají, přesto jsou mnohonásobně dražší než běžná platba.

Okamžité platby už nabízí devět bank. Díky tomu, že je mezi nimi i pět největších, staly se ke konci loňského roku dostupné pro většinu účtů v Česku. Různé banky ale přistoupily k jejich zadávání různě. A někdy bohužel část klientů nechtěně matou.

Do deseti vteřin a bez příplatku

Když platba odejde jako okamžitá, dorazí na účet v jiné bance během několika málo vteřin (teoreticky do deseti, v praxi to zvládne i mnohem dřív). A to dokonce i v noci, o víkendu nebo během svátku.

Jako první zprovoznily okamžité platby loni v únoru Air Bank a Česká spořitelna. V dubnu se připojila Creditas, v září a říjnu Komerční banka, Raiffeisenbank a PPF Banka, v prosinci Moneta a ČSOB, na přelomu roku Fio. Další se přidají letos.

Okamžité platby můžete posílat jenom mezi bankami, které už je umějí. Zatím je tedy nepošlete třeba do UniCredit, mBank, Equa bank, Sberbank, Hello bank, Expobank, Trinity, ING, Oberbank, J&T Banky a dalších. Ani z těchto bank do jiných.

Okamžité platby

BankaOdchozíPříchozí
Air Bankanoano
Creditasanoano
Česká spořitelnaanoano
ČSOBanoano
Equanene
Expobanknene
Fio anoano
Hello banknene
Komerční bankaanoano
mBanknene
Monetaanoano
Oberbanknene
Raiffeisenanoano
Sberbanknene
Trinitynene
UniCreditnene

Nezapojily se ani stavební spořitelny, přestože většina je součástí bankovních skupin, které už okamžité platby umějí. Okamžitě nepošlete třeba ani splátku hypotéky z ČSOB do sesterské Hypoteční banky. Stejně tak nelze z běžného účtu v ČSOB splatit v noci nebo o víkendu kreditní kartu, což je formálně jiný účet ve stejné bance.

Okamžité platby tak v některých bankách paradoxně nefungují tam, kde byste je čekali už dávno. „U převodů mezi vlastními účty klienta nebyly implementovány a zatím to ani neplánujeme. Tyto převody probíhají v rámci lhůt uvedených v obchodních podmínkách,“ říká mluvčí ČSOB Patrik Madle. „V případě potřeby převést peníze z běžného účtu na kreditní kartu může klient zadat standardní okamžitou platbu (místo jednoduchého příkazu Splatit kreditku – pozn. red.),“ dodává. Na druhou stranu třeba Air Bank dokáže v rámci banky převádět okamžitě už od svého vzniku.

Ale zpátky k okamžitým platbám. Každopádně je důležité, že se vždycky jmenují stejně. Tedy: okamžité. Ne prioritní, ne expresní, ne urgentní.

Anketa

Využíváte okamžité platby?

Skoro všechny banky, které už okamžité platby spustily, za ně nevybírají nic navíc oproti doteď běžným převodům. Na internetu jsou tedy zadarmo nebo v rámci měsíčního paušálu – stejně jako běžné převody. 

Jenom v Komerční bance, která v základní variantě účtu strhává za běžné odchozí platby šest korun, zůstává stejná cena i pro okamžité platby. A na poplatek narazí i majitelé některých starších nebo jinak specifických účtů třeba v ČSOB nebo České spořitelně. Nejde ale o žádný příplatek oproti tomu, kolik vás jinak stojí standardní transakce.

Jedinou výjimkou, která účtuje příplatek, je Air Bank. Když nevyužíváte její Velký tarif (s paušálem 100 korun měsíčně), přijde vás okamžitá platba na symbolickou korunu, zatímco běžný převod je zadarmo.

Různé banky, různé způsoby

Podívejme se na situaci, kdy chcete v internetovém bankovnictví rychle převést peníze na účet do jiné tuzemské banky. Obě už přitom dokážou okamžité platby.

Jako výchozí a prakticky jedinou možnost, když zadáte dnešní splatnost, vám okamžitou platbu nabídnou jenom Česká spořitelna a Raiffeisenbank. „Pokud nezadáte jiné datum, platbu odešlu co nejdříve,“ píše systém George od spořitelny.

Česká spořitelna

Stejně jednoduché je to v Raiffeisenbank. Zvídavé klienty však trochu mate, když po kliknutí u data splatnosti píše, že platbu do jiné banky lze zadat jenom na pracovní den. To platilo před spuštěním okamžitých plateb – teď se peníze převedou kdykoliv, pokud už to cílová banka zvládá.

Raiffeisenbank

U ostatních bank si musíte sami vybrat. Nápovědu většinou získáte při podržení myši nad zvolenou variantou. Některé banky vám nabídnou dvě „nadstandardní“ možnosti s tím, že když žádnou nezvolíte, pošlou platbu jako standardní – tuhle volbu si přitom aktivně nezaškrtáváte. Jiné dávají na výběr ze všech tří variant.

ČSOB

Pro začátečníka zřejmě nejméně přehledný způsob má Fio banka. Na výběr dává mezi standardní, prioritní a okamžitou platbou – v tomhle pořadí. A chybí nápověda, která by přímo při zadání vysvětlila rozdíl. Na druhou stranu je sympatické, že i platbu, kterou zadáte s dnešní splatností jako standardní, pošle jako okamžitou – když to cílová banka umožňuje.

Fio banka

„Pokud je možné standardní platbu odeslat jako okamžitou, sami od sebe tak učiníme a klient pro to nemusí aktivně nic dělat. I proto jsme standardní platby ponechali na prvním místě ve výběru,“ říká mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek. „Ani před zavedením okamžitých plateb jsme u prioritních plateb neměli vyskakovací upozornění a ani nyní o tom zatím neuvažujeme,“ říká k možné záměně.

Některé banky nabídnou možnost okamžité platby až poté, co zadáte kód cílové banky, případně číslo účtu. Nejdéle si počkáte u Creditas: Ani když zadáte banku, která už okamžité platby umí přijímat, systém vám tuhle možnost stále nezpřístupní. Je potřeba zadat ještě převáděnou částku – teprve pak se ukáže i zaškrtávací pole pro okamžitou platbu.

Creditas

Moneta

Komerční banka

Air Bank

Standardní: Nejpozději následující pracovní den

Jestliže zvolíte standardní úhradu (a banka ji sama iniciativně nepošle jako okamžitou), měla by přijít na účet v jiné tuzemské bance nejpozději následující pracovní den po přijetí platebního příkazu. Zjednodušeně řečeno: Zadáte platbu ve středu, nejpozději ve čtvrtek musí být připsána. Zadáte v pátek, přijde nejpozději v pondělí – pokud se do toho navíc nepřiplete svátek. 

Většina bank už v posledních letech zrychlila i tyhle standardní platby, takže při zadání dopoledne přijdou do jiné banky ještě tentýž den odpoledne. Přinejmenším v Air Bank a ČSOB byste měli mít čas až do dvou odpoledne. Takové převody přesto trvají řádově hodiny – ne pár vteřin jako u okamžitých plateb.

Velké pokroky

Vysoké příplatky za převody eur musely od 15. prosince definitivně skončit. Jak se s tím tuzemské banky vypořádaly?

Drahé platby v eurech končí. Přichází velký třesk


První banky spouštějí novinku, díky níž budou platby kartou na internetu ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo ale nemá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, může to mít naopak složitější.

Platbu v e-shopu potvrdíte nově. Přepisování SMS končí


K ověření totožnosti poslouží bankovní identita. Využijete ji stejně jednoduše, jako se přihlašujete k účtu.

Na úřad se snadno dostanete přes banku. Novinka dostala zelenou

Zatím poslední přehled, do kdy musíte standardní platbu zadat, aby přišla ještě ve stejný den, jsme přinesli na konci loňského července. 

Zbylo jenom několik málo bank, kde vám ani včasné zadání platby příliš nepomůže. U mBank byste to museli stihnout do osmi ráno – jinak zřejmě přijdou peníze do jiné banky až následující pracovní den. Trinity bank má „uzávěrku“ dokonce už ve 21 hodin předchozího dne, UniCredit ve 20 hodin.

A protože zrovna tahle trojice bank ještě neumí ani okamžité platby, nezaručí vám, že při dopoledním zadání převedou peníze tak, aby došly do jiné banky ještě ve stejný den.

Pravidla pro standardní převod samozřejmě přijdou ke slovu i v případě, že odesílající banka sice umí okamžité platby, příchozí je ale zatím nezvládá.

Kdy si připlácet za prioritní či expresní platby

Co dělat, když spěcháte, ale banka ještě nezná okamžité platby?

I v téhle situaci je často zbytečné žádat prioritní, expresní nebo urgentní, které vyjdou řádově na desítky korun.

Nejdřív si zkuste ve vaší bance (z níž peníze odesíláte) zjistit, do kdy stačí zadat standardní platbu tak, aby došla ještě tentýž den.

Teprve když jste takový termín nestihli, zajímejte se o prioritní, expresní či urgentní úhradu (jde o tři různá pojmenování pro totéž – v praxi se nijak neliší). Ještě před pár lety šlo o jediný způsob, jak převést peníze ještě ve stejný den.

I takovou platbu ale musíte stihnout zadat poměrně včas – někde do poledne, jinde stačí do půl třetí. Konkrétní termíny a poplatky u jednotlivých bank ukazuje následující tabulka.

Prioritní, expresní či urgentní platby

BankaPoplatekČas pro zadáníNázev
Air Banknenabízí
Creditas50 Kč14:00expresní
Česká spořitelna125 Kč14:00expresní
ČSOB100 Kč13:30prioritní
Equa29 Kč12:00expresní
Expobank99 Kč12:30prioritní, expresní, urgentní
Fio 29 Kč14:30prioritní
Hello banknenabízí
Komerční banka90 Kč14:30expresní
mBanknenabízí
Moneta160 Kč13:00prioritní
Raiffeisen100 Kč14:00expresní
Sberbank200 Kč13:30urgentní
Trinity99 Kč12:00expresní
UniCredit115 Kč13:30expresní

Ani prioritní (expresní, urgentní) platba vám tedy nepomůže v pozdějším odpoledni, nefunguje ani o víkendu nebo o svátcích. I kdybyste za ni zaplatili ještě víc. Mimochodem: Nejvyšší poplatek chtějí Sberbank (200 Kč) a Moneta (160 Kč), nejnižší Fio a Equa (shodně 29 Kč).

Zájem o prioritní platby byl malý i před spuštěním okamžitých plateb, přesto jim zůstane jedna výhoda. Jako okamžité lze totiž posílat jenom částky do 400 tisíc korun. Česká spořitelna a Fio si limit snížily na 100 tisíc. Takže když chcete najednou poslat vyšší sumu a spěchá to, můžete ocenit i prioritní úhradu.

„Prioritní platby využívají zhruba stovky klientů měsíčně. Primárně jde o firemní zákazníky, respektive o klienty, kteří posílají větší částky, a to zejména do bank, které zatím okamžité platby neumějí přijímat,“ upřesňuje mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

„Prioritní platby byly využívány velmi málo. Prioritní platbu využijí zejména klienti, kteří budou chtít doručit platbu vyšší částky ještě v rámci daného dne,“ říká mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+58
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

ČSOB se potýká s výpadky elektronického bankovnictví

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČSOB se potýká s výpadky elektronického bankovnictví

ČSOB má od pátku problémy s internetovým i mobilním bankovnictvím. V pátek dopoledne, dnes dopoledne a znovu i dnes odpoledne nebyly dostupné ani její internetové stránky. V pátek hlásila... celý článek

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

19. 1. 2024 | Petr Kučera | 6 komentářů

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

O nové éře pořád jen slyšíme, stěžují si dosavadní klienti. Banka jim neodpustila ani poplatky, které přitom od nových klientů už nechce. Zklamáni jsou i ti, kteří si novou aplikaci... celý článek

Partners Financial Services