Expobank se mění na Max banku. Má nejlepší spořicí účet

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 3. 10. 2022 | 3 komentáře
Skupina Creditas představila další plány s Expobank CZ, kterou nedávno koupila.
Expobank se mění na Max banku. Má nejlepší spořicí účet

Zdroj: Expobank CZ

Expobank CZ se od 4. října přejmenuje na Max banku. Její zástupci to oznámili společně s novým majitelem, kterým se v září definitivně stala Banka Creditas

Kromě stávajících produktů nabídne Max banka nově i spořicí účet s úrokem 6,01 % ročně bez omezení výše vkladu a dalších podmínek. Aktuálně půjde o nejvýhodnější nabídku na trhu. Od stejného data – 4. října – zvýší také úrok na ročním termínovaném vkladu na 6,11 %. Zůstává také vysoký úrok (4,61 % bez omezení) na běžném Neo účtu – většina bank své běžné účty vůbec neúročí, kromě Expobank je výjimkou Hello bank s 0,5 % do limitu 100 tisíc.

Max banka chce být čistě retailovou online bankou. Má jedinou pobočku v Praze na Pankráci vedle své centrály, další pobočky neplánuje. Její klienti budou moct postupně využívat i některé služby a pobočky Creditas. Firemní klientela se v budoucnu přesune do Banky Creditas.

„Chceme maximálně využít pokročilých technologií a udělat z Max banky moderní online banku pro retailové klienty,“ říká Vladimír Hořejší, předseda představenstva Banky Creditas. Expobank CZ zatím – jako jedna z posledních retailových bank (společně s Trinity) – nemá klasickou bankovní aplikaci v mobilu, před dvěma lety zprovoznila jen aplikaci pro autorizaci transakcí a nastavení karet. Na druhou stranu mezi prvními na trhu umožnila klientům, aby si na kartě zablokovali nevýhodné kurzy DCC.

„Plnohodnotnou mobilní aplikaci bychom rádi nabídli přibližně do poloviny příštího roku,“ říká Jan Winkler, předseda představenstva Max banky. Pro příští rok chystá také nové internetové bankovnictví. Dosavadní Expobank CZ chce dohnat zpoždění za konkurenty i s okamžitými platbami – podle Winklera by je ráda spustila do poloviny roku, nejpozději ve třetím čtvrtletí. V příštím roce chce klientům zprovoznit také službu bankovní identity.

V roce 2023 plánuje Max banka rozšířit nabídku o spotřebitelské úvěry – zatím se soustředí na jejich refinancování, které nabízí od konce loňského roku plně online pod značkou Refixo. Chce také přijít s nabídkou nových i refinancovaných hypoték. Naopak skončí s poskytováním úvěrů pro firmy a podnikatele, jejich kompletní obsluha přejde pod Banku Creditas.

Foto: Max banka

Nová značka na prvních dostupných obrázcích.

Souběžná existence dvou samostatných bank pod jedním majitelem má být jen dočasná, orientačně do roku 2025. Proč tedy Expobank CZ na tak krátkou dobu mění jméno? Na to dosavadní jednak neměla právo k dalšímu používání (dál ho používá mateřská skupina Expobank v Rusku), jednak se Creditas chce jako nový majitel od této značky odstřihnout.

Max banka bude používat internetovou doménu maxbanka.eu. Variantu s příponou .cz má registrovanou konkurenční ČSOB, ale nevyužívá ji.

Ve „střednědobém horizontu“ by se Max banka měla zcela sloučit s Bankou Creditas. Max banka se pak zřejmě stane retailovou značkou v rámci hlavní značky Creditas. Mimochodem: zatímco v tiskových materiálech pro média o sobě píše jako o Max bance, grafika používá variantu MaxBanka. 

Vzpomínáte?

Zdroj: Zuno

Vydejte se s námi do nedávné historie. Zavzpomínáme hlavně na banky, které tu byly – a už nejsou.

Banky, které zmizely. Kvíz pro pamětníky

„Nákup Expobank CZ zapadá do naší strategie pokračovat v kombinaci organického a akvizičního růstu,“ říká Hořejší. Creditas se už v roce 2020 snažila koupit tuzemské pobočky malé rakouské banky Waldviertler Sparkasse (WSPK CZ), nakonec je ale získala Česká spořitelna, která stejně jako WSPK CZ patří do skupiny Erste.

Creditas věří, že spojení obou bank nejen posílí pozici této finanční skupiny na trhu, ale přinese také úspory z rozsahu a synergie – především sdílení nákladů na plnění regulatorních povinností, společné IT, zvýšení objemu firemních úvěrů, vzájemné doplnění produktů i služeb a kanálů obsluhy.

V čem se – z pohledu retailového klienta – budou odlišovat Banka Creditas a Max banka? „Creditas se profiluje jako retailová banka v oblasti vkladů – oslovujeme lidi, kteří chtějí spořit a investovat peníze. Oproti Max bance neoslovujeme lidi, kteří si peníze potřebují půjčovat – jedinou výjimkou jsou od roku 2019 hypotéky, ale i ty vlastně děláme ‚postaru‘ přes poradce. Max banka chce mířit na mladší generaci, fungovat zcela online, nabízet půjčky i vklady,“ odpověděl Hořejší.

Expobank CZ dnes po mnoha letech odtajnila počet klientů: má jich 16 tisíc. Naposledy jejich počet zveřejnila ke konci března 2018, kdy jich hlásila „přes 20 tisíc“. Banka Creditas má aktuálně 170 tisíc klientů. Bilanční suma Expobank CZ je 14 miliard, Creditas 85 miliard. Celkový kapitál Expobank CZ jsou dvě miliardy korun, Creditas šest miliard. Objem poskytnutých úvěrů Expobank CZ je 6,3 miliardy, Creditas 23 miliard.

Komu patří

Zdroj: Shutterstock

„Netušili jsme, že Sberbank je ruská banka,“ říkali někteří její klienti. Nejen pro ně máme přehled majitelů.

Kdo vlastní banky v Česku a které jsou opravdu české. Přehled

Obě banky tedy budou v nejbližších letech fungovat samostatně a pro jejich klienty ani zaměstnance se v současnosti nic nemění. Samostatné působení obou bank na trhu je důležité i z pohledu pojištění vkladů – limit se dál počítá odděleně, nesčítá se. 

Nemění se ani číslo účtu nebo kód banky (pro Expobank zůstává 4000), nemění se poplatky, podmínky splácení úvěrů, zůstává dosavadní přístup do internetového bankovnictví, zatím zůstává dosavadní platební karta.

Kdo má účet u Expobank CZ i u Banky Creditas, zůstanou mu aktivní oba účty, a jak jsme napsali, limit pro pojištění vkladů se dál počítá odděleně (nesčítá se).

Samostatné fungování obou bank zároveň znamená, že klienti Expobank CZ zatím nemůžou využívat pobočky ani zákaznickou linku Banky Creditas (nebo opačně). „Do budoucna tuto možnost zvažujeme, aby obě banky byly klientům ještě dostupnější než dnes,“ napsaly ve společném prohlášení. Zatímco Creditas má po celé republice 37 poboček, Expobank má od roku 2019 už jen jedinou.

Expobank patří k nejmenším českým bankám. Pod tímto názvem působí od roku 2014, kdy ji ovládl Igor Kim. Banka tehdy převzala tuzemskou síť LBBW, ještě předtím působila pod názvem Bawag (její součástí se stala i česká síť Dresdner Bank). Původně vznikla na začátku 90. let jako společný švýcarsko-maďarský podnik InterBank, později fungovala jako Interbanka.

O prodeji se neoficiálně mluvilo nejméně od roku 2020, nesouvisí tedy s ruským útokem na Ukrajinu. Igor Kim pak loni v říjnu potvrdil, že ruská Expobank jedná o prodeji svých poboček v Česku, Srbsku a Lotyšsku. Z vedení české Expobank se Kim už dřív stáhl. Od roku 2020 ji vedl Lubomír Lízal, bývalý člen bankovní rady České národní banky. Od začátku roku 2022 byl předsedou představenstva Jan Winkler, od června ho vystřídal řídí Petr Krumphanzl a od 20. září se do čela vrátil Winkler. 

Expobank původně v březnu oznámila prodej konsorciu lotyšské Signet Bank AS a amerických investorů. K tomu ale nakonec nedošlo, když podle zástupců Expobank investor od záměru odstoupil po provedení due diligence.

Vklady v Expobank CZ dosahovaly ke konci letošního června 10,89 miliardy korun (z toho necelých 6,9 miliard připadalo na domácnosti, SVJ a neziskové instituce sloužící domácnostem). Ke konci loňského roku dosahovaly vklady 13,5 miliardy. Úvěry a pohledávky ke konci letošního června činily kolem 11,74 miliardy, ke konci loňského roku 14,4 miliardy. Hospodaření Expobank CZ za rok 2021 skončilo ve ztrátě 58 milionů korun, vyplývá z dostupných údajů.

Creditas vznikla v roce 1996 jako 1. Třebíčská záložna. Do konce roku 2016 byla největší tuzemskou záložnou, od 1. ledna 2017 se stala bankou. Loni zvýšila počet klientů přibližně o 20 tisíc na 150 tisíc, aktuálně uvádí 170 tisíc. Celkové vklady ke konci března dosahovaly skoro 68 miliard korun, úvěry a pohledávky 53,5 miliardy. Hospodaření Creditas loni skončilo se ziskem 92,9 milionu korun.

Banku Creditas ovládá olomoucký podnikatel Pavel Hubáček, který je 24. nejbohatším Čechem podle žebříčku časopisu Forbes za rok 2021. Hubáček vlastní také investiční skupinu Unicapital nebo Grandhotel Pupp v Karlových Varech.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A už jsme i na Instagramu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+60
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services