Kdo vlastní banky v Česku a které jsou opravdu české. Přehled

Jana Divinová | rubrika: Když se řekne | 4. 3. 2022 05:05 aktualizováno 7. 11. 2022 00:00 | 111 komentářů
„Netušili jsme, že Sberbank je ruská banka,“ říkali někteří její klienti. Nejen pro ně máme přehled majitelů.
Kdo vlastní banky v Česku a které jsou opravdu české. Přehled

Zdroj: Shutterstock

Našli jste archivní text z roku 2022. Jestli chcete aktuální, běžte na nový přehled z roku 2023.

Banky s českým vlastníkem

Ovládá ji olomoucký podnikatel Pavel Hubáček, který je 24. nejbohatším Čechem podle žebříčku časopisu Forbes za rok 2021. Hubáček vlastní také investiční skupinu Unicapital nebo Grandhotel Pupp v Karlových Varech. Jako banka funguje Creditas od začátku roku 2017. Navázala na činnost stejnojmenné záložny, která vznikla v roce 1996 původně pod názvem 1. Třebíčská záložna.

V roce 1993 ji založili čtyři spolužáci z pražského matfyzu (Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy) – Romuald Kopún, Petr Marsa, Dušan Ditrich a Jan Hřebíček. Původně se zaměřovala na obchodování s cennými papíry, později koupila RM systém. Působila také jako družstevní záložna. Na banku se přeměnila v roce 2010. V současné době ji skrze mateřskou společnost Fio holding vlastní dva z původních zakladatelů – Petr Marsa a Romuald Kopún. Každý z nich má 50% podíl.

Banka vznikla v lednu 2019 přeměnou ze spořitelního družstva Moravský peněžní ústav, které v roce 1996 založil zlínský podnikatel Radomír Lapčík. Členové družstva po přeměně získali akcie banky, takže Trinity má dnes téměř 9000 drobných českých akcionářů. Největší vliv získal Lapčík skrze společnost Trinity investorská. Tu vlastní skupina SAB Financial Group, ovládaná právě Lapčíkem. Součástí skupiny jsou SAB Finance, která obchoduje na devizovém trhu, a SAB Corporate Finance obchodující s cizími měnami v Londýně. Podle výroční zprávy za rok 2021 nemá žádný akcionář v Trinity více než 10% podíl. Prospekt k vydání nových akcií z ledna 2022 uvádí, že Lapčík přímo či nepřímo vlastní 9,9 % dosavadních akcií. V listopadu 2022 souhlasila ČNB s nabytím kvalifikované účasti, což znamená možnost překročení desetiprocentního podílu.

Air Bank vlastní společnost Home Credit N.V. se sídlem v Nizozemsku. Je součástí skupiny PPF, kterou s podílem 98,93 % vlastnil nejbohatší Čech Petr Kellner – po jeho tragické smrti ovládá podíl manželka Renáta Kellnerová s rodinou. Zbylý podíl si mezi sebou rovným dílem (po 0,535 %) dělí Ladislav Bartoníček a belgický finančník Jean-Pascal Duvieusart. Předsedou představenstva je Jiří Šmejc. Formálně jde tedy o nizozemskou, fakticky však o českou banku, jejíž projekt od počátku vznikal v Praze. Banka funguje od listopadu 2011.

Vzpomínáte?

Zdroj: Zuno

Vydejte se s námi do nedávné historie. Zavzpomínáme hlavně na banky, které tu byly – a už nejsou.

Banky, které zmizely. Kvíz pro pamětníky

Držitelem 92,96 % akcií je PPF Financial Holdings B.V. se sídlem v Nizozemí, mateřskou společností je PPF Group N.V. se sídlem taktéž v Nizozemí. Prakticky je to česká firma, protože 98,93 % společnosti PPF ovládá Renáta Kellnerová s rodinou. Zbylý podíl si mezi sebou rovným dílem (po 0,535 %) dělí Ladislav Bartoníček a belgický finančník Jean-Pascal Duvieusart. Necelých 7 % akcií PPF banky vlastní město Praha. Banka vznikla v roce 1992 původně jako Royal banka CS, v roce 1995 ji ovládlo Hlavní město Praha a přejmenovalo na První městskou banku. V roce 2002 získala většinu skupina PPF prostřednictvím České pojišťovny.

Také Moneta bývá považována za českou banku, klíčové slovo má její šéf Tomáš Spurný. Vlastnická struktura je značně roztříštěná, s akciemi se obchoduje na pražské burze a může si je koupit i drobný investor. Největším akcionářem byla ke konci srpna 2022 s podílem 29,94 % společnost Tanemo, kterou založila skupina PPF za účelem ovládnutí Monety a jejího faktického spojení s Air Bank (ani třetí pokus však nakonec nevyšel). Mezi další větší akcionáře patří v Kypru registrovaná společnost Mythessa Holdings Limited (9,27 %), Manecomte Limited ovládaná Pavlem Tykačem (6,74 %), Credit Suisse Switzerland Ltd. (3,88 %) nebo Chase Nominees Limited (3,41 %). Pořadí a podíly těchto menších akcionářů se často mění. J&T Bank na konci června oznámila, že získala desetinový podíl.

Moneta Money Bank existuje od jara 2016. Navazuje na Agrobanku působící v Česku už v 90. letech. Po krachu Agrobanky převzala její zdravou část v roce 1998 americká skupina General Electric, spojila ji se splátkovou společností Multiservis a přejmenovala na GE Money Bank. Uvedením akcií na burzu v roce 2016 ji GE prakticky prodala.

Za českou – nebo aspoň československou – banku lze považovat i J&T Banku. Vlastní ji slovenští miliardáři Josef Tkáč (45,05 %) a Ivan Jakabovič (45,05 %) prostřednictvím J&T Finance Group, která od roku 2014 sídlí v Praze. Zbylých 9,9 % patří společnosti Rainbow Wisdom Investments Limited, jejímž stoprocentním vlastníkem je čínský státní konglomerát CITIC Group Corporation – podíl původně vlastnila čínská skupina CEFC. J&T Bank působí na českém finančním trhu od roku 1998.

Zahraniční banky v Česku

Největší banka podle počtu klientů byla až do roku 2000 skutečně česká. Pak ji postupně ovládla rakouská skupina Erste Bank AG. Přes 48 % v Erste patří institucionálním investorům, z regionálního pohledu mají největší podíl rakouští akcionáři (přes 30 %). Významný podíl v Erste Group mají regionální rakouské spořitelny, resp. nadace. S akciemi se obchoduje i na vídeňské a pražské burze, spoluvlastníkem se může stát i drobný investor.

Žebříček podle velikosti

Zdroj: Shutterstock

Za největší v Česku se mohou označovat dvě bankovní skupiny. První skupina má nejvíc klientů, druhá spravuje největší objem peněz. Tady jsou žebříčky ke konci roku 2021.

Největší banky v Česku. Žebříčky podle klientů a peněz

ČSOB je stoprocentní dceřinou společností belgické KBC Bank NV, jejíž akcie drží (přímo nebo nepřímo) belgická společnost KBC Group NV. Součástí je také značka Poštovní spořitelna. Do skupiny patří i Hypoteční banka (původně Agrobanka v Hradci Králové, poté Regiobanka a Českomoravská hypoteční banka), kterou ČSOB získala při převzetí IPB v roce 2000.

Většinovým vlastníkem je francouzská skupina Société Générale, která vlastní 60,4 % akcií. Dalších 39 % mají menšinoví akcionáři (je jich přes 58 tisíc), většina z nich jsou fyzické osoby z Česka (přes 52 tisíc). S akciemi KB se obchoduje na pražské burze, může si je koupit i drobný investor.

Stoprocentním vlastníkem je italská skupina UniCredit. V Česku vznikla UniCredit Bank v roce 2007 sloučením HVB Bank (v ní se už předtím spojily německá Hypovereinsbank a rakouská Bank Austria Creditanstalt) a Živnostenské banky.

Většinovým majitelem je Raiffeisen Bank International, konkrétně jde hlavně o regionální rakouské banky sdružené v Raiffeisen CEE Region Holding (75 %) a RLB OÖ Sektorholding (25 %). V Česku postupně převzala (přímo či nepřímo) eBanku, Citibank, Zuno a Equa bank.

V Česku působí od roku 2007. Formálně jde pouze o organizační složku (ne samostatnou společnost) mateřské polské BRE Bank. Většinový podíl – skoro 70 % – v mBank má německá skupina Commerzbank. Ta ji v roce 2019 chtěla prodat, nakonec ale plán odložila.

Vlastní ji francouzská banka BNP Paribas. Původně v Česku působila jako společnost Cetelem, která poskytovala spotřebitelské úvěry. Později získala bankovní licenci, od roku 2017 se jmenuje Hello bank.

Novým vlastníkem Expobank CZ se v září 2022 stala Banka Creditas, od října změnila jméno na Max banku. Skupinu Creditas ovládá olomoucký podnikatel Pavel Hubáček, který je 24. nejbohatším Čechem podle žebříčku časopisu Forbes za rok 2021. Předtím byl většinovým majitelem Expobank CZ ruský finančník Igor Vladimirovič Kim. Od roku 2020 vedou Expobank CZ čeští manažeři. 

Pod názvem Expobank působila v Česku od roku 2014. Banka tehdy převzala tuzemskou síť LBBW, ještě předtím působila pod názvem Bawag (její součástí se stala i česká síť Dresdner Bank). Původně vznikla na začátku 90. let jako společný švýcarsko-maďarský podnik InterBank, později fungovala jako Interbanka.

Sberbank CZ spadala pod skupinu Sberbank Europe se sídlem ve Vídni, která v roce 2011 převzala i aktivity rakouské Volksbank v několika zemích včetně Česka. Jejím 100% vlastníkem byla největší ruská banka Sberbank ovládaná státem (část akcií je volně obchodovatelná). Na jaře 2022 přišla Sberbank CZ o licenci od ČNB. Skupina odešla i z celého evropského trhu. Její zdravé úvěry má koupit Česká spořitelna.

Vlastníkem je rakouská Oberbank AG, v Česku působí pouze jako organizační složka.

Tipy pro lovce odměn

Zdroj: Shutterstock

Přinášíme vám denně aktualizovaný přehled slev, bonusů a časově omezených akčních nabídek u běžných a spořicích účtů, zajištění na stáří, kreditních karet, překlenovacích úvěrů, stavebního spoření, hypoték a úvěrů. Stačí si vybrat. 

Akce, slevy, bonusy!

Kdo vlastní stavební spořitelny

Stoprocentním vlastníkem je ČSOB ovládaná belgickou KBC. Do března 2021 působila jako Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS). Do roku 2000 ji vlastnily Investiční poštovní banka (55 %) a německá spořitelna Bausparkasse Schwäbisch Hall (45 %).

Stoprocentním vlastníkem je Komerční banka, která většinově patří francouzské finanční skupině Société Générale. Modrá pyramida nabízí služby na českém trhu od roku 1992.

Do roku 2020 existovala jako Wüstenrot stavební spořitelna. Od německého koncernu Wüstenrot & Württembergische AG ji koupila Moneta Money Bank.

Stoprocentním vlastníkem je Raiffeisenbank, která má rakouské akcionáře.

Patří do skupiny České spořitelny, tedy pod Erste Group. V Česku působí od roku 1994.

Velké retro. Jak vypadal internetbanking před dvaceti lety

Jak vypadalo internetové bankovnictví před dvaceti lety? Zveme vás do roku 2002, kdy Peníze.cz vyhlásily soutěž o nejlepší internetbanking. Projděte si velkou galerii a výběr z tehdejších hodnocení.

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1621
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 111 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 3. 2022 7:54, Pavel

Dle mne se jedná o klamání spotřebitele u všech ústavů, které mají vlastníka v cizině a v názvu Česká .....

+1199
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 3. 2022 10:44, karel

Fio je amaterska banka s otresnym jednanim, jsem u nich snad dvacet let, ale bezny ucet mam jen kvuli ebrokerovi, ktery je mimochedem taky naprosto predpotopni aplikace.

Zobrazit celé vlákno

-187
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (111 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services