Největší banky v Česku. Žebříčky podle klientů a peněz za rok 2022

Olga Skalková | rubrika: Analýza | 14. 3. 2023 05:00 aktualizováno 17. 4. 2023 15:00 | 3 komentáře
Za největší banku se dál mohou označovat Česká spořitelna i ČSOB. První skupina má nejvíc klientů, druhá spravuje největší objem peněz. Třetí v obou ukazatelích zůstává Komerční banka.
Největší banky v Česku. Žebříčky podle klientů a peněz za rok 2022

Zdroj: Shutterstock

Nejvíce klientů má finanční skupina České spořitelny – přes čtyři a půl milionu ke konci roku 2022. Druhá je – s odstupem přibližně 200 tisíc klientů – skupina ČSOB.

Podle objemu spravovaných peněz je pořadí dvou největších bank opačné: žebříček vede ČSOB s bilanční sumou přes 1,805 bilionu korun, druhá je Česká spořitelna.

Trojkou na trhu v počtu klientů i v bilanční sumě zůstává dlouhodobě Komerční banka. Pořadí na prvních třech místech se oproti roku 2021 nezměnilo.

Česká spořitelna se vrátila na první místo podle čistého zisku (20,2 miliardy korun). Na druhé místo za rok 2022 se probojovala Komerční banka, třetí je ČSOB. Předloni byla ČSOB první, ČS druhá a KB třetí.

Porovnání všech bank komplikuje fakt, že největší z nich zveřejňují čísla především za celou finanční skupinu, která zahrnuje třeba i stavební spořitelnu a penzijní nebo investiční společnost. A například mBank, která tu formálně působí pouze jako „organizační složka“ mateřské společnosti z Polska, většinu dat za Česko neposkytuje vůbec.

Dodejme, že v našem přehledu se zaměřujeme na banky, které zajišťují služby běžným klientům a nesoustředí se jen na firemní nebo privátní (nejbohatší) klienty. Chybí v něm tedy například J&T Banka nebo PPF banka.

Přes milion klientů má už sedm skupin

Více než jedním milionem klientů se už může chlubit už sedm bank: Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Raiffeisenbank, Moneta, Fio a Air Bank.

Pořadí bank podle počtu klientů

bankapočet klientů (ke konci roku 2022, není-li uvedeno jinak)
Česká spořitelna4,548 milionu za celou skupinu. Počet osobních účtů činí přes 3,1 milionu, takzvaných primárních klientů (pro které je ČS hlavní bankou a používají platební kartu) je přes 2,2 milionu.
ČSOB

4,34 milionu za celou skupinu, podrobnosti neuvádí. Orientační představu o spodní hranici počtu retailových klientů samotné banky dává údaj z roku 2021, kdy oznámila dokončení migrace do ČSOB Identity s celkovým počtem 1,6 mil. retailových klientů. 

Komerční banka2,24 milionu za celou skupinu. Samotná banka má 1,652 milionu klientů, z toho 1,408 milionu tvoří nepodnikající fyzické osoby.
Raiffeisenbank1,8 milionu společně za banku a stavební spořitelnu. Samotná banka má 1,4 milionu.
Moneta1,5 milionu společně za banku a stavební spořitelnu
Fio banka1,265 milionu
Air Bank1,071 milionu včetně poskytovatele půjček Zonky a investiční služby Rentiér
UniCredit850 tisíc klientů souhrnně za Česko a Slovensko ke konci roku 2021, novější čísla zatím nezveřejnila
mBankpřibližně 750 tisíc
Hello bankpřibližně 343 tisíc
Creditas176 tisíc
Trinity Bankpřes 100 tisíc
Max banka29 tisíc (navazuje na Expobank CZ, která končila s 16 tisíci)
Oberbank17 tisíc
Zdroj: informace z bank a zdroje webu Peníze.cz

V navyšování počtu klientů se v roce 2022 nejvíce dařilo skupině Raiffeisenbank, která rozšířila jejich počet o 600 tisíc na 1,8 milionu – číslo zahrnuje i Raiffeisen stavební spořitelnu. Podle tohoto kritéria se tak stala čtvrtou největší na trhu, když přeskočila Monetu. Samotná banka měla ke konci loňského roku 1,4 milionu klientů.

Vedle přirozeného růstu pomohlo Raiffeisenbank převzetí Equa bank, která měla půl milionu klientů. Těžila i z předchozích akvizic, kdy mohla exkluzivně oslovit klienty ING Bank nebo koupila devizového obchodníka Akcenta.

Komu patří

Zdroj: Shutterstock

„Netušili jsme, že Sberbank je ruská banka,“ říkali někteří její klienti. Nejen pro ně máme přehled majitelů.

Kdo vlastní banky v Česku a které jsou opravdu české. Přehled

Skupina České spořitelny navýšila počet klientů meziročně o 55 tisíc na 4,548 milionu, skupina ČSOB o 115 tisíc na 4,34 milionu. Skupina Komerční banky sice zaznamenala meziroční úbytek klientů asi o 11 tisíc, ale vzhledem k jejich celkovému počtu – 2,24 milionu – jde o zanedbatelné číslo. Samotné Komerční bance navíc počet klientů meziročně vzrostl o 27 tisíc na 1,652 milionu, úbytek hlásí stavební spořitelna Modrá pyramida, KB Penzijní společnost a společnost Essox.

Skupina Moneta Money Bank získala v roce 2022 téměř 170 tisíc nových klientů, celkově jejich počet stoupl o 5,4 procenta na 1,5 milionu. V pořadí podle počtu klientů je pátou největší bankou v Česku – čísla zahrnují i stavební spořitelnu.

Fio banka loni získala přes 100 tisíc nových klientů, což je nejvíce od roku 2017. Meziročně tak navýšila jejich počet o 8,4 procenta na 1,162 milionu a je šestou největší na trhu.

Podobně rychle jako v minulých letech rostla také Air Bank, která už loni v březnu oznámila, že překročila hranici jednoho milionu klientů. Ke konci rok 2022 stoupl počet klientů na 1,071 milionu – to je meziročně o 85 tisíc víc.

Dál také rostl počet klientů mBank (asi o 12 tisíc na zhruba 750 tisíc), Creditas (přibližně o 45 tisíc na 176 tisíc) a Trinity bank (loni zhruba o 60 tisíc na více než 100 tisíc). Česká pobočka Oberbank má aktuálně zhruba 17 tisíc klientů, informovala její mluvčí Monika Heiserová.

Prostor pro získání nových klientů se loni otevřel i krachem Sberbank, která po ruském útoku na Ukrajinu čelila takzvanému runu na pobočky, nedokázala plnit závazky a přišla o bankovní licenci. Naprostá většina z přibližně 120 tisíc klientů získala své peníze zpět díky systému pojištění vkladů.

Některé banky počet klientů ke konci loňského roku zatím nezveřejnily. Například mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek řekl, že informace přinese výroční zpráva koncem dubna. V případě UniCredit Bank porovnání zkresluje i to, že počet klientů uvádí společně za Česko a Slovensko.

Čím dál víc peněz

Bilanční suma tuzemských bank – tedy objem spravovaných peněz – dosáhla ke konci prosince hodnoty 8945 miliard korun. Meziročně byla o 342 miliard vyšší.

Velikostí bilanční sumy na trhu loni opět dominovala skupina ČSOB. Objem aktiv udržela na vysoké úrovni 1805 miliardy korun. Bilanční suma České spořitelny loni zůstala na úrovni 1640 miliard. Z velké trojky bank navýšila aktiva jen Komerční banka: o 60 miliard na 1304 miliard.

Největší banky podle bilanční sumy

bankabilanční suma (ke konci roku 2022, není-li uvedeno jinak)
ČSOB1805,6 mld. Kč
Česká spořitelna1640 mld. Kč
Komerční banka1304 mld. Kč
UniCredit Bankdosud nezveřejnila, ke konci roku 2021 to bylo 693,5 mld. Kč, ke konci října 2022 to bylo 1025,9 mld. Kč
Raiffeisenbank601 mld. Kč
Moneta387,5 mld. Kč
Fio banka229,7 mld. Kč
Air Bankdosud nezveřejnila, ke konci roku 2021 to bylo 147,8 mld. Kč
Creditastéměř 100 mld. Kč
Trinity Bank64 mld. Kč
Oberbankdosud nezveřejnila, ke konci roku 2021 to bylo 52,8 mld. Kč
Max bankadosud nezveřejnila, ke konci října 2022 to bylo 14,5 mld. Kč. Navazuje na Expobank CZ, která naposledy uváděla 12 mld. Kč.
Hello bankdosud nezveřejnila, ke konci roku 2021 to bylo kolem 10,5 mld. Kč
mBanksamostatné číslo za Česko nezveřejňuje, působí jako zahraniční pobočka
Zdroj: informace z bank a zdroje webu Peníze.cz

Česká národní banka rozděluje banky podle velikosti bilanční sumy na tři kategorie. Velké banky mají bilanční sumu větší než deset procent celkového objemu bilanční sumy bankovního sektoru. Střední banky jsou ty s bilanční sumou dvě až deset procent celkového objemu bilanční sumy bankovního sektoru. Malé banky mají bilanční sumu menší než dvě procenta.

Podle této kategorizace má tak Česko nadále tři velké banky (ČSOB, Česká spořitelna, Komerční banka) a čtyři středně velké (UniCredit, Raiffeisenbank, Moneta a Fio).

Chcete šetřit a mít peníze po ruce? Poradíme!

Se spořicím účtem s vyšším úročením budete mít rezervu kdykoli k dispozici. Peníze ukládejte pravidelně nebo jednorázově.

Potřebná hranice pro přestup do kategorie střední banky by ke konci loňského roku odpovídala bilanční sumě kolem 179 miliard. Zda mezi ně už může zařadit i skupina Air Bank, to se dozvíme až při zveřejnění hospodářských výsledků. K velikosti střední banky se Air Bank na konci loňského roku mohla výrazněji přiblížit. V kombinaci s výsledky společností Benxy (P2P platforma Zonky, která se sloučila s Air Bank) a českého a slovenského Home Creditu se bilanční suma skupiny koncem předloňského roku pohybovala už na úrovni 148 miliard.

Výrazné zvýšení aktiv zaznamenaly Raiffeisenbank (meziročně 18 procent na 601 miliard korun) a Moneta (meziročně o 14 procent na 387 miliard). Raiffeisenbank v růstu významně pomohlo převzetí Equa bank, jejíž bilanční suma koncem roku 2021 přesahovala 73 miliard.

Fio banka loni zvýšila objem své bilanční sumy na téměř 230 miliard korun – meziročně skoro o osm procent. Významně si polepšila i Banka Creditas, která se ke konci září 2022 dostala na úroveň 84,7 miliard korun – o 31 procent víc než ve stejném období před rokem. Letos v lednu pak překročila hranici 100 miliard. Na 64 miliard korun, tedy meziročně o 73 procent, vzrostla bilanční suma Trinity Bank.

Rekordní zisky

Historicky rekordní byly v roce 2022 hospodářské výsledky. Podle předběžné statistiky ČNB ze začátku února se čistý zisk bank a stavebních spořitelen poprvé vyhoupl nad hranici 100 miliard korun. Dosud nejvyššího zisku předtím dosáhly banky a spořitelny v roce 2019 – skoro 90 miliard korun.

Největší čistý zisk – 20,2 miliardy korun – loni zaznamenala skupina České spořitelna, meziročně ho zvýšila o 42,2 procenta. Čistý zisk Komerční banky stoupl o 37,9 procenta na 17,6 miliardy.

Skupina ČSOB původně oznámila předběžný zisk ve výši 17,5 miliardy, což je meziroční nárůst o devět procent. Nakonec čistý zisk dosáhne jen 14,6 miliardy, potvrdil webu Peníze.cz mluvčí Patrik Madle. Jde o důsledek rozhodnutí arbitrážního soudu, které ČSOB obdržela v polovině února: musí zaplatit 3,7 miliardy jako právní nástupce zkrachovalé IPB.

Největší banky podle čistého zisku

bankačistý zisk (za rok 2022, není-li uvedeno jinak)
Česká spořitelna20,2 mld. Kč
Komerční banka17,6 mld. Kč
ČSOB14,6 mld. Kč
UniCredit Bank8,22 mld. Kč (Česko a Slovensko dohromady)
Raiffeisenbank7,54 mld. Kč
Moneta5,2 mld. Kč
Fio banka4,3 mld. Kč
Air Bankdosud nezveřejnila, za rok 2021 to bylo 2,252 mld. Kč – jde o výsledky za Skupinu Air Bank, do které spadají i český a slovenský Home Credit a Zonky, samostatně za banku už údaj nezveřejňuje
Creditas1,61 mld. Kč
Trinity Bank803,3 milionů
Oberbankdosud nezveřejnila, v roce 2021 to bylo 462,5 milionů Kč
Hello bankdosud nezveřejnila, v roce 2021 to bylo 34,5 milionů Kč
Max bankadosud nezveřejnila, ke konci října 2022 vykázala ztrátu 178 milionů Kč
mBanksamostatné číslo za Česko nezveřejňuje, působí jako zahraniční pobočka
Zdroj: informace z bank a zdroje webu Peníze.cz 

Čistý zisk UniCredit Bank loni stoupl o 21 procent na 8,22 miliardy korun. Raiffeisenbank zvýšila čistý zisk o 61 procent na 7,54 miliardy, Moneta Money Bank o 30,2 procenta na 5,2 miliardy.

Šest největších českých bank tak loni vydělalo zhruba 76 miliard korun. Jejich čistý zisk se meziročně zvýšil bezmála o 30 procent.

Vzpomínáte?

Zdroj: Zuno

Vydejte se s námi do nedávné historie. Zavzpomínáme hlavně na banky, které tu byly – a už nejsou.

Banky, které zmizely. Kvíz pro pamětníky

Na letošní zisky šesti největších bank se bude vztahovat mimořádná daň – takzvaná windfall tax, z jejíchž výnosů chce stát hradit náklady na zavedení stropů na ceny energií. Vláda ji schválila jako 60procentní daňovou přirážku na „nadměrný zisk“ – tím se rozumí rozdíl mezi základem daně v aktuálním roce a průměrem základů daně za roky 2018 až 2021 navýšeným o dvacet procent. Ekonomové vesměs očekávají, že banky přistoupí k různým formám optimalizace, aby letos svůj daňový základ snížily. Je proto velkou neznámou, jak moc to pomůže snížit deficit státního rozpočtu.

Fio banka za loňský rok vykázala čistý zisk 4,3 miliardy korun, což je meziroční růst o 87 procent. A Trinity bank zatím uvedla čistý zisk před zdaněním ve výši jedné miliardy korun – meziročně ho zvedla dokonce o 400 procent.

Podle ekonomů bankám ke zvýšení zisků pomohly vyšší úrokové sazby, kterými ČNB bojuje proti vysoké inflaci. Banky mohou ukládat volné peníze za výhodnější sazbu u centrální banky a zároveň promítat vyšší úroky do úvěrů, což jim přináší vyšší úrokový příjem.

Velké retro. Jak vypadal internetbanking před dvaceti lety

Jak vypadalo internetové bankovnictví před dvaceti lety? Zveme vás do roku 2002, kdy Peníze.cz vyhlásily soutěž o nejlepší internetbanking. Projděte si velkou galerii a výběr z tehdejších hodnocení.

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+116
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Partners Financial Services