Platíte kartou příliš často. Banka zaskočila klienty, chce poplatek

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 22. 9. 2020 | 158 komentářů
Bezhotovostní platby jsou čím dál víc rozšířenější. Během koronavirové hrozby je víc než kdy předtím propagují nejenom banky, ale i někteří obchodníci. Na klienty však může čekat i nepříjemné překvapení.
Platíte kartou příliš často. Banka zaskočila klienty, chce poplatek

Zdroj: Shutterstock

„Dobrý den, mám asi problém s platební kartou. V obchodě mi to zamítá transakce.“

„Dobrý den, překročila jste maximální počet transakcí na den, což je deset.“

„A jde to navýšit?“

„Ano, jde. O pět transakcí za 100 korun.“

Tak popisuje svou čerstvou zkušenost Bára P., klientka UniCredit Bank.

„Vzhledem k tomu, že mám skvělého bankéře, tak vše dopadlo nakonec na výbornou. Počet transakcí mi navýší zdarma. Ale pro normálního smrtelníka je z bezpečnostních důvodů skutečně zaveden zmíněný limit – deset plateb u obchodníků a tři výběry z bankomatu denně. Prý ta čísla vycházejí z analýz, jak se lidé chovají,“ dodává klientka Bára.

Podobně nedávno narazil Martin K. během letního cestování po Česku. „Limity na kartě jsem měl nastavené dostatečně, pro jistotu jsem i vložil kartu do terminálu a zadal PIN – ale nepomohlo to. Naštěstí jsem měl rezervní kartu od jiné banky, přesto takové situace působí trapně,“ vzpomíná.

„Toho dne jsem platil víc drobných nákupů, nešlo ale o nic mimořádného. Dvakrát třikrát v nějaké prodejně, dvakrát třikrát v restauraci a kavárně, dvakrát třikrát v různých automatech a za jízdenky, mezitím jsem něco menšího objednával na internetu,“ říká pan Martin.

Také on po zavolání na infolinku zjistil, že narazil na strop deseti plateb kartou za den – přestože v součtu utratil jenom pár tisíc. A zrovna UniCredit počítá limit za všechny platby dohromady, tedy nejen za ty bezkontaktní. Neexistuje přitom jiný způsob, jak by ho klient mohl jednoduše zvýšit, než zavolání na infolinku nebo osobní návštěva pobočky.

Nenápadné doporučení

„Ano, z bezpečnostních důvodů je standardní limit deset plateb denně. Klient může při založení účtu požádat o vyšší limit bez poplatku. Později pak za poplatek,“ potvrzuje mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

„Zvýšit limit na více plateb než deset za den je možné přes call centrum nebo na pobočce. Do budoucna nevylučujeme, že změnu bude možné uskutečnit i přes mobilní bankovnictví,“ dodává mluvčí.

Běžný klient bohužel o takovém limitu netuší, přestože by ho nejspíš našel někde ve smlouvě. Obecné informační materiály k platební kartě obsahují jenom „doporučené denní limity“: pro bezhotovostní platby maximálně 100 000 Kč a zároveň deset denně, pro výběry hotovosti maximálně 40 000 Kč a zároveň tři denně.

Zatímco limity určené objemem peněz vidí klient i v internetovém či mobilním bankovnictví a může si je změnit (pro platby maximálně 150 000 Kč, pro výběry maximálně 80 00 Kč denně), limity určené počtem plateb se mu nikde neukazují. I když se tedy při nečekaném zablokování karty podívá do nastavení, netuší, v čem je problém.

Podle sazebníku UniCredit Bank přijde změna limitu čerpání ke kartě na 100 korun (s výjimkou karet zapojených do prémiového účtu U konto Premium nebo Dětského konta). Přes elektronické bankovnictví je to zdarma, jenže právě denní strop pro počet plateb tam nastavit nelze.

Tisíc korun a dost?

Limity denních plateb si lze nastavit i v jiných bankách. Jde ale o strop určený objemem peněz, ne počtem plateb. Změna přes internet bývá zdarma, přes pobočku nebo call centrum to vyjde dráž.

Kromě toho každá banka používá také své interní limity pro bezkontaktní platby bez nutnosti zadávat PIN. Vychází z unijní směrnice zvané PSD2. Ta říká, že bez „silného ověření“ lze platit u terminálu v obchodě jednorázově maximálně pět transakcí v hodnotě do 50 eur (tuzemské banky už dřív snížily tuto hranici na 500 korun, tedy zhruba 20 eur) nebo v celkové hodnotě do 150 eur (zhruba 3800 korun).

Kartičky
Zdroj: Shutterstock

Anketa

Pamatujete si svůj karetní rekord?

Jednotlivé banky přistoupily k uplatňování těchto limitů různě. Nejčastěji používají kombinovanou variantu – například Česká spořitelna. „Kumulativní limit je stanoven na 150 eur. Jakmile počet po sobě opakujících transakcí dosáhne tohoto limitu, je vyžadován PIN. Pokud jednotlivé transakce nepřesáhnou tento limit, je klient automaticky u šesté platby vyzván, aby PIN zadal. Poté zase může platit pětkrát po sobě bez zadání PINu, pokud nepřesáhne částku 150 eur. Pak se musí ověřit zadáním PINu,“ vysvětluje mluvčí Lukáš Kropík.

Oproti tomu třeba Air Bank nesleduje počet plateb, ale hlídá si jenom jejich objem. „Až do celkového součtu 3900 Kč lze platit jednotlivé platby do 500 korun bez zadání PINu. Po překročení hranice 3900 korun musí klient zadat PIN, i když zrovna platí jenom třeba 100 korun. Pokud mezitím zadal PIN, protože platil nad 500 korun, tak se počítadlo vynuluje,“ říká mluvčí Jana Pokorná.

Na rozdíl od UniCredit tedy mají klienti v ostatních bankách – aspoň podle dostupných informací – snadnou možnost, jak takové limity překonat. Stačí, když po jejich dosažení zadají „kontaktní“ platbu – tedy se zadáním PIN nebo i vložením karty do terminálu.

Rozdíl může být v praxi výrazný: Zatímco klienti České spořitelny, Air Bank a dalších mohou během dne provést třeba i několik desítek různých plateb, klient UniCredit jich při standardním nastavení udělá maximálně deset, a to včetně těch kontaktních – i kdyby měla být každá jenom v hodnotě 100 korun. Pak musí volat na infolinku UniCredit Bank nebo zajít na pobočku a věřit, že mu odpustí poplatek za navýšení limitu.

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+662
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 158 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 9. 2020 5:08, Michal

Limit na počet plateb je snad největší nesmysl, co jsem slyšel. Banka by si měla uvědomit, že peníze, které má člověk na účtu nejsou její! I kdybych platil stokrát denně kartou, bance to může být jedno, platím svými penězi!

+1403
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 9. 2020 3:31, Jirka

Disponují penězmi občanů a ještě budou nařizovat kolikrát může platit? Ať už je tu islám a všechny je vypálí!!!

-508
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (158 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Partners Financial Services