Okamžité platby už umí i mBank. Nebudou ale zadarmo

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 3. 9. 2020 | 10 komentářů
mBank je jedenáctou, která tuto inovaci v Česku spustila – zatím jenom pro příchozí platby. Na rozdíl od většiny konkurentů počítá s korunovým příplatkem za odeslání.
Okamžité platby už umí i mBank. Nebudou ale zadarmo

Zdroj: Shutterstock

Do systému okamžitých plateb se nově zapojila mBank. Zatím je dokáže jenom přijímat z jiných bank, které tuhle novinku zavedly už dřív.

Odesílání okamžitých plateb by mBank měla zprovoznit do konce září, potvrdil webu Peníze.cz mluvčí Štěpán Dlouhý. „Za optimálních podmínek,“ dodává.  Stejný postup – vyzkoušet si naostro nejdřív příchozí platby a teprve po pár dnech až týdnech přidat i odchozí – předtím zvolila i většina konkurentů.

„Okamžité platby bude zpočátku možné odesílat pouze v internetovém bankovnictví, v mobilní aplikaci bude služba dostupná později,“ dodává mBank na svém webu.

Když platba odejde jako okamžitá, dorazí na účet v jiné bance během několika málo vteřin. A to i v noci, o víkendu nebo během svátku – prostě kdykoliv.

Jako první zprovoznily okamžité platby loni v únoru Air Bank a Česká spořitelna. V dubnu se připojila Creditas, v září a říjnu Komerční bankaRaiffeisenbank a PPF Banka, v prosinci Moneta a ČSOB, na přelomu roku Fio. Letos na jaře je spustila Equa bank – v jejím případě je ale lze odeslat jenom z mobilní aplikace, ne z internetového bankovnictví.

mBank je tak jedenáctou bankou, která se k okamžitým platbám připojuje. Spustit je původně plánovala už na začátku letošního roku, pak mluvila o začátku léta, naposled právě o září. 

Běžte si to přečíst

Zdroj: Shutterstock

Většina bank už převede peníze v řádu vteřin, a to kdykoliv. Které to umí, na co si dát pozor a co čekat, když okamžité platby nemůžete využít?

Do kdy zadat platbu, aby přišla ve stejný den. Přehled bank

Skoro všechny banky, které už okamžité platby spustily, za jejich odeslání nevybírají nic navíc oproti běžným převodům. Jsou tedy většinou zadarmo nebo v rámci měsíčního paušálu – stejně jako běžné převody. Jenom v Komerční bance, která v základní variantě účtu strhává za běžné odchozí platby šest korun, zůstává stejná cena i pro okamžité převody. A na poplatek narazí i majitelé některých starších nebo jinak specifických účtů třeba v ČSOB nebo České spořitelně. Nejde ale o žádný příplatek oproti tomu, kolik vás jinak stojí standardní transakce.

Jedinou výjimkou, která účtuje příplatek, je zatím Air Bank. Když nevyužíváte její Velký tarif s paušálem 100 korun měsíčně, přijde vás okamžitá platba na symbolickou korunu, zatímco běžný převod je zadarmo. Od 3. listopadu, kdy Air Bank mění ceník a sloučí tarify do jednoho, budou okamžité platby bez příplatku – tedy zadarmo.

Příplatek plánuje zavést i mBank. Aktuální ceník platný už od 24. července počítá s tím, že odchozí okamžité převody mají být za korunu, zatímco běžné transakce jsou zdarma. „S poplatkem dál počítáme,“ potvrzuje mluvčí Štěpán Dlouhý.

Jedinou možností, jak z internetového i mobilního bankovnictví mBank odeslat platbu, zatím zůstává ta standardní. Pokud ji klient zadá v pracovní den do 13. hodiny, přijde do jiné tuzemské banky ještě ve stejný den. Po 13. hodině nebo při zadání o víkendech či svátcích přijde až následující pracovní den. Rychlejší možnost zatím klienti nemají ani za příplatek, protože mBank nenabízí prioritní (expresní, urgentní) platby.

Okamžité platby k 3. září 2020

BankaOdchozíPříchozí
Air Bankanoano
Creditasanoano
Česká spořitelnaanoano
ČSOBanoano
Equa bankano (jen v aplikaci)ano
Expobanknene
Fio bankaanoano
Hello banknene
Komerční bankaanoano
mBankneano
Monetaanoano
Oberbanknene
Raiffeisenbankanoano
Sberbanknene
Trinity Banknene
UniCredit Banknene
Zdroj: testy webu Peníze.cz a informace z bank   

Během léta plánovala okamžité platby spustit také Oberbank, do systému se ale zatím nezapojila. Letos se pravděpodobně dočkají i klienti UniCredit Bank, oficiálně ale žádný termín předem nezmínila. Podle dřívějších informací plánovaly okamžité platby do konce roku zprovoznit i Hello bank a Expobank, naopak Trinity Bank jejich letošní start vyloučila.

Okamžité platby můžete posílat jenom mezi bankami, které už je umějí. Nestačí tedy, že je dokáže poslat ta vaše. Nezapojily se ani stavební spořitelny, přestože většina je součástí bankovních skupin, které už okamžité platby umějí. Okamžitě nepošlete třeba ani splátku hypotéky z ČSOB do sesterské Hypoteční banky. 

Jako okamžité lze posílat jenom částky do 400 tisíc korun, Česká spořitelna a Fio si limit snížily na 100 tisíc. A ani u menších částek se okamžitě neodešle trvalý příkaz, pravděpodobně neuspějete ani s hromadným příkazem (víc plateb současně v jednou formuláři). Mělo by tedy jít o klasicky zadaný jednorázový příkaz k úhradě. 

Také mBank má pro jednotlivou platbu maximální hranici 400 tisíc korun, denní limit je jeden milion korun.

Okamžitá platba dorazí do jiné banky prakticky hned a v zásadě nestojí nic víc oproti standardní. Oproti tomu platby prioritní, expresní nebo urgentní – navzdory svému názvu – zas tak moc nespěchají, přesto jsou mnohonásobně dražší než běžná platba. Různé banky přistoupily k jejich zadávání různě, méně zkušeného klienta to někdy může zmást.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 9. 2020 8:56, PepaJa

Co znamená "zrušit inflaci na účtu"? To jako že když je inflace např. 3 %, že má banka účet úročit těmi 3 % + "svým" úrokem? Nebo to myslíte tak, že banka mávne kouzelnou hůlkou a slovy "inflacum nulárum" zruší inflaci?

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 9. 2020 5:53, Tomáš Smolík

Ať trvá platba třeba čtvrt roku, ale zrušte mi na účtu inflaci!

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services