Novinky Trinity Bank: Investiční fond, Jágr a karty

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 18. 9. 2020 | 8 komentářů
Nejmladší banka na českém trhu má nové posily nejen z oblasti financí. Co dalšího chystá?
Novinky Trinity Bank: Investiční fond, Jágr a karty
Jaromír Jágr, Radomír Lapčík, Eva Čerešňáková a Lukáš Kovanda.
Zdroj: Trinity Bank

Trinity Bank rozšiřuje svůj záběr o investiční fond s názvem TBGF (Trinity Bank Garantovaný fond). Je jenom pro kvalifikované investory – tedy zájemce, kteří mají pro začátek volný aspoň milion korun a prokážou orientaci v oblasti investic.

Fond cílí na výnos 3,58 % p.a. a sází na konzervativní přístup. Investuje hlavně do bankovních instrumentů (například podřízený vklad Trinity Bank), takzvaných prémiových nemovitostí a dluhopisů, zejména pak státních.

„Cílem je dosahovat stabilního zhodnocení prostředků ve střednědobém a dlouhodobém horizontu,“ říká Radomír Lapčík, který je zakladatelem banky a předsedou dozorčí rady. Lapčík zároveň vlastní finanční skupinu SAB, do níž patří i distributor fondu. Správcem majetku fondu je Avant investiční společnost, depozitářem je ČSOB.

Rozšířit svou nabídku o podílový fond pro drobné investory zatím Trinity Bank neplánuje, dodává Lapčík.

Zdroj: Trinity Bank

Karel Růžička.

Banka oznámila také čerstvé personální posily. Od září je novým ředitelem úseku Treasury Karel Růžička. „Na starosti má zejména zefektivnění procesů při řízení bilance a managementu tržních rizik. Dále pak také investování v rámci dluhopisového portfolia banky,“ upřesňuje mluvčí Eva Čerešňáková. Růžička přišel ze skupiny ING, kde působil od roku 1994, posledních sedm let jako ředitel Treasury.

O další posile jsme psali hned při jejím nástupu v srpnu: Hlavním ekonomem Trinity Bank se stal Lukáš Kovanda, který je mimo jiné členem Národní ekonomické́ rady vlády (NERV) a dříve pracoval pro Czech Fund (DRFG), Cyrrus a Roklen, ještě předtím jako novinář. „Jeho úlohou je především vyhodnocování investičních příležitostí a podílení se na rozhodnutích týkajících se dalšího rozvoje a směrování strategie Trinity Bank,“ říká Lapčík.

V tomto týdnu představila banka spolupráci s hokejistou Jaromírem Jágrem. Stala se hlavním partnerem klubu Rytíři Kladno. „Prozatím není plánováno využití Jaromíra Jágra pro reklamní kampaň Trinity Bank, ale spolupráce je součástí motivačního programu zaměstnanců. Ti již měli možnost se s hokejovou legendou osobně setkat. Další setkání při návštěvě vybraných hokejových zápasů jsou v rámci motivačního programu plánována pro vybrané zaměstnance či významné klienty,“ upřesňuje mluvčí Eva Čerešňáková. Jágr se stal také „čestným investorem“ fondu TBGF.

„Mnoho let dávám Jardu za vzor svým kolegům a celému týmu. Na hodně firemních setkáních jsem rozdával jeho rozhovory, podtrhané, označené, aby si kolegové zapamatovali důležité myšlenky a nechali se inspirovat. Jeho píle, vytrvalost, disciplína, nadšení i víra jsou inspirativní pro každého,“ vysvětluje Lapčík.

Aplikace v příštím roce

Trinity funguje jako banka od začátku loňského roku, klienti se ale zatím musí obejít bez platebních karet k účtu. Kdy jim je nabídne? „Karty představíme na přelomu roku. Půjde o debetní karty asociace Mastercard,“ odpovídá Čerešňáková.

Banka nemá ani mobilní aplikaci. „Spuštění se plánuje během roku 2021, přesný termín zatím nebyl stanoven,“ říká mluvčí.

Naopak v nedohlednu jsou okamžité platby, tedy možnost bezhotovostně převádět peníze do jiných bank v řádu několika málo vteřin, nebo je takto rychle přijímat. „Zapojení do systému okamžitých plateb v současnosti nepatří k aktuálním prioritám Trinity Bank,“ dodává mluvčí.

V nejbližších měsících nepřibydou ani další pobočky. Zůstávají tři – ve Zlíně, v Praze a v Brně. „Jak jsme zmínili již dříve, přibližně do tří let bychom chtěli síť rozšířit o dvě až tři pobočky. Zvažován je Hradec Králové, Ostrava, Plzeň. V souvislosti s pandemií koronaviru a situací na trhu však není tato otázka v tomto období aktuální,“ říká Lapčík.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, tedy na bohatší klienty a firmy. U běžných „fyzických osob“ se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty. Její spořicí účet až donedávna patřil k nejlepším na trhu, nabízel nadstandardní zhodnocení úspor. Také Trinity však musela reagovat na prudké snížení základních sazeb Českou národní bankou – nakonec i výrazněji než někteří konkurenti.

Objem všech vkladů v Trinity Bank se za první pololetí zvýšil z 14,1 miliardy na 16,3 miliardy korun. Jak ale ukazuje graf, vysoké úroky v únoru a březnu jich přilákaly ještě víc.

Vývoj vkladů v Trinity BankZdroj: Trinity Bank

Vývoj vkladů v Trinity Bank

Víc než spoření

Jakou roli mají v Trinity Bank hrát drobní klienti v budoucnu? Chce zůstat hlavně u spoření, nebo má ambice stát se jejich hlavní bankou i pro běžné transakce? A nepřehodnotila nějak své plány kvůli koronaviru?

„Prozatím nejsme první banka klientů, ale máme dlouhodobou ambici, aby náš klienti využívali jako svoji hlavní banku. Jednotlivými kroky se snažíme tomuto dlouhodobému cíli přibližovat. Letos proběhl redesign internetového bankovnictví, s koncem roku spustíme platební karty a na příští rok máme v plánu realizaci mobilní aplikace. To jsou základy pro úspěšné spuštění transakčního bankovnictví,“ odpovídá Lapčík.

Na otázku ohledně možného rozšíření nabídky o spotřebitelské úvěry nebo dokonce hypotéky odpovídá zatím neurčitě. „Zvažujeme více variant rozšíření produktového portfolia, ale vzhledem k aktuální koronavirové situaci přehodnocujeme strategii rozvoje nových produktů a služeb.“

Banka od začátku loňského roku navázala na družstevní záložnu Moravský peněžní ústav, která fungovala od roku 1996. Ta měla v době získání bankovní licence přes 10 tisíc klientů, bilanční suma dosahovala 9,5 miliardy korun a vklady 7,4 miliardy. V současnosti má banka 25 tisíc klientů. Bilanční suma se teď podle Lapčíka blíží 18,5 miliardy korun, kapitálová přiměřenost téměř 23 %.

Zisk po zdanění loni dosáhl 50,4 milionu korun. Za letošní první pololetí hlásí banka 31 milionů, pro rok 2021 plánuje zisk přes 100 milionů. 

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 9. 2020 21:05, George

Kladno koupilo na 2 roky Plekance a dát dohromady dostatek peněz na další sezónu je pro Jágra asi nyni prioritou.Někdo to zaplatit musi a možná jeho jméno pomůže i fondu při rozjezdu.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 9. 2020 18:18, Franta

Trinity a Unicreditbank je jedno a to samý nebo co? Kdo se v tom má vyznat.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services