Spořitelna mění ceník. Online zadarmo, pobočky zdraží

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 8. 9. 2020 | 13 komentářů
První část změn už je venku od letošního léta: ČS má poprvé v nabídce účet, který nabízí základní služby zdarma bez podmínek. Druhá část přijde v lednu: Zdraží transakce na přepážkách, klienti od 70 let je ale budou mít bez poplatku.
Spořitelna mění ceník. Online zadarmo, pobočky zdraží
Ilustrační George.
Zdroj: Česká spořitelna

Česká spořitelna bude mít od 25. ledna 2021 nový ceník. Vychází z myšlenky, že „digitální bankovnictví“ je kompletně bez poplatků. Naopak transakce zadávané osobně na pobočkách zdraží.

Dosavadní účet ke službě Moje zdravé finance se přejmenuje na Plus účet, podmínky pro odpuštění měsíčního poplatku se nezmění. Už od letošního července však spořitelna nově nabízí i účet Standard, který je automaticky bez poplatků.

Ani v novém ceníku nepočítá s tím, že by klienty „finančně motivovala“ k přechodu na moderní potvrzování plateb prostřednictvím aplikace George klíč. Neplánuje tak následovat Raiffeisenbank, která od září zavedla měsíční paušál pro lidi využívající „staré“ potvrzování přes jednorázové SMS.

Nový účet Standard

Už v červenci spořitelna poprvé přišla s účtem, který nabízí všechny základní služby zdarma. Bez podmínek a pro každého. Opravdu za nula korun – pokud nechcete vybírat z cizích bankomatů.

Novinka se jmenuje Standard a umí skoro totéž jako dosavadní „vlajková loď“ spořitelny – účet ke službě Moje zdravé finance (zkráceně MZF). Hlavní rozdíl? Už je automaticky bez měsíčního poplatku – není tedy potřeba mít pravidelný příjem aspoň 7000 korun a využívat některý z dalších produktů finanční skupiny ČS.

Účet Standard si už mohou noví klienti sjednat nejenom na pobočce, ale i online. I to je pro spořitelnu posun – doteď byla prakticky poslední, která zájemce potřebovala vidět osobně.

Novinka je dostupná i pro dosavadní uživatele účtu MZF nebo jiné ze starších variant spořitelních kont. Ti ale zatím musí kvůli změně na pobočku, v internetovém bankovnictví si nemohou typ účtu snadno změnit. Spořitelna je zatím o takové možnosti – dosáhnout na účet zdarma bez podmínek – ani neinformovala.

Základní balíček účtu Standard – automaticky bez poplatků – obsahuje vedle samotného vedení účtu a elektronického bankovnictví také poskytnutí debetní karty, všechny příchozí i odchozí úhrady (zadané online) v korunách v rámci Česka nebo v eurech v rámci Evropského hospodářského prostoru (SEPA platby), a to včetně trvalých příkazů, inkas, SIPO, okamžitých a mobilních plateb. Zdarma jsou i všechny výběry z bankomatů České spořitelny. Součástí je také možnost kontokorentu bez poplatku za poskytnutí nebo vedení.

Nový účet Standard se od dosavadního Účtu Moje zdravé finance liší jenom v nadstandardních službách. A to hlavně díky tomu, že spořitelna od 25. července konto MZF vylepšila a nově do něj zařadila služby, které byly dřív jenom za poplatek. Výběry ze zahraničních bankomatů skupiny Erste přijdou s účtem Standard na pět korun, zatímco u MZF jsou nově zadarmo.

U ostatních bankomatů se ceny obou účtů neliší: Výběry z jiných bank v Česku stojí 40 korun, stejně jako výběry eur v cizině mimo Erste. Ostatní výběry v zahraničí pak přijdou na 125 korun. Kdo v cizině vybírá často, může si koupit balíček za 25 korun měsíčně a za každý výběr pak zaplatí maximálně 40 korun.

Uživatelé účtu Standard si připlatí i za případný zájem o druhou debetní kartu (25 Kč měsíčně, zatímco u účtu MZF je nově zdarma) nebo využití multiměnové funkce na kartě, která zajistí výhodnější kurz (paušál 25 Kč měsíčně, zatímco u účtu MZF je cizoměnový účet nově bez poplatku).

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

S konceptem MZF přišla spořitelna v roce 2016. Klienty lákala na úspory v jejich hospodaření a poradenství – především prostřednictvím dceřiné firmy Energie ČS, formou konsolidace půjček nebo slevy za paušál na běžném účtu, který jinak přišel na 100 korun měsíčně.

Polovinu poplatku na účtu MZF banka odpouští, když na něj přijde aspoň 7000 korun měsíčně. A další polovinu odpustí, když klient využívá aspoň jeden z uvedených produktů skupiny ČS: úvěry (včetně hypoték, kreditní karty, leasingu nebo úvěru ze stavebního spoření), penzijní spoření, životní pojištění nebo investice.

Dodejme, že pro nejbohatší klienty má Česká spořitelna prémiové bankovnictví pod názvem Erste Premier: Komu přijde na účet aspoň 70 tisíc korun měsíčně nebo má uloženo aspoň 1,5 milionu, dosáhne bez poplatku na řadu nadstandardních služeb, které si spořitelna jinak (při nesplnění podmínek) cení na 1000 korun měsíčně.

Dražší přepážky pro klienty do 70 let

Směrem nahoru zamíří od 25. ledna ceny za příkazy podané u přepážek na pobočkách. Například výběr hotovosti zdraží z 80 na 100 korun, stejně jako jednorázový příkaz k úhradě. Zřízení či změna trvalého příkazu, souhlasu s inkasem nebo SIPO nově přijdou u přepážky na 100 korun, doteď je spořitelna měla bez poplatku.

Ještě výraznější nárůst čeká poplatky za využití telefonního bankéře (ne mobilní aplikaci). Například odchozí platba zdraží z 20 na 100 korun. „Zadávání plateb přes telefonního bankéře nicméně pravidelně využívá asi jenom 10 tisíc klientů,“ říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Spořitelna zdůrazňuje, že jenom dorovnává ceny konkurentů. Služby na pobočkách totiž průběžně zdražují i ostatní banky.

Spořitelna zároveň přichází s novinkou, kterou konkurence podle dostupných informací nenabízí: Klienti od 70 let věku budou mít všechny služby na pobočkách zadarmo.

„Svůj hlavní účet mají v České spořitelně zhruba dva miliony lidí. To znamená, že si na něj pravidelně posílají výplatu. Skoro 1,8 milionu z nich používá internetové nebo mobilní bankovnictví George a platí kartou. Transakce na pobočce – tedy vklad či výběr hotovosti nebo třeba změnu trvalého příkazu – zadává aspoň občas, v průměru jednou až dvakrát za rok, jenom 200 tisíc lidí. A jejich podíl dál klesá,“ upřesňuje mluvčí.

Už 95 procent požadavků, s nimiž klienti České spořitelny na pobočky přicházejí, se týká poradenství. Hotovostní operace představují zhruba jenom zbylých pět procent.

Česká spořitelna odhaduje, že v průběhu karantény se „zdigitalizovala“ třetina z jejích klientů, kteří do té doby preferovali hotovost před kartou. „Jedná se o zhruba 100 tisíc klientů, kteří před karanténou nepoužívali kartu vůbec nebo právě jednou například pro výběr z bankomatu. Třetina z nich je starší šedesáti let,“ dodává Hrubý.

Nárůst bezhotovostních plateb motivoval spořitelnu k rychlejší transformaci poboček na bezhotovostní poradenská centra, kde pokladníka nahradily vkladomaty. Zatímco v červnu fungovalo v bezhotovostním režimu zhruba 60 z 500 poboček ČS, do konce letošního roku by to měla být už každá druhá.

Z ceníku zmizí poplatek za hazard

Třicítku poplatků už v novém ceníku nenajdeme. Skončí mimo jiné poplatek za neuskutečněný ohlášený hotovostní výběr (doteď 1000 Kč), za potvrzení o provedené zahraniční odchozí úhradě (doteď 100 Kč) nebo za potvrzení pro tuzemského klienta například kvůli vystavení víza, studiu v zahraničí a podobně (doteď 250 Kč + 21 % DPH). Nově bude zadarmo i vklad hotovosti kartou na jiný účet u České spořitelny (doteď 5 Kč).

Ze sazebníku zmizí i kuriozita – poplatek 20 korun při platbě debetní kartou za hazardní hry, sázení a loterie. Spořitelna ho původně chtěla zavést od července 2016, stejně jako poplatek při platbě kartou za přístup k pornografickým stránkám. Po negativních reakcích se v ceníku nakonec objevil jenom poplatek za hazard, sázení a loterie, nicméně v praxi ho spořitelna nikdy nezačala účtovat. I v aktuální verzi má poznámku, že „cena se do odvolání neuplatňuje“. Od příštího roku by poplatek měl zmizet i teoreticky.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+90
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 9. 2020 9:26, občan

Novinka je dostupná i pro dosavadní uživatele účtu MZF nebo jiné ze starších variant spořitelních kont. Ti ale zatím musí kvůli změně na pobočku, v internetovém bankovnictví si nemohou typ účtu snadno změnit. Spořitelna je zatím o takové možnosti – dosáhnout na účet zdarma bez podmínek – ani neinformovala.
Jak typické pro Č.spořitelnu. Takže naší nemohoucí babičku, které jsme zařídili "skvělého" George budeme muset dovléci na pobočku.

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 9. 2020 18:30, Lukas

A jaká je inspirace babičky, která dostává důchod na účet (tedy více než 7000,-) a tím pádem má vedení účtu zdarma, jít na pobočku si ho nechat změnit?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services