Spořicí účty: ČNB se nelíbí, jak banka snížila úrok

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 3. 9. 2020 | 25 komentářů
Když některá banka odkáže na snížení takzvané referenční sazby (typicky repo sazby ČNB), může snížit i svůj úrok na spořicím účtu prakticky ze dne na den. Jestliže už ale takovou možnost využila, neměla by po víc než čtvrt roce opět argumentovat referenční sazbou, která se mezitím nijak nezměnila.
Spořicí účty: ČNB se nelíbí, jak banka snížila úrok

Zdroj: Shutterstock

Způsob, jakým Trinity Bank v minulém týdnu snížila úrok na spořicím účtu, nemusí být v souladu se zákonem o platebním styku. Vyplývá to z vyjádření České národní banky, která nad dodržováním pravidel dohlíží. Dopad může mít i na další banky, které by postupovaly stejně.

Zatím nejde o oficiální rozhodnutí přímo v konkrétním případě, ale jen o odpověď na dotaz webu Peníze.cz. Trinity Bank věří, že podmínky podle zákona splňuje. Případný spor by mohl definitivně rozhodnout až soud.

„Jsou-li změny úrokových sazeb z vkladů na platebních účtech založené na změnách referenčních sazeb, musí být provedení změny v konkrétním případě založeno na změně konkrétní referenční sazby. Praxe opakovaného jednostranného provádění změn vycházející z jedné změny referenční sazby by neměla být možná,“ tlumočí názor ČNB její mluvčí Petra Vodstrčilová.

„Chce-li banka provést změnu úrokové sazby na platebním účtu v období, kdy nedošlo ke změně referenční sazby, musí změnu navrhnout (...) nejpozději dva měsíce přede dnem, kdy má podle návrhu změna závazku z rámcové smlouvy nabýt účinnosti,“ dodává.

Dvě možnosti, jak zhoršit podmínky

Pro ty čtenáře, kteří nečetli náš předchozí text týkající se zmíněného případu, ale musíme začít pěkně od začátku.

Podle zákona mají banky dvě možnosti, jak snížit úrok na platebním účtu (což je i většina těch spořicích, jak si vysvětlíme později).

Prakticky okamžitě a bez předchozího upozornění klienta můžou snížit úrok, pokud je změna založena na změně referenčních sazeb. Podmínkou je, že si takovou možnost s klientem předem dohodli – tedy že s ní souhlasil v rámcové smlouvě či všeobecných obchodních podmínkách.

Tipy pro lovce odměn

Zdroj: Shutterstock

Přinášíme vám denně aktualizovaný přehled slev, bonusů a časově omezených akčních nabídek u běžných a spořicích účtů, zajištění na stáří, kreditních karet, překlenovacích úvěrů, stavebního spoření, hypoték a úvěrů. Stačí si vybrat. 

Akce, slevy, bonusy!

Referenční úroková sazba je pravidelně aktualizovaný ukazatel dostupný veřejnosti, který stanovuje nezávislý subjekt a smluvní strany ho nemohou ovlivnit. Případně se na něm banky sice jako celek podílejí, žádná z nich ho ale nemůže ovlivnit přímo „pro sebe“.

Typickým příkladem takové referenční sazby v tuzemských podmínkách jsou dvoutýdenní repo sazba České národní banky nebo mezibankovní sazba PRIBOR (ukazující aktuální hodnotu peněz na trhu).

„Bylo-li to dohodnuto, je poskytovatel oprávněn kdykoli jednostranně a bez předchozího oznámení změnit úrokové sazby (...) používané při platebních transakcích, je-li změna založena na změně referenčních sazeb (...). Změna úrokových sazeb musí být uživateli oznámena bez zbytečného odkladu. Jakákoli změna úrokových sazeb, která je pro uživatele příznivější, může být uplatněna i bez oznámení,“ uvádí zákon.

Banka, která ve svých podmínkách nemá odkaz na referenční sazbu, musí všechny změny k horšímu (snížení úroků na vkladech) oznámit klientovi aspoň dva měsíce předem. Stejně tak v případě, kdy konkrétní snížení není založeno na změně referenční sazby – tedy, zjednodušeně řečeno, když jde o čistě vlastní rozhodnutí banky bez vztahu k nějakému (předem určenému) objektivnímu číslu z finančního trhu.

Aby to bylo ještě komplikovanější, tak všechna tahle pravidla se týkají jenom platebních účtů. Podle ČNB to jsou i spořicí účty, pokud u nich lze provádět standardní odchozí a příchozí úhrady, tedy například úhrady na účty vedené v jiných bankách. Pod takovou definici v současnosti spadá většina spořicích účtů v tuzemských bankách – včetně zmíněné Trinity. Některé banky však – přinejmenším v neoficiálních vyjádřeních – s výkladem ČNB nesouhlasí. Podle zákona má platební účet sloužit k provádění platebních transakcí (zatímco spořicí účet slouží primárně ke spoření).

Výjimkou, kterou zákon každopádně nereguluje, jsou tedy ty spořicí účty, z nichž nemůžete snadno posílat peníze kamkoliv, ale jenom na předem zvolené „transakční účty“ – obvykle jeden až tři. Těm se v dalším textu věnovat nebudeme, nabízejí je třeba ING Bank nebo Wüstenrot.

Tři sazby, ale neklesla ani jedna

Banky pochopitelně chtějí reagovat co nejpružněji, jakmile se situace na trhu změní k horšímu. Argumentují i tím, že pravidlo o dvouměsíčním předstihu je pro spořicí účty nelogické, protože ze své podstaty vycházejí z oboustranné volnosti: Klient si může svůj vklad kdykoliv snížit nebo zvýšit, třeba i okamžitě celý vybrat. A banka má možnost snižovat nebo zvyšovat úrok kdykoliv v průběhu spoření (na rozdíl od termínovaných vkladů, kde se klient zaváže nechat tam peníze po určenou dobu, a banka po tuto dobu nezmění podmínky).

Čím dál víc bank proto do svých dokumentů přidalo zmínku o referenční sazbě. Podle České národní banky je přitom nutné, aby referenční sazba byla ve smluvní dokumentaci definována určitě a jednoznačně – nevadí, když je jich víc. Nestačí však jenom obecný odkaz na „referenční sazbu“ nebo dokonce „vývoj na trhu“. Trinity Bank proto nedávno doplnila hned tři odkazy: na dvoutýdenní repo sazbu ČNB, na diskontní sazbu ČNB a na mezibankovní sazbu PRIBOR.

Koronavirový šok ukázal, jak se takový odkaz vyplatí. Od 17. března totiž Česká národní banka třikrát za sebou výrazně snížila svou dvoutýdenní repo sazbu – postupně z 2,25 % na 0,25 %. Právě od této sazby se odvíjí „cena peněz“ na finančním trhu, nepřímo tedy i úročení vkladů. Podobně klesly i tržní sazby PRIBOR.

Právě Trinity Bank zastihl pád sazeb v době, kdy nabízela nejlépe úročený spořicí účet na trhu. V rámci narozeninové akce měla úrok 2,08 % pro vklady od milionu korun (vztahoval se na pak celý zůstatek, tedy i část pod milion), 1,88 % pro vklady od 250 tisíc do milionu a 1,58 % pro nižší.

Když ČNB v polovině března snížila repo sazbu z 2,25 % na 1,75 %, reagovala Trinity prakticky okamžitě. Úrok pro vklady dosahující aspoň čtvrt milionu klesl na 1,61 %, u nižších zůstal na 1,58 %. To pořád patřilo k nejlepším nabídkám na trhu.

Už na konci března snižovala ČNB repo sazbu podruhé: z 1,75 % na 1 %. Do čtrnácti dnů musela reagovat i Trinity, úrok na spoření nazvaném Výhoda+ klesl na 0,92 %.

Sedmého května snížila ČNB svou základní sazbu potřetí. Zase výrazně: na 0,25 %. I tentokrát reagovala Trinity mezi prvními – od 21. května dává na spořicím účtu 0,4 %. Odkázala se právě na snížení repo sazby.

Od poloviny května až doteď zůstávají sazby ČNB i PRIBOR v zásadě stabilní, nelze mluvit o jejich dalším snížení. Přesto Trinity na konci srpna oznámila, že od 1. září sníží svůj úrok opět na polovinu, tedy 0,2 %. „Reagujeme na současný vývoj sazeb na bankovním trhu,“ napsala klientům bez bližších podrobností.

Na jakou konkrétní sazbu Trinity Bank reaguje, pak webu Peníze.cz upřesnila její mluvčí Eva Čerešňáková: „Aktuální snížení úrokových sazeb je navázáno na zasedání ČNB z 7. května, kdy rozhodla o snížení sazeb od 11. května. Pro zajištění maximálního možného zhodnocení pro své klienty jsme se rozhodli reagovat na toto snížení postupně, proto úpravy ceníků či akcí navázaných na úrokové sazby ČNB probíhaly v několika vlnách,“ říká.

O tom, že by svou reakci rozdělila do víc postupných kroků, nebo že si ještě něco v této souvislosti nechává v záloze, banka v polovině května klienty nijak neinformovala.

Její postup teď prověří Česká národní banka. „Praxe opakovaného jednostranného provádění změn vycházející z jedné změny referenční sazby by neměla být možná. Chce-li banka provést změnu úrokové sazby na platebním účtu v období, kdy nedošlo ke změně referenční sazby, musí změnu navrhnout (...) nejpozději dva měsíce přede dnem, kdy má nabýt účinnosti,“ upozorňují zástupci ČNB.

Podle dřívějšího vyjádření ČNB nemusí banky na změnu referenční sazby reagovat okamžitě (v řádu hodin nebo několika málo dnů), ani automaticky (při každém snížení nebo naopak zvýšení referenční sazby), ani přímo úměrně (svůj úrok mohou změnit výrazněji, nebo naopak mírněji). Jenže odkaz zřejmě nelze používat donekonečna, navíc v situaci, kdy už přes čtvrt roku není aktuální.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 9. 2020 5:05, Zdenek

Reagovat na takové jednání lze jednoduše. Převést peníze do jiné banky, kdo chce být důslednější, zruší účet. Lákali klienty přece na vyšší sazbu spořících účtů.

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 9. 2020 13:12, PepaJa

A hlavně, jak vás tím banka okrádá? Nechcete tím náhodou říct, že když byste mohl zaplatit víc než 100.000 Kč v hotovosti, že byste na tom byl lépe? To by už mohlo lehce zavánět praním špinavých peněz, vyhýbáním se daním, nebo něčím takovým.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services