Poštovní spořitelna končí i na papíře, spojí ceník s ČSOB

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 20. 8. 2020
Poštovní spořitelna končí i na papíře, spojí ceník s ČSOB

Zdroj: ČSOB

ČSOB udělá od začátku listopadu další krok k ukončení značky Poštovní spořitelna. Přestane pro ni zveřejňovat samostatné obchodní podmínky nebo sazebník poplatků.

„Od listopadu sjednotíme obchodní podmínky ČSOB a podmínek Poštovní spořitelny (naší obchodní značky) do jednoho dokumentu. A stejně tak sloučíme i sazebníky poplatků. Produkty a služby obou značek totiž čím dál více přibližujeme, jelikož chceme všem klientům (ČSOB i Poštovní spořitelny) otevřít stejné možnosti v rámci celé skupiny ČSOB,“ píše banka klientům.

ČSOB před rokem a půl oznámila, že značku Poštovní spořitelna postupně utlumí, protože dál nechce tříštit síly. Sloučení má především ušetřit náklady. Banka nebude dál muset vést oddělené systémy, dělat odlišný marketing či zavádět různé pobočky. Banka už loni na podzim sjednotila obsluhu, takže klienti mohou využít „modré“ i „červené“ pobočky.

Od letošního července začala banka klientům Poštovní spořitelny vedle jejího červeného loga zobrazovat i modré logo ČSOB na pobočkách, na webu, v internetovém a mobilním bankovnictví či ve výpisech. Zároveň začala testovat prodej víc bankovních služeb i na pobočkách Hypoteční banky, která také patří do skupiny ČSOB.

Sloučení na názorném obrázku přímo z banky. (Zdroj: ČSOB)

Pod modrou barvou a vlastní značkou poskytuje ČSOB služby na svých pobočkách, pod červenou – se značkou Poštovní spořitelna – nabízí nepatrně pozměněnou nabídku na pobočkách České pošty či ve speciálních finančních centrech. ČSOB se v roce 2017 podařilo prodloužit smlouvu se státní poštou na další desetileté období.

Značka Poštovní spořitelna funguje od roku 1991, ČSOB ji získala v roce 2000 při převzetí IPB. V roce 2010 se ČSOB pokusila značku Poštovní spořitelna omladit, měl ji postupně nahradit název Era. Kampaň stavějící hlavně na herečce Evě Holubové však mladší klienty nepřilákala, zvláště když měli na výběr z konkurence zcela nových bank – v čele s podobně znějící Air Bank. Změnu nepřijali ani starší klienti, kteří dávali přednost právě „tradiční české značce“ Poštovní spořitelna. V roce 2017 se tedy banka naplno vrátila k původnímu názvu.

S námi máte přehled

Zdroj: Shutterstock

Většina bank už převede peníze v řádu vteřin, a to kdykoliv. Které to umí, na co si dát pozor a co čekat, když okamžité platby nemůžete využít?

Do kdy zadat platbu, aby přišla ve stejný den. Přehled bank


Koronavirus napadl i spořicí účty. Zatímco před rokem začínaly nejvyšší úroky dvojkou, teď budete rádi za polovinu.

Nejlepší spořicí účty. Nové porovnání


Ani ne před deseti lety to byla velká inovace. Ukázala se však jako slepá cesta. Po Monetě a Raiffeisenbank přestanou nálepky vydávat i ČSOB a Česká spořitelna.

Platební nálepky končí i ve dvou největších bankách

Samotné poplatky se od letošního listopadu výrazněji nezmění. K faktickému sjednocení nabídky – typicky běžných účtů – totiž postupně došlo už dřív, dál se liší hlavně názvem (ČSOB Plus Konto versus Poštovní účet). Společný sazebník a obchodní podmínky od listopadu sjednotí pojmenování některých produktů. Příklad: zatímco samotná ČSOB doteď používala pojem povolené přečerpání účtu, Poštovní spořitelna mluvila o kontokorentu. Nově to bude pro obě značky už jenom kontokorent.

Jak už jsme na webu Peníze.cz psali, ČSOB a Poštovní spořitelna od listopadu přestanou vydávat platební nálepky pro nové zájemce. Dosavadním uživatelům budou dál fungovat.

Zpřísní se podmínky pro studentské účty. Úroková sazba u kontokorentu pro studenty stoupne na 18,9 % p.a. z dosavadních 17,9 %. Banka zdůrazňuje, že je to i nadále jedna z nejvýhodnějších sazeb na trhu. ČSOB zároveň sníží věk, do kdy mohou kontokorent pro studenty využívat, na 26 let z dosavadních 30 let. Stejně tak klesne hranice pro studentské zvýhodnění kreditní karty.

Za zaslání platební karty do zahraničí zavádí ČSOB od listopadu jednotnou cenu 600 korun. Doteď účtovala poplatek „dle nákladů kurýra“.

Obchodní podmínky reagují také na chystanou službu nazvanou ČSOB eID, což je způsob elektronické identifikace, která klientům umožní snadné ověření totožnosti v online světě, například pro přihlášení do Portálu občana.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services