Do kdy zadat platbu, aby přišla ve stejný den. Přehled bank

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 22. 6. 2020 | 16 komentářů
Většina bank už převede peníze v řádu vteřin, a to kdykoliv. Které to umí, na co si dát pozor a co čekat, když okamžité platby nemůžete využít?
Do kdy zadat platbu, aby přišla ve stejný den. Přehled bank

Zdroj: Shutterstock

Odpověď na otázku z titulku je letos mnohem jednodušší než v předchozích letech. Většina klientů bank už má totiž přístup k okamžitým platbám. Nabízí je zatím deset bank, mezi nimi i šest největších.

Když platba odejde jako okamžitá, dorazí na účet v jiné bance během několika málo vteřin (teoreticky do deseti, v praxi to zvládne i dřív). A to i v noci, o víkendu nebo během svátku – prostě kdykoliv.

Jako první zprovoznily okamžité platby loni v únoru Air Bank a Česká spořitelna. V dubnu se připojila Creditas, v září a říjnu Komerční banka, Raiffeisenbank a PPF Banka, v prosinci Moneta a ČSOB, na přelomu roku Fio. Letos na jaře je spustila Equa bank – v jejím případě je ale lze odeslat jenom z mobilní aplikace, ne z internetového bankovnictví.

V nejbližších týdnech by se měla přidat mBank, během léta přinejmenším také Oberbank. Letos se s velkou pravděpodobností dočkají i klienti UniCredit BankHello bank a Expobank, u ostatních to není jisté. Zcela určitě letos okamžité platby nespustí Trinity Bank.

Okamžité platby můžete posílat jenom mezi bankami, které už je umějí. Nestačí tedy, že je dokáže poslat ta vaše. Nezapojily se ani stavební spořitelny, přestože většina je součástí bankovních skupin, které už okamžité platby umějí. Okamžitě nepošlete třeba ani splátku hypotéky z ČSOB do sesterské Hypoteční banky. A ve většině bank ani splátku kreditní karty, ačkoliv míří do stejné banky.

Anketa

Využíváte okamžité platby?

Jako okamžité lze posílat jenom částky do 400 tisíc korun. Česká spořitelna a Fio si limit snížily na 100 tisíc. A ani u menších částek se okamžitě neodešle trvalý příkaz, pravděpodobně neuspějete ani s hromadným příkazem (víc plateb současně v jednou formuláři). Mělo by tedy jít o klasicky zadaný jednorázový příkaz k úhradě. 

Skoro všechny banky, které už okamžité platby spustily, za ně nevybírají nic navíc oproti běžným převodům. Na internetu jsou tedy většinou zadarmo nebo v rámci měsíčního paušálu – stejně jako běžné převody. Jenom v Komerční bance, která v základní variantě účtu strhává za běžné odchozí platby šest korun, zůstává stejná cena i pro okamžité převody. A na poplatek narazí i majitelé některých starších nebo jinak specifických účtů třeba v ČSOB nebo České spořitelně. Nejde ale o žádný příplatek oproti tomu, kolik vás jinak stojí standardní transakce.

Jedinou výjimkou, která účtuje příplatek, je Air Bank. Když nevyužíváte její Velký tarif s paušálem 100 korun měsíčně, přijde vás okamžitá platba na symbolickou korunu, zatímco běžný převod je zadarmo. Příplatek plánuje zavést i mBank – odchozí okamžité převody mají být za korunu, běžné transakce jsou zdarma.

Okamžité platby k 21. červnu 2020

BankaOdchozíPříchozí
Air Bankanoano
Creditasanoano
Česká spořitelnaanoano
ČSOBanoano
Equa bankano (jen v aplikaci)ano
Expobanknene
Fio bankaanoano
Hello banknene
Komerční bankaanoano
mBanknene
Monetaanoano
Oberbanknene
Raiffeisenbankanoano
Sberbanknene
Trinity Banknene
UniCredit Banknene
Zdroj: testy webu Peníze.cz a informace z bank   

Ale pozor. Přestože se okamžité platby stávají standardem, ve většině bank si o ně musíte aktivně říct. Tedy: jsou samozřejmě k dispozici v internetovém nebo mobilním bankovnictví, není potřeba si je nějak aktivovat, nicméně při každé odchozí platbě musíte zaškrtnout, že má odejít okamžitě – jinak ji banka pošle normálně. Jako výchozí možnost vám okamžitou platbu nabídnou Česká spořitelna, Raiffeisenbank a Moneta, výrazně ji doporučí i aplikace Equa bank. Fio banka dává na výběr mezi standardní, prioritní a okamžitou platbou (v tomto pořadí), nicméně v praxi pak i standardní platbu pošle okamžitě.

Každopádně je důležité, že se vždycky jmenují stejně. Tedy: okamžité. Ne prioritní, ne expresní, ne urgentní. Různé banky přistoupily k jejich zadávání různě, méně zkušeného klienta to někdy může zmást.

Okamžitá platba dorazí do jiné banky prakticky hned a v zásadě nestojí nic víc oproti standardní. Oproti tomu platby prioritní, expresní nebo urgentní – navzdory svému názvu – zas tak moc nespěchají, přesto jsou mnohonásobně dražší než běžná platba. O nich si napíšeme na konci článku.

Kdy přijde standardní platba

Jestliže nemůžeme nebo nechcete využít okamžitou platbu a zvolíte tedy standardní převod, měly by peníze přijít na účet v jiné tuzemské bance nejpozději následující pracovní den po přijetí platebního příkazu. Zjednodušeně řečeno: Zadáte platbu ve středu, nejpozději ve čtvrtek musí být připsána. Zadáte v pátek, přijde nejpozději v pondělí – pokud se do toho navíc nepřiplete svátek.

Běžné převody trvají řádově hodiny, v lepším případě desítky minut. Ne pár vteřin jako u okamžitých plateb.

Většina bank už v posledních letech zrychlila i tyhle standardní platby, takže při zadání v pracovní den dopoledne přijdou do jiné banky ještě tentýž den odpoledne. Nejnověji se k nim před pár dny přidala mBank, která doteď patřila mezi nejpomalejší.

Konkrétní „uzávěrky“, takzvaný cut-off time, přinášíme v tabulce. Například v Air Bank, ČSOB či Komerční bance byste měli mít čas až do dvou odpoledne. Neznamená to, že i platba zadaná brzo ráno bude čekat na odeslání až do těch dvou – banky je obvykle posílají v několika „dávkách“.

Zbyly jenom tři významnější retailové banky, kde vám ani včasné zadání platby příliš nepomůže. Oberbank má uzávěrku už v 16:30 hodin předchozího dne, UniCredit ve 20 hodin, Trinity bank ve 21 hodin. Nikdy tedy nepřijde ještě ve stejný den, kdy ji zadáte. 

Do kdy zadat standardní platbu, aby přišla ještě ve stejný den? (elektronicky do jiné banky)

Banka

Uzávěrka

Air Bank14:00
Creditas13:00
Česká spořitelna12:00
ČSOB14:00
Equa bankoficiálně 10:30, v praxi až 12:00
Expobank12:00
Fio banka12:00
Hello bankv praxi až 15:00
Komerční bankaoficiálně 13:00, v praxi až 14:15
mBank13:00
Monetaoficiálně 12:00, v praxi až 14:00
Oberbankneumí (16:30 předchozího dne)
Raiffeisenbank11:30
Sberbank12:00
Trinity Bankneumí (21:00 předchozího dne)
UniCredit Bankneumí (20:00 předchozího dne)
Zdroj: oficiální dokumenty bank nebo odpovědi mluvčích

Kdy si připlácet za prioritní či expresní platby

Co dělat, když spěcháte, ale banka ještě nezná okamžité platby? I v téhle situaci je často zbytečné žádat prioritní, expresní nebo urgentní úhradu, která vyjde řádově na desítky korun.

Nejdřív si zkuste ve vaší bance (z níž peníze odesíláte) zjistit, do kdy stačí zadat standardní platbu tak, aby došla ještě tentýž den. Měli byste dostat přinejmenším stejnou odpověď jako v naší tabulce výše, postupem času možná i lepší.

Žebříček

Zdroj: Shutterstock

Titulem „největší banka“ se dál můžou chlubit dvě skupiny. Jak jsou na tom v porovnání s ostatními?

Největší banky v Česku. Žebříček podle počtu klientů i peněz

Teprve když jste takový termín nestihli, zajímejte se o prioritní, expresní či urgentní úhradu. Jde o tři různá pojmenování pro totéž – v praxi se nijak neliší.

I takovou platbu ale musíte stihnout zadat poměrně včas – někde do poledne, jinde stačí do půl třetí. Konkrétní termíny a poplatky u jednotlivých bank ukazuje následující tabulka.

Ani prioritní (expresní, urgentní) platba vám tedy nepomůže v pozdějším odpoledni. A hlavně: nefunguje o víkendu nebo o svátcích – narozdíl od okamžitých převodů.

Přes zmíněné nedostatky je taková platba mnohonásobně dražší než ta obyčejná či okamžitá. Nejvyšší poplatek chtějí Sberbank (200 Kč) a Moneta (160 Kč), nejnižší Fio a Equa (shodně 29 Kč). Zúčtovací systém CERTIS při České národní bance přitom od bank vybírá za každou prioritní platbu jenom jednu korunu.

Prioritní, expresní či urgentní platby

BankaPoplatekČas pro zadáníNázev
Air Banknenabízí
Creditas50 Kč14:00expresní
Česká spořitelna125 Kč14:00expresní
ČSOB100 Kč13:30prioritní
Equa bank29 Kč12:00expresní
Expobank99 Kč12:30prioritní, expresní, urgentní
Fio banka29 Kč14:30prioritní
Hello banknenabízí
Komerční banka90 Kč14:30expresní
mBanknenabízí
Moneta160 Kč13:00prioritní
Raiffeisenbank100 Kč14:00expresní
Sberbank200 Kč13:30urgentní
Trinity Bank99 Kč12:00expresní
UniCredit Bank115 Kč13:30expresní
Zdroj: oficiální dokumenty bank
Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+101
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 6. 2020 7:57, Art

Fio banka má okamžité platby nastavenéjako standardní, volit se nemusí.

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 6. 2020 4:51, Tomáš

Ať to trvá třeba měsíc, ale zrušte mi na účtu inflaci!

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Partners Financial Services