Za okamžité platby plánuje mBank účtovat příplatek

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 15. 5. 2020 | 7 komentářů
Za okamžité platby plánuje mBank účtovat příplatek
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Okamžité platby, které mBank spustí nejpozději letos v létě, nemají být pro klienty zadarmo. Za odeslání každé takové rychlé platby od nich banka plánuje vybírat jednu korunu. Příchozí transakce budou bez poplatku. Vyplývá to z nového ceníku, který mBank poslala klientům a začne platit 24. července.

mBank plánuje okamžité platby zavést „na začátku léta“, řekl před měsícem její mluvčí Štěpán Dlouhý webu Peníze.cz. Dnes upřesnil, že je může klientům nabídnout i dřív než 24. července. Přinejmenším do účinnosti nového sazebníku by tak byly bez poplatku.

„Na spuštění instantních plateb nyní intenzivně pracujeme, přesný termín upřesníme. Poplatkovou politiku u nich máme v tomto okamžiku stejnou jako banky našeho typu. V pilotní fázi však budeme instantní platby nabízet všem klientům bez poplatku,“ dodává Dlouhý.

Pokud se mBank nakonec nerozhodne jinak, vydá se proti proudu. Korunový příplatek za okamžitou platbu zatím vybírá jedině Air Bank. Když nevyužíváte její Velký tarif (s paušálem 100 korun měsíčně), přijde vás okamžitá platba na symbolickou korunu, zatímco běžný převod je zadarmo.

„Podíl Velkého tarifu je něco přes 10 procent,“ upřesňuje mluvčí Air Bank Jana Karasová. Korunový poplatek u Malého tarifu banka od července zrušit neplánuje. „Standardní tuzemské příchozí a odchozí platby jsou u nás zdarma bez ohledu na tarif nebo nějaké další podmínky či balíčky,“ dodává.

Hlídáme to

Německá skupina Commerzbank se rozhodla zrušit plán na prodej polské mBank. Počká na lepší dobu.

mBank už není na prodej, Commerzbank ruší plán


Nejlepší obsluhu na pobočkách měla loni Air Bank. Ukázal to průzkum agentury Market Vision.

Banky zlepšily obsluhu na pobočkách. Test ukázal, kdo se postará nejlíp


Sberbank přichází s novými účty. Můžou být bez poplatku, navíc slibují zajímavé bonusy. Přinejmenším v základní variantě nejsou podmínky složité.

Dáme vám 1234 Kč každý rok, láká banka. Prošli jsme podmínky


Fio banka zavádí na prvních třech pobočkách recyklační bankomaty, kterou slouží nejen k výběru hotovosti, ale také k jejímu vkládání.

Fio banka spouští první vkladomaty

Ostatní banky nabízejí okamžité převody bez příplatku oproti těm standardním – tedy obvykle zadarmo, protože i standardní platby mají zadarmo. Jenom v Komerční bance, která v základní variantě účtu strhává za běžné odchozí platby šest korun, zůstává stejná cena i pro okamžité platby. A na poplatek narazí i majitelé některých starších nebo jinak specifických účtů třeba v ČSOB nebo České spořitelně. Nejde ale o žádný příplatek oproti tomu, kolik vás jinak stojí standardní transakce.

V systému okamžitých plateb se peníze elektronicky převedou během několika málo vteřin, a to i v noci nebo o víkendu. Zrovna u mBank budou velkým zlepšením oproti dosavadnímu stavu, kdy je běžný převod potřeba zadat do osmi ráno, aby přišel do jiné banky ještě ve stejný den.

Jako první zprovoznily okamžité platby loni v únoru Air Bank a Česká spořitelna. V dubnu se připojila Creditas, v září a říjnu Komerční banka, Raiffeisenbank a PPF Banka, v prosinci Moneta a ČSOB, na přelomu roku Fio. Ještě před koronavirovou krizí se ale další postup zastavil.

Těsně před spuštěním okamžitých plateb je teď Equa bank. V těchto dnech vrcholí testování příchozích plateb, pro běžné klienty je banka zatím neotevřela. Odchozí okamžité platby mají podle neoficiálních informací následovat na konci května.

Se zavedením okamžitých plateb počítá i nový ceník Oberbank účinný od letošního 1. července. Budou bez příplatku oproti standardním převodům (ty však nejsou zdarma). Letos by se podle informací webu Peníze.cz měly přidat ještě přinejmenším UniCredit Bank, Expobank a Hello bank.

Okamžité platby k 15. květnu 2020

BankaOdchozíPříchozí
Air Bankanoano
Creditasanoano
Česká spořitelnaanoano
ČSOBanoano
Equazřejmě ke konci květnav nejbližších dnech
Expobanknene
Fio anoano
Hello banknene
Komerční bankaanoano
mBanknene
Monetaanoano
Oberbanknene
Raiffeisenanoano
Sberbanknene
Trinitynene
UniCreditnene

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 5. 2020 8:52, Pavel

Nejde ani tak o tu korunu, jako o princip. Pokud má většina bank okamžité platby zdarma nemůžu jít přeci proti proudu a přidat jen další nevýhodu této banky.
Přestože tam historicky ještě pár účtů mám, je z ní jen průtočná banka, která prakticky nemá téměř žádné zajímavé a v praxi výhodné produkty.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 5. 2020 12:48, X

UniCredit okamžitou platbu nabízí za 115 Kč.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Partners Financial Services