Moneta vylepšila účet. Čtyři už jsou skutečně zadarmo

Petr Kučera | rubrika: Recenze | 2. 9. 2020 | 11 komentářů
Nové konto už má všechny základní služby bez poplatku. Bez podmínek a bez omezení. Včetně výběrů z cizích bankomatů. Prozkoumali jsme ho a porovnali s konkurencí.
Moneta vylepšila účet. Čtyři už jsou skutečně zadarmo
Ilustrační nula.
Zdroj: Shutterstock

Moneta Money Bank oficiálně představila svou „novou vlajkovou loď drobného bankovnictví na poli běžných účtů“. Jmenuje se Tom Plus a narozdíl od staršího bratra Toma má zadarmo i výběry z cizích bankomatů v Česku.

Končí tak poslední poplatek, na který mohl běžný uživatel elektronického bankovnictví u Monety narazit – pokud nezadává platební příkazy osobně na pobočce nebo třeba neodvolá odchozí úhradu po datu splatnosti.

I dosavadní Tom toho uměl hodně: Zadarmo má vedení účtu, stejně jako platební kartu, odchozí i příchozí platby, výběry z bankomatů Monety i ze všech v cizině. Bez podmínek a bez omezení. Poplatek hrozí jedině při výběru z jiných tuzemských bankomatů – každý přijde na 20 korun, případně je můžete mít „v ceně“ za paušál 50 korun měsíčně.

Není Tom jako Tom

Nově jsou tedy v Monetě zadarmo výběry ze všech bankomatů bez rozdílu. Ale pozor: Jenom u nové varianty Tom Plus. Místo jednoduchého vylepšení toho dosavadního totiž Moneta přišla s formálně novým účtem.

Poplatek u starého Toma zůstává, dá se s ním ale snadno skoncovat: Dosavadní klienti mohou přejít na Tom Plus přímo ve Smart bance, tedy v mobilní aplikaci (záložka Nastavení). Kdo ji nemá, musí zajít na pobočku, protože v klasickém internetovém bankovnictví si na nový účet sám přepnout nemůže.

K automatickému vylepšení starého Toma nedošlo, přestože by stačilo jenom zrušit poplatek. O možném přechodu na novou verzi se dosavadní klienti od Monety zatím nedozvěděli – banka je aktivně neoslovila ani e-mailem, ani oznámením v internetovém či mobilním bankovnictví.

S námi máte přehled

Zdroj: Shutterstock

Většina bank už převede peníze v řádu vteřin, a to kdykoliv. Které to umí, na co si dát pozor a co čekat, když okamžité platby nemůžete využít?

Do kdy zadat platbu, aby přišla ve stejný den. Přehled bank


V novém ceníku, který začne platit od 1. září, se Raiffeisenbank rozhodla pro radikální krok. Jako první z tuzemských bank zavede poplatek za „starý“ způsob potvrzování plateb v internetovém bankovnictví prostřednictvím SMS.

Nový ceník Raiffky: Kdo nepřejde na RB Klíč, připlatí si


Ani ne před deseti lety to byla velká inovace. Ukázala se však jako slepá cesta. Po Monetě a Raiffeisenbank přestanou nálepky vydávat i ČSOB a Česká spořitelna.

Platební nálepky končí i ve dvou největších bankách

Variantu Tom Plus přitom Moneta nabídla v tichosti už během června – a webu Peníze.cz samozřejmě neunikla. Zpočátku mířila hlavně na klienty Wüstenrotu, jehož novým majitelem je právě Moneta. Oficiální kampaň spustila teprve 1. září, včera o novince informovala i formou tiskové zprávy.

Odměna 1000 Kč pro nové klienty

Moneta opět přichází s velkorysou odměnou pro nové klienty – stačí, když u ní v roce 2020 neměli běžný účet. Bonus 1000 korun přímo na účet pak dostanou bez dalších podmínek, jestliže nejpozději v dalším měsíci od sjednání účtu zaplatí kartou v součtu aspoň 1000 korun.

Počítají se jak platby u terminálu v obchodě, tak na internetu. Nezáleží na tom, jestli použijete fyzickou kartu, nebo aplikaci Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay (tuhle kompletní čtveřici nabízí Moneta už od loňska).

Na stejnou odměnu teď Moneta láká i živnostníky a další podnikatele. Nový podnikatelský účet nazvaný Konto PRO podnikání je zadarmo, když počet odchozích a příchozích plateb nepřesáhne sto měsíčně.

Čtyři jsou skutečně zadarmo

Moneta tak rozšířila počet bank nabízejících bezplatné konto opravdu bez omezení. Už dřív s ním přišly Banka Creditas a Expobank (Neo účet), letos v únoru se přidala Equa bank. Abyste u nich měli všechny základní služby zdarma, včetně všech výběrů z bankomatů, nemusíte plnit žádnou podmínku.

Všechny výběry zdarma sice nabízejí i UniCredit (U konto) nebo Sberbank (Fér konto), vedení účtu však není automaticky bez poplatků. V UniCredit vám musí každý měsíc přijít na účet aspoň 12 000 korun, jinak vás čeká vysoký paušál 199 korun. Ve Sberbank stačí pět plateb kartou.

Průkopníky bezplatných účtů jsou Fio a mBank, zrovna pro bankomaty ale mají trochu komplikovanější podmínky. U Fio jsou zadarmo všechny výběry z vlastních bankomatů a nejméně dva měsíčně z cizích, u mBank jsou zadarmo výběry částek od 1500 korun. A třeba Air Bank má bez poplatku jenom výběry z vlastních bankomatů.

Raiffeisenbank od letošního roku zrušila složité podmínky, které bylo potřeba splnit pro bezplatné vedení základní varianty účtu. Od září končí i vysoký poplatek (100 korun plus 0,5 % z vybírané částky) za výběry eur v EU a dalších zemích Evropského hospodářského prostoru, dál ale zůstává pro jiné případy – třeba i v Polsku nebo Chorvatsku. Na druhou stranu zavádí paušál za „starý“ způsob potvrzování transakcí prostřednictvím SMS, konto zůstane bez poplatku jenom při využití RB Klíče v mobilu.

Čím dál silnější konkurenci bezplatných účtů už nedokázala odolat ani Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů. Do nabídky zařadila nový účet Standard. Narozdíl od dosavadního konta ke službě Moje zdravé finance je automaticky bez paušálu za vedení (není potřeba splnit dvě podmínky), nicméně platí se všechny výběry z jiných než spořitelních bankomatů.

Jenom při splnění určitých podmínek odpouští měsíční paušál ČSOB – na Plus Konto musí přijít aspoň 10 tisíc měsíčně. I v jejím případě však na klienty čekají poměrně vysoké poplatky za výběry z jiných bankomatů.

Zbývá tu poslední retailová banka, kde běžný klient nedosáhne na nejběžnější služby bez poplatku. Tedy pokud si na účet neposílá aspoň 100 tisíc měsíčně. Konto nazvané MůjÚčet od Komerční banky je sice automaticky bez poplatku za vedení, vždycky ale zaplatíte šest korun za každou odchozí platbu jinam. 

Základní služby zdarma bez podmínek a neomezeně

 

vedení

účtu

platební

karta

tuzemské

platby

vlastní

bankom.

cizí

bankom.

v Česku

zahran.

bankom.

Air Bankanoanoanoanonene
Creditasanoanoanoanoanoano
Česká spořitelnaanoanoanoanonene
ČSOBneanoanoanonene
Equa bankanoanoanoanoanoano
Expobankanoanoanoanoanoano
Fio bankaanoanoanoanonene
Hello Bankanoanoanoanonene
Komerční bankaanoanoneanonene
mBankanoanoanonenene
Monetaanoanoanoanoanoano
Raiffeisenneanoanoanoanone
Sberbankneanoneanoanoano
Trinity Bankanonelzeanonelzenelzenelze
UniCreditneanoanoanoanoano
Porovnání vychází z jednoduché odpovědi na základní otázku, tedy zda banka nabízí základní služby zdarma bez podmínek a bez omezení. Nerozlišuje, jak moc silné je případné NE. Podrobnosti najdete v článku a v dalších informacích na webu Peníze.cz.

Dodejme, že nulové poplatky samozřejmě nemusí být při výběru banky jediným kritériem. Klienty může zaujmout i rychlost a rozsah inovací (okamžité platby, mobilní platby...), příjemné ovládání internetového či mobilního bankovnictví, způsob jednání s klienty (aktivita a otevřenost při oznamování změn, řešení problémů) a podobně.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+75
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 9. 2020 12:31, Bručoun

Ještě kdyby v Monetě hnuli se svým IS/IT a zrušili omezení ve vyhledávání v historii pouze 24 měsíců zpět. Jejich vyjádření, že o funkci není zájem, je mimo realitu.

+40
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services