Češi ztrácí trpělivost s cash only. Většina jde s kartou jinam

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 27. 7. 2023 | 6 komentářů
Zájem obchodníků o platební terminály roste, tvrdí jejich provozovatelé. Průzkum ukazuje, že lidé s sebou nosí stále méně hotovosti.
Češi ztrácí trpělivost s cash only. Většina jde s kartou jinam

Zdroj: Shutterstock

Lidé stále méně tolerují obchodníky, kteří vyžadují pouze hotovost („cash only“). Ukázal to průzkum, který si u agentury Ipsos nechala udělat KB SmartPay, provozovatel platebních terminálů ze skupiny Komerční banky. Agentura se loni v prosinci a letos v červenci ptala 550 uživatelů internetu napříč společenskými skupinami. 

Pokud prodejce nepřijímá platební karty a kupující u sebe nemá dostatečnou hotovost, v 57 procentech zákazník odchází a jde ke konkurenci. Loni v prosinci by to udělalo jen 48 procent zákazníků, uvedli v průzkumu.

Klesá také ochota lidí při odmítnutí platby kartou vyhledat nejbližší bankomat. Dnes by to udělalo už jen 40 procent lidí, na konci loňského roku to bylo ještě 52 procent. 

Pětina dotázaných uvedla, že u sebe hotovost už běžně vůbec nemá. Lidé, kteří hotovost běžně nosí, mají u sebe nejčastěji jen pár stokorun: rozmezí od 300 až 800 korun zmínilo v průzkumu 48 procent lidí. Od 800 do 2000 korun mělo loni u sebe 30 procent respondentů, letos jen 28 procent. Naopak o dva procentní body na 20 procent stoupl počet těch, kteří disponují hotovostí menší než 300 korun. 

Dvě třetiny (67 procent) respondentů platí téměř ve všech případech kartou, mobilem, nebo chytrými hodinkami. Je to stejné množství jako na konci loňského roku. O tři procentní body (na 30 procent) stoupl letos počet lidí, kteří platí bezhotovostně alespoň občas. Výhradně hotově platí jen tři procenta zákazníků, v prosinci to bylo pět procent. 

Jedničkou v bezhotovostních platbách zůstává klasická platební karta. Jako nejčastější způsob úhrady ho uvádí 64 procent lidí z těch, kteří běžně nepoužívají hotovost. 

Stále víc se prosazuje placení chytrým mobilem. Tento způsob úhrady uvádí jako nejčastější 32 procent lidí, ještě v prosinci jich bylo o 10 procentních bodů méně. „Hlavně mezi mladou generací vítězí filozofie, že telefon mám u sebe pořád, tak proč riskovat, že kartu ztratím,“ říká Jitka Palatová, generální ředitelka KB SmartPay.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Platbu chytrými hodinkami preferují čtyři procenta lidí z těch, kteří dávají přednost bezhotovostní úhradě. Je to stejný podíl jako loni v prosinci.

Společnost KB SmartPay provozuje v Česku více než 50 tisíc platebních terminálů a platebních bran. Má přes 25 tisíc zákazníků, podle Palatové se zaměřuje hlavně na menší obchodníky.

Poplatky za akceptaci karet nejsou v rozšiřování tohoto způsobu placení brzdou, říká Palatová. „Náklady obchodníka na jednu transakci kartou v Česku odhadujeme v průměru jedno procento z platby,“ upřesňuje. Podle KB SmartPay se celkový poplatek pro obchodníka v Česku obecně pohybuje nejčastěji mezi 0,5 až 2 % v závislosti na velikosti tržeb. Velké obchodní řetězce tak vzhledem k četnosti transakcí odvádějí z každé transakce nejnižší poplatky. 

Zájem o terminály roste

Největšími hráči na trhu platebních terminálů jsou ČSOB a společnost Global Payments, která spolupracuje s Českou spořitelnou. Podle jejich představitelů zájemců o terminály přibývá. 

Podle ČSOB poptávka ze strany obchodníků roste, a to zřejmě proto, že to po nich zákazníci vyžadují. „Tento trend platí také pro obchodníky v oblasti gastronomie, u kterých evidujeme rostoucí zájem o platební terminály. Co se týče konkrétních čísel, ty nesdělujeme, ale náš tržní podíl na celkovém objemu transakcí na terminálech činí zhruba 42 procent,“ říká Pavla Kuklová z tiskového oddělení ČSOB. 

Hokynářství
Zdroj: Shutterstock

Anketa

Co vy?

Také Global Payments v současnosti pozoruje rostoucí zájem obchodníků. „Nejpopulárnější je naše aplikace GP tom pro přijímání karetních plateb mobilním telefonem – za posledního půl roku jejich počet vzrostl o 31 procent na 6901. Počet klasických terminálů vzrostl za stejné období o sedm procent na 64 531. Poplatky jsou individuální, záleží na objemu plateb, čím vyšší objem peněz, tím je cena nižší,“ říká mluvčí Ondřej Holoubek. 

Významný podíl na trhu má také UniCredit Bank. Ta podle mluvčího Petra Plocka v současné době zajišťuje akceptaci karet na téměř 23 tisících terminálech, což je meziročně o čtyři procenta víc. „V případě poplatků pro obchodníky se pohybujeme dlouhodobě pod dvěma procenty,“ upřesňuje. 

Také další společnosti hlásí obdobný růst. „Aktuálně u nás mají klienti sjednáno celkem 1724 platebních terminálů. Poplatky stanovujeme vždy individuálně pro každého obchodníka, v závislosti na jeho předpokládaných obratech. Pro provozovatele terminálu je důležité, že platí jednotnou sazbu pro regulované i neregulované karty, tedy podnikatelské a zahraniční a může si tedy jednoduše spočítat, kolik u nás bude platit na poplatcích, pokud má nějaký odhad předpokládaných transakcí,“ říká například Jakub Heřmánek, mluvčí Fio banky. 

Terminál na zkoušku zdarma

Větší rozšíření bezhotovostních plateb je cílem iniciativy Česko platí kartou, kterou od roku 2020 společně organizují stát, profesní sdružení, mezinárodní karetní asociace Visa a Mastercard a provozovatelé platebních terminálů.  

Obchodník, který v posledních 12 měsících nepřijímal platební karty, může v rámci získat platební terminál, nebo platební bránu, na půl roku zdarma. U KB SmartPay až na rok. Pokud je jeho měsíční obrat do 50 tisíc korun, nehradí ani žádné transakční poplatky. Nad tuto hranici je výše poplatku podle standardních podmínek poskytovatele terminálu. Akce trvá do března 2024. 

„Do současné doby zdarma platební terminál získalo celkem 38 808 obchodníků. Zdarma platební bránu využilo nebo využívá 3618 podnikatelů,“ říká Miluše Trefancová z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu. 

Celkový počet platebních terminálů v Česku vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně o téměř 14 tisíc na 306 508, vyplývá ze statistik Sdružení pro bankovní karty. Oproti prosinci 2022 jich však mírně ubylo: o 685 kusů.

V rozšiřování platebních terminálů Česko zaostává za sousedními zeměmi. Podle Petra Poláka z českého zastoupení společnosti Visa připadá v České republice na tisíc obyvatel 28,9 terminálů, zatímco na Slovensku je to 31,1, v Polsku 32,1 a v Maďarsku 32,2. 

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 7. 2023 9:38, Petr Kučera, Peníze.cz

Citace - PepaJa / 27.07.2023 07:05

To je nějaká politická objednávka, že se poslední dobou všude vyrojily články o tom, jak je hotovost špatná a že kdo nechce přijímat karty, ten jistě šidí na daních?


Je to hlas lidu (výsledky průzkumu), ne politiků. Nikde tam nepíšeme, že hotovost je špatná a kdo nechce přijímat karty, šidí na daních. Doporučuji podívat se také na naše další články s klíčovým slovem "hotovost" :) Třeba: https://www.penize.cz/nakupy/436237-chci-platit-hotove-ne-kartou-bude-pravo-na-hotovost-v-ustave,
https://www.penize.cz/nakupy/442658-kdo-doplati-na-zruseni-kolku-ten-kdo-zije-v-hotovosti,
https://www.penize.cz/slevy/438476-digitalni-diskriminace-senioru-nemaji-internet-a-chytry-telefon-priplati-si

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Partners Financial Services