Číslo karty v mobilní aplikaci ukáže už pět bank

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 20. 4. 2023 15:15 aktualizováno 21. 4. 2023 16:30 | 2 komentáře
Číslo karty v mobilní aplikaci ukáže už pět bank

Zdroj: Shutterstock

Kompletní údaje k běžné platební kartě už umějí ukázat mobilní aplikace pěti bank. K Air Bank, ČSOB, mBank a Monetě se teď přidala Raiffeisenbank.

V detailu karty si klienti mohou nechat zobrazit celé číslo karty, datum expirace i její CVV/CVC kód – tedy všechny informace potřebné pro platby na internetu. Všechny citlivé údaje se samozřejmě zpřístupní až po zadání ověřovacích údajů k aplikaci – stejně jako třeba při zadávání plateb. 

Zobrazení údajů o kartě v aplikaci Raiffeisenbank.Zdroj: RB

Zobrazení údajů o kartě v aplikaci Raiffeisenbank.

Kdy se taková možnost může hodit? Při placení na internetu, když z nějakého důvodu nemáte u sebe kartu v klasické plastové podobě. Například když pro placení – hlavně u terminálů v prodejnách – používáte mobilní platby Apple Pay, Google Pay nebo chytré hodinky, ale narazíte na e-shop, který takové platby ještě neumí zpracovat a chce, abyste napsali čísla z karty. Zmíněné aplikace pro NFC platby totiž kompletní údaje ke kartě neukážou.

Taková možnost se hodí i v situaci, kdy si založíte nový účet nebo první kartu k němu. Nemusíte pak čekat několik dnů, než vám banka vyrobí a doručí plastovou kartu – můžete začít platit na internetu hned díky tomu, že všechny potřebné údaje ke kartě hned najdete v aplikaci.

A je to také základ pro to, aby banky mohly dát klientům na výběr, jestli vůbec trvají na výrobě a doručení plastové karty. Možnost úplně odmítnout klasickou kartu – a spokojit se jen s její virtuální podobou – zatím nabízí jen ČSOB a částečně Česká spořitelna a mBank, další banky ji teprve chystají.

Kompromisní řešení zvolila Max banka. Její aplikace od letošního ledna ukáže i samotné číslo karty a údaje o její platnosti. Neukáže ale třetí z potřebných údajů – kód CVC. Když si ho klient nepamatuje, musí mít tedy stejně u sebe plastovou kartu.

Které banky ukážou údaje k hlavní platební kartě v mobilní aplikaci?

  • Air Bank
  • ČSOB
  • mBank
  • Moneta
  • Raiffeisenbank

Které banky zatím neumí ukázat číslo hlavní karty v aplikaci?

  • Banka Creditas
  • Česká spořitelna (chystá to „v blízké době“)
  • Fio banka
  • Komerční banka (zatím ani v nové aplikaci KB+)
  • Max banka (ukáže sice samotné číslo a expiraci, ale ne CVC kód)
  • UniCredit
  • Trinity Bank (nemá ani karty, ani aplikaci)

Všechny banky už klientům nabízejí jinou praktickou službu: nechat si ukázat v mobilní aplikaci PIN k platební kartě, když ho zapomenou. Samozřejmě: až po ověření.

V některých bankách může klient používat speciální virtuální kartu, která nemá plastové dvojče. Creditas nabízí zájemcům samostatnou kartu pro platby na internetu a mobilní platby. Je sice také navázána k běžnému účtu, ale má odlišné údaje než standardní (hlavní) karta. V elektronickém bankovnictví České spořitelny si zájemci mohou vytvořit kartu pro jednorázový nákup na internetu – po každém použití přestanou její údaje platit. Jako předplacená karta pak funguje eKarta od mBank: není přímo propojená s běžným účtem, ale lze si na ní jednoduše peníze z účtu přeposílat (dobíjet).

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services