Konec PVC v platebních kartách. Čeká je recyklace

Hynek Just | rubrika: Aktuality | 10. 4. 2023 | 3 komentáře
Konec PVC v platebních kartách. Čeká je recyklace

Zdroj: Shutterstock

Banky i karetní společnosti ustupují od neekologického plastu, ze kterého se vyrábí platební karty. Mastercard teď přišla s plánem definitivně skoncovat s PVC na jejich výrobu do roku 2028, Visa se ho také postupně zbavuje. 

Podle studie společnosti RBR z roku 2019 bylo na světě více než 14 miliard platebních karet. To je víc než 105 tisíc tun biologicky nerozložitelných plastů, nejčastěji PVC. Když vezmeme v potaz, že většina bank nás tlačí k obměně karty jednou za tři až čtyři roky, vznikají miliony tun odpadu.

I když tyto karty vytřídíme a poslouží k výrobě nových, není to ideální, recyklace PVC je poměrně náročný proces a výsledný materiál má o dost horší kvalitu. Karetní společnosti i banky proto postupně od PVC ustupují a nahrazují jej udržitelnějšími nebo aspoň lépe recyklovatelnými formami plastu.

Banky také čím dál častěji přesvědčují své klienty, aby používali jen virtuální karty například v hodinkách nebo v telefonech. A když už to musí být, volí na jejich fyzickou podobu alespoň lepší materiály.

Už od října 2020 nabízí ČSOB ekologickou platební kartu, která prý ušetří 3,2 gramu průmyslového plastového odpadu a sníží uhlíkovou stopu o sedm gramů oxidu uhličitého. Česká spořitelna má kartu z recyklovaného plastu, která obsahuje 85 procent recyklovaných materiálů. A třeba Raiffeisenbank nebo Komerční banka nabízejí ekologické platební karty z bioplastu, vyrobeného ze 60 procent z recyklovatelných materiálů.

K zelenějšímu přístupu se odhodlali také samotní výrobci karet. Mastercard v minulém týdnu oznámila, že do roku 2028 skončí s polyvinylchloridovými (PVC) plasty v platebních kartách. Od tohoto roku budou muset být všechny nové plastové platební karty Mastercard vyrobené z udržitelných materiálů, například z recyklovaných plastů nebo bio-plastů jako jsou rPVC, rPET či PLA. Jde o plasty alternativního původu, nejčastěji se využívají v obalových či stavebních materiálech a v recyklovaných nápojových obalech.

Jde na běžných účtech ušetřit? Ano!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami a ušetřete až pár stovek měsíčně. Ať jste podnikatel, soukromá osoba nebo student.

Novinkou je, že bude povinná i certifikace karet, kterou potvrdí nezávislý externí auditor. Po takovém potvrzení bude možné kartu označit známkou Card Eco Certification.

Mastercard spustila svůj program Sustainable Card Program v roce 2018. Od té doby se k němu přihlásilo přes 330 vydavatelů platebních karet z osmi desítek zemí. Produkce více než 168 milionů fyzických platebních karet používaných v platební síti Mastercard přejde na recyklované materiály a suroviny biologického původu.

„Podle našeho nejnovějšího průzkumu má až 53 procent Čechů zájem o ekologickou kartu – nejčastěji právě z recyklovaného plastu,“ tvrdí Michal Čarný, generální ředitel společnosti Mastercard pro Česko a Slovensko.

Firma prosazuje také digitální platební programy, které potřebu fyzické platební karty zcela eliminují. Podle Čarného stále více lidí fyzickou kartu vůbec nevyžaduje a používá už výlučně jen takzvané tokenizované platební karty v chytrém mobilu, hodinkách nebo platebním náramku.

Revoluce!

Zdroj: Shutterstock

Letos je to dvacet let, co v Česku začal přechod platebních karet na čipovou technologii EMV. Ta byla bezpečnější i rychlejší než karty s magnetickým proužkem. Projděte si retro fotky a vzpomínky pamětníků!

„Chytrá karta“ slaví narozeniny. Přinesla novou éru placení

Ekologické inovace zavádí Mastercard spolu se svými partnery v rámci celé své platební sítě. Patří mezi ně například koalice partnerů Priceless Planet Coalition nebo kalkulátor uhlíkové stopy Carbon Calculator.

Mastercard působí ve více než 80 zemích po celém světě. Program Card Eco-Certification (CEC) spustila společnost v roce 2021.

Také Visa přechází na výrobu platebních karet z jiných materiálů než z PVC. Od roku 2021 nabízí karty z bioplastu nebo z recyklovaného plastu. Karty z PVC nahrazuje postupně novými, ekologičtějšími alternativami. Konkrétní datum, kdy by chtěla skončit s PVC úplně, zatím nezveřejnila.

Visa rovněž prosazuje inovativní řešení jako digitální platební karty, které nemají fyzickou formu a jsou tedy plně ekologické.

Visa a Mastercard jsou dvě největší platební sítě na světě. Podle údajů Bloombergu z roku 2021 mají více než 80% podíl na celkovém počtu platebních karet (Visa přes 50 procent, Mastercard lehce pod 30 procent). Mezi ostatní platební sítě patří třeba American Express nebo China UnionPay.

Hynek Just

Autor článku Hynek Just

Vystudoval teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, což se na jeho profesní kariéře nijak nepodepsalo. Věnoval se hudební publicistice, jeho recenze a rozhovory lze dohledat třeba v archivu Respektu, MF Dnes,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Partners Financial Services