UniCredit Bank mění ceník. Co všechno zdraží?

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 26. 8. 2023 | 2 komentáře
Klienti si od listopadu připlatí za ověřovací a informační SMS, papírové výpisy, platební příkazy na pobočce, některé výběry z cizích bankomatů a některé zahraniční platby. Změny se dotknou i dětských účtů.
UniCredit Bank mění ceník. Co všechno zdraží?

Zdroj: serato / Shutterstock.com

Služby UniCredit Bank se od 1. listopadu budou řídit novým sazebníkem. Nepřináší revoluční změny v nabídce běžných účtů ani nezavádí nové poplatky za nejčastěji využívané služby. Zdraží hlavně to, za co si klienti museli připlácet už dosud – přitom k tomu podle banky existuje bezplatná a modernější alternativa.

Ověřovací a informační SMS

Poplatek za „starý“ způsob ověřování přes SMS zavedla UniCredit už před několika lety. Teď ho ale výrazně zdraží. Za každé poslání takzvaného SMS klíče si banka od listopadu strhne čtyři koruny místo dosavadních 1,50 Kč.

Tento jednorázový SMS kód potřebují klienti, kteří nevyužívají ověření přes mobilní aplikaci (Smart Banking nebo Smart klíč). SMS jim přijde, když se přihlašují do internetového bankovnictví nebo v něm potvrzují platbu.

Jednorázový poplatek, který banka vybírá při úvodním nastavení tohoto způsobu potvrzování, zdraží od listopadu až na dvojnásobek. Za „aktivaci SMS klíče“ si lidé připlatí 400 korun místo dosavadních 200 nebo 250 korun.

Banka tím chce klienty důrazněji motivovat, aby přešli na potvrzování přes notifikace v aplikaci – ty zůstávají zdarma.

Zdraží také informační SMS o pohybech na účtu. Kdo na nich bude trvat, zaplatí za každou SMS čtyři koruny místo dosavadních 2,90 Kč. Stejné informace může dostávat zadarmo jako notifikaci do mobilní aplikace nebo e-mailem.

Výrazně si připlatí klienti, kteří pro ověřování používají token („kalkulačku“) a nemají ho zahrnutý přímo v ceně konta. Jeho předání, inicializace či výměna nově přijdou na 1500 Kč místo dosavadních 1000 Kč.

Výběry z bankomatů

Zdarma zůstávají výběry ze sítě UniCredit Bank i ze sdílené sítě, do které patří Air Bank, Komerční banka a Moneta.

Nemění se ani podmínky pro výběry z cizích bankomatů v Česku (tedy mimo sdílenou síť) i ze všech bankomatů v zahraničí, pokud jsou součástí účtu. Všechny výběry z cizích bankomatů jsou bezplatné u účtů Open a Top. U účtů Start jsou zdarma při výběru alespoň 2000 korun. Jde o novější typy účtů, které UniCredit nabízí od roku 2021. Bez poplatku zůstávají i všechny výběry v rámci staršího účtu U-konto.

V ostatních případech – tedy když výběry z cizích bankomatů nejsou bezplatnou součástí účtu – stoupne poplatek na 40 korun z dosavadních 30 korun.

Platby a příkazy na pobočkách

Za platební příkazy podané na „papírovém nosiči“, tedy na pobočce, klienti nově zaplatí 200 korun – o padesát víc než dosud. Stejná cena je i pro převody v rámci UniCredit Bank. Převody přes elektronické bankovnictví jsou bez poplatku.

Zdraží také hotovostní transakce u pokladny na pobočce. Vklad hotovosti provedený třetí osobou zdraží na 170 Kč z dosavadních 150 Kč, pokud jsou účty i v korunách. Shodně zdraží výběr hotovosti. U vkladů a výběrů v cizí měně zůstává poplatek 1 % z objemu transakce, minimálně však 170 Kč místo dosavadních 150 Kč.

Jde na běžných účtech ušetřit? Ano!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami a ušetřete až pár stovek měsíčně. Ať jste podnikatel, soukromá osoba nebo student.

Bezplatnou alternativou jsou výběry hotovosti (v korunách) z bankomatů UniCredit a dalších tří bank ve sdílené síti (Air Bank, Komerční banka, Moneta). Bezplatný vklad hotovosti zatím umožňují jen vlastní vkladomaty (UniCredit Bank), od příštího roku se počítá s rozšířením bezplatných vkladů i na sdílenou síť.

Papírové výpisy

Výpisy z účtů v papírové podobě zasílané poštou budou od listopadu stát 120 korun, dosud je to 100 korun. Shodně zdraží papírové oznámení neprovedení platebního příkazu. Stoupne i poplatek za papírový výpis k platební kartě. Za dopis do zahraničí pak klienti zaplatí 170 korun – o dvacet korun víc než dosud.

Bezplatnou alternativou samozřejmě zůstávají výpisy v elektronické podobě.

Termínované vklady

Přísnější sankce čeká na klienty, kteří si chtějí předčasně vybrat peníze z termínovaného vkladu. Nově bude 100 procent z poměrné části úroku bez ohledu na to, kdy k předčasnému výběru dojde – i kdyby to mělo být jen několik málo dnů před uplynutím sjednané doby trvání termínovaného vkladu.

Podle dosavadních pravidel byla sankce 100 procent jen v případě, že si klient chtěl vybrat peníze dříve než před uplynutím poloviny sjednané doby. Během druhé poloviny klesla případná sankce na 50 procent.

Dětské konto

UniCredit zruší poplatky za elektronické platby na dětských kontech. Tuzemské příchozí i odchozí transakce budou zdarma.

Na druhou stranu: v rámci konta už nebude jeden bezplatný výběr hotovosti na pobočce za měsíc.

Zahraniční platby

Od listopadu stoupne minimální poplatek za odchozí i příchozí zahraniční platby (s výjimkou SEPA plateb, o nichž si napíšeme za chvíli).

Odeslání standardní platby do zahraničí přes internet přijde na 0,9 % z objemu transakce (stejně jako dosud), minimální poplatek ale bude 300 Kč místo 250 Kč. Maximální cena zůstává 1500 Kč. Také u příchozí platby je dál základem 0,9 %, minimum však stoupne na 250 Kč ze současných 200 Kč.

Pochlubte se!

Zdroj: Shutterstock

Přesně podle mého gusta – takový bude, doufejme, dnešní kvíz. Zažijete pocit příjemné svěžesti, ale vypravíme se i hluboko do minulosti. S námi to zvládnete!

I kvíz můžete mít rádi. Ukažte, jak znáte slogany bank

Zdraží také zahraniční platby zadané na papírovém formuláři na pobočce.

Příplatek za platby do nebo z vysoce rizikových třetích zemí (NON-STP) stoupne na 600 Kč z dosavadních 500 Kč. Seznam zemí je dostupný na webu Finančně analytického úřadu.

Tuzemské a SEPA platby

Součástí všech novějších typů účtů (Start, Open, Top) i starších účtů U-konto jsou tuzemské elektronické převody bez poplatku a bez omezení počtu. Neplatí se ani za SEPA převody neboli europlatby.

Následující změna se proto dotkne jen minima klientů, kteří provádějí takzvané transakce mimo konta:

„Jednotková cena“ za odchozí úhradu přes internet stoupne ze šesti na sedm korun, a to nejen při převodu do jiné tuzemské banky, ale i v rámci UniCredit Bank. Ze šesti na sedm korun zdraží také příchozí tuzemské platby. Totéž se týká také inkas, trvalých plateb a odchozích i příchozích SEPA plateb.

Bezpečnostní schránky

Kauce za zapůjčení klíče či klíčů k bezpečnostní schránce od listopadu stoupne na 5000 korun, dosud byla 2000 korun.

Končí faxy i šeky

Z ceníku od listopadu zmizí poplatek za faxovou zprávu zaslanou na vyžádání klienta – dosud 60 korun za stránku.

Banka přestane poskytovat také služby spojené se šeky, tedy především jejich inkaso, vystavení či blokace.

V sazebníku už nebude ani položka „převod zůstatku účtu na základě žádosti o změnu platebního účtu (mobilita účtu) na účet vedený u jiné banky v ČR“, dosud u ní byla cena 50 korun.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services