Spořitelna zruší samostatný George klíč. Je čas na změnu, říká

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 1. 9. 2023 | 15 komentářů
Česká spořitelna sloučí dvě dosud samostatné aplikace do jediné. George klíč začlení do hlavní bankovní aplikace George v mobilu. Co to znamená pro klienty?
Spořitelna zruší samostatný George klíč. Je čas na změnu, říká

Zdroj: Česká spořitelna

Klienty České spořitelny, kteří používají ověřovací aplikaci George klíč, čeká brzy velká změna. Banka se rozhodla ukončit George klíč jako samostatnou aplikaci a sloučit ji se svým mobilním bankovnictvím.

Převod uživatelů George klíče na toto řešení začne v prvním zářijovém týdnu, potvrdil webu Peníze.cz mluvčí spořitelny Filip Hrubý. Proběhne postupně v několika vlnách až do jara příštího roku

„V tuto chvíli finalizujeme pilotní migraci malé části klientů z George klíče do mobilní aplikace George, v níž se nově potvrzují transakce stejně, jako se potvrzovaly dříve v George klíči. V září spustíme hlavní migrační vlnu a předpokládáme, že v březnu v roce 2024 již bude naprostá většina současných uživatelů aplikace George klíč potvrzovat platby v mobilní aplikaci George,“ upřesňuje Hrubý.

George klíč v současné době využívá 2,2 milionu klientů spořitelny. Některé z nich už spořitelna o svém záměru a praktickém průběhu informovala.

„Každému klientovi dáme předem vědět zprávou v Georgi a e-mailem, že je čas na změnu. Na její dokončení budete mít týden. Budete potřebovat otisk prstu, sken obličeje, nebo šestimístný PIN, který máte nastavený v Georgi klíči,“ píše banka klientům. Osloveným lidem se po přihlášení do mobilní aplikace otevře původce, který je celým procesem provede.

Klienti, kteří George v mobilu nemají, si ho budou muset aktivovat. Jinak než v mobilní aplikaci totiž George klíč k potvrzování plateb, pro přihlášení do internetového bankovnictví nebo použití Bank ID nebude fungovat. Za alternativní možnost – zaslání potvrzující SMS pro přihlášení do internetového bankovnictví, pro autorizaci platebních příkazů nebo ověření online plateb kartou – si spořitelna od loňského července účtuje poplatek 2,50 Kč. Výjimku mají klienti nad 70 let.

Klientům, kteří po oznámení, že si mají převést George klíč do mobilní aplikace, a neudělají to do sedmi dnů, ho spořitelna následně zruší, říká mluvčí Filip Hrubý. Připouští však, že banka připravuje i řešení pro klienty, kteří to v termín nestihnou udělat. „S klienty budeme individuálně komunikovat a není vyloučené, že původní lhůtu v individuálních případech o několik dní prodloužíme,“ dodává mluvčí bez dalších podrobností.

Jde na běžných účtech ušetřit? Ano!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami a ušetřete až pár stovek měsíčně. Ať jste podnikatel, soukromá osoba nebo student.

Spořitelna je první ze tří největších bank, která ukončí samostatnou ověřovací aplikaci a začlení ji do mobilního bankovnictví. Proč právě teď?

„Nechtěli jsme klienti převádět dříve, než se naše mobilní aplikace stane skutečně nejpreferovanějším místem, kde klienti využívají naše služby,“ říká Hrubý. Z celkem 2,4 milionu primárních klientů České spořitelny preferuje mobilní bankovnictví 1,5 milionu klientů, zatímco internetové bankovnictví 500 tisíc klientů, upřesňuje.

Samostatný klíč vedle hlavní bankovní aplikace má také Komerční banka. Letos v dubnu přišla s jednotným řešením v rámci nové aplikace KB+. Ta je ale dostupná jen pro nové klienty, případně při založení nového účtu dosavadním klientem. Většina ze stávajících 1,3 milionů klientů s dříve založenými účty zatím zůstává ve starších aplikacích se samostatným KB klíčem. Jejich přechod na nové mobilní bankovnictví bude postupný a protáhne se do příštího roku.

Ani klientům ČSOB nestačí hlavní bankovní aplikace, k ověřování funguje samostatný Smart klíč. Podle mluvčí Pavly Kuklové se v nejbližším časovém horizontu začlenění klíče přímo do bankovní aplikace ČSOB Smart neplánuje.

Bankovní aplikace mobilní klíč

Stačí to jednou. (Zdroj: Peníze.cz)

V ostatních bankách, které nabízejí mobilní bankovnictví, je elektronický klíč už součástí hlavní bankovní aplikace – i když například v Raiffeisenbank nebo v UniCredit původně fungoval jen odděleně.

Většina bank zaváděla své elektronické klíče během roku 2019 v souvislosti s požadavkem na dvojí ověření klienta, které jim od ledna 2020 ukládá evropská směrnice PSD 2.

Raiffeisenbank provozovala obě aplikace nejprve odděleně, do mobilního bankovnictví začala klíč začleňovat v roce 2021. Kdo chce dál používat samostatný RB klíč, může – zájemcům zůstal k dispozici i odděleně.

Pochlubte se!

Zdroj: Shutterstock

Přesně podle mého gusta – takový bude, doufejme, dnešní kvíz. Zažijete pocit příjemné svěžesti, ale vypravíme se i hluboko do minulosti. S námi to zvládnete!

I kvíz můžete mít rádi. Ukažte, jak znáte slogany bank

Určité řešení pro klienty, kteří chtějí využívat ověřovací klíč v mobilu bez hlavní bankovní aplikace, má také Air Bank. „Klienti, kteří mobilní aplikaci My Air z nějakých důvodů nechtějí používat na aktivní operace, tedy na posílání plateb, ji mohou mít jen v takzvaném pasivním režimu. Z aplikace tak nepůjdou odesílat žádné peníze, ale mohou ji využívat k potvrzování plateb a přihlašování do internetového bankovnictví. Dá jim také vědět, když se změní zůstatek na vašem účtu,“ říká mluvčí Jana Pokorná.

Česká spořitelna o funkci pasivního režimu mobilní aplikace v tuto chvíli neuvažuje. „Z našich analýz vyplývá, že hlavním důvodem, proč klienti nevyužívají mobilního George, potažmo mobilní klíč, je fakt, že obecně nechtějí nebo nemohou využívat chytrý mobil,“ vysvětluje Hrubý.

Pro jednotné řešení se už na začátku rozhodla Moneta. „Naší strategií od začátku bylo nenutit naše klienty aktivovat si v jejich telefonech, nebo do nich stahovat, další aplikaci: naopak, sázíme na rychlost a především pohodlí systému ‚dva v jednom‘. O tom, že naše rozhodnutí bylo správné, ostatně svědčilo i to, že jen za první dva měsíce od spuštění, tedy listopad a prosinec 2019, byla prostřednictvím integrovaného mobilního klíče ve Smart Bance uskutečněna každá druhá platba,“ říká mluvčí Zuzana Filipová.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-142
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 9. 2023 9:57, HoK

Samostatný klíč umožňoval zajistit dvoufázovou bezpečnost - napadnou současně počítač i mobil není tak pravděpodobné.

Se zrušením odděleného klíče stačí napadnout mobil :-(

+399
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 9. 2023 10:28, esquire

Staci nemit krap s Androidem 4, troubo!

Zobrazit celé vlákno

-188
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services