Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 31. 5. 2012 | 25 komentářů
Potrpíte si na propečené vepřové řízečky? Dopřejte si, brzo si připlatíte. Od příštího roku vepřové podraží kvůli nové evropské směrnici. Na vině je ale prý hlavně naše rostoucí zemědělská nesoběstačnost. Sousedé jí využívají a vepříky nám prodávají čím dál tím dráž. A bude hůř.
Analýza | Petr Čermák | 15. 9. 2008
Po mizerném minulém roce se letos očekává výborná celosvětová úroda obilí. Česko hlásí, že letos sklidí o deset procent víc, než je průměr. Je to výsledek vysokých výkupních cen, které přilákaly více producentů. Potraviny možná zlevní.
Sloupek | Petr Sklenář | 13. 12. 2007 | 13 komentářů
Inflace v Česku dosáhla pěti procent. Příští rok má být ještě hůř. Centrální banka přesto nebije na poplach, ani překotně nezvyšuje úrokové sazby. Spíše vyčkává, jestli si lidé a firmy náhodou na vyšší růst cen nezvyknou.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 8. 10. 2015 | 18 komentářů
Podle světové morální policie se na světě tuze plýtvá potravinami. Argumenty proti už dnes nezní tak blbě jako někdejší Co by za to děti v Africe daly, teď se dbá na to, jak moc zbytečná produkce zatíží životní prostředí. A ve jménu morálky se začínají hlídat obchody, aby nevyhazovaly zboží těsně před koncem záruční doby. Kdy začnou kontrolovat vaše odpadky?
Komiks | redakce Peníze.CZ | 29. 7. 2012
Ne že by si autor komiksu myslel, že se nedá jakžtakž slušně nakoupit. Ale teď se tak nějak nosí nadávat. Podporujeme blbou náladu!
Otázka dne | Jan Stuchlík | 12. 8. 2010
V červenci zrychlila meziroční inflace měřená indexem spotřebitelských cen na 1,9 procenta. V červnu byla na úrovni 1,2 procenta. Víte, které zboží k tomuto růstu přispělo největším zdražením? Tipněte si a dozvíte se víc.
Jak na to | redakce Peníze.CZ | 14. 7. 2008 | 4 komentáře
Ceny ropy trhají jeden rekord za druhým. Totéž se dá říct o dalších komoditách. Má tedy smysl rozšiřovat v portfoliu jejich zastoupení? Ano, ale jen velmi opatrně, radí analýza agentury Morningstar.
Aktuality | Jiří Hovorka | 7. 9. 2020
Rozvozce restauračních pokrmů Dáme jídlo nově vozí i nákupy. Novinka se týká zatím pouze Prahy a Dáme jídlo na ní spolupracuje s deseti obchody Tesco Expres.
Jak na to | Jana Poncarová | 24. 11. 2016 | 14 komentářů
Brambory a zelé, živobytí celé. I u nás na vsi se doteď říká, že když jsou v domě brambory a zelí, zima se přečká. Někoho k úspornému vaření nutí našponovaný rozpočet, jinde je i přes dostatek peněz zvykem žít skromně, využívat lokální suroviny a nevyhodit ani kůrku od chleba. Jak to dělávaly babičky. Zároveň ale moderně.
Aktuálně.cz | Petr Kučera, Kateřina Vokurková | 7. 12. 2014 | 7 komentářů
Ministerstvo zemědělství dokončuje definici české potraviny. Omezit chce také označení jako čerstvý, pravý nebo dia.
Sloupek | Michal Kašpárek | 2. 8. 2013 | 2 komentáře
Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.
Co se děje | Jana Divinová | 9. 11. 2021 | 15 komentářů
To máte: pečivo, mléčné výrobky, řezané květiny, zelenina, sklo, stavebniny, plasty, veřejná doprava, kadeřnictví... Zdraží skoro všechno.
Aktuality | Jiří Hovorka | 12. 2. 2021 | 12 komentářů
Spotřebitelské ceny dál rostou o více jak dvě procenta. V lednu inflace meziročně klesla na 2,2 % z prosincových 2,3 %. Oznámil to Český statistický úřad.
Když se řekne | Jan Müller | 6. 8. 2013 | 10 komentářů
Do redakce doputoval zajímavý dotaz: „Do jaké míry ovlivňují ceny komodit (hlavně těch, z nichž se vyrábějí potraviny) spekulanti? Je možné tvrdit, že kvůli nim opravdu někteří lidé hladovějí?“ Otázku jsme předali Janu Müllerovi z webu Malé peníze. Odpověď zde.
Když se řekne | Jitka Šorfová | 17. 6. 2013 | 3 komentáře
Minulý týden jsme se pokoušeli zhruba vyčíslit, kolik člověka bude stát, když bude chtít hubnout pohybem. Tělesná aktivita je pro zdravou kondici a snižování váhy směrem k normálu samozřejmě nezbytná. Neméně důležité je ale vybudování správných stravovacích návyků. Bývá to vlastně nemenší dřina. Podíváme se, co to kromě pevné vůle stojí.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 12. 2012 | 22 komentářů
„Volají nám lidé a zastávají se prémiových značek, které jsou podle našich testů stejně kvalitní jako levnější výrobky. Nedokážou se smířit s tím, že si koupili výrobek za pár desítek tisíc a ve skutečnosti si mohli koupit věc, která stojí třeba jenom pět,“ říká v druhé části exkluzivního rozhovoru manažer testování časopisu dTest.
Jak na to | Jana Poncarová | 23. 4. 2019
Jsou to snadné kupecké počty. Hlávkový salát stojí kolem patnácti dvaceti korun, přitom za stejnou cenu pořídíte i sáček semínek, z něhož vypěstujete třeba dvacet salátů. Podobné je to s ředkvičkami. Pak už záleží na tom, na kolik si ceníte své práce – nebo jestli zahradničení berete jako kombinaci příjemného s užitečným.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 15. 6. 2013
V pokračování rozhovoru s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu bude řeč o českém učňovském školství, stravování ve školních jídelnách a natáčení internetového pořadu Peklo na talíři.
Aktuálně.cz | Tomáš Fránek | 29. 4. 2012 | 9 komentářů
Desítky milionů korun mají přesvědčit české zákazníky o tom, že je lepší kupovat tuzemské a hlavně regionální potraviny.
Aktuality | Jiří Hovorka | 10. 9. 2021 | 22 komentářů
Ceny v Česku dál rychle rostou. Meziroční inflace v srpnu vyskočila na 4,1 %, hlásí Český statistický úřad. Nad hranici 4 % se dostala poprvé od listopadu roku 2008.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 8. 8. 2013 | 7 komentářů
Ke kvalitě polských potravin už se vyjádřili snad všichni. Tedy kromě nás. A vás, milí čtenáři Peníze.cz. A právě teď, uprostřed parného léta, ta chvíle přišla: Co si o potravinách z Polska myslíte vy? A nestyďte se říct svůj názor pěkně od plic, ať to všichni slyší. Jakmile jde o „blafy z Polska“, jsme přece odborníci všichni.
Aktuality | Jiří Hovorka | 23. 9. 2020 | 2 komentáře
Řetězec COOP spustil e-shop s potravinami, drogerií a dalším sortimentem ze svých prodejen. Ty jsou především v menších městech. Narozdíl od dalších online supermarketů však COOP nákupy nedoveze, takže lidé si musí vyzvednout objednané zboží na vybrané prodejně. Někde budou speciální boxy, takže nákup půjde vyzvednout kdykoli.
Aktuálně.cz | Kateřina Vokurková | 21. 9. 2014 | 13 komentářů
Za internetovým supermarketem Rohlík.cz stojí Tomáš Čupr. Zatím rozváží nákupy jen po Praze, v příštím roce plánuje rozšíření do dalších měst.
Jak na to | Václav Valášek | 27. 7. 2010
Vláda konečně šetří. Proč se proto neinspirovat a nezkusit nějakou tu kačku ušetřit i v rozpočtu rodinném, aniž byste museli snižovat svůj zažitý standard. Nebojte se!
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 3. 2015 | 7 komentářů
„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami My Food Market.
Jak na to | Jan Pekař | 4. 1. 2008 | 6 komentářů
Skokové zvyšování cen kvůli růstu snížené sazby DPH nejspíš nebude tak dramatické. Řada obchodníků už vyšší daň do cen dávno promítla. Alespoň částečnou kompenzaci zdražení by měla přinést snížená daň z příjmu. Spočítejte si s námi, jakou mzdu v únoru dostanete.
Aktuality | Jiří Hovorka | 10. 11. 2022
Inflace v Česku v říjnu klesla. V porovnání se stejným měsícem loňského roku jsou spotřebitelské ceny meziročně vyšší o 15,1 %, zatímco v září to bylo meziročně o 18 %. Když porovnáme ceny za letošní říjen s letošním zářím, jsou dokonce o 1,4 % nižší. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).
Aktuality | Jiří Hovorka | 24. 4. 2020
Obchodní síť prodejen Žabka a aplikace Bolt Food spustily v Praze pilotní nákup potravin online. Vybrané zboží slibují doručit do 60 minut od objednání. V rámci úvodního týdne spuštění služby je doprava nákupu zdarma. Jinak si Bolt za doručení účtuje minimálně 70 korun.
Jak na to | Jana Poncarová | 14. 8. 2019 | 5 komentářů
Zima se prý zeptá, co jsme dělali v létě. Právě přelom prázdnin je bohatý na dozrávající plody a byliny. Sklenice můžete naplnit ostružinami, jahodami, prvními jablky, třešněmi a sušenými bylinkami. V rodinném rozpočtu tak ušetříte stovky, ne-li tisíce korun.
Sloupek | Michal Kašpárek | 1. 3. 2013 | 9 komentářů
Ponaučením z koninového skandálu ať je to, že cool obchody a jídelny odlišuje od ušmudlaných bister a pofiderních náleven mnohdy jen lepší marketing. Regály můžou mít vycíděné a štít naleštěný, ale řetězec dodávek skryje špínu tam i tam.