Zelí a brambory a přežijete zimu. Levně vařit neznamená jíst blafy

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 24. 11. 2016 | 14 komentářů
Brambory a zelé, živobytí celé. I u nás na vsi se doteď říká, že když jsou v domě brambory a zelí, zima se přečká. Někoho k úspornému vaření nutí našponovaný rozpočet, jinde je i přes dostatek peněz zvykem žít skromně, využívat lokální suroviny a nevyhodit ani kůrku od chleba. Jak to dělávaly babičky. Zároveň ale moderně.
Zelí a brambory a přežijete zimu. Levně vařit neznamená jíst blafy

Zima – a nejde jen o sníh a počet dní s teplotou pod nulou – bývá dlouhá. Jestli jste se letos odhodlali k vlastnímu pěstování zeleniny, nebo jste si vzali něco málo od štědré přírody, můžete mít na dlouhé zimní dny poměrně obstojné zásoby. Samozásobitelství je základem šetrného hospodaření a úsporného vaření. Když si místo do obchodu zajdete pro vlastnoručně vypěstované brambory do sklepa, ušetříte pár korun. K tomu přidáte cibuli, v lese nasbírané houby a doma naložené zelí. Dobrý základ pro zelňačku. Jen tak ze sportu si můžete začít zapisovat, kolik jste právě ušetřili. Víc než o úspory samotné jde ale většinou o přístup k životu, který vede třeba k dobrovolné skromnosti. Přemýšlet nad rozpočtem, využíváním lokálních surovin a čas od času se přičinit a vyrobit si vlastní potravinu je přece rozumné. Proto se dnes podíváme na to, jak chytře, úsporně a zdravě vařit v zimním období.

Anketa

Liší se váš zimní a letní jídelníček?

Nakládáme zelí. Klidně i v paneláku

Že nemáte vlastní sklep u rodinného domku nebo chalupy, takže pro vás nemá cenu číst dál? Nenechte se mýlit. Zelí, základ zimního jídelníčku našich předků, si můžete naložit i v panelákové kuchyni. U místního zemědělce, na trhu nebo ve farmářském obchodě nakupte pevné a zdravé hlávky. Potřebovat budete už jenom sůl, kmín a zavařovací sklenice. Zelí nakrouhejte do velké nádoby, osolte ho a okmínujte. Přidat můžete i nasekanou cibuli. Pořádně promíchejte a nechejte odležet do druhého dne. Potom zelí napěchujte do sklenic a zavíčkujte. Pozor, nikdy víčka neutahujte na doraz, zelí bude pracovat a ze sklenic bude odtékat voda – vyplatí se postavit je například na plechy na pečení nebo do lavoru. Zelí bude kvasit asi dva tři týdny. Potom můžete sklenice utáhnout a skladovat v chladu.

Snad každý výživový poradce dnes doporučí jíst kysané zelí jako prevenci proti různým rýmičkám a nachlazením. V zelí je hodně vitaminu C, obsahuje vitamin B12, vápník, hořčík, draslík i železo. Říká se, že k pokrytí denní dávky vitaminu C stačí sníst asi 200 gramů kysaného zelí. Což není zas tak moc. Ve srovnání s mandarinkami, pomeranči nebo citrony k nezaplacení. A to doslova. Stačí si to spočítat. Záleží na ceně hlávky. Řekněme, že za čtyři středně velké hlávky zelí dáte asi sto korun. Připravit z nich můžete kolem dvacet sklenic kysaného zelí. V obchodech se prodává jedna sklenice s kysaným zelím asi za dvacet korun. I po započítání vaší práce, vymývání sklenic a dalších drobných surovin (sůl a kmín) zůstáváte výrazně v plusu.

Recetip

Staročeská zelňačka

Potřebovat budete: 1 sklenici kysaného zelí, 1 cibuli, 3 brambory, olej, mouku, sůl, kmín, případně hrst sušených hub.

V hrnci rozehřejte lžíci oleje a orestujte na něm cibuli, zaprašte moukou. Přilijte asi litr a půl vody, přidejte pokrájené brambory, sůl, kmín a povařte. Přidejte zelí (a případně i houby, které jste si předem namočili) a vařte do změknutí. Na talíři můžete dozdobit lžící zakysané smetany.

Levné, zdravé, teplé, tekuté

Co pít v zimě

Po dlouhé procházce zahřejou čaje. Například šípkový. Pokud jste si šípky na podzim nasušili, máte je zadarmo. Vrchovatou hrst šípků zalijte litrem vody a nechte louhovat nejlépe 24 hodin. Potom zahřejte na teplotu kolem 80°C (zachováte tak více vitaminů). Sceďte a slaďte medem. Šípky nevyhazujte. Říká se, že druhý nálev je ještě lepší než ten první. Někdo připravuje i nálev třetí. Vhodné jsou také bylinkové čaje, na nachlazení a rýmu je skvělá kombinace bezového a lipového květu.

Řepné království

Zatímco před několika lety slavily velký návrat dýně, dnes frčí červená řepa. Bývá k dostání na farmářských trzích i v obchodech. Připravují se z ní módní smoothies, ale využití má i v tradiční české kuchyni. Její hlavní výhody jsou tři: je levná, zdravá a uvařit z ní můžete doslova cokoli. Připravíte z ní polévku, zapečete ji, použijete ji na omáčku na těstoviny nebo ji zpracujete do překvapivě chutné buchty. Konzumovat se dá dokonce i syrová – vygooglujte si třeba carpaccio s červené řepy podle Zdeňka Pohlreicha.

Červená řepa je podle různých výživových odborníků vhodná k detoxikaci, protože podporuje činnost jater. Obsahuje vitamin C, skupinu vitaminů B, draslík a vápník. Kromě toho v ní najdeme betain, který údajně pomáhá zamezit kornatění tepen. Červená řepa prý také působí močopudně a pomáhá tak z těla vyplavovat sůl. Levná a dobrá je například polévka z červené řepy.

Recetip

Polévka z červené řepy

Potřebovat budete: 2 středně velké červené řepy, 2 brambory, 1 cibuli, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, olej, pepř a sůl.

V hrnci rozehřejte lžíci oleje a orestujte na něm najemno nasekanou cibuli. Přihoďte očištěnou a na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a červenou řepu. Přilijte asi litr vody a přiveďte polévku k varu. Přidejte na kostky nakrájené oloupané brambory. Vařte, dokud zelenina nebude měkká. Osolte a opepřete. Polévku můžete rozmixovat. Na talíři zdobte zelenou petrželkou.

Levné, zdravé, vydatné

Z čeho a co v zimě vařit?

Levné a vydatné jsou zejména polévky: dýňová, z červené řepy, zelňačka, čočková, hrachová, hrstková, fazolová. Dobré a levné jsou karbanátky z ovesných vloček nebo z čočky. Připravit si můžete fazolovou směs s chlebem. Nezapomínejte ani na domácí pomazánky (z vajíček, droždí, škvarků).

Zdravé a posilující luštěniny

K levnému a zdravému vaření patří luštěniny, které by v zimním jídelníčku neměly chybět. Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin, jejich součástí jsou také sacharidy. Jsou vhodné i pro dietní jídelníček, protože obsahují minimum tuků. Najdeme v nich vitaminy skupiny B, vitamin A nebo C, stejně jako vápník a železo. Výhodou luštěnin je, že jsou výživné a levné. Například balíček čočky, ze kterého se s přehledem nají celá rodina, pořídíte za 30 korun. Když čočka na kyselo zbude, snadno z ní připravíte chutnou polévku. Hrách je ještě levnější, za balíček zaplatíte kolem 20 korun. Fazole, které můžete uvařit na desítky způsobů, stojí mezi 30 až 50 korunami, podle druhu.

Recetip

Čočkové karbanátky

Potřebovat budete: asi 150 g čočky (použít můžete obyčejnou i dražší červenou), 1 menší cibuli, 3 stroužky česneku, 1 mrkev, hrst majoránky, sůl, pepř, 1 vejce, mouku, olej na smažení.

Propláchnutou čočku uvařte ve vodě do měkka. Čočku slijte a nechte vychladnout. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, nastrouhanou mrkev, vejce, majoránku, sůl a pepř. Podle potřeby přisypte trochu mouky na zahuštění. Tvořte karbanátky, obalte v mouce a pečte do zlatova na oleji. Podávejte s vařeným brambory a kysaným zelím. Dobré jsou i studené s hořčicí a chlebem. Podobné karbanátky můžete připravit i z ovesných vloček, další výživné a levné suroviny.

Jana Poncarová

 Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+138
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 11. 2016 10:45, Gabriel Pleska

Šárko, to, co vzniká ve velkém kameninovém hrnci, a to, co popisuje autorka, je to samé. Nakrouhané zelí vystavené mléčnému kvašení. Ve výsledku není rozdíl a ve výrobním postupu prakticky – až na použitou nádobu a její rozměr – taky ne. Snad jenom by bylo lze recept v článku doplnit o to, že je dobré mechanicky ještě narušit strukturu nakrouhaného zelí, tedy něčím mu namlátit (obdoba šlapání), aby pustilo šťávu.


Dobrý den.

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 11. 2016 8:51, kodiak medvěd

Škoda, že místo článku o zelí peníze.cz nenapíší o nejnovějšm veletoči ministra Babiše s EET. Jestli ten člověk takhle řídí své firmy, tak by měl už dávno zkrachovat.

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dobrovolně skromný život

31. 10. 2016 | Jana Poncarová | 14 komentářů

Dobrovolně skromný život

Velkoměsto vyměnili za samotu u lesa. Pěstují zeleninu a na louce se jim prohání kozy. Bydlí ve staré chalupě, maringotce nebo týpí. Nehoní se za penězi a žijí udržitelně, aspoň v některých... celý článek

Příroda dává, hloupý, kdo nebere. Jak ušetřit na podzim

13. 9. 2016 | Jana Poncarová | 19 komentářů

Příroda dává, hloupý, kdo nebere. Jak ušetřit na podzim

Sbírat, sušit, nakládat a zavařovat. Konzumovat hned. Na podzim můžeme sklízet i to, co jsme nezaseli. Šetříme. A jsou tu i další plusy nepeněžní, například si můžete skvěle aktivně... celý článek

Pěstuj. Skliď. Sněz

12. 4. 2016 | Jana Poncarová | 10 komentářů

Pěstuj. Skliď. Sněz

Zeleninová zahrádka, to je kus živobytí. Dřív bylo pěstování nutností, dnes je „trendem“. Znovu objevujeme zapomenuté. Třeba chuť mrkve pěstované bez hnojiv nebo svěžest ředkviček právě... celý článek

Rajčata na balkoně, česnek za domem: Vyplatí se pěstování?

23. 3. 2016 | Jana Poncarová | 11 komentářů

Rajčata na balkoně, česnek za domem: Vyplatí se pěstování?

Z městských balkonů koukají místo muškátů rajčata. Okrasné zahrady na vesnicích se znovu proměňují v užitkové, kterým se módně říká potravinové nebo jedlé. Je to vlastně fuk. Důležité... celý článek

Partners Financial Services