Zelí a brambory a přežijete zimu. Levně vařit neznamená jíst blafy

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 24. 11. 2016 | 14 komentářů
Brambory a zelé, živobytí celé. I u nás na vsi se doteď říká, že když jsou v domě brambory a zelí, zima se přečká. Někoho k úspornému vaření nutí našponovaný rozpočet, jinde je i přes dostatek peněz zvykem žít skromně, využívat lokální suroviny a nevyhodit ani kůrku od chleba. Jak to dělávaly babičky. Zároveň ale moderně.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 11. 2016 10:45, Gabriel Pleska

Šárko, to, co vzniká ve velkém kameninovém hrnci, a to, co popisuje autorka, je to samé. Nakrouhané zelí vystavené mléčnému kvašení. Ve výsledku není rozdíl a ve výrobním postupu prakticky – až na použitou nádobu a její rozměr – taky ne. Snad jenom by bylo lze recept v článku doplnit o to, že je dobré mechanicky ještě narušit strukturu nakrouhaného zelí, tedy něčím mu namlátit (obdoba šlapání), aby pustilo šťávu.


Dobrý den.

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 11. 2016 8:51, kodiak medvěd

Škoda, že místo článku o zelí peníze.cz nenapíší o nejnovějšm veletoči ministra Babiše s EET. Jestli ten člověk takhle řídí své firmy, tak by měl už dávno zkrachovat.

-25
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 14 komentářů)

25. 11. 2016 13:37 | Šárka

Možná to pochopíte takhle, zavařit nebo sterilovat kysané zelí je jako zavařit burčák. Už je to prostě mrtvé. :))
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 11. 2016 13:22 | Šárka

kysané zelí se nikdy nezavařuje ani nesterilizuje, prodává se v sačku a musí se udržovat v chladu, jinak by se ty vitamíny právě zničily. :)) Tak ale některým lidem je asi jedno co konzumují, jak čtu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2016 14:40 | Tož tak

http://slovacky.denik.cz/zpravy_region/kysane-zeli-vyrabi-jako-pred-devadesati-lety-naslapou-ho-tisic-tun-20161123.html?_fid=dkss#anketa
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2016 13:11 | metalon

Citace - Šárka / 24.11.2016 09:51

Tak jsem to četla ještě jednou a paní plete hrušky z jablkama, zelí může byt kvašené, kysané, sterilované a pak saláty apod. To co se podává v lahvích v supermarketech zavařené je sterilované zelí, to co je v sáčcích je kysané zelí. A recept, který uvedla je na kvašené zelí.
Pletete se i Vy. Sterilizace je způsob konzervace. Tím se zlikvidují kvasinky, ukončí se kvašení a produkt(nyní zelí) je trvanlivější. Proto se v obchodech prodává ve sklenicích zelí marinované (v nálevu) i kysané. Sterilizované jsou obě. Hezký den
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2016 12:03 | Šárka

ok, udělat si 20 sklenic zelí, které je určeno k rychlé spotřebě můžete za měsíc vyhodit:))
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2016 11:47 | Gabriel Pleska

Já to chápu pořád :)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2016 11:15 | Šárka

Není to stejné, kyselé zelí musíte šlapat a pak vytlačit vzduch. Při nakládání má mít zelí teplotu asi 20 °C a po dobu kvašení, která trvá 4–6 týdnů, teplotu 12–15 °C. Zelí musí být zatížené a pod vodou. Z toho vyplývá, že to není vhodné vůbec do paneláku. Na to jsou speciální kameninové hrnce, které mají žlábek, který musíte kontrolovat, aby byl pod vodou. To co popisuje autorka v receptu je zelí ke krátkodobé spotřebě a říká se tomu kvašené zelí. A za 8 dní se ho jíst. Takové zelí dlouho nevydrží. Kysané zelí můžete mít v hrnci i rok. Kysané zelí právě zraje těch 6 týdnů a pak ho můžete jíst. Doufám, že teď to chápete.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2016 10:45 | Gabriel Pleska

Šárko, to, co vzniká ve velkém kameninovém hrnci, a to, co popisuje autorka, je to samé. Nakrouhané zelí vystavené mléčnému kvašení. Ve výsledku není rozdíl a ve výrobním postupu prakticky – až na použitou nádobu a její rozměr – taky ne. Snad jenom by bylo lze recept v článku doplnit o to, že je dobré mechanicky ještě narušit strukturu nakrouhaného zelí, tedy něčím mu namlátit (obdoba šlapání), aby pustilo šťávu.

Dobrý den.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2016 9:51 | Šárka

Tak jsem to četla ještě jednou a paní plete hrušky z jablkama, zelí může byt kvašené, kysané, sterilované a pak saláty apod. To co se podává v lahvích v supermarketech zavařené je sterilované zelí, to co je v sáčcích je kysané zelí. A recept, který uvedla je na kvašené zelí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2016 9:39 | Šárka

A k té řepě je dobrá sterilovalá s křenem, jako salát. Normálně sterilovat v troubě, není to nis složitého.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2016 9:34 | Šárka

Autorka si plete nakladane a kysane zeli. Asi nekde opsala par pseudo receptu a splacala clanek. Kdo nekdy vyrabel kysane zeli dobře vi, ze se musíš slapat například ve vane a uskladnit v chladu, zatížit a zalit solnou vodou. V panelaku bych nedoporučovala, protože pekne smrdi.:))
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2016 9:23 | HonzaV

Rád bych jen přispěl poznatkem zásadního významu: "U místního zemědělce, na trhu nebo ve farmářském obchodě nakupte pevné a zdravé hlávky zelí." - funguje to překvapivě i se zelím z Globusu či Kauflandu, sám jsem tomu zpočátku odmítal uvěřit... Jinak dobrý tip, letos jsem taky začal a už kvasí druhý soudek.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2016 8:51 | kodiak medvěd

Škoda, že místo článku o zelí peníze.cz nenapíší o nejnovějšm veletoči ministra Babiše s EET. Jestli ten člověk takhle řídí své firmy, tak by měl už dávno zkrachovat.
-25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2016 7:44 | Mirek

Zrovna v pondělí jsem si jen tak na zkoušku nakrouhal do sklenic 2,5 Kg a už ve středu jsem začal uždibovat a ochutnávat . Ještě je to sice mladé zelíčko - ale neskutečná "mňamka" :o)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Stropnický

umělec a politik

Jan Hrušínský

herec a podnikatel

Martin Stropnický
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Jan Hrušínský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services