Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

Zelí a brambory a přežijete zimu. Levně vařit neznamená jíst blafy

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 24. 11. 2016 | 19 komentářů
Vařit z toho, co bylo v chalupě, muselo někdy vyžadovat hodně invence. U nás na vsi se doteď říká, že když jsou v domě brambory a zelí, zima se nějak přečká.. Někoho k úspornému vaření nutí našponovaný rozpočet, jinde je i přes dostatek peněz zvykem žít skromně, využívat lokální suroviny a nevyhodit ani kůrku od chleba. Tak nějak, jak to dělávaly babičky. Zároveň ale moderně.

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 11. 2016 10:45, Gabriel Pleska

Šárko, to, co vzniká ve velkém kameninovém hrnci, a to, co popisuje autorka, je to samé. Nakrouhané zelí vystavené mléčnému kvašení. Ve výsledku není rozdíl a ve výrobním postupu prakticky – až na použitou nádobu a její rozměr – taky ne. Snad jenom by bylo lze recept v článku doplnit o to, že je dobré mechanicky ještě narušit strukturu nakrouhaného zelí, tedy něčím mu namlátit (obdoba šlapání), aby pustilo šťávu.


Dobrý den.

Reagovat

 

+24
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Šárka 24. 11. 2016 09:51)

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 11. 2016 8:51, kodiak medvěd

Škoda, že místo článku o zelí peníze.cz nenapíší o nejnovějšm veletoči ministra Babiše s EET. Jestli ten člověk takhle řídí své firmy, tak by měl už dávno zkrachovat.

Reagovat

 

-22
Líbí
Nelíbí

Další příspěvky v diskuzi (19 komentářů)

24. 11. 2016 7:44 | Mirek

Zrovna v pondělí jsem si jen tak na zkoušku nakrouhal do sklenic 2,5 Kg a už ve středu jsem začal uždibovat a ochutnávat . Ještě je to sice mladé zelíčko - ale neskutečná "mňamka" :o)
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

24. 11. 2016 8:51 | kodiak medvěd

Škoda, že místo článku o zelí peníze.cz nenapíší o nejnovějšm veletoči ministra Babiše s EET. Jestli ten člověk takhle řídí své firmy, tak by měl už dávno zkrachovat.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

-22
Líbí
Nelíbí

24. 11. 2016 9:23 | HonzaV

Rád bych jen přispěl poznatkem zásadního významu: "U místního zemědělce, na trhu nebo ve farmářském obchodě nakupte pevné a zdravé hlávky zelí." - funguje to překvapivě i se zelím z Globusu či Kauflandu, sám jsem tomu zpočátku odmítal uvěřit... Jinak dobrý tip, letos jsem taky začal a už kvasí druhý soudek.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

24. 11. 2016 9:34 | Šárka

Autorka si plete nakladane a kysane zeli. Asi nekde opsala par pseudo receptu a splacala clanek. Kdo nekdy vyrabel kysane zeli dobře vi, ze se musíš slapat například ve vane a uskladnit v chladu, zatížit a zalit solnou vodou. V panelaku bych nedoporučovala, protože pekne smrdi.:))
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+1
Líbí
Nelíbí

24. 11. 2016 9:39 | Šárka

A k té řepě je dobrá sterilovalá s křenem, jako salát. Normálně sterilovat v troubě, není to nis složitého.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

24. 11. 2016 9:51 | Šárka

Tak jsem to četla ještě jednou a paní plete hrušky z jablkama, zelí může byt kvašené, kysané, sterilované a pak saláty apod. To co se podává v lahvích v supermarketech zavařené je sterilované zelí, to co je v sáčcích je kysané zelí. A recept, který uvedla je na kvašené zelí.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

24. 11. 2016 10:40 | Vilibald Schmidt

Nápis u druhého receptu na polévku je chybný - namísto čočkové opětovně polévka z červené řepy.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

24. 11. 2016 10:45 | Gabriel Pleska

Šárko, to, co vzniká ve velkém kameninovém hrnci, a to, co popisuje autorka, je to samé. Nakrouhané zelí vystavené mléčnému kvašení. Ve výsledku není rozdíl a ve výrobním postupu prakticky – až na použitou nádobu a její rozměr – taky ne. Snad jenom by bylo lze recept v článku doplnit o to, že je dobré mechanicky ještě narušit strukturu nakrouhaného zelí, tedy něčím mu namlátit (obdoba šlapání), aby pustilo šťávu.

Dobrý den.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+24
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Šárka 24. 11. 2016 09:51)

24. 11. 2016 10:51

ne polévka, ale karbanátky
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+1
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Vilibald Schmidt 24. 11. 2016 10:40)

24. 11. 2016 11:00 | maryol

nene,pane Schmidt karbanátky a třeba z červené čočky. Ona existuje červená čočka, která je dražší.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Vilibald Schmidt 24. 11. 2016 10:40)

24. 11. 2016 11:15 | Šárka

Není to stejné, kyselé zelí musíte šlapat a pak vytlačit vzduch. Při nakládání má mít zelí teplotu asi 20 °C a po dobu kvašení, která trvá 4–6 týdnů, teplotu 12–15 °C. Zelí musí být zatížené a pod vodou. Z toho vyplývá, že to není vhodné vůbec do paneláku. Na to jsou speciální kameninové hrnce, které mají žlábek, který musíte kontrolovat, aby byl pod vodou. To co popisuje autorka v receptu je zelí ke krátkodobé spotřebě a říká se tomu kvašené zelí. A za 8 dní se ho jíst. Takové zelí dlouho nevydrží. Kysané zelí můžete mít v hrnci i rok. Kysané zelí právě zraje těch 6 týdnů a pak ho můžete jíst. Doufám, že teď to chápete.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Gabriel Pleska 24. 11. 2016 10:45)

24. 11. 2016 11:47 | Gabriel Pleska

Já to chápu pořád :)
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+2
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Šárka 24. 11. 2016 11:15)

24. 11. 2016 12:03 | Šárka

ok, udělat si 20 sklenic zelí, které je určeno k rychlé spotřebě můžete za měsíc vyhodit:))
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Gabriel Pleska 24. 11. 2016 11:47)

24. 11. 2016 13:11 | metalon

Citace - Šárka / 24.11.2016 09:51

Tak jsem to četla ještě jednou a paní plete hrušky z jablkama, zelí může byt kvašené, kysané, sterilované a pak saláty apod. To co se podává v lahvích v supermarketech zavařené je sterilované zelí, to co je v sáčcích je kysané zelí. A recept, který uvedla je na kvašené zelí.
Pletete se i Vy. Sterilizace je způsob konzervace. Tím se zlikvidují kvasinky, ukončí se kvašení a produkt(nyní zelí) je trvanlivější. Proto se v obchodech prodává ve sklenicích zelí marinované (v nálevu) i kysané. Sterilizované jsou obě. Hezký den
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+6
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Šárka 24. 11. 2016 09:51)

24. 11. 2016 14:40 | Tož tak

http://slovacky.denik.cz/zpravy_region/kysane-zeli-vyrabi-jako-pred-devadesati-lety-naslapou-ho-tisic-tun-20161123.html?_fid=dkss#anketa
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+1
Líbí
Nelíbí

24. 11. 2016 16:09 | LuNa

A když se ta červená čočka uvaří, je klasicky žlutá :( .
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (maryol 24. 11. 2016 11:00)

25. 11. 2016 13:22 | Šárka

kysané zelí se nikdy nezavařuje ani nesterilizuje, prodává se v sačku a musí se udržovat v chladu, jinak by se ty vitamíny právě zničily. :)) Tak ale některým lidem je asi jedno co konzumují, jak čtu.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (metalon 24. 11. 2016 13:11)

25. 11. 2016 13:37 | Šárka

Možná to pochopíte takhle, zavařit nebo sterilovat kysané zelí je jako zavařit burčák. Už je to prostě mrtvé. :))
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (metalon 24. 11. 2016 13:11)

1. 12. 2016 21:27 | Markéta

Není, pokud ji vaříte pouze krátce, jak se má (cca 10 minut), je potom na zkus, není rozvařená, a má stále pěknou barvu. Dá se připravovat nejen na kyselo, máme jí rádi...
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (LuNa 24. 11. 2016 16:09)

Přidat nový příspěvek

Diskuze na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuze, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.

Ušetřete s Peníze.cz

Naši čtenáři s námi ušetřili už  8 613 688 Kč. Podívejte se na poslední poptávky a vyzkoušejte nás také. Vše je zcela zdarma.

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás.

Poslední dotaz: Vracení zboží 14 dnů
Poradna > Spotřebitelská poradna

Otázka: Dobrý den, zakoupil jsem zboží 17.června 2018 v kamenné prodejně. Jedná se o powerbanku cca za 450 Kč. Doma po rozbalení a připojení na nabíječku jsem zjistil že daný produkt (powerbanka) se nenabijí.... více

Spotřebitelská poradna

Další čtení na flowee.cz

Cukr: legální droga s děsivými následky

Cukr: legální droga s děsivými následky

Proč je rafinovaný cukr špatný? Chová se totiž stejně jako tvrdé drogy. Velice rychle...více

V Google jim dali padáka. Tak šli k soudu

V Google jim dali padáka. Tak šli k soudu

Společnost Google po dvou průšvizích s dnes již bývalými zaměstnanci vydala první zprávu...více

Proč mají kreativní psavci sklony ke schizofrenii

Proč mají kreativní psavci sklony ke schizofrenii

Pokud se pokládáte za kreativního člověka, měli byste možná teď na chvíli odložit štětec...více

Zdroj: Logo Flowee

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Email:
Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Karel Svoboda

podnikatel, Toi Toi

Petr Nečas

politik

Karel Svoboda
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 60 duelů
×
Petr Nečas
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 56 duelů
Partners Financial Services
 
 

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK