Tři důvody, proč oslavit Den piva

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 2. 8. 2013 | 2 komentáře
Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.
Tři důvody, proč oslavit Den piva

Mezinárodní den piva je tak umělý a čerstvý svátek, že proti němu Valentýn působí jako Jom kipur: slaví se totiž od roku 2007. Letos připadá na pátek 2. srpna.

Napadají mě tři důvody, proč překonat odpor k marketingovým slavnostem, a tenhle víkend si pivem připít na pivo:

Na pivo s Peníze.cz

Lahváč doma u televize místo půllitru v hospodě, pivní speciály, pivo v petlahvích, regionální pivovary, levné pivo z Polska –

Pivní rozhovor

Jan Šuráň

Kdyby nebyly porodnice, narodil se v pivovaře. Takhle musíme říct, že jeho první cesta vedla z porodnice do pivovaru. Pivo studoval na střední i vysoké škole – na střední průmyslové škole technologické a fakultě potravinářských a biochemických technologií VŠCHT. Po škole – s roční přestávkou na sládkování v Krušovicích – třináct roků ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském.

V roce 1992 je u zrodu firmy PIVO Praha, která pomáhá vařit pivo: velkým pomáhá s technologiemi, malým prostě postaví mini- či pikopivovar na klíč.

Rozhovor s prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů Janem Šuráněm:

1. Dokonalost nikdy nebyla levnější

Nerozumím tomu, proč lidé nosí na návštěvy supermarketová vína za stovku: to rovnou mohli vzít stírací losy, šanci na výhru by měli podobnou a aspoň by si nenamohli záda.

Za stejné peníze si z pivotéky odnesete litrovku piva, u kterého si můžete být skoro jistí, že bude dokonalé. Se správným řízem, jiskřivou barvou, krásnou lahví a obvykle i zajímavým příběhem; kdepak smrad po špuntu nebo oxidu siřičitém. Běžte po Matuškovi – anebo po Nomádovi, nevadí-li vám PET lahev.

Ani pivu se pochopitelně nevyhýbá šroubování cen pro sběratele nebo jen obyčejné snoby. I jedno z nejdražších na světě si ale může dovolit obyčejný Čech, když oželí zájezd do Řecka: a to je patnáctitisícový ejl The End of History, zabalený do vycpané veverky.

Pokud vás víc než tyhle extravagance zajímá chuť, zajděte si prostě do některé z pár pražských nebo brněnských ochutnávkových pivnic, třeba do té s velkým O. Jak chutná dokonalost, to v nich zjistí i student s pár dvackami v kapse.

2. Pivo pomáhá prohlédnout národní stereotypy

„Češi mají nejlepší pivo na světě.“ To vám řeknou deset let před tím, než vám vůbec dovolí si loknout. Protože vás v té samé době informují, že se na horkou plotýnku nesahá a na červeného panáčka nepřebíhá, přijmete to za fakt a spokojeně s tím žijete… než v zahraničí poprvé ochutnáte něco jiného než Clausthaler. Prokousáte se saským urbockem, osvěžíte se bavorskou pšenicí, ztuhnete ze škály chutí ukryté v jediné sklenici britského India pale ale nebo belgického rouge.

Češi umí výborný světlý ležák. Což ale bohužel neznamená, že by byl každý český světlý ležák výborný.

Jakmile národní mýtus o nejlepším pivu na světě prokouknete, zaslepenost vás přestane opouštět i na dalších nacionalistických frontách. Možná se dobrá auta vyrábějí i jinde než v Mladé Boleslavi. Možná se proti nám nespikli všichni fotbaloví a hokejoví rozhodčí světa. Možná je opravdu unikát provozovat na místě koncentráku prasečák. Lhali vám o pivu: o čem dalším ještě lžou?

Anketa

Vaše první alkovolba?

3. Někdy je dobré trochu zhloupnout

Taky si představujete prokrastinaci jako strach z prázdného papíru? Chyba! Bývá to přesně naopak: tvůrčí blok a odpor k práci často nevychází z toho, že by člověku scházely nápady, ale z toho, že jich má tolik. Hlavou se honí jedna myšlenka za druhou: uděláme to takový, uděláme to makový, no ale co tomu řeknou lidi…

Pivo je skvělý utišovač hlasů. Na rozdíl od vína, které umí v člověku rozezpívat sbor. Jedno - JEDNO! – pivo vás obrní mírnou dávkou flegmatismu a sebeironie, vyléčí vás z chorobného perfekcionismu a taky trošku unaví. Tím vám dodá motivaci oddělit podstatné věci od těch nepodstatných. Nesmělí hoši jako my pak v sobě navíc najdou chucpe na promazání doručených zpráv, aniž by ztráceli čas zdvořilým zamítavým odpovídáním.

Ve znalostní ekonomice je totiž občas klíčem k úspěchu trošičku, ale jen trošičku zhloupnout. Díky, pivo. Tak na tebe!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jan Šuráň: Minipivovary jsou dobrý byznys

1. 6. 2013 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Jan Šuráň: Minipivovary jsou dobrý byznys

„Když na to máte peníze, tak je to rozhodně lepší, než mít všechno v bance nebo investovat do fondů. V Česku má navíc pořád zvuk, když o sobě člověk může říct, že je majitel pivovaru,“... celý článek

Jan Šuráň: České pivo je lepší než dřív

25. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Jan Šuráň: České pivo je lepší než dřív

S prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů Janem Šuráněm jsme si povídali o tom, kvůli čemu v Česku klesá spotřeba piva, jak se liší dnešní ležáky od těch před třiceti lety a... celý článek

Můžete být i dvakrát dražší než ostatní. Když lidem chutná

9. 2. 2013 | Michal Kašpárek | 10 komentářů

Můžete být i dvakrát dražší než ostatní. Když lidem chutná

Majitelé baru sídlícího v netradičních prostorách banky mluví o neštěstí cenových válek, o štěstí s prohibicí i o tom, jestli někdy na place potřebovali baseballku.

Produktivita se skrývá ve třech NE: co NEdělat, co NEřešit, na co NEodpovídat

2. 11. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Produktivita se skrývá ve třech NE: co NEdělat, co NEřešit, na co NEodpovídat

Proč jsou vaše pokusy o produktivitu kontraproduktivní?

Svět českých pivařů se mění

16. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Svět českých pivařů se mění

Lahváč doma u televize místo půllitru v hospodě, pivní speciály, pivo v petlahvích, regionální pivovary, levné pivo z Polska – svět českých pivařů se pomalu, ale jistě mění.

Partners Financial Services