Jan Šuráň: České pivo je lepší než dřív

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 25. 5. 2013 | 21 komentářů
S prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů Janem Šuráněm jsme si povídali o tom, kvůli čemu v Česku klesá spotřeba piva, jak se liší dnešní ležáky od těch před třiceti lety a proč výzkum časopisu dTest vzbuzuje nedůvěru.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 5. 2013 12:07, Pavel

Piva vyráběná v minipivovarech tradiční recepturou, jsou samozřejmě nejlepší. Minipivovary, ale před 25 lety prakticky nebyly (u Fleků a pod.), tedy je těžké porovnávat. Ležák je od slova ležet a tato doba se u velkých pivovarů vzhledem k výstavu a snažšímu zisku, respektivě levnému Europivu vyrobenému z extraktů podstatně zkrátila. Nabídka piv se značně rozšířila, o velké množství piv plzeňského typu spodně kvašených, ale i o piva pro nás netradiční svrchně kvašená. Díky minipivovarům si dnes opravdu vybere každý, najdou se i velké pivovary s nepasterizovaným pivem. A pokuď to někomu nevyhovuje, může si pivo i uvařit!

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 5. 2013 13:09, Nezadat

Čoveče máte pravdu:Šáriš je Šáriš.

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 21 komentářů)

30. 9. 2016 19:12 | Adéla

já moc pivo nepiju, ale když si dám tak jedině nealkoholické a to muswí být ochucené aby mi chutnalo, jsem asi prostě náročná :D
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 12. 2015 21:58 | Rum444

10let piju plzen,většinou lahváče a včera jsem ji s odporem po dvouch locích vilil.SLÁDEK kterého jsem slišel v médiích kecat ty jeho bludy o kvalitě je u mě vů.... Fandím minipivovarům aby ty srač.. co nejvíc zlikvidovali.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 12. 2015 5:14 | Honza

V roce 1959 až 1960 jsem se učil v Milevsku, a do hospůdky jsme jako učni chodili na Budvárek. Dodnes na to pivo nemohu zapomenout to byl malvaz!!!!! Dnes se mu už ani nepodobá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 12. 2015 5:14 | Honza

V roce 1959 až 1960 jsem se učil v Milevsku, a do hospůdky jsme jako učni chodili na Budvárek. Dodnes na to pivo nemohu zapomenout to byl malvaz!!!!! Dnes se mu už ani nepodobá.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 12. 2015 5:14 | Honza

V roce 1959 až 1960 jsem se učil v Milevsku, a do hospůdky jsme jako učni chodili na Budvárek. Dodnes na to pivo nemohu zapomenout to byl malvaz!!!!! Dnes se mu už ani nepodobá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 12. 2015 5:14 | Honza

V roce 1959 až 1960 jsem se učil v Milevsku, a do hospůdky jsme jako učni chodili na Budvárek. Dodnes na to pivo nemohu zapomenout to byl malvaz!!!!! Dnes se mu už ani nepodobá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2013 22:17 | Hugo

Dobrý, až na to, že Hostan a Zlatý Bažant se nevyrábí v Krušovicích, ale ve Starobrnu. A komikovi, který tady tvrdí, že na vodě nezáleží, bych doporučil, aby se nalemtal Plzně vyráběné z původních artézských studní a té samé Plzně, vyráběné z Radbuzy. Protože ty studně pochopitelně nejsou bezedné.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2013 15:14 | tnt

bohužel máte z věčí části pravdu...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2013 12:51 | Krakonoš

Je fakt, že tvérdit, že chlap, kerej se z valný části živí instalací minipivovárů na klíč, je placenej velkopivovarníkama, je diuný.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2013 12:06 | Martin Dočkal

Pane Syrový. Jsem si jist, že by s Vámi pan Šuráň souhlasil, že česká masová produkce Gambrinusu, Staropramenu, Krušovic a Budvaru (taky Starobrna a mnoha dalších) patří do kategorie europiv. V zahraničí europiva ale chutnají ještě mnohem hůř (nebo spíše nechutnájí nijak). Přestože se každý zodpovědný pivař těmto pivům snaží vyhnout a podpořit produkci menších pivovarů, které se snaží o kvalitní pivo i za cenu vyšších nákladů, tak tvrdit, že se ty "patoky nedají pít" je trochu přehnané. Obzvlášť ve srovnání se zahraniční produkcí. Dále se mýlíte v tom, že by nějak obzvlášť záleželo na vodě. Samozřejmě, že tvrdost vody a obsah minerálů ovlivní chuť piva, ale použité suroviny a výrobní pustupy mají mnohem větší vliv. Chlubení se kvalitou vody je spíše marketingový trik pivovarů. Mnoho malých pivovarů vaří svoje pivo z vody z vodovodu a je to výtečné a kvalitní pivo. Tvrdit, že nějaká piva chutnají stejně jen proto, že používají stejnou vodu je opravdu mylná představa. Nakonec bych Vás rád ujistil, že pan Šuráň, jeden z předních odporníků přes výrobu piva a pivní degustace, opravdu není placený velkými pivovary aby z Vás dělal blbce. Jen jste si jeho odpovědi špatně vyložil. Například on říká, že v zahraničí masově vyráběná piva nejsou vůbec hořká. U nás i to nejhnusnější europivo je aspoň hořké, tedy část té správně pivní chutě si zachovává.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2013 19:54 | kokon C

Je to fakt, obdobná zkušenost. Jeden Pardál z čepu a pak už jen předražený lahvový z hospodský lednice.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2013 19:49 | Gustáv Husák

Vážený pane, jestli pijete pivo Pardál, tak tady nepiště do diskuze, protože pivu vůbec nerozumíte. Je to nejhorší patok, který jsem kdy pil. Vypil jsem v životě pouze jedno pivo Pardál na druhé jsem si už netroufl.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2013 16:33

Dobré pivo může být levné, ten rozdíl mezi deseti a dvaceti korunami v regálu je věc logistiky a marketingu, ne nákladů. Pět korun, to už je samozřejmě něco jiného.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2013 14:14 | Honza

Pane Sýrový piju pivo značky PARDÁL a říkám vám ,ře neni lepší pivo na trhu a ochutnal jsem už nějaké pivo!!!Vy nejste pivař,ale SKUNK!!
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2013 13:09 | Nezadat

Čoveče máte pravdu:Šáriš je Šáriš.
-19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2013 12:07 | Pavel

Piva vyráběná v minipivovarech tradiční recepturou, jsou samozřejmě nejlepší. Minipivovary, ale před 25 lety prakticky nebyly (u Fleků a pod.), tedy je těžké porovnávat. Ležák je od slova ležet a tato doba se u velkých pivovarů vzhledem k výstavu a snažšímu zisku, respektivě levnému Europivu vyrobenému z extraktů podstatně zkrátila. Nabídka piv se značně rozšířila, o velké množství piv plzeňského typu spodně kvašených, ale i o piva pro nás netradiční svrchně kvašená. Díky minipivovarům si dnes opravdu vybere každý, najdou se i velké pivovary s nepasterizovaným pivem. A pokuď to někomu nevyhovuje, může si pivo i uvařit!
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2013 11:50

Jak jde o fotbal a o pivo, tak jsou všichni Češi odborníci. Pivo piju pravidelně přes 20 let a nemám pocit, že by šlo kvalitativně nějak dolů. Plzeň je pořád skvělá, když se o ní umí v hospodě dobře postarat a maj k tomu dobré podmínky. Pokud si člověk kupuje levná piva, tak nemůže čekat žádný zázrak. To je jako když si koupíte trenýrky u Vietnamců a budete čekat, že budou jako Dolce Gabbana
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2013 11:35 | Rada

Ze špatné vody se dobré pivo udělat nedá. Na druhou stranu voda nemusí být kdovíjak úžasná, jsou pivovary, které udělají dobré pivo z běžné městské vody (Pivovar Na Rychtě, Ústí nad Labem a spousty dalších).
Levně vyrobená piva (ne nutně levná v prodeji), která jmenujete, pít nemusíte. Já je už také téměř nepiju. Dnes je spousta menších pivovarů a hospod ve kterých je možné jejich pivo konzumovat, takže skoro každý si může najít pivo, které mu bude chutnat. Nabídka v supermarketech je zatím bídná, ale snad i to se časem zlepší.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2013 11:10 | Syrový Václav

Nevím kde pan Šuráň na to přišel? Většina piv, hlavně těch které se vyrábí kvantitativně se nedají pít, jako Gamrinus, Svijany, Budvar a právě Budvar má strašnou pachuť. 12 bylo jedno z nejlepších piv, ale v dnešní době je to patok a pivo Pardál, kterým se pivovar chlubí, že si ho vyrobili sami pivaři, je něco, co s pivem už vůbec nemá společného. Asi bylo vyrobeno podle pivařů, kterým je jedno co pijí, hlavně, že je to ,,levné". Většina našich pivovarů byla prodána zahraničním pivovarům, zejména společmosti Heineken, která sama vyrábí patok. Ta většinu zakoupených pivovarů pozavírala, např. Louny, Zlatopramen, Hostan a tyto piva vyrábí v Krušovicích pod stejným názvem. A všechna tyto piva mají stejnou pachuť, eura piva. Je mi 52 let a můj otec, který byl také pivař, mě vysvětlil, že každé pivo má chuť podle vody v pivovaru, kde se vyrábí. Jaké potom může být pivo vyrobené v Krušovickém pivovaru, když se tam vyrábí pivo Zlatopramen, Louny, Zlatý Bažant a bůh ví co ještě. Většina točených piv po natočení během chvilky ztrácí pěnu a z piva je břečka podobající se možná bylinkovému čaji. Ale pán z nás udělá blbce a bude tvrdit za co je zaplacený. S pozdravem Syrový V.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2013 10:44

V rozhovoru vám na to celkem jasně odpovídá: "Mám tu výhodu, že jsem léta pracoval ve Výzkumném ústavu pivovarském, takže po analytické stránce vím naprosto přesně, jaké to pivo bývalo. Zodpovědně tak můžu prohlásit, že dřív bylo pivo horší. Chutnalo nám sice víc, ale jen proto, že jsme byli o třicet let mladší."
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Kalvoda

advokát a exministr

Zbyněk Frolik

podnikatel, Linet

Jan Kalvoda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Zbyněk Frolik
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services