Koninový skandál: cena za to, že nechcete vidět krev

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 1. 3. 2013 | 9 komentářů
Ponaučením z koninového skandálu ať je to, že cool obchody a jídelny odlišuje od ušmudlaných bister a pofiderních náleven mnohdy jen lepší marketing. Regály můžou mít vycíděné a štít naleštěný, ale řetězec dodávek skryje špínu tam i tam.
Koninový skandál: cena za to, že nechcete vidět krev

Stydím se to přiznat, ale objev koniny v masových kuličkách servírovaných v Ikea mi udělal škodolibou radost. Jedli je totiž všichni mí kamarádi, kteří se pohoršovali, když jsem si v pivnici objednal koňskou roštěnou. Ládovali se jimi známí trpící předsudky vůči vietnamským, arabským a indickým bistrům. A určitě i spousta posměváčků z internetových diskuzí, podle kterých si lidé nedávno otrávení metylem svůj osud zasloužili za lehkomyslné pití patoků.

Tito vyznavači rituální čistoty možná dostali a snědli tabuizované maso přímo v nejsvětějším chrámu antiseptického a bezpečného života. Stoprocentní to není, ale hlodat je to asi nepřestane. Zrado všech jistot, tvé jméno je Köttbullar.

Skandál s koninou vydávanou po celé Evropě v obchodech a jídelnách za hovězí je znepokojující, ať už se na svět koukáte skrz jakékoliv ideologické brýle. Přes všechnu přísnou regulaci zemědělství i potravinářství se tu najednou od Dublinu po Brno zjeví tuny nekontrolované koniny neznámého původu a stavu. A přes všechny myšlenkové experimenty, podle kterých si firmy v tržním hospodářství nedovolí kvůli své pověsti hloupě švindlovat, praskl monstrózní podvod s lacinou náhražkou.

Sám jsem přišel o vlastní předsudek, že si dodavatelé potravin na západě Evropy nedovolí tolik co někteří v Česku. Dovolí.

Jistotu máte jen u toho, co si sami zabijete

Jaká v tom člověku zbývá naděje? Předně: připustit si, nad kupovaným jídlem nikdy nebude mít absolutní kontrolu. I ve vyspělé konzumní společnosti všechny potraviny někde nějak vznikají. Způsobem, který se v zásadě neliší od počátků zemědělství: lidé se lopotí, zvířata umírají. Zákazníka je vhodné od vší té bolesti izolovat. Nabídnout mu čisté regály, úhledná balení a líbivé slogany o tom, že my to děláme poctivě – jen vám to, z pochopitelných důvodů, nebudeme ukazovat.

Pak samozřejmě vždycky stačí, aby v neprůhledném řetězu dodávek na tu poctivost zhřešila jediná firma o pár zaměstnancích. Vždyť podvody odhalí jen namátková laboratorní kontrola, ne strávník. „Zjistili jsme, co dovede systém ve své složitosti ukrýt,“ řekla britská europoslankyně Glenis Willmottová. Mám strach, že všechno jsme zdaleka nezjistili. Zatímco testy DNA odhalují v hovězích lasagních a kuličkách jednoho šimla za druhým, v Německu propuká skandál s falešnými bio vejci snesenými v běžných slepičích koncentrácích. A podle neziskovky Oceana se v 59 procentech amerických obchodech a restauracích vydává za tuňáka jiná ryba, nejčastěji pamakrela temná, způsobující nekontrolovatelný průjem…

Anketa

Vadí vám koňské maso?

Navazujícím a těžším krokem je vzít si inspiraci od domácích pekařů. Když jinak vcelku trpělivý český spotřebitel zjistil, že jeho oblíbená pekárna je jen honosnější rozmražovna a že chleba může obsahovat stopy korýšů, připravil kvásek, uhnětl těsto a rozehřál troubu na 200 stupňů. Mouku sice kupuje pořád, ale další ingredience se dají snadno sehnat mimo zkompromitovaný řetězec dodávek. Odpadla tak většina potenciálních zrádných míst.

Kvásek je ideální mazlík pro hipstery: žije si v zavařovačce, občas jej stačí přikrmit moukou a vodou a vyfotit na Facebook. Maso ale vzniká jinak. V kaluži krve, za ohlušujícího jíkotu, kvíkotu a pískotu. Bezhlavé kuře vám zpod špalku uteče přes dvůr, podříznutému králíkovi vydloubnete oči a přikrmíte jimi dotěrné slepice, čerstvou vepřovou – v tu chvíli vlastně ještě prasečí – krev musíte sbírat z propíchnutého krku do lavóru a holou rukou míchat. Máte na to? Ne? Tak zpátky na začátek:

Ponaučením z koninového skandálu ať je to, že cool obchody a jídelny odlišuje od ušmudlaných bister a pofiderních náleven mnohdy jen lepší marketing. Regály můžou mít vycíděné a štít naleštěný, ale řetězec dodávek skryje špínu tam i tam. Máte tedy dobrou příležitost konečně zahodit předsudky a vypravit se na oběd třeba do vietnamské tržnice SAPA. Anebo se v supermarketu podívat po koňské roštěné. Jen musíte věřit tomu, že místo tohoto stále žádanějšího zboží nedostanete třeba výsekové hovězí.

Odeslat
e-mailem

Líbil se vám článek?

+59
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 3. 2013 8:24, eďa

Kdo má svou zeleninu, ovoce, maso i vajíčka, ten je za vodou, co se týče přežití státních bankrotů či zaručeně zdravých spořících fondů. Sponzoring jedopotravin či farmaceutických gigantů, to je t slepá kolej, po níž se dnes jede.

+29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Náhražky, barviva, aromata a strávnická gramotnost. Rozhovor s Rudolfem Náprstkem

19. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Náhražky, barviva, aromata a strávnická gramotnost. Rozhovor s Rudolfem Náprstkem

V pokračování rozhovoru s předsedou občanského sdružení Zdravá potravina se podíváme na zoubek spotřebitelským mýtům, potravinám bez cukru, margarínům zdravějších másla a přísadám z... celý článek

Václav Beneš: Je neuvěřitelné, co si spotřebitelé sami namluví

29. 12. 2012 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Václav Beneš: Je neuvěřitelné, co si spotřebitelé sami namluví

„Volají nám lidé a zastávají se prémiových značek, které jsou podle našich testů stejně kvalitní jako levnější výrobky. Nedokážou se smířit s tím, že si koupili výrobek za pár desítek... celý článek

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?

26. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?

Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na... celý článek

To, co jíte

29. 7. 2012 | redakce Peníze.CZ

To, co jíte

Ne že by si autor komiksu myslel, že se nedá jakžtakž slušně nakoupit. Ale teď se tak nějak nosí nadávat. Podporujeme blbou náladu!

Prohnilí! Proč nás supermarkety krmí prošlým zbožím?

12. 3. 2012 | Ondřej Tůma | 31 komentářů

Prohnilí! Proč nás supermarkety krmí prošlým zbožím?

Písnička o tom, že u nás zákazník dostane o řád horší zboží než zákazníci v supermarketu s týmž logem na Západě, je notně obehraná. Nedosti však na tom, že dostáváme druhou jakost –... celý článek

Hledáte nové bydlení?

Berzrealitky

Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Partners Financial Services

Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.