Interaktivní grafiky
Jakou kartu dostanete? Podívejte se na přehled podle bank
Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více
Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny
Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více
Takhle vám vysajou účet. Podívejte se na triky podvodníků
Přijde e-mail, SMS, zpráva na Facebooku. Píše banka, doručovací služba nebo i finanční...více
Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety
Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více
Které řetězce vás dál matou? Prozkoumali jsme slevy
Po roce jsme znovu prošli největší obchodní řetězce. Zajímalo nás, jak vypadají jejich...více
Doporučujeme
Přihlášení k newsletteru
Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.
Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.
Václav Hrbek
podnikatel, Alpine Pro
Michal David
hudebník a podnikatel

0,00 %
z 0 duelů

100,00 %
z 1 duelů
Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů
Diskuze: Náhražky, barviva, aromata a strávnická gramotnost. Rozhovor s Rudolfem Náprstkem
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
19. 1. 2013 15:02, eďa
Už vidím, jak spotřebitel studuje, co se týče např. koncentrace herbicidů u brambor na pultu. Když hodně, zjistí max. zemi původu a to je všechno. Kdepak přátelé, zdravé potraviny jsou jen ty, které si vyprodukujeme sami na své zahrádce a pěkně u nich ohýbáme záda. To, co je dnes na pultech jsou jen jedopotraviny - produkt byznysu za každou cenu. V lepším případě se po konzumaci dlouho nic neděje, ale pak se vám jednou udělá špatně a tak se letí do lékarny pro farmaka - tedy další jedy. Když se konečně uleví zase konzumujeme jedopotraviny až se zase udělá nevolno. Jde o pomalou deratizaci, ale co, lidí je jako sraček.
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
23. 3. 2016 2:37, Omasta
To není cesta, nechat se zotročit nějakou Zdravou potravinou. Jsou to další záškodníci, kteří ve vás vyvolávají strach ze škodlivých přísad. Položte si otázku: Co byste získali, kdybyste sledovali etikety a hystericky zahazovali, každoum potravinu, kterou tato instituce pranýřuje?
Nezískali byste vůbec nic, protože veškeré přísady jsou zdraví neškodné (v používaných koncentracích). Co tedy jíst? Jednoduché vodítko http://www.dobrotaprozdravi.cz/srozumitelne-podana-zdrava-vyziva-z-historicke-kucharky/
Další příspěvky v diskuzi (celkem 15 komentářů)
23. 3. 2016 2:37 | Omasta
Nezískali byste vůbec nic, protože veškeré přísady jsou zdraví neškodné (v používaných koncentracích). Co tedy jíst? Jednoduché vodítko http://www.dobrotaprozdravi.cz/srozumitelne-podana-zdrava-vyziva-z-historicke-kucharky/
24. 1. 2013 13:57 | babča
21. 1. 2013 12:46 | augur
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
19. 1. 2013 18:01 | Fousek
19. 1. 2013 17:07 | Nox
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
19. 1. 2013 15:02 | eďa
19. 1. 2013 10:55 | Fousek
19. 1. 2013 10:42 | Fredy
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
19. 1. 2013 10:35 | Fousek
19. 1. 2013 10:27 | Fredy
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
19. 1. 2013 10:06 | Fousek
19. 1. 2013 10:01 | Fousek
19. 1. 2013 9:14 | Fredy
Co se týče dusičnanů v zelenině, tak máte pravdu. Riziko je v tom, že dusičnany se mohou měnit v zažívacím traktu na dusitany, které vedou k tvorbě karcinogeních nitrosaminů. Nadbytek dusičnanů v potravě může způsobovat alimentární methemoglobinémii, ohrožující hlavně kojence a malé dětí. No a když vidím, jak mladá maminka, v domnění toho nejlepšího pro své batole, rozmixuje, či odšťavňuje, kupovanou zeleninu a cpe to do toho mrňouska, tak je mi smutno. Ona neví, že jej de facto otravuje.
A co se týče toho vimcojim.cz tak to je právě ukázka nekalé manipulace s veřejností. Pokud nebudou mít lidé jistotu, že podobné projekty jsou poctivé a že se na jejich rady mohou spolehnout, tak přestanou věřit všem. Například, podle jedné ankety, více jak polovina dotázaných nevěří potravinám značky bio. Proč je tomu tak? Zpochybňují to nezávislé testy, nebo cílené propagační články obyčejných výrobců? Pamatuji jednoho pěstitele brambor, který tvrdil že tzv. bio pěstitelé jsou podvodníci, kteří vytřídí brambory, ty normální velikosti prodají jako obyčejné a ty malé, přes spřátelenou společnost, jako bio. To samé je prý i u zeleniny. Nemusím mu věřit, ale našinci jsou od jakživa vykukové, že .....
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
19. 1. 2013 8:49 | Rudolf Náprstek
Ještě ohledně Vámi zmiňovaném vimcojim.cz - víte, pokud si nadnárodní společnost - jeden z největších výrobců margarínů - založí své "nezávislé" sdružení, tak se dá očekávat, že budou margaríny chválit do nebes. K tomu už ani není potřeba další komentář ... :-)
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
19. 1. 2013 8:20 | Fredy
Jako příklad bych si dovolil uvést zde zmiňovanou poznámku o másle a margarinu. Opačný názor mají zase představitelé značky "víme co jíme". Viz zde: http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/vyvazena-strava/Namazana-margarita...__s638x7502.html
Osobně dávám přednost máslu (domácímu z biofarmy), před různými rozšlehanými oleji, neznámé kvality. No a zástupci "vímecojíme" to vidí jinak. Kdo například kontroluje onu občanskou společnost, zda "neprodává" značku, či jen cílenou propagaci, tomu, kdo více zaplatí?
A co taková zelenina a dusičnany? Hledal jsem, zda toto někdo kontroluje a nic. Samozřejmě existuje metodika, zemědělská potravinářská inspekce, ale i hygienické stanice toto umí, ale nedělají. Snad jen na požádání? Oblast zemědělství znám velmi dobře, včetně hnojení a ochrany rostlin. U bio se sleduje zda neobsahují stopy pesticidů, ale o dusičnanech ani čárka. Přitom obsah dusičnanů ve vodě je kontrolován celkem pravidelně a pokud je překročen, tak hygienická stanice zakazuje její používání. Všeobecně je známo, že zelenina obsahuje mnohdy několikanásobné množství NO3, než povoluje norma a nikomu to nevadí. Čím hezčí mrkev, celer, brokolice ..... tím více je nadupaná jedy. Pak jsou hesla typu - "jezte hodně zeleniny, budete zdravější" podpásovkou pro konzumenty.
Osobně mám možnost si některou zeleninu vypěstovat sám, bez umělých hnojiv, pesticidů a herbicidů. Pravda, není tak velká, hezká na pohled, ale zdravá. Jenže tuto možnost moc lidí nemá. Proto by mě zajímalo, zda se na toto mohou zaměřit například zástupci Zdravá potravina, či dTest.