Náhražky, barviva, aromata a strávnická gramotnost. Rozhovor s Rudolfem Náprstkem

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 19. 1. 2013 | 15 komentářů
V pokračování rozhovoru s předsedou občanského sdružení Zdravá potravina se podíváme na zoubek spotřebitelským mýtům, potravinám bez cukru, margarínům zdravějších másla a přísadám z kopyt a lidských nehtů. Dobrou chuť.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 1. 2013 15:02, eďa

Už vidím, jak spotřebitel studuje, co se týče např. koncentrace herbicidů u brambor na pultu. Když hodně, zjistí max. zemi původu a to je všechno. Kdepak přátelé, zdravé potraviny jsou jen ty, které si vyprodukujeme sami na své zahrádce a pěkně u nich ohýbáme záda. To, co je dnes na pultech jsou jen jedopotraviny - produkt byznysu za každou cenu. V lepším případě se po konzumaci dlouho nic neděje, ale pak se vám jednou udělá špatně a tak se letí do lékarny pro farmaka - tedy další jedy. Když se konečně uleví zase konzumujeme jedopotraviny až se zase udělá nevolno. Jde o pomalou deratizaci, ale co, lidí je jako sraček.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 3. 2016 2:37, Omasta

To není cesta, nechat se zotročit nějakou Zdravou potravinou. Jsou to další záškodníci, kteří ve vás vyvolávají strach ze škodlivých přísad. Položte si otázku: Co byste získali, kdybyste sledovali etikety a hystericky zahazovali, každoum potravinu, kterou tato instituce pranýřuje?

Nezískali byste vůbec nic, protože veškeré přísady jsou zdraví neškodné (v používaných koncentracích). Co tedy jíst? Jednoduché vodítko http://www.dobrotaprozdravi.cz/srozumitelne-podana-zdrava-vyziva-z-historicke-kucharky/

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 15 komentářů)

23. 3. 2016 2:37 | Omasta

To není cesta, nechat se zotročit nějakou Zdravou potravinou. Jsou to další záškodníci, kteří ve vás vyvolávají strach ze škodlivých přísad. Položte si otázku: Co byste získali, kdybyste sledovali etikety a hystericky zahazovali, každoum potravinu, kterou tato instituce pranýřuje?
Nezískali byste vůbec nic, protože veškeré přísady jsou zdraví neškodné (v používaných koncentracích). Co tedy jíst? Jednoduché vodítko http://www.dobrotaprozdravi.cz/srozumitelne-podana-zdrava-vyziva-z-historicke-kucharky/
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 1. 2013 13:57 | babča

Bohužel my nízkorozpočtoví důchodci z města jsme odkázáni na nejlevnější - tedy supermarketové potraviny. Ale i tam se vyplatí číst etikety a vybírat si alespoň ty nejméně jedovaté. Musím-li už jíst dusitany, tak raději ty v zelenině než v uzeninách, protože krom dusitanů obsahují další látky zdraví prospěšné nebo zdraví ničící. A tak dávám přednost jedovaté zelenině před ještě jedovatějšími uzeninami.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 1. 2013 12:46 | augur

Copak nevíte, že internetoví diskutéři mají vždy všechno perfektně zařízeno?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2013 18:01 | Fousek

Tak k sousedům je pár set metrů na každičku stranu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2013 17:07 | Nox

A tu Vasi tahradku mate vzduchotesne oddelenou od okolniho sveta ne? Nebo si myslite, ze ze vzduchu, vody a pudy se do tech Vasich potravin nic nedostane?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2013 15:02 | eďa

Už vidím, jak spotřebitel studuje, co se týče např. koncentrace herbicidů u brambor na pultu. Když hodně, zjistí max. zemi původu a to je všechno. Kdepak přátelé, zdravé potraviny jsou jen ty, které si vyprodukujeme sami na své zahrádce a pěkně u nich ohýbáme záda. To, co je dnes na pultech jsou jen jedopotraviny - produkt byznysu za každou cenu. V lepším případě se po konzumaci dlouho nic neděje, ale pak se vám jednou udělá špatně a tak se letí do lékarny pro farmaka - tedy další jedy. Když se konečně uleví zase konzumujeme jedopotraviny až se zase udělá nevolno. Jde o pomalou deratizaci, ale co, lidí je jako sraček.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2013 10:55 | Fousek

Moje slova, i já mám na to znamé ale o generaci mladší. Jsem vyučen řemeslníkem ale i mám něco navíc. Také občas cestuju a fušuju do řemesla kamarádům od hudby a filmu.... :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2013 10:42 | Fredy

Pane Fousku, narodil jsem se a žil, velkou část života na statku a později jsem se k tomu vrátil. I když ne s takovou intenzitou, jako u Vás. Živočišná výroba je hodně časově svazující, což mi nevyhovuje. Dost cestuji po světě. Tohle si vynahrazuji tím, že to "pro mne" vychovají jiní farmáři, které znám a kterým věřím .... :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2013 10:35 | Fousek

No, Prágl a Ostrava asi moc ne... ale zato už pár kiláků od Brna nebo Hradce Kralovýho by to šlo. Ono je jen třeba znát, kde tu kravičku napást a co tomu praseti je radno dát. Slepice si už pomohou samy, jenom je třeba chránit před útoky dravců a lišek, tchořů a psů. Počitejte ale s tím, že vaši vůni nespraví hned ani parfém od Dioru. :-))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2013 10:27 | Fredy

Přesně tak, ale k tomu je potřeba ještě čistý vzduch a kvalitní voda ... :)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2013 10:06 | Fousek

Když už tady píšete o máslu, tož ze smetany pozbírané po odstátí mlíka, se dá utlouct máslo jak má být. Podobně je to z tvarohem (někteři možna ještě pamatujou šátek s tvarohem, zavěšený u babičky na půdě) ale i zdravé podmaslí... a žinčice z ovčího mléka. Mňam, mňam...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2013 10:01 | Fousek

Není nad vlastní. Mlíko od krávy pasoucí se na mezi, vajíčka od slepic jenž spásají dvůr, obilí z vlastního kousku, prase krmené ve chlívku, cibule celer mrkev slunečník a petržel z vlastní zahrádky, paprika rajčata ze svého skleníku, ovoce z naší zahrady. No lidi, přeci nejsem dědek chemik a nepůjdu nakupovat mladší sourozence světově znamého DDT...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2013 9:14 | Fredy

Dobrý den pane Náprstku a děkuji za odpověď.
Co se týče dusičnanů v zelenině, tak máte pravdu. Riziko je v tom, že dusičnany se mohou měnit v zažívacím traktu na dusitany, které vedou k tvorbě karcinogeních nitrosaminů. Nadbytek dusičnanů v potravě může způsobovat alimentární methemoglobinémii, ohrožující hlavně kojence a malé dětí. No a když vidím, jak mladá maminka, v domnění toho nejlepšího pro své batole, rozmixuje, či odšťavňuje, kupovanou zeleninu a cpe to do toho mrňouska, tak je mi smutno. Ona neví, že jej de facto otravuje.
A co se týče toho vimcojim.cz tak to je právě ukázka nekalé manipulace s veřejností. Pokud nebudou mít lidé jistotu, že podobné projekty jsou poctivé a že se na jejich rady mohou spolehnout, tak přestanou věřit všem. Například, podle jedné ankety, více jak polovina dotázaných nevěří potravinám značky bio. Proč je tomu tak? Zpochybňují to nezávislé testy, nebo cílené propagační články obyčejných výrobců? Pamatuji jednoho pěstitele brambor, který tvrdil že tzv. bio pěstitelé jsou podvodníci, kteří vytřídí brambory, ty normální velikosti prodají jako obyčejné a ty malé, přes spřátelenou společnost, jako bio. To samé je prý i u zeleniny. Nemusím mu věřit, ale našinci jsou od jakživa vykukové, že .....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2013 8:49 | Rudolf Náprstek

Dobrý den, naprostý souhlas ohledně zeleniny, dusičnany jsou u ní podobný problém jako u uzenin a masných výrobků - rozklad na rakovinotvorné nitrosaminy je známá věc a určitě je v téhle oblasti ještě hodně co napravovat. My se na to snažíme také upozorňovat, mluvil jsem o tom zrovna v jednom rozhovoru na jiném serveru.
Ještě ohledně Vámi zmiňovaném vimcojim.cz - víte, pokud si nadnárodní společnost - jeden z největších výrobců margarínů - založí své "nezávislé" sdružení, tak se dá očekávat, že budou margaríny chválit do nebes. K tomu už ani není potřeba další komentář ... :-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2013 8:20 | Fredy

Podobné aktivity sleduji, jako zde prezentovaná "zdravá potravina" ale i další. Co mi vadí, je roztříštěnost a nejednotnost. Když vyřadím ty, které si na kvalitu potravin jen hrají (většinou je řídí výrobci, či prodejci), tak je pár občanských sdružení. Nevím, zda spolu nějak komunikují, či se, některé z nich, snaží alespoň vytvořit nějaký cech, či asociaci. V budoucnu to bude nezbytné.
Jako příklad bych si dovolil uvést zde zmiňovanou poznámku o másle a margarinu. Opačný názor mají zase představitelé značky "víme co jíme". Viz zde: http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/vyvazena-strava/Namazana-margarita...__s638x7502.html
Osobně dávám přednost máslu (domácímu z biofarmy), před různými rozšlehanými oleji, neznámé kvality. No a zástupci "vímecojíme" to vidí jinak. Kdo například kontroluje onu občanskou společnost, zda "neprodává" značku, či jen cílenou propagaci, tomu, kdo více zaplatí?
A co taková zelenina a dusičnany? Hledal jsem, zda toto někdo kontroluje a nic. Samozřejmě existuje metodika, zemědělská potravinářská inspekce, ale i hygienické stanice toto umí, ale nedělají. Snad jen na požádání? Oblast zemědělství znám velmi dobře, včetně hnojení a ochrany rostlin. U bio se sleduje zda neobsahují stopy pesticidů, ale o dusičnanech ani čárka. Přitom obsah dusičnanů ve vodě je kontrolován celkem pravidelně a pokud je překročen, tak hygienická stanice zakazuje její používání. Všeobecně je známo, že zelenina obsahuje mnohdy několikanásobné množství NO3, než povoluje norma a nikomu to nevadí. Čím hezčí mrkev, celer, brokolice ..... tím více je nadupaná jedy. Pak jsou hesla typu - "jezte hodně zeleniny, budete zdravější" podpásovkou pro konzumenty.
Osobně mám možnost si některou zeleninu vypěstovat sám, bez umělých hnojiv, pesticidů a herbicidů. Pravda, není tak velká, hezká na pohled, ale zdravá. Jenže tuto možnost moc lidí nemá. Proto by mě zajímalo, zda se na toto mohou zaměřit například zástupci Zdravá potravina, či dTest.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Lubomír Lízal

ekonom

Jakub Mahdal

podnikatel, Safetica Technologies

Lubomír Lízal
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jakub Mahdal
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services