Úsporný tarif srazil inflaci. Potraviny a další energie ale dál zdražují

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 11. 2022 09:30 aktualizováno 10. 11. 2022 09:59
Úsporný tarif srazil inflaci. Potraviny a další energie ale dál zdražují

Ilustrační foto: Shutterstock

Inflace v Česku v říjnu klesla. V porovnání se stejným měsícem loňského roku jsou spotřebitelské ceny meziročně vyšší o 15,1 %, zatímco v září to bylo meziročně o 18 %. Když porovnáme ceny za letošní  říjen s letošním zářím, jsou dokonce o 1,4 % nižší. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

„Největší vliv na vývoj cenové hladiny měla v říjnu vládní úsporná opatření pro domácnosti ve formě příspěvku na energie, konkrétně šlo o úsporný tarif a nulový poplatek za podporované zdroje energie u elektřiny. Byl to jediný meziměsíční pokles cen od prosince 2020,“ říká Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Za meziměsíčním poklesem o 1,4 % je snížení cen elektřiny o 53,9 %. Na druhou stranu však v oblasti bydlení vzrostly ceny tuhých paliv o 8,4 %, tepla a teplé vody o 3,1 % a zemního plynu o 2,7 %. Dál zdražovaly i potraviny a nealkoholické nápoje – oproti září o 3 %. Například cukr zdražil o 54,3 %, vejce o 27 %, zelenina o 9,6 %, máslo o 4,5 %, pekárenské výrobky a obiloviny o 3,1 %, vepřové maso o 2,8 % nebo drůbež o 2,5 %. Meziměsíčně rostly i ceny pohonných hmot a olejů (4,9 %), obuvi (4,5 %) nebo oděvů (3,6 %).

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 15,1 %, což bylo o 2,9 procentního bodu méně než v září. Toto zpomalení opět ovlivnily státní zásahy do ceny elektřiny, která oproti loňskému říjnu klesla o 38,2 % (v září rostla o 37,8 %).

Ceny zemního plynu byly v září naopak meziročně o 85,3 % vyšší než před rokem, tuhá paliva zdražila o 67,1 %, teplo a teplá voda o 24,8 %. Náklady takzvaného vlastnického bydlení stouply o 14 %, nájemné zdražilo o 5,4 %. Ceny vodného rostly o 5,3 % a stočného o 6,4 %.

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Meziroční inflaci dál zvyšují i ceny potravin, kdy tempo zdražování opět rostlo. Ceny cukru jsou vyšší o 105,4 %, mouky o 53,3 %, vajec o 52,8 %, olejů a tuků o 50,4 %, drůbežího masa o 42,3 %, polotučného trvanlivého mléka o 38,1 %, chleba o 35,5 % nebo zeleniny o 24,4 %.

Výrazně vyšší než před rokem jsou třeba i ceny stravovacích služeb, které vzrostly o 26,6 %. Dál jsou meziročně výrazně dražší i ceny pohonných hmot a olejů (21,7 %), přestože tempo růstu kleslo ze srpnových 28,3 % a červencových 43,6 %.

„Říjnový výsledek spotřebitelské inflace názorně ilustruje, jak dovedou cenový vývoj zkreslit vládní opatření. Výrazné meziroční zpomalení říjnové inflace proto rozhodně nelze chápat tak, že bylo dosaženo inflačního vrcholu. V dalších měsících totiž meziroční inflace opět začne zrychlovat,“ říká Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

„V listopadu a v prosinci bude vývoj spotřebitelských cen pro změnu zkreslovat nižší statistická základna z konce loňského roku, kdy byla dočasně aplikována nulová sazba DPH na elektřinu a plyn. Od začátku nového roku pro změnu dojde ke zdražování cen energií až na cenové stropy a bude odeznívat i efekt úsporného tarifu,“ dodává Novák.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v říjnu 13,5 % (v září 12,7 %).

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

Vysokou inflaci hlásí i některé další evropské státy, v Česku ale patří k nejvýraznějším. Předběžné výpočty podle jednotné evropské metodiky (kam se na rozdíl od inflace počítané Českým statistickým úřadem nepočítají náklady vlastnického bydlení) ukazují říjnovou meziroční inflaci v Česku ve výši 15,5 %, na Slovensku 14,5 %, v Německu 11,6 %, průměr eurozóny dělá 10,7 %. V září ceny nejvíc meziročně vzrostly v Estonsku (o 24,1 %), nejméně ve Francii (o 6,2 %), v Česku jsme v září byli na 17,8 %.

Česká národní banka v prognóze ze začátku listopadu počítá ve zbytku roku s meziroční inflací kolem 19 %. Pak má postupně začít klesat a třeba za druhé čtvrtletí roku 2023 ČNB počítá s průměrnou meziroční inflací ve výši 10,2 %, na konci roku 2023 už to má být něco přes čtyři procenta. Podle aktuální prognózy se pak meziroční inflace přiblíží k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB v průběhu roku 2024.


Jiná čísla o inflaci

Pohled Petra Bartoně, ekonoma finanční skupiny Natland. Vlákno k rozbalení:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

inflace, nákupy, potraviny, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services