Ceny potravin vyskočily, inflace je dál nad cílem

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 12. 2. 2021 | 12 komentářů
Ceny potravin vyskočily, inflace je dál nad cílem

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelské ceny dál rostou o více jak dvě procenta. V lednu inflace meziročně klesla na 2,2 % z prosincových 2,3 %. Oznámil to Český statistický úřad.

„I když inflace poklesla jen mírně, dostává se na dvouleté minimum a přiblížila se na dohled dvouprocentní cílové hodnoty ČNB,“ říká Petr Dufek, analytik ČSOB.

Oproti prosinci ceny naopak rostly, a to o 1,3 %.

„Hlavním inflačním faktorem zůstává zdražující alkohol, který je odpovědný za více než třetinu aktuální inflace. Naproti tomu bydlení, které v předchozích letech sehrávalo výraznou roli, inflaci ovlivňuje pouze symbolicky. S poklesem cen elektrické energie a plynu a vedle toho i se zpomalováním růstu nájemného totiž došlo k výraznému snížení růstu nákladů na bydlení,“ vysvětluje Dufek.

Výrazně zdražily třeba zelenina (10,3 %), vejce (9,4 %) nebo lihoviny (9 %).

„Poněkud překvapivě bylo v lednu skokové zvýšení cen u potravin (3,1 %), pro které je ovšem typická nepředvídatelnost. Na druhou stranu je však pravděpodobné, že nejde o začátek nového inflačního trendu, ale spíše o odeznívání dřívějších (předvánočních) cenových akcí, takže jde spíš o jednorázový efekt. Nakonec ve srovnání s loňským lednem byly potraviny dražší vlastně jen o 0,6 %,“ uvádí Dufek.

Analytici většinou předpokládají, že nad dvěma procenty inflace zůstane i v dalších měsících. „Rychle totiž roste cena ropy, což se promítne do vyšších cen v oddílu doprava. Další zrychlování cen lze pravděpodobně očekávat i v případě potravin. A i přes zpomalení cenové dynamiky ještě stále svižně roste jádrová složka inflace. Na druhé straně, rychlejší růst meziroční inflace ke 3 % je letos velmi nepravděpodobný,“ říká Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Podle Dufka je pro další měsíce je pravděpodobné, že inflace se bude držet v blízkosti dvou procent a ve druhé polovině roku spadne pod ně. A to i po započtení potenciálně vyšších cen elektrické energie. Na burze totiž její cena roste.

„Z inflace navíc „vypadne“ efekt loňského zvýšení spotřebních daní. Nejistotu představují ceny potravin a nyní i služeb, které se postupně rozjedou po rozvolnění restriktivních opatření. Je otázkou, s jakými cenami přijdou restaurace, hotely a cestovní kanceláře. Prozatím je vidět, že třeba dovolené opět rychle zdražují,“ říká Dufek.

Proti rychlejšímu růstu inflace by také měl působit kurz koruny, která posiluje a zlevňuje tak dovážené zboží i nákupy spotřebitelů přímo v zahraničí.

„Prozatím neměníme náš odhad, že inflace v letošním roce zpomalí blízko ke 2 %. Nicméně je potřeba připustit, že současná koronakrize přináší řadu nejistot pro odhad inflace oběma směry. Zároveň dnešní číslo nemění náš výhled na vývoj sazeb ČNB. Ty jsou nyní nízké především z titulu koronakrize, nikoli inflace, a zvýšení sazeb tak stále čekáme až v druhé polovině letošního roku,“ říká Jakub Seidler, ekonom ING Bank.

Kurz eura ke koruně

Zdroj: peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 2. 2021 11:25

Citace - Honza / 12.02.2021 11:25

Pouze připomenu takovou klasiku.... Přiznaná (=zmanipulovaná) míra inflace mírně nad 2%, skutečná míra inflace někde jinde... Např. ceny bydlení za posl. 5 let vylítly na Měsíc, ale mi jsme měli inflaci do 3,5%. Brokolice, květák stojí taky jen 25Kč, že? Atd. Kdo chce, tak těm pohádkám věří. Kdo se dívá, vidí.
My...

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 2. 2021 16:08, deprese

no jo, holt mame svet takovej jak ho pro nas nasi rodice pripravili

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

inflace, nákupy, potraviny, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services