Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 11. 1. 2024 | 1 komentář
Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Zdroj: Shutterstock

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

V samotném prosinci klesly spotřebitelské ceny o 0,4 % v porovnání s listopadem. Zlevnily především margarín a ostatní rostlinné tuky (o 6,6 %), ovoce (o 5,6 %), víno (o 5,2 %), pivo (o 3 %), uzeniny (o 2,7 %), lihoviny (o 2,6 %), sýry a tvarohy (o 2,1 %), nealkoholické nápoje (o 1,5 %) a drůbeží maso (o 1,2 %). Naopak zdražily hlavně brambory (o 6,5 %).

Meziměsíčně zlevnily také pohonné hmoty a oleje – o 4,7 %. Průměrná cena benzinu Natural 95 – 36,32 Kč za litr – byla v prosinci nejnižší od ledna 2022.

Meziročně spotřebitelské ceny v prosinci vzrostly o 6,9 %, což bylo o 0,4 procentního bodu méně než v listopadu. Čísla za říjen až prosinec jsou ale výrazně zkreslena započtením „úsporného tarifu“ (státního příspěvku na energie) z konce roku 2022. Bez jeho vlivu by meziroční cenový růst dosáhl hodnoty jen 4,2 %, uvedli statistici.

Pro další vývoj budou klíčová až čísla o inflaci za leden, tedy hlavně o novoročním zdražování, shodují se ekonomové. 

„Vysoká inflace zvolna dohořívá. V letošním roce by se měla vrátit k obvyklým nízkým hodnotám,“ věří David Marek, hlavní ekonom Deloitte.

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

„Otazníkem zůstává rozsah letošního lednového přeceňování, které ukáže, nakolik se změnila či nezměnila inflační očekávání. Téměř jisté ovšem je, že inflace konečně klesne pod tempo růstu mezd a reálná životní úroveň se opět začne zvyšovat. Nicméně ztráty, která inflace v posledních dvou letech způsobila, jsou značné,“ dodává Marek.

„Spotřebitelské ceny v prosinci klesaly až překvapivě rychle, a to především zásluhou zlevňování potravin. Zásluhu na příznivém inflačním výsledku však mělo i snížení cen pohonných hmot a předvánoční dočasné zlevnění alkoholických nápojů,“ říká ekonom Petr Dufek ze skupiny Creditas. Lépe, než se čekalo, dopadla v prosinci také meziroční inflace, dodává.

Jaká bude inflace v roce 2024 a jak ČNB sníží sazby?

„Pro Českou národní banku je prosincová inflace příznivou zprávou, která jí umožní i v únoru snížit úrokové sazby o dalšího čtvrt procentního bodu. O rychlosti, s jakou bude centrální banka snižovat sazby následně, rozhodne až lednová inflace, která bude zrcadlit tradiční přeceňování na začátku roku i rošády se sazbami DPH,“ říká Dufek.

„Inflace za leden by měla vykázat výrazný pokles, otázkou je pouze to, jak moc bude silný,“ očekává ekonom Martin Gürtler z Komerční banky. „Meziroční inflaci bude směrem dolů tlačit prostá skutečnost, že meziměsíční dynamika většiny cen se v průběhu roku 2023 významně zmírnila. Přispěl k tomu i výrazný pokles spotřebitelské poptávky, která stále zůstává hodně utlumená. Na druhou stranu ale od začátku letošního roku došlo k významnému nárůstu regulovaných cen energií. V oblasti služeb pak růst cen může pobídnout zvýšení DPH. U řady služeb od ledna došlo k výraznému zvýšení sazby DPH z 10 % na 21 %. My aktuálně letošní inflaci očekáváme v průměru na 2,8 %,“ upřesňuje.

Kolik to žere

Kroko
Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

„Inflace se zdá být definitivně zkrocena,“ komentuje čerstvá čísla Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus. „Pokud odmyslíme statistické efekty cenového skoku z ledna 2023 a vládního úsporného tarifu, pak spotřebitelské ceny v průběhu roku 2023 ve skutečnosti narostly o pouhých 0,8 %, což již nelze považovat za nijak varovné zdražování, naopak. Svou roli v tomto ohledu sehrála utlumená spotřebitelská poptávka a velmi příznivý vývoj výrobních nákladů. Ty mezi lednem a listopadem 2023 poklesly v průmyslu o citelných 3,7 %, v zemědělství pak dokonce o dramatických 19,3 %,“ vysvětluje.

„I s přihlédnutím ke zdražení energií vlivem vládního konsolidačního balíčku předpokládáme, že lednová inflace dosáhne přibližně tří procent, nevylučujeme ani hodnotu mírně nižší. Pro Českou národní banku se jedná o potvrzení toho, že její rozhodnutí o zahájení procesu snižování tuzemských sazeb nebylo unáhlené a je možné – ba dokonce žádoucí – v něm pokračovat,“ říká Hradil.

„Na únorovém zasedání ČNB tak čekáme pokles základní sazby o minimálně 0,25 procentního bodu, nebyli bychom ovšem zaskočeni ani ráznějším krokem, například o 0,50 procentního bodu. Následně se dozvíme ostře sledovanou lednovou inflaci a pokud ta nepřekvapí směrem nahoru, budou sazby klesat dále svižným tempem, přičemž koncem roku by mohly být v okolí čtyř procent,“ upřesňuje Hradil.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services