Musk, Pavel i ČEZ. Nahlásit podvodné reklamy nepomáhá. Co dělat?

Pavla Adamcová | rubrika: Co se děje | 11. 1. 2024 | 1 komentář
YouTube i sociální sítě zahltily podvodné reklamy, které zneužívají tváře celebrit i známých firem a lákají uživatele na velké peníze. Provozovatelé se brání, že blokace je obtížná. Na jejich efektivnějším odstraňování ale budou muset rychle zapracovat.
Musk, Pavel i ČEZ. Nahlásit podvodné reklamy nepomáhá. Co dělat?

Zdroj: Shutterstock, Midjourney, koláž Pleska

Američtí miliardáři Elon Musk a Bill Gates, ale i prezident Petr Pavel a energetický gigant ČEZ. Ti všichni – a nejen oni – se stali terčem podvodných reklam, které se nejčastěji snaží své oběti nalákat na zázračné výdělky díky obchodům s kryptoměnami či akciemi.

„Rozšíření nástrojů generativní umělé inteligence způsobilo globálně nárůst spamových a phishingových útoků, které jsou stále častěji doplněné o takzvané deepfakes, tedy obrázky nebo nahrávky, které byly upraveny a zmanipulovány tak, aby vypadaly, že někdo dělá nebo říká něco, co nikdy neudělal nebo neřekl,“ vysvětluje Vladimíra Žáčková, specialistka kybernetické bezpečnosti společnosti Eset.

Právě s tím už měla tu čest například společnost ČEZ. „Reklamy lákají na údajný nový způsob automatického obchodování s kryptoměnami, který měl údajně vyvinout právě ČEZ. Zdánlivou důvěryhodnost takových reklam zvyšuje to, že obsahují i zcela smyšlená vyjádření představitelů Skupiny ČEZ," varuje ve svém prohlášení s tím, že investiční služby tohoto typu nikdy neposkytovala.

„ČEZ nemá s těmito reklamami nic společného a intenzivně pracuje na jejich stažení. Bohužel jejich tvůrci jsou prakticky nedohledatelní,“ dodává společnost.

Nahlášení nepomáhá

I když uživatel podvodnou reklamu provozovateli online platformi nahlásí, jeho žádost je často odmítnuta jako bezpředmětná (jak si vyzkoušela i sama redakce Peníze.cz). 

Například společnost Google, pod kterou patří videokanál YouTube, uvádí, že podvodníci využívají techniky, které jejich automatické systémy mnohdy nedokážou odhalit. Argumentuje tím i přesto, že nahlášené reklamy nechává prověřovat i lidmi.

Podle Googlu kyberzločinci operují ve stále větším měřítku a k obcházení jeho systémů využívají stále více způsobů. Mezi ně patří vytváření tisíců účtů současně a používání technik, jako je manipulace s textem, kterou využívají k obcházení automatické detekce. Častěji používají i takzvané maskování, takže se systémům Googlu zobrazuje jiný obsah reklamy než běžnému uživateli.

YouTube není jediný, kdo má s podvodnými reklamami problém. Ve velkém bují také na Facebooku.

Na jejich efektivnějším odstraňování budou muset online platformy a internetové vyhledávače rychle zapracovat. Nejpozději v polovině února se totiž všech začne plně týkat takzvaný Digital Service Act (DSA), který řeší i rizika vyplývající z šíření nezákonného obsahu. Pro ty největší, jako je Google, nařízení platí už od konce loňského srpna.

„Budou mít povinnost vypracovat posouzení rizik a zavést rozumná, přiměřená a účinná opatření pro jejich zmírnění. To vše se bude týkat i systému pro výběr a prezentování reklamy,“ vysvětluje advokátka Veronika Odrobinová ze společnosti Grant Thornton.

To kromě jiného znamená, že jakmile se platformy o podvodné reklamě dozvědí a nezasáhnou, za její obsah budou spoluodpovídat. „Poskytovatel samozřejmě nemá povinnost každý nahlášený obsah automaticky vyhodnotit jako nezákonný,“ upozorňuje za Český telekomunikační úřad tisková mluvčí Tereza Meravá.

Pokud ale podle ní oznámení vyhodnocuje systematicky jako „v pořádku“, nemusí se mu to vyplatit. Hrozí mu řízení s Evropskou komisí a pokuta až šest procent celkového globálního ročního obratu z předchozího účetního období.

Spolehnout se sám na sebe

Společnost Eset očekává, že v roce 2024 se trend těchto podvodů ještě zrychlí. „Umělá inteligence se stane ústředním prvkem ve vytváření útoků takzvaného sociálního inženýrství,“ předpokládá Žáčková.

Nejúčinnější prevencí pro uživatele je tak na podvodné reklamy spolehlivě rozpoznat a nahlásit je. Většinou k tomu postačí jen pár kliků.

„Existuje poměrně dost služeb, které vám na počkání deepfake vygenerují. Jejich kvalita je ale stále dostatečně nízká, takže je lze poznat pouhým okem. Větší riziko existuje v případě sociálních sítí, kde při rychlém prohlížení videí nemusíme věnovat takovou pozornost jejich kvalitě,“ upozorňuje Žáčková.

„Pokud ale na první pohled působí nahrávka nebo informace v ní těžko uvěřitelně, neobvykle nebo skandálně, měli bychom k ní přistupovat skepticky a ověřit si informace, které vidíme nebo slyšíme,“ dodává.

Ukázka podvodné reklamy:

Podle odbornice mají podvodníci často problém například s vytvářením jemnějších výrazů obličeje ve videích, jako je mrkání, dýchání nebo jemné pohyby vlasů. Primárně se také zaměřují na napodobení výrazů obličeje. „Zaměřit se proto můžete taky na tvar těla nebo pohyby. V záznamu se mohou vyskytovat drobné vady právě v místech, kde je osoba více v pohybu,“ popisuje Žáčková.

Zvukový záznam také často nemusí sedět s pohyby úst. V řeči zase uživatele může zarazit její přílišná dokonalost nebo nepřirozené pauzy mezi slovy. „Deepfakes může prozradit také nekonzistentní nasvícení, kdy se hlava osoby může jevit nepřirozeně světlá či tmavá," podotýká expertka na kyberbezpečnost.

Nadále platí i to, na co bezpečnostní odborníci kladou důraz opakovaně u všech typů online podvodů – tedy v ideálním případě se nerozhodovat „s horkou hlavou” a na nic zběsile neklikat. Případně si ověřit, jak vypadá koncová url adresa v odkaze. A hlavně nikam nezadávat své osobní údaje.

Shrnuto a podtrženo, jak připomínají IT experti: Když něco vypadá příliš snadně, bude to pravděpodobně nesmysl.

Jak se chránit před online podvodníky

Zdroj: Shutterstock
  • Nevyžádané e-maily od neznámých osob není nutné otevírat. A když už, pak rozhodně se zvýšenou pozorností.
  • Žádná seriózní banka nebo finanční instituce po vás nebude chtít vyplnění hesla do internetového bankovnictví v e-mailu.
  • Překlepy a špatná čeština jsou varovným signálem, který by mohl znamenat podvodnou zprávu.
  • Útočníci chtějí uživatele donutit provést požadovanou akci co nejrychleji, aby o tom neměl čas přemýšlet. Pokud tedy na vás e-mail nebo reklama příliš tlačí, nutí vás kliknout na tlačítko či odkaz a zadat vaše přihlašovací údaje, změnit heslo nebo provést okamžitou platbu, buďte ve střehu.
  • Zboží zadarmo, služba za nesmyslně výhodnou cenu, rychlý a snadný výdělek – to vše je typické pro phishing.
  • E-mail je odeslán z veřejné e-mailové domény (např. gmail.com, yahoo.com, seznam.cz) nebo je název domény špatně napsaný (airbnak.cz a podobně).
  • Adresa odkazu, na který máte kliknout, neodpovídá URL dané firmy. Při přejetí odkazu myší neodpovídá náhled URL adresy názvu odkazu ve zprávě.

Zdroj: Eset

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

10. 4. 2024 | Petr Kučera

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

Soudit se s nepoctivou firmou může být pro běžné spotřebitele jednodušší než dnes. Pomoct jim má takzvané hromadné řízení. Jeho podmínky v Česku ale nakonec budou takové, že lidem příliš... celý článek

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Partners Financial Services