Podílové fondy porazily inflaci. Dluhopisoví investoři v nebi

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 9. 1. 2024 | 2 komentáře
Loňský rok byl k investorům do podílových fondů mimořádně laskavý. Výnosy nad inflaci přinesly nejen ty akciové, ale po dlouhé době i dluhopisové podílové fondy. Vývoj na trhu komentuje Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners.
Podílové fondy porazily inflaci. Dluhopisoví investoři v nebi

Zdroj: Pleska / Dall-e

Už v listopadu táhlo ceny akcií nahoru očekávání investorů, že centrální banky budou snižovat úrokové sazby. U těch nejsledovanějších, tedy u amerického Fedu a u evropské centrální banky, se zatím nedočkali, Česká národní banka už se snižováním sazeb opravdu začala a ještě před lednovým potvrzením poklesu inflace snížila svou základní sazbu o 0,25 procentního bodu na 6,75 procenta.

Velké centrální banky ale náladu investorů taky dál přiživily. Americký Fed na svém jednání 13. prosince učinil až překvapivou otočku v komunikaci – američtí centrální bankéři teď předpokládají, že v roce 2024 sníží základní úrokové sazby dokonce několikrát. A i komentáře bankéřů z Evropské centrální banky analytikům potvrdily předpoklad, že sazby v eurozóně jsou na vrcholu a už jde jen o to trefit dobu, kdy začnou klesat. 

Zprávy z centrálních bank působily pozitivně na ceny všech finančních aktiv. Například index světových akcií společnosti MSCI po listopadovém výskoku o devět procent přidal v prosinci dalších skoro pět procent. Podobně se dařilo i dluhopisovým trhům, klesající strach z inflace zvedl poptávku, a tedy i ceny dluhopisů. Víc než solidní čísla tak v prosinci vykázaly jak akciové, tak dluhopisové podílové fondy.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc než 150 fondů s aktivy v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciím k lepším cenám pomohlo nejen očekávání volnější měnové politiky, ale i relativně solidní výsledková sezóna a makroekonomická čísla. Investoři jednoduše vsadili navzdory zatím přísné měnové politice, která škrtí úvěrovou a ekonomickou aktivitu, na „měkké přistání“. Světová ekonomika podle očekávání investorů sice zpomalí, ale není třeba bát se větší recese.

Partners indexy akciových fondů

 

PIF-AK
fondy investující do akcií vyspělých zemí

PIF-SPEC
fondy investující do nerozvinutých zemí a další speciální strategie (okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

prosinec 2023

5,0 %

4,5 %

celý rok 2023

18,0 %

20,7 %

poslední 3 roky

23,3 %

16,6 %

posledních 5 let

61,4 %

42,0 %

posledních 10 let

84,8 %

47,4 %

počet fondů

38

14

Podle indexů podílových fondů společnosti Partners (PIF) byla průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice (index PIF AK) v prosinci okolo pěti procent. Za celý rok jsou investoři v plusu v průměru 18 procent.

Skupina speciálně zaměřených akciových fondů, které se soustředí buď na konkrétní regiony či sektory (index PIF SPEC), vykázala za prosinec průměrnou výkonnost pouze 4,5 procenta. Hlavním důvodem je nižší výkonnost fondů zaměřených na akcie nerozvinutých zemí, zvlášť na Čínu, kde akciové trhy dokonce klesaly.

Partners indexy dluhopisových fondů

 

PIF-DLUH
fondy se státními a kvalitními korporátními dluhopisy

PIF-HY
fondy s investicemi do rizikových a spekulativních dluhopisů 

prosinec 2023

2,0 %

3,0 %

celý rok 2023

8,7 %

11,3 %

poslední 3 roky

3,5 %

4,8 %

posledních 5 let

7,6 %

16,7 %

posledních 10 let

10,0 %

24,4 %

počet fondů

18

22

Výnosy českých státních dluhopisů klesaly (a jejich ceny tedy rostly) v souladu s výnosy státních dluhopisů v zahraničí, podporou jim ale bylo hlavně snížení tuzemské základní sazby.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Meziroční inflace se sice zatím v České republice pohybuje nad sedmi procenty, ale snížení sazeb ukazuje, že centrální banka opravdu věří v klesající inflační čísla. V dalších měsících – pravděpodobně už v únoru – se můžeme dočkat snížení o další čtvrtinu procentního bodu a do konce roku 2024 může být základní sazba někde na úrovni pěti procent. Zároveň by ale brzké „seříznutí“ sazeb mělo všechny varovat, že s růstem české ekonomiky to do budoucna nevypadá růžově.

Průměrné zhodnocení dluhopisových fondů (index PIF DLUH) za prosinec bylo dvě procenta. Za celý rok 2023 jsou konzervativní fondy o 8,7 procenta výše. Konzervativní investoři používající kvalitní dluhopisové fondy se můžou těšit z reálného zhodnocení svých konzervativních rezerv, zhodnocení je vyšší než meziroční inflace.

Fondy tizikovějších dluhopisů (index PIF HY) díky pozitivní náladě na akciových trzích a poklesu rizikových přirážek skončily v prosinci se zhodnocením tři procenta. Meziročně jsou výš o 1,3 procenta.

Partners index smíšených fondů – PIF-MIX

prosinec 2023

3,2 %

celý rok 2023

11,0 %

poslední 3 roky

8,3 %

posledních 5 let

20,9 %

posledních 10 let

25,2 %

počet fondů

50

Smíšené fondy v souladu s cenami akcií a dluhopisů připsaly klientům kladné zhodnocení. Jejich průměrná hodnota vzrostla meziměsíčně o 3,2 procenta a meziročně jsou 11 procent v zisku.

Jak porazit inflaciZdroj: peníze.cz

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services