Farmářský slon u vás v obýváku
14. 8. 2015 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Trh s farmářskými potravinami roste moc rychle na to, aby ho zvládli zásobovat jen drobní zemědělci. Kontrol je málo a podvody se dají snadno skrýt. Co s tím?
Ty rád játra, on rád játra. Já nerad játra. Navaluje se mi z nich. Ve školní jídelně to bylo utrpení. Na naší škole (možná na žádné škole?) neměli v půlce osmdesátých let ve zvyku vypisovat jídelníčky. Takže šlo o štěstí – že člověk cestou k jídelně zachytí, co že se dneska podává. Protože jak jste se dostali dovnitř, únik nebyl možný. U dveří stála jedna souška, druhá hlídala na place. Sledovala frontu, aby se nepředbíhalo a aby nebyly strkanice, a sledovala nádobu na zbytky v rohu. Poslat čuníkům na statek pár zbylých brambor, to nebyl problém, ale maso? I stal jsem se mistrem v ukrývání jater pod hladičku rýže. Protože říct třeba Děkuju, dám si dneska jenom polívku nešlo. Nevím proč, asi aby jeden nebyl ochuzen o živinu a nezaostal ve vývinu.
Neplýtvat jídlem bylo heslem doby. V sámošce visel veliký plakát Rohlík ani kousek chleba nesmí přijít do popela.
Jenže plýtvalo se dost, heslům a dozoru navzdory.
A dnes?
Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.
Petra Růčková: Finanční analýza – 5. aktualizované vydání. Metody, ukazatele, využití v praxi.
Naučte se pracovat se základními účetními výkazy – rozvaha, výkaz zisku a ztráty a cash flow – při zpracovávání finanční analýzy. Osvojte si metody výborně využitelné v podnikatelské praxi. Součástí je komplexní příklad, upozorňující i na možná úskalí při interpretaci výsledků.
Organizace Globale Resources Institute uvádí, že 24 procent všech kalorií, které vyprodukujeme jako potraviny, nesníme. Jak to spočítali, pámbuví. Ale úplně z prstu si to asi necucají, tabulky Organizace pro potraviny a zemědělství OSN tvrdí, že ročně přijde nazmar 1,3 miliardy tun potravin, což má odpovídat třetině jejich produkce. Nejhorší je to s ovocem a zeleninou, těch prý jde do odpadu 45 procent, tedy skoro polovička. A samozřejmě plýtvání produkty znamená plýtvání zdroji vůbec: na výrobu toho všeho jídla se spotřebuje spousta nafty, spousta hnojiv, spousta práce. Jenže co s tím? Samozřejmě se dají znovu zaplatit plakáty, dají se za spoustu peněz natočit výchovné spoty a vůbec se dá do popelnice ke všem těm potravinám přihodit hodně peněz. Dokonce by šlo nařídit obchodům s potravinami, aby ty plakáty vyvěsily a aby pouštěli z reproduktorů varování.
Možná se k tomu dopracujeme, mně to jako sci-fi nepřipadá.
Některé vlády už k boji proti plýtvání přistoupily. Po svém. Francie loni uzákonila pravidlo, že větší obchody s potravinami nebudou smět svoje potravinářské zboží jen tak vyhazovat. Nejprve ho musí zdarma nabídnout charitám nebo zemědělcům třeba na zkrmení. Dosavadní praxe zatím byla často taková, že i docela dobré zboží, kterému se ale blížil konec doby doporučené spotřeby nebo které by prostě nevydrželo do dalšího dne nebo by zabíralo místo zboží čerstvějšímu, se prostě vyhodilo. A případně – pokud personálu přišlo, že ještě není docela bez hodnoty – se znehodnotilo dokonale. Třeba savem.
Důvod není docela jasný. Možná se majitelům zdálo, že popelnice s jídlem, které by se ještě dalo pozřít, lákají k jejich obchodům lidi, které tam neradi viděli. Možná po popelnicových potápěčích zbýval nepořádek. A možná prostě majitel nechtěl nikomu dát nic zadarmo. Popravdě – má na to právo. Veřejnost má právo být ničením potravin (a klidně i lakotou) pohoršena, může protestovat, především vlastním bojkotem takové firmy – a tím to podle mě končí. Případně začíná: pokud by takhle zacházel s jídlem pan Nguyen u nás v domě, ke kterému občas zajdu do večerky, šli bychom si to vyříkat. A pokud bych se dozvěděl, že se tak chová nejmenovaný obchoďák, ze kterého si nechávám posílat velké nákupy, nejdřív by přišla ostrá protestní nóta, pak konec nákupů a pak agitace u známých, aby tam už taky nenakupovali. V tomto pořadí.
Minule byla v rubrice Co si o tom myslíte? řeč o České poště, jak slavně zavádí na sto sedmdesáti ze tří tisíc poboček platební karty. Vyjádřili jsme miému dinosaurovi i jistou soustrast, neboť chápeme, proč to doposud neudělal.
Knížku za pěkný komentář bychom rádi poslali entitě, která se podepsala jako Likvid.
Nu, ve Francii se postará vláda. A u nás se určitě taky najdou časem takoví starostliví. Vlk se nažere, možná se i kdekterý vepřík nažere, když to bude mít ze supermarketu levně, ale hromada odpadu zůstane skoro celá. Supermarkety se totiž možná na ničení potravin podílejí na pohled nepěkným způsobem, největším „producentem vyhozeného jídla“ jsou ale domácnosti. V Evropě na ně údajně připadá 40 procent. Na supermarkety pět procent. Pokud vám tedy záleží na tom, aby se neplýtvalo zdroji, můžete pro to snadno něco udělat. Floskule, že je vždycky potřeba začít u sebe, docela platí. A není na tom v zásadě nic zvlášť složitého, stojí to jenom trošku především mentálního úsilí. Nezapomeňte ale, že příliš zodpovědným hrozí vážné riziko. Když si totiž kupovali dva banány, s tím že někdy stačili sníst oba, někdy to s tím druhým nevyšlo, chudý zemědělec v Ekvádoru vždycky dostal peníze za dva banány. Co když kvůli vašemu šetření přijde o práci? Než se rozhodnete, co je větší a co menší zlo, mohli byste taky umřít hlady.
Co si o tom myslíte vy? Plýtváte potravinami? Není vlastně super, že dneska nemusíte sníst každou poloshnilou cibuli, že středověk prostě skončil? A pokud se snažíte být šetrní, je to spíš s ohledem na peněženku, nebo vám prostě přijde blbé boží dárek vyhazovat? Myslíte, že by se mělo supermarketům nařizovat, aby svoje přebytky nabídly charitě nebo zemědělcům? A nebojíte se, že jednou někdo bude hlídat váš koš, a vy budete nesnězené maso maskovat haldičkou rýže?
Dejte nám vědět v diskuzi pod článkem. Za pěkný příspěvek odměníme jednoho z vás knížkou.
Sdílejte článek, než ho smažem
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Diskuze
17. 10. 2015 16:48 | ghost
13. 10. 2015 22:10 | guláš s jabkama
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
13. 10. 2015 19:21 | Marie
Pěkné dny
12. 10. 2015 10:27 | KM
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
12. 10. 2015 2:55 | JirkaZ
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
10. 10. 2015 11:27 | Hunter
Ne, největším producentem "vyhozeného jídla" jsou přímo zemědělci.
Nedávno o tom byla reportáž - že se běžně čtvrtina až třetina plodů vůbec nesklízí, protože nesplní vizuální nebo technické parametry požadované odběratelem (např. jakost barvy, průměr, hmotnost atd. u jablek).
Při prodeji jako II. jakost jsou náklady na sklizení vyšší, než prodejní cena za kg, tak se to rovnou jen zaorá, nebo nechá ležet.
Jídlo je příliš levné. Levnější než cena práce na jeho výrobě odvedená (jednak díky vysoké efektivitě, druhak díky různým zvláštním dotacím a fondům a povinným odkupům).
To je nová situace posledních dvou-tří desetiletí, která nikdy dříve ně světě nebyla. Nějak to určitě dopadne.
Přečtěte si Hrozny hněvu Johna Steinbecka, ten se tímto tématem zabíral už před 70 lety.
9. 10. 2015 23:01 | Yokotashi
9. 10. 2015 9:10 | KM
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
9. 10. 2015 8:21 | Pavel
Jenže jsem se oženil, přišly děti a při vaření okamžitý apetit všech členů rodiny neodhadnete (ač rýži odměřuji vždy stejným hrnkem, někdy je jí málo a jindy třetina zbude), občas dojde k nedorozumnění, kdo co koupí, a najednou máte bochník chleba navíc, navíc musíte mít v zásobě stále něco na pohoštění, když přijdou babičky se s dětmi pomazlit, atd. a najednou zjistíte, že dost jídla vyhazujete, ač nechcete.
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
8. 10. 2015 18:05 | Ramesse II.
8. 10. 2015 16:32 | josef
8. 10. 2015 15:11 | Anna
8. 10. 2015 14:37 | Frenky
Jiní kupují jen to, co snědí a přebytky nemají. Opravdu je tomu tak?
Před nějakým časem jsem byl s odpady u místního kontejneru. Tedy je to takové zákoutí, kde je asi 5 kontejnerů na směsný odpad a pak další na ten tříděný. Viděl jsem mladou ženu se psem, jak přehrabává jen tech kontejnerů. Myslel jsem si původně, že jí tam něco spadlo, tak jsem gentlemansky nabídl pomoc. Ale záhy jsem zjistil, že je to houmesačka. Nicméně jsem s ní zabředl rozhovor, na téma obsah popelnic, tedy kontejnerů. Nevím zda kecala, ale říkala, že takto už nějaký čas krmí svého psa a že si vybere i něco pro sebe. Koukal jsem, že měla v ruce celé kuře, ještě zabalené v igelitu. To hodila zpět s tím, že syrové ani její pes nežere. Vedle, v igelitce, měla nějaké pečivo, paštiky a zbytky masa. Odhaduji že pečeného. Pak nějaké sušenky a zeleninu....
Po cestě domu jsem si myslel, že by nebylo od věci instalovat ještě jeden kontejner, nějaký třeba nerezový, kde by lidé dávali zbytky potravin. Ale hned jsem to zavrhl. Jednak by to neprošlo u hygieniků a pak, lidé by tam asi nic nedávali. Bylo by na ně vidět, že plýtvají a pak, všeobecný názor - přece nebudeme živit ty smradlavé pobudy ......
Pak je tu ještě jeden moment. V supermarketech se prodává mnoho velmi závadných potravin (ale legislativně čistých), plných éček. Nebo-li chemické koktejly, čili šmakulády a hnusy. Tak tyhle jakoby potraviny kupují našinci se slevovými letáky v ruce a mlaskají si, jak dobře nakoupili. Kdo se občas dívá na Streamu na Jídlo s.r.o, či A dost, tak ví, o čem píši.
Mám dojem, že "popelnice" zvaná lidský žaludek, je obsahově mnohdy podobná těch plechovým venku....
8. 10. 2015 14:13 | KM
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
8. 10. 2015 13:12 | pavel
Zobrazit všech 18 komentářů