Inflace vyskočila nad 4 %, je nejvyšší od roku 2008

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 9. 2021 | 22 komentářů
Inflace vyskočila nad 4 %, je nejvyšší od roku 2008

Ilustrační foto: Shutterstock

Ceny v Česku dál rychle rostou. Meziroční inflace v srpnu vyskočila na 4,1 %, hlásí Český statistický úřad. Nad hranici 4 % se dostala poprvé od listopadu roku 2008.

„Meziroční růst se nachází výrazně nad prognózou České národní banky, která pro srpen očekávala růst o 3,1 %. Zároveň vzhledem k silnému zrychlení jádrové složky inflace představuje současný cenový vývoj argument pro to, aby ČNB na zářijovém zasedání razantně zvýšila úrokové sazby rovnou o 50 bazických bodů,“ říká Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

I meziměsíčně ceny poměrně rychle rostly: v srpnu oproti červenci inflace vyrostla o 0,7 %, tempo růstu tu ale – narozdíl od meziročního čísla – kleslo. V červenci byl meziměsíční růst rovné procento.

Meziměsíčně výrazně stouply třeba ceny dovolených s komplexními službami, a to o 3,3 %. Ceny v restauracích a kavárnách vzrostly o 1,1 % a dál se zvedaly i ceny pohonných hmot (0,9 %). Z potravin nejvíce rostla cena másla (8,5 %), vajec (7,5 %) nebo drůbeže (1,8 %). Naopak třeba ceny zeleniny meziměsíčně klesly o 3,3 %, z toho ceny brambor o 5,8 %, klesla třeba i cena vepřového masa (-1,7 %).

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Meziroční inflaci směrem vzhůru postrčily nejvíce vyšší ceny bydlení a potraviny. Například ceny nájemného z bytu rostly o 2,5 % a ceny vodného a stočného shodně o 5,5 %. Ceny elektřiny naopak klesly o 3,4 % a zemního plynu o 4,7 %. Z potravin bylo meziročně výrazně dražší třeba máslo (růst 12,4 % v srpnu – v červenci to bylo 2,7 %), vejce (v srpnu růst 5,8 %, v červenci naopak pokles o 4,1 %).

Zrychlil například i meziroční růst cen oděvů na 8,2 % (v červenci 6,1 %) a obuvi na 8,6 % (v červenci 6,4 %). Ceny pohonných hmot meziročně vyrostly téměř o pětinu (19 %).

Náklady vlastnického bydlení vzrostly meziročně podle statistiků o 8,2 % zejména v důsledku růstu cen stavebních materiálů a cen nových bytů, v menší míře i růstu cen stavebních prací. Inflace bez započtení těchto nákladů by činila 3,6 %.

„Zatímco příspěvek oddílu doprava do celkové inflace bude v nadcházejících měsících postupně slábnout, tak hlavním motorem celkové inflace se v závěru letošního roku postupně stanou náklady spojené s bydlením a potraviny. Tyto dva oddíly představují dohromady necelou polovinu spotřebního koše a položky v nich jsou pro domácnosti velmi citlivé. S výraznějším zdražením je nutné počítat konkrétně u elektřiny a plynu. Zároveň lze očekávat pokračující růst cen služeb,“ říká Novák.

Zdroj: Jakub Seidler, ČBA

Meziroční inflace se podle Nováka bude minimálně do konce letošního roku pravděpodobně pohybovat kolem 4 % a nelze vyloučit ani krátkodobé vzedmutí směrem k 5 %. „V souhrnu za celý letošní rok lze očekávat růst inflace výrazněji přes 3 %, a to především kvůli prudkému zrychlení inflace ve druhé polovině letošního roku,“ očekává analytik.

„Zatímco doposud tržní konsensus předpokládal, stejně jako prognóza ČNB, že průměrná inflace v příštím roce zvolní pod 3 %, poslední vývoj spíše naznačuje další zrychlení nad 3 %,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace. „Například poslední prognóza ministerstva financí zvýšila odhad inflace na příští rok na 3,5 % (oproti 2,8 % očekávaných ČNB), a současný vývoj jde tímto směrem. Pokud tak nedojde ke korekci cen komodit, které se vyvíjejí poslední dobou poměrně extrémně, lze v příštím roce očekávat další zrychlení inflace citelněji nad 3 %. V letošním roce se bude nakonec průměrná inflace také pohybovat nad 3 % a v závěru roku může meziroční růst atakovat 5% hranici,“ upřesňuje.

„Z pohledu centrální banky je situace komplikovaná v tom, že většina inflačních tlaků je nákladového charakteru. ČNB tak bude spíše pokračovat v postupném zpřísňování měnové politiky, jak doposud avizovala. V letošním roce tak zvýší ještě sazby patrně o 0,75 procentního bodu, v průběhu příštího roku by se pak základní sazba mohla dostat k 2,5 %. Zvýšení sazeb na zářijovém jednání o 0,5 procentního bodu však vzhledem k rychlejším inflačním tlakům vyloučit nelze,“ dodává Seidler.

Inflace v Česku se pohybuje nad průměrem zemí EU, který v srpnu podle předběžných dat Eurostatu dělal v červenci 2,5 %. Nejvíce ceny v červenci meziročně vzrostly v Estonsku (o 4,9 %) a nejméně na Maltě (o 0,3 %). Srpnové odhady pak mluví o inflaci na Slovensku ve výši 3,3 % a v Německu 3,4 %.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 9. 2021 11:51, KYSOŇ

Bodejť by nevyskočila, když se pantáti rozhazují biliony plnými hrstmi...

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 9. 2021 11:12, deprese

šetřílci pláčou :D

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

26. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.

Partners Financial Services