Bez dovozu umřeme hlady! Co si o tom myslíte?

Potrpíte si na propečené vepřové řízečky? Dopřejte si, brzo si připlatíte. Od příštího roku vepřové podraží kvůli nové evropské směrnici. Na vině je ale prý hlavně naše rostoucí zemědělská nesoběstačnost. Sousedé jí využívají a vepříky nám prodávají čím dál tím dráž. A bude hůř.
Bez dovozu umřeme hlady! Co si o tom myslíte?

Těžko předvídat, jestli po letošním roce, jehož počátek byl ve znamení vaječné krize, přijde rok prasete – čili krize prasečí. Jasné ale je, že podobně jako se chtěla Unie postarat o blaho slepic, stará se také o vepříky a prasnice. V izolaci jim je smutno, a tak je čeká stěhování. Od ledna už musí bydlet v tlupičkách, aby mohli navazovat sociální vztahy. Čeští zemědělci většinou hlásí, že jsou připraveni. Horší je situace za hranicemi – v Rakousku a Německu k přípravám přestavby přistoupili liknavě. A můžou nám tím pořádně zavařit. Česko je totiž v produkci vepřového, které hraje na stolech českých domácností jednoznačný prim, nesoběstačné. Evropský pokles produkce by mohl vyšponovat ceny a naše peněženky to zabolí. Vepřového totiž na české stoly dovážíme zhruba polovinu.

Čeho máme málo, čeho dost?

Když jsme na tom s oblíbeným vepřovým tak mizerně, nabízí se, aby se z masožroutů (v rámci úspor) stali vegetariáni. Nařídit by se to případně dalo i v rámci vládních škrtů. Jenže nepomohli bychom si. Péče o pohodlí rajčat nejspíš ze strany Evropské unie nehrozí, ale jinak jsme na tom se zeleninou ještě bídněji než s masem. Nejde zkrátka zdaleka jen o čuníky. Nesoběstační začínáme být na všech frontách, polích i chovech – čím dál tím víc. Sešup nastal hlavně po vstupu do Unie.

Kdo je největší masožrout?

Jeden Čech ročně „zpracuje“ průměrně osm kilo hovězího, 46,6 kila vepřového, 24,6 kila drůbeže, 0,2 kila skopového či kozího a ještě 5,8 kila jiného masa. Suma sumárum – ročně do sebe průměrně každý z nás nasouká 85,2 kilogramů masa. Největší masožrouti ale zdaleka nejsme. Nejvíc masa zdlábnou překvapivě Lucemburčané – na osobu tam připadá 136,5 kilogramu. Na druhém místě jsou milovníci hamburgerů z USA se 125,4 kilogramy. Třetí příčka patří Austrálii. Na chvostu žebříčku je Indie. Jeden člověk tu ročně spolyká jen 3,2 kila masa.

Názory na to, jak velký je to problém, se různí. Zmiňována často bývá magická hranice 80 procent – tak vysoké soběstačnosti bychom prý ideálně měli dosahovat ve všech základních komoditách. Realita však má k ideálu daleko. Největší potíž nám dělá živočišná produkce. Vlastními silami však neuspokojíme ani spotřebu ovoce mírného pásu, zeleniny, brambor a vajec. Soběstační jsme naopak v produkci řepky, obilí, cukrovky, mléka a hovězího.

Hovězího vyprodukujeme o pětinu víc, než potřebujeme, jenže jako na potvoru nám moc nejede. Češi se v jeho spotřebě tradičně drží hodně za evropským průměrem. Vyvážíme také mléko – zejména do příhraničních oblastí. Trochu absurdně proto, aby se tam mohly vyrábět sýry, které pak zase putují šupky dupky zpátky na naše pulty. Dovážíme jich zhruba čtyřicet procent. Doslova závislí jsme na dovozu zeleniny, z ciziny jí bereme dvě třetiny.

Závislost je riskantní, ale nevyhnutelná

Agrární komora tvrdí, že s rostoucí světovou populací a nepředvídatelností světového vývoje, bude potravinová soběstačnost stále důležitější – podobně jako energetická.

Čistě teoreticky – kdyby se nám jednoho dne Evropská unie rozpadla, státy by se začaly hašteřit a cla začala zvyšovat, mohli bychom mít „trochu problém“. Nehledě na to, kdyby se stalo ještě něco horšího.

Jasné je, že čím méně si toho dokážeme vypěstovat, „vychovat“ a vyrobit sami, tím víc budeme muset přistupovat na cenu i kvalitu nabízenou cizinou. Že vždycky zrovna není o co stát, nám v poslední době ukazují hlavně Poláci, kteří opravdu dovážejí (a přidávají), co se dá.

Že nám občas něco osolí jinak, než bychom chtěli, už víme, Otázka je spíš – co zatím o zboží z dovozu nevíme.

Někteří nostalgicky vyzdvihují jako ideál stav před revolucí. Tehdy jsme byli na přání strany sice soběstační, ale pulty byly vymetené. Tedy nebylo toho mnoho, dost často nebylo nic, ale celkově to k nasycení hladového národa tak nějak stačilo. Konkurence nebyla, ale stát zařídil, aby se stejně prodávalo levně. S nástroji, kterých bylo onoho stavu dosaženo (čili slepým naléváním peněz a umělých hnojiv do zemědělství), jakož i s jeho reálnou podobou („kde nic, tu nic“) bychom se už dnes spokojili těžko.

Jak jsme na tom ve srovnání s cizinou?

Ve srovnání s ostatními státy EU si nestojíme zle, nacházíme se v první půlce žebříčku. Plně soběstačná v hlavních vybraných komoditách (kromě vína) je pouze Francie a Polsko. Dobře si stojí i Německo, Belgie a Rakousko. Hůře než my je na tom ale Velká Británie, Švédsko i Itálie. 

Podle jiných názorů je „potravinová soběstačnost“ dávno překonaným cílem. Bohatě prý stačí, když si naše krajina udrží dobrý produkční potenciál. Čili – dokud se to vyplatí a dokud to půjde, budeme kupovat z ciziny. Když se ale změní situace, měla by být naše zemědělská krajina připravena zemi uživit. Jak s tím jdou dohromady dotace na zalesňování nevyužívané zemědělské půdy, o které se zemědělci mohou hlásit, není ovšem jasné: udělat z pole les je sranda, zpátky to jde ovšem moc těžko. „Tímto opatřením se vytváří prostor pro diverzifikaci výroby, která by měla přispět k posílení ekonomické a sociální dimenze trvalé udržitelnosti neobhospodařované zemědělské půdy. Zalesňování zemědělských pozemků je důležité s ohledem na využití půdy a ochranu životního prostředí,“ říká nám k tomu Státní zemědělský intervenční fond.

A ještě úplně jiná otázka je, jestli bude ještě někdo, kdo bude zemědělství rozumět.

Rozbuška jménem dotace: žlutá je dobrá

Čeští zemědělci tvrdí, že jsou nekonkurenceschopní a naše země potravinově nesoběstačná, protože jim stát hází klacky pod nohy.

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? ptali na váš vztah k značkám. Tedy nikoli dopravním nebo registračním (i když i na ty už jednou došlo), ale značkám jako je Adidas a Nike a Mercedes a Thor Steinar a...

Knížku jsme se tentokrát rozhodli nikomu neposílat, i když minimálně dva příspěvky v diskuzi byly opravdu rozumné. Jenže jak pravil jeden z debatérů: nejlepší komentář už byl v článku samotném. Dneska jsme ale třeskutě vtipní nebyli, takže příště už by knižní pozornost za někým putovat mohla...

Z Unie českým zemědělcům plyne peněz požehnaně – letos to bude třicet miliard. Právě jen díky dotacím je české zemědělství od vstupu do Evropské unie v zisku. Bez nich bychom rázem byli v minusových číslech. Tuzemští zemědělci však na podporách zatím stále pobírají méně než jejich kolegové ze starých členských států. K soběstačnosti ani konkurenceschopnosti si evropskými dotacemi tedy příliš nepomáháme. Hlavním problémem ovšem je, že se vůbec nedaří dotace dobře cílit.

Výsledkem státní dotační politiky je, že řepka (a bionafta) jede. Díky státní podpoře biopaliv je dnes řepka pro zemědělce jednou z nejziskovějších plodin. A tak ji pěstují ve velkém.

Nekonečná žlutá pole se stala výkladní skříní našeho zemědělství. Živočišná výroba, která by mohla nabídnout podstatně víc pracovních míst, je na bodu mrazu. Zdá se, že problém už si uvědomil i ministr zemědělství. Petr Bendl, který dospěl k tomu, že je třeba dotační politiku překopat právě ve prospěch živočišné výroby – zaměřit se chce hlavně na prasata.  

České prase

Petr Bendl ovšem není první proprasečí ministr, připomeňme si audiovizuální skvost v hlavní roli s ministrem Ivanem Fuksou:

Ministerstva zemědělství jsme se před rokem ptali, kolik peněz stála tato propagační perla a — nedostalo se nám přímé odpovědi. Ministerstvo prý vyhlásilo soutěž na PR agenturu, která za své služby dostává roční paušál – cenu za natočení šotu tedy mluvčí ministerstva nezná. 

Aktualizováno: 

Dnes bohužel video na YouTube znenadání není dostupné. Redakce již ministerstvo zemědělství požádalo – nejen bez úspěchu, ale dokonce vůbec bez odpovědi – o opětovné zveřejnění audiovizuálního skvostu, vzniklého za peníze ze státního rozpočtu. 

Bdělá čtenářská hlídka nás upozornila na kopii videa na stránkách Blesku, odkud ho přejímáme, ačkoli se nám zdá, že označení cizího videa logem deníku je – snad v souladu s tématem – tak trochu prasečina.

Hezký, Ivane!

+11
+
-
-7

Bendl by byl lepší!

+11
+
-
-7

Jinak ale dobrá zemědělská politika není žádná legrace. Legendy se vyprávějí o někdejším kritikovi kultu osobnosti a milovníkovi kukuřice Nikitovi Chruščovovi, který na svou lásku k žluté plodině nakonec doplatil. Všudypřítomná kukuřice jako pilíř krmivové základny se v Sovětském svazu nesetkala s velkým nadšením. Jinak totiž nebylo co jíst. A tak se záhy začala likvidovat kukuřičná pole a spolu s nimi i Chruščov – který jako jediný z vůdců SSSR neopustil svůj post nohama napřed. V Česku zatím žlutá pole nikoho hlavu ani křeslo nestály. Měla by?

Co na to říkáte vy? Přemýšlíte v obchodě, zda do košíku přihazujete rajče z Česka, nebo z Holandska, nebo stačí, když je správně červené? Co pro vás v souvislosti s potravinami znamená pojem „česká kvalita“? Existuje nějaká? Je pro vás důležité, abychom byli zemědělsky soběstační? A co s vámi dělá magické slůvko – dotace? Láká, odpuzuje, těší, rozběsňuje? Podělte se s námi o názor v diskuzi.

Napište nám svůj názor do diskuze pod článkem. Výjimečný příspěvek, který tam přibude do příští středy do tří hodin odpoledne, jsme připraveni honorovat hodnotnou knížkou s ekonomickou tematikou.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

27. 1. 2015 10:16

Pokud se bude jíst maso nebudeme nikdy soběstační. Je to ztrátová výroba.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2012 16:45 | Václav Bartoš

Abych byl upřímný,Různé statistiky,komentáře a poplašné hlasy o našem zemědělství mně příliš nevzrušují.Ono je totiž u nás těch pravých zemědělců.Mnohdy jsou to bývalí zaměstnanci JZD a všelijací odvážlivci.Je mi líto těch kteří měli upřímnou snahu aneuspěli ale na druhou stranu nelituji podnuikavců,kteří si mysleli že rychle a hodně zbohatnou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2012 23:37 | pavjan

Potravinová soběstačnost je základním předpokladem pro přežití národa. Několik málo procent spotřeby je možno dovézt, ale kompenzovat to exportem adekvátního množství. Se vstupem do EU jsme ztratili možnost rozhodovat o tom zda budeme soběstační, či nikoliv. Eu cíleně likviduje potravinovou soběstačnost národních států. Jednak je to silný mocenský prosředek, jednak je to dobrý byznys pro dominantní státy v EU. Jak se vám líbí skutečnost, že výživa národa závisí na libovůli několika německých obchodních řetězců? Možná mi hujeři řeknou, ať zalezu do nory, že všechno dobře funguje. Na to já říkám: dnes možná ano, zítra už třeba ne a pak vám spadne brada.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 6. 2012 8:57 | Mirek

Částečný problém je centrální řízení z Bruselu a vyjednané vstupní podmínky. Ale problém další je ten, že zatím co v Dánsku se na rodinné farmě stará např. o 300 krav, 10konni, 100prasat a jiný drobný chov, 5 člena rodina, a to ještě dětí dojíždí daleko do školy. U nás si zemědělec pořídí pět kravek a už má zaměstnance, deset prasátek a už má zaměstnance, atd. Dostane dotace, které nevyužívá k efektivnosti své práce, ale k pohodlí žití.Zemědělství se stává soutěží, kdo získá více dotaci. To je zle. Zemědělství, jakéhokoliv zaměření, se musí dělat především srdcem. Není to obor pro zlatokopy.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 6. 2012 12:07 | benzin

Ja sem nesobestacny ve vsech komoditach. Mam stoprocentni zavyslost v zelenine, mase i obilninach. Ale je super ze dotujeme ceske zemedlece nejakymy 40 miliardama z EU a spoustou dalsich penez z rozpoctu. Protoze nasi Cesti zemedelci jsou super. Vzydcky kdyz mne nejaky Cesky zemedelec uvidi a uslysi moji Cestinu, tak se mu postavi a po te co prozije orgasmus mi se slzou v oku da vsechno co chci skoro zadarmo.


Jenom mne mrzi, ze az prijdou problemy s potravinami, stane se tak, nejspis soucasne s prichodem cizi armady (jedine hladomory v CR byly spojene prave s valecnym stavem). Takze i kdyz dneska dotujeme zemedelce az beda, tak v krizi nam bohuzel nebudou moct nasi lasku a peci oplatit. Nezavidim bezesne noci zemedelcu az se to stane a je bude tizit svedomi, ze nam nemuzou ty nekoncici dotace oplatit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 6. 2012 22:55 | Tomáš

Denně se na jatkách porazí přes 500 kusu vepřového a 80 kusů hovězího, skro vše se vyváží pryč a my zase nakupujem s polska, nemecka a tak.kdyby jsme jedli své vepříky, stát by nevydělával.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 6. 2012 11:58 | VIDEO

VIDEO zde:
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/160299/premier-necas-odvolal-ministra-zemedelstvi-ivana-fuksu.html
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 6. 2012 20:43

To jste Evropskou unii strašně přecenil :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 6. 2012 16:37 | Vláďa

Zavinili to komunisti!!! A je úplně jedno ze které strany!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 6. 2012 16:12 | pavjan

Když chcete aby někdo poslouchal a moc si nevyskakoval, tak ho musíte dostat do závislosti v oboru základních životních potřeb. Přesně to EU udělala. Nejlepší na tom je že hujeři nadšeně hýkají.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 6. 2012 11:56 | eďa

Kam jsme to za těch 23 let dobudovali, to víme v šichni. Teď jde jen o to si uvědomit, že peníze se sice dají tisknout, ale nedají se jíst. Až se zavřou hranice, tak tu většina pochcípe hlady.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 5. 2012 20:53 | Kaník

Bolševické zemědělství bylo zdejně neudržitelné. Nechci zvlášť obhajovat, co se v zemdělěství dělo (nbo mnohem více nedělo) po roce 1989, ale to, co udělali komunisti se zemědělstvím v padesátých letech a co dělali dál, to už bylo peklo a rozvrat.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 5. 2012 19:18 | Milan

Ale nenapíšeš kdo to všechno zavinil, že jsme na tom teď tak špatně?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 5. 2012 19:16 | Milan

V našem státě už je všechno v zemědělství tak podělané, že k soběstačnosti máme hodně daleko.Všechno po převratu mohlo zůstat jak bylo, obchodovat by se určitě dalo, jenomže u nás museli vzniknout noví kapitalisti-český, zničily a nakradly si až,až, Bordel, jinak se to nazvat nedá.Všichni by měli skončit v base!
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 5. 2012 17:09 | KarelT

Pokud bychom tu měli na volném trhu dostatečné množství výrobců kteří si budou konkurovat, tak je volný trh nejlepší. Horší to je, pokud trh s životně důležitým zbožím ovládne pár velkých hráčů, nebo dokonce jeden, tak je po "volnosti".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 25 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

A tohle už jste četli?

Prohnilí! Proč nás supermarkety krmí prošlým zbožím?

12. 3. 2012 | Ondřej Tůma | 31 komentářů

Prohnilí! Proč nás supermarkety krmí prošlým zbožím?

Písnička o tom, že u nás zákazník dostane o řád horší zboží než zákazníci v supermarketu s týmž logem na Západě, je notně obehraná. Nedosti však na tom, že dostáváme druhou jakost –... celý článek

Očima expertů: Má stát nařídit supermarketům, kolik tuzemských potravin musejí prodávat?

21. 10. 2011 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Má stát nařídit supermarketům, kolik tuzemských potravin musejí prodávat?

Měly by mít české supermarkety povinnost nabízet určité množství českých potravin? Přečtěte si, co si o takové podpoře domácích výrobků myslí ekonomové Pavel Kohout a Petr Mach, podnikatel... celý článek

Prošlé potraviny: pohádka o kvalitě za hubičku

27. 9. 2011 | Jan Brož | 19 komentářů

Prošlé potraviny: pohádka o kvalitě za hubičku

„Nové zboží každý den, slevy až 90 procent,“ hlásá nápis nad vchodem do obchodu s levnými potravinami. Slovo „sleva“ v kombinaci s jídlem u nás funguje náramně a kilo gothaje za 40... celý článek

Tomáš Karpíšek: Potravinářský průmysl nás všechny šidí

17. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Tomáš Karpíšek: Potravinářský průmysl nás všechny šidí

„Možná pomůže, až se pan Babiš a podobní podnikatelé rozhodnou pro nějakou dobrou věc. Až si řeknou, že je čas, aby si vylepšili jméno investicí do něčeho poctivého, tradičního a opravdu... celý článek

Proč jíme odpad a je nám to jedno?

3. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 46 komentářů

Proč jíme odpad a je nám to jedno?

V obchodních řetězcích se prodávají potraviny pochybné kvality. Podle řady odborníků jsme odpadkovým košem Západu. Českému spotřebiteli to ale – zdá se – nevadí. Hlavně že je to v akci…... celý článek

Partners Financial Services