Výživoví poradci, krabičková dieta, liposukce. Co stojí štíhlý pas

Minulý týden jsme se pokoušeli zhruba vyčíslit, kolik člověka bude stát, když bude chtít hubnout pohybem. Tělesná aktivita je pro zdravou kondici a snižování váhy směrem k normálu samozřejmě nezbytná. Neméně důležité je ale vybudování správných stravovacích návyků. Bývá to vlastně nemenší dřina. Podíváme se, co to kromě pevné vůle stojí.
Výživoví poradci, krabičková dieta, liposukce. Co stojí štíhlý pas

Poť se a plať. Hubnete do plavek? Víte, o kolik zhubne vaše peněženka?

Jistěže můžete samostudiem zkoušet vyzjistit, co je zdravé stravování a jak na něj. Bude to stát hodně hodin, hodně zkoumání a budete potřebovat silnou vůli. Zvažte tedy, jestli by pro vás nebylo lepší a jistější využít služeb výživového poradce. Pevné vůli někdy pomůže, když nad ní bdí přísné oko... A je to minimálně dobrý způsob, jak se naučit správně nakupovat, vařit, prostě změnit výživové stereotypy. Připravte se na to, že minimálně týden až čtrnáct dní budete zapisovat všechno, co sníte a vypijete. Přitom zjistíte, že už tato činnost sama o sobě vás vede k tomu, že začnete přemýšlet o množství a skladbě všeho, co pozřete. Funguje to ale jen v případě, že jste k sobě zcela upřímní. Výživový poradce vše zanalyzuje, pomocí moderních přístrojů změří poměr svalů, tuků a vody ve vašem těle a dá vám prvotní doporučení, jak postupovat při snižování váhy. Samotná vstupní konzultace bez měření tělesných proporcí může být nezávazná a zadarmo, někde ale zaplatíte dvě stě či tři sta korun.

Až dojde na diagnostiku a rozbor výsledků, připravte si zhruba pětistovku. Zpracování individuálního jídelníčku stojí něco mezi patnácti sty a dvěma tisíci. Můžete si však zaplatit celý balíček služeb na tři měsíce, kde máte pravidelné konzultace, měření, jídelníček a doporučení vhodné pohybové aktivity již v celkové ceně. Záleží na poskytovateli, kolik si za takový balíček účtuje, zpravidla to bývá od čtyř do sedmi tisíc.

Když nemáte čas na pravidelné schůzky s poradcem, zkuste třeba kurz hubnutí přes internet. Zaplatíte za něj kolem dvou tisíc za dvanáct lekcí. Pozor ale, aby i vaše úbytky na váze nebyly pouze virtuální. Na některé kurzy snižování nadváhy přispívají i zdravotní pojišťovny (VZP, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna). Tady si však pojišťovny určují podmínky, za jakých svůj příspěvek ve výši až 1500 korun vyplatí.

Špíček, nebo nemoc?

Obezita, kterou lékaři považují za nemoc, se dá zhruba diagnostikovat podle indexu tělesné hmotnosti. Ten počítáme podle tohoto vzorce (hmotnost je v kilogramech, výška v metrech):

Běžně se na základě hodnot BMI indexu rozlišují tyto kategorie:

  • těžká podvýživa ≤ 16,5
  • podváha 16,5–18,5
  • ideální váha 18,5–25
  • nadváha 25–30
  • mírná obezita 30–35
  • střední obezita 35–40
  • morbidní obezita > 40

Index není vhodný pro sportovce a osoby s výraznou svalovou hmotou, neboť nerozlišuje poměr tuků, svalů a kostí na celkové tělesné hmotnosti.

Příděly v krabičce

Další způsob, který vás může naučit, co, kdy a v jakém množství byste měli jíst, je krabičková dieta. Na trhu je kolem sedmdesáti firem poskytujících tyto služby. Konkurence tlačí ceny dolů, takže můžete sehnat menu i pod 250 korun na den. Některé testy ale už prokázaly, že to, co se k vám v plastových krabičkách dostává, není vždy kvalitní zdravá strava. Dobrá firma provozující přípravu a rozvoz krabičkové diety by se měla zajímat o to, jaká je vaše současná hmotnost, fyzická aktivita a zdravotní stav, neměla by zapomenout zeptat se na možné potravinové alergie. Pánové musí počítat s tím, že za jídlo na jeden den zaplatí zhruba o 30 korun víc než dámy, souvisí to s větším množstvím jídla, které dostanou.

Také tento způsob přechodu ke zdravějšímu způsobu stravování bude fungovat jen tehdy, budete-li disciplinovaní a budete dodržovat pravidla. A to je fakt, který platí od prvního odstavce po poslední. Celé kouzlo vězí ve vaší hlavě. Buďto se rozhodnete, půjdete do toho a ono to vyjde, nebo své špíčky navíc začnete mít rádi, protože k vám prostě patří.

Výpočet BMI (Body Mass Index)

cm
kg

Anketa

Jaký body mass index vám naše kalkulačka spočítala?

Jde to prý i bez námahy, jenže...

Možná jsme už přestali věřit na „zaručené“ diety celebrit a kouzelné pilulky na hubnutí, přesto ale chceme věřit na zázraky. Proto se různá wellness studia předhánějí v tom, kdo uloví populárnější osobnost, aby propagovala u nich nabízené produkty. A tak se zdá, že všechny hvězdy českého showbyznysu si nechávají svá těla rozvlnit na vibračních plošinách, vytvarovat ve vakuových komorách a dávají si bezbolestně odsávat tuk pomocí mrazu a ultrazvuku. Jestli to chcete zkusit jako oni, nejprve zvažte, jestli vám v tom nebrání určité zdravotní komplikace. Uvedené metody totiž nejsou pro každého. Na vibrační plošině buď jen stojíte a třesete se, v lepším případě vám trenér radí určité cviky, během kterých posilujete s maximální efektivitou. Za deset minut údajně spálíte stejně kalorií, jako za hodinu v posilovně. Zaplatíte v průměru sto korun za půl hodiny.

Když potřebujete zeštíhlit hlavně nohy a pozadí, doporučí vám navíc po vibrační plošině přístroj vacushape, kde se od pasu dolů pohybujete v dekompresním prostředí a modelujete tak vytoužené tvary spodní části těla. Za takovou legraci zaplatíte od 150 do 250 korun za jeden pokus.

Bezbolestná liposukce je dalším zázrakem na počkání. Buďto si necháte vypustit tuk z tukových buněk za pomoci ultrazvuku (kavitace), nebo necháte své tukové buňky rovnou zmrazit a zabít při kryolipolýze. Cena těchto zákroků závisí na počtu ošetření a na oblasti, kterou chcete zeštíhlit. Počítejte s tím, že zaplatíte od osmi do patnácti tisíc. Kavitace je o něco levnější, kryolipolýza, která má být účinnější, patří mezi dražší zákroky. Výsledky takového zásahu přijdou po několika týdnech, kdy se tuk odbourává a dostává z těla ven přirozenou cestou. Odborníci vám k tomu doporučí vhodnou fyzickou aktivitu, navíc se všude dozvíte, že úspěch se dostaví a udrží pouze v případě, že budete dodržovat zásady zdravé výživy. A jsme zpátky na začátku: ono to prostě bez pevné vůle, odhodlání a trochy té přísnosti k sobě samému nepůjde.

Základ: Nejíst odpad!

Za lepší jídlo s Peníze.cz

Kvalita potravin je pro zdraví i pro figuru prostě absolutně důležitá. A nás na Peníze.cz opravdu zajímá. Nabízíme výběr z článků a rozhovorů, věnovaných tomu, co všechno nám také v našich obchodech dokážou nabídnout. A také tomu, jak se bez takových nabídek obejít:

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poť se a plať! Hubnete do plavek? Jak dáte zhubnout peněžence?

11. 6. 2013 | Jitka Šorfová

Poť se a plať! Hubnete do plavek? Jak dáte zhubnout peněžence?

Čím víc času, chuti a vůle chybí při dodržování zdravé životosprávy, tím víc peněz stojí vytoužená „dokonalá“ postavička. Dnes se podíváme na první polovičku úspěchu: kolik stojí pohyb.... celý článek

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?

26. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?

Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na... celý článek

Proč jíme odpad a je nám to jedno?

3. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 46 komentářů

Proč jíme odpad a je nám to jedno?

V obchodních řetězcích se prodávají potraviny pochybné kvality. Podle řady odborníků jsme odpadkovým košem Západu. Českému spotřebiteli to ale – zdá se – nevadí. Hlavně že je to v akci…... celý článek

Sportování za pár kaček? Začněte v půjčovně

7. 6. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Sportování za pár kaček? Začněte v půjčovně

Jízda na in-linech vás nemusí hned napoprvé zruinovat. Stejně tak golf nebo kolo. Není třeba vyřídit se fyzicky ani finančně. Pro začátečníky je určitě dobrou volbou nejdřív si lákavý... celý článek

Kolik stojí zhubnout do plavek: dřina a pot za 600 i za 3000 za měsíc

14. 4. 2010 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Kolik stojí zhubnout do plavek: dřina a pot za 600 i za 3000 za měsíc

Do léta se dá zhubnout až deset kilo. Stačí začít hned, tvrdí osobní trenéři ve fitness centrech. Za pravidelné cvičení ve fitku dáte několik set, ale i několik tisíc korun za měsíc.... celý článek

Partners Financial Services