Sportování za pár kaček? Začněte v půjčovně

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 7. 6. 2010 | 2 komentáře
Sportování za pár kaček? Začněte v půjčovně
Jízda na in-linech vás nemusí hned napoprvé zruinovat. Stejně tak golf nebo kolo. Není třeba vyřídit se fyzicky ani finančně. Pro začátečníky je určitě dobrou volbou nejdřív si lákavý letní sport vyzkoušet a vybavení si vypůjčit. Nákup vybavení si pak mohou důkladně promyslet.

Déšť ustal, je na čase vrhnout se na venkovní sportování. Pokud patříte mezi ty, kdo zatím stále jen po in-line bruslařích, koloběžkářích, golfistech, lukostřelcích, vodácích či cyklistech pokukují a zvažují, jak na to, popřemýšlejte nejprve o možnosti zapůjčení sportovních potřeb. A u některých sportů možná i o najmutí trenéra alespoň pro úvodní lekci. Získáte tím čas na rozmyšlenou, jestli opravdu doma potřebujete další sportovní „haraburdí“, a ověříte si, jestli je vybraný sport podle vašeho gusta.

Typickým sportem, u něhož se vyplatí nadšení nejprve ověřit na vypůjčeném vybavení, je in-line bruslení. Nemusíte pak mít obavy, že byste vyhodili peníze za bruslařský komplet a dodatečně zjistili, že vás u tohoto sportu extrémně bolí kolena nebo že se vlastně na bruslích bojíte jezdit, jako se to stalo třicetiletému sportovnímu nadšenci Romanovi. Ten si podle doporučení přátel pořídil kompletní bruslařské vybavení od jedné z nejlepších značek za zhruba pět tisíc korun a už po půlhodinové jízdě si brusle musel sundat pro úpornou bolest v koleni. Bruslení na in-linech mu posléze nedoporučil ani ortoped, kterého druhý den navštívil. Vybavení potom Roman prodával se ztrátou přes internet několik týdnů.

Půjčení bruslí pro dospělého začátečníka na dvě hodiny přitom vyjde třeba v Praze v Hamrsportu na stokorunu, komplet s chrániči a helmou na 130 korun, dětský set na 80 korun. Pro zapůjčení ovšem musíte složit vratnou zálohu ve výši 1500 korun u setu pro dospělého a 1000 korun u setu pro děti. Dvouhodinové rodinné půjčovné (2 dospělí + 2 děti) vyjde na 400 korun a záloha pro celou rodinu činí 5000 korun. Půjčovna na pražské Letné sice půjčuje brusle za 80 korun na hodinu, celý komplet na dvě hodiny tam ale vyjde na 240 korun. Jako záloha postačí 1000 korun a doklad nebo je třeba složit 2500 korun. Lipenská půjčovna LipnoServis u přehrady má hodinově odstupňované půjčovné a půjčuje za kauci 2-4 tisíce korun i nejnovější modely bruslí pro fitness, freestyle a další méně obvyklé bruslařské styly. Opavská půjčovna Sportovní kurzy u Městských sadů na hodinu půjčí brusle za 80 korun, od tří hodin se ale vyplatí už celodenní zápůjčka za 200 korun. Pro zapůjčení budete potřebovat jeden doklad totožnosti a tisícikorunovou vratnou zálohu.

In-line bruslaři v Ostravě a v Opavě mají již sedm let také výhodu školy in-line bruslení. Jde o pravidelné kurzy intenzivní výuky jízdy na bruslích, které vedou instruktoři akreditovaní u ministerstva školství. Zájemce za šestihodinový kurz zde zaplatí necelých 600 korun. Komu třídenní skupinové kurzy nevyhovují, může si domluvit individuální lekce. Opavská škola pořádá i letní denní in-line tábory pro děti. Individuální lekce, minimálně v hlavní letní sezóně, nabízejí i některé další půjčovny v Česku.

Pokud cestujete a dopředu nevíte, zda se budete v dané lokalitě moci vydat na kolo, nejspíše jako milovníci cyklistiky oceníte i půjčovny kol. Ty kvalitní vám dají na výběr mezi různými typy kol podle terénu, na němž chcete jezdit. Denní půjčovné dle typu kola se pohybuje kolem několika set korun. Také u cyklistického vybavení většina půjčoven požaduje složit vratnou zálohu ve výši několika tisícikorun dle typu kola či další výstroje. Ne vždy ale bývá součástí půjčovného i pojištění proti poškození kola, což je dobré ověřit. Například v největších zahraničních půjčovnách vám dají většinou na výběr, zda si půjčíte kolo bez či s pojistkou. Kvůli hodinové jízdě parkem asi pojistku potřebovat nebudete, chcete-li jezdit ale městem či po kopcích celý den, stojí za to její pořízení zvážit.

Větší půjčovny kol mívají pro cyklistické rodiny navíc v nabídce i vozíky pro malé děti, které je možné bezpečně připojit za kolo. Koupě nového vozíku se dle typu pohybuje v několikatisícikorunových částkách, zatímco půjčovné na den vyjde na dvě tři stovky. Cyklopůjčovny občas nabízejí i půjčení velkých koloběžek, což ocení zejména starší děti nebo „koloběžkově nevybouření dospělí“. Půjčit si koloběžku na tři hodiny může přijít jen na padesátikorunu s vratnou zálohou 1000 korun.

Anketa

Už jste si někdy sportovali s vybavením z půjčovny?

Zájemci o lukostřelbu si zase mohou základní luky půjčit v řadě rekreačních středisek po celém Česku. Ty ale na rozdíl od střelnic nemívají speciální instruktory a luky bývají ty nejjednodušší. Pod kvalitním instruktorským vedením a s kvalitním lukem či kuší si lze střelbu vyzkoušet například v 1. královském lukostřeleckém klubu v pražské Michli. Hodina lukostřelby zde vyjde na 200 korun, desetihodinová permanentka na 1600 korun.

Budete-li alespoň na začátku sportovat s vybavením z půjčovny, můžete si často vyzkoušet různé značky a následně se rozhodnout, kterou si pořídíte. Nemusíte si také dělat starosti s údržbou vybavení. To by měla zajišťovat kvalitně každá solidní půjčovna sportovních potřeb. Oproti vlastnímu vybavení jste ale limitováni výpůjční dobou a místem půjčovny.

Pokud se tak rozhodnete vyrazit sportovat s bruslemi, kolem či lukem na méně frekventovaná místa, musíte do výpůjční doby započítat i přesun z místa a na místo sportování. Další nevýhodou pro někoho může být také nutná „kauce“, tedy záloha za půjčené vybavení. Pokud byste jej poškodili, půjčovna si škodu ze zálohy odečte. Kauce se často pohybuje ve výši několika set korun, někde i tisícikorun, což představuje nutnost chodit s vyšším obnosem po kapsách.

Spočítejte si, kolik musíte spořit, abyste si na vysněné sportovní vybavení ušetřili.

Jakmile si ověříte, že jste novému sportu propadli a hodláte se mu věnovat alespoň několikrát do měsíce, můžete vyrazit na nákup. Volit můžete mezi speciálními sportovními obchody i půjčovnami. Kvalitní půjčovny sportovního vybavení ho často také prodávají. Výhodou nákupu na takovém místě bývá dobře vyškolený personál s dlouholetými zkušenostmi a možnost využití servisu pro údržbu.

Na kolik vás například vyjde půjčovné sportovních potřeb

PůjčovnaPůjčovné bruslí pro dospěléhoPůjčovné kola pro dospěléhoCo je možné zde ještě půjčit
PRAHAHamrsport (Braník)100 Kč (2 h)
komplet 130 Kč
Rodinný set (2+2) 250 Kč (1h), 400 Kč (2h)
50 Kč (0-3h)
120 Kč (1den)
Koloběžka (3h – 50 Kč, 1 den – 120 Kč)
Raketa na badminton, tenis
Míč
Petanque – zdarma + 200 Kč vratná záloha
Florbal sada
PRAHALetná80 Kč (1 h)
Komplet 120 Kč (1 h)
Hokejka+balonek 30 Kč (1 h)
Nepůjčují kolaSedmimílové boty
- zaškolení 100 Kč
-20min půjčení 50 Kč
Úschova zavazadel
LIPNOLipnoservis (u nové Jezerní cyklo/inline stezky)Fitness Fila komplet 99 Kč (1h)
160 Kč (2 h)

Test centrum Fila komplet 140 Kč (1h)
240 Kč (2h)
Horské/Trek kolo 320 Kč (1 den)
Elektrokolo 490 Kč (1den)
Dětské vozíky 280 Kč (1 den)
Dětská sedačka + helma 150 Kč (1 den)
Hole na nordicwalking
Elektročluny, Plachetnice, další vodní plavidla (jezerní kajaky se šlapacím pohonem, veslice, kajak, šlapadlo…)
BRNOBruslárna (cyklostezka za Ikeou)Brusle fitness 70 Kč (1h)
Brusle sport 100 Kč (1h)
Komplet fitness 160 Kč (1h)
Komplet fitness 630 (1den)
Nepůjčují kolaSkákací boty 100 Kč (1 h)
540 Kč (1 den)
Skříňka – na úschovu 10 Kč (1h)
OPAVASportovní kurzy (Jaselská ul. u Městských sadů)80 Kč (1 h)
200 Kč (3 h)
300 Kč (víkend)
Komplet s chrániči a helmou 170 Kč (1 h)
Nepůjčují kolaKoloběžka 80 Kč (1 h)
300 Kč (víkend)
Dětské vozíky 100 Kč (1h)
300 Kč (1 den)
500 Kč (víkend)
!!! Pro vypůjčení je třeba většinou mít 1 doklad totožnosti a složit vratnou zálohu ve výši několikaset až tisícikorun dle typu vybavení.

Jaké zkušenosti s půjčováním sportovních potřeb máte vy a vaše rodina?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojistit jízdní kolo dobře proti krádeži je v Česku těžké

3. 8. 2009 | Věra Tůmová | 1 komentář

Pojistit jízdní kolo dobře proti krádeži je v Česku těžké

Krádeže jízdních kol ze sklepa jsou v Česku poměrně časté. Jejich majitele před finanční ztrátou zpravidla neochrání ani pojištění domácnosti. Částečným řešením jsou speciální pojistky,... celý článek

Jak dobře pojistit věci i ve sklepě a na terase

3. 7. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Jak dobře pojistit věci i ve sklepě a na terase

Mít dobře pojištěnou terasu, balkón či sklep není samozřejmost. K běžné pojistce domácnosti to nabízí většina pojišťoven, je ale třeba splnit určité podmínky, aby šlo na pojistné plnění... celý článek

Cyklisté a chodci se musí o odškodnění z nehod sami přihlásit

5. 11. 2008 | Věra Tůmová | 19 komentářů

Cyklisté a chodci se musí o odškodnění z nehod sami přihlásit

Chodci a cyklisté, kteří se stanou oběťmi dopravních nehod, mají nárok na odškodnění z povinného ručení řidiče, který nehodu zavinil. Jenže o náhradu škody se musí sami pojišťovně přihlásit.... celý článek

Jak nejlépe nalézt ztracené či ukradené věci

26. 9. 2008 | Věra Tůmová

Jak nejlépe nalézt ztracené či ukradené věci

Krádeži či ztrátě vždy zabránit nelze. Pokud se zmizelý předmět najde, může se k původnímu majiteli zase vrátit, jestliže nálezce dokáže identifikovat, komu věc patří. Identifikaci... celý článek

Co si ujasnit před zabezpečováním bytu

9. 9. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Co si ujasnit před zabezpečováním bytu

Dobře zabezpečit domácnost proti různým rizikům už dnes není takový problém. Mezi jednotlivými typy zabezpečování ovšem není snadné se orientovat. Zdaleka ne vždy je třeba mít ten nejdražší... celý článek

Partners Financial Services