Pojistit jízdní kolo dobře proti krádeži je v Česku těžké

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 3. 8. 2009 | 1 komentář
Pojistit jízdní kolo dobře proti krádeži je v Česku těžké
Krádeže jízdních kol ze sklepa jsou v Česku poměrně časté. Jejich majitele před finanční ztrátou zpravidla neochrání ani pojištění domácnosti. Částečným řešením jsou speciální pojistky, které nabízí jen pár pojišťoven.

Cyklisticky orientovaná rodina s třemi dětmi to s bezpečným uložením všech svých kol nemá jednoduché. Do bytu se jí nejspíše všechna kola nevejdou, sklep nemusí jít kvalitně zabezpečita do kočárkárny mají přístup i sousedé. To je pro řadu tuzemských pojišťoven znamená, že kola proti krádeži zpravidla nepojistí. Pokud jsou kola pojištěna v rámci pojištění domácnosti, pojistka kryje ztrátu kola jen při lepším zabezpečení úložného prostoru, které u sklepní koje či kočárkárny často vylepšit nelze, nebo pojištění kola na těchto místech nekryje vůbec. Speciální pojistky na jízdní kola má v nabídce jen několik pojišťoven.

Většina pojišťoven pojistí jízdní kolo pouze v rámci pojištění domácnosti. V těchto případech, je třeba si při sjednávání pojistky všímat pojistných limitů pro sportovní vybavení. Kdo má bicykl dražší, může si jej v pojistce domácnosti připojistit i na vyšší hodnotu. Tato pojištění se nejčastěji vztahují jen na pojistné události v rámci bytu či dalších pojištěných prostor, které jsou uvedené ve smlouvě a v pojistných podmínkách. Odcizení kola mimo tyto prostory či jeho poškození obyčejně tyto pojistky nezahrnují.

Kdo si ukládá kolo například na balkóně, byť třeba i zamčené k zábradlí, ve většině pojišťoven při jeho krádeži neuspěje. Jsou známé případy, kdy pojišťovna nechtěla vyplatit pojistné plnění ani v situaci, kdy kolo ukradl zloděj slaněním ze střechy na balkón v pátém patře mnohopatrového pražského věžáku. Jednou z výjimek je v tomto ohledu pojišťovna Allianz, která podle své mluvčí Pavly Pasekové považuje za bezpečné uložení kola na balkóně, který je minimálně tři metry nad terénem. Podmínkou pojistného plnění při ztrátě z balkónu u České podnikatelské pojišťovny (ČPP) je, že zloděj musel prokazatelně překonat překážku (například rozbít zámek).

Na kolik může přijít speciální pojistka na kolo

Pořizovací cena kola (Kč)Roční pojistné ČPRoční pojistné ČPP
2000012001300
5000015002750
Zdroj: Pojišťovny ČP, ČPP

Uložení kola ve sklepní kóji má také svá omezení.Zatímco v bytě je kolo kryto do samostatně sjednaného pojistného limitu na sportovní vybavení, ve sklepě se krytí počítá z celkové pojistné částky (zhruba 3-5 procent). Výše krytí navíc závisí na stupni zabezpečení a typu sklepa. Pokud je do sklepa vidět a sklepní kóje je jen z pletiva či dřevěných latí, pojistné plnění se snižuje (například Kooperativa). (Více v článku Jak dobře pojistit věci i ve sklepě a na terase)

Široké krytí speciální pojistkou na jízdní kola má jako jediná v Česku Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP).Majitel musí kolo kvůli pojištění vybavit speciálním označením tak, aby bylo jednoznačně identifikovatelné. Kolo musí být vybavené zapouzdřenými mikročipy RFID, mikrotečkami s PIN kódem, výstražnou etiketou a být zaevidované do Centrálního registru jízdních kol. Takovouto identifikační sadu lze podle ČPP pořídit u firmy KRIMISTOP v ceně 685 korun. (Více si přečtete v článku Jak nejlépe nalézt ztracené či ukradené věci)

K pojistné smlouvě klient musí ČPP přiložit potvrzený formulář o aplikaci sady od firmy KRIMISTOPa doklad o koupi kola. „V případě krádeže takového kola poskytneme plnění dle Zvláštních pojistných podmínek (ZPP) jen tehdy, bylo-li jízdní kolo v okamžiku odcizení krádeží zabezpečeno lanovým ocelovým zámkem k pevné konstrukci a zámkem kotoučové brzdy, pokud je kotoučovou brzdou jízdní kolo vybaveno,“ upozorňuje mluvčí pojišťovny Renata Svobodová.

Jednou z výhod pojistky je podle Svobodové třeba i pojištění na riziko ztráty mobility v důsledku poničení některé části kola. Pokud se kolo porouchá tak, že není možné na něm dále pokračovat v jízdě, pojišťovna cyklistovi uhradí i přiměřenou dopravu do nejbližšího servisu či na místo pobytu na dovolené. Místem pojištění je pak jakékoli místo na území ČR kromě místa bydliště pojištěného.

Anketa

Kdy byste si pojistili kolo vy?

Individuální pojištění nejen na jízdní kola lze sjednat v České pojišťovně (ČP).Proces jeho uzavření je ovšem komplikovanější. Klient sepíše podklady pro návrh pojistné smlouvy na kterémkoli obchodním místě (nejen na přepážce pojišťovny, ale může to být i u pojišťovacího poradce). Ten pak putuje k ohodnocení takzvaným upisovatelům (risk manažerům), kteří rozhodnou o přijetí movité věci do pojištění. K sepsání návrhu na smlouvu je třeba doložit identifikační údaje kola jako je typ, stáří a především pak výrobní číslo kola. Ideální podle Dagmar Koutské z tiskového oddělení ČP je mít i fotografii a doklad o koupi, nutné to ale není, spíše je to účelné mít toto pro případnou likvidaci škody. Na základě těchto údajů riskmanažeři pojišťovny pak nejpozději do dvou dnů stanoví pojistný limit a cenu pojistky. Pojišťovna následně klienta vyzve, aby přišel podepsat smlouvu. Tento typ pojištění kryje rizika jako je krádež a živly podobně jako pojistka domácnosti. Pojistná částka u individuálních pojistek odpovídá zhruba pořizovací ceně předmětu.

Jednou z výhod individuální pojistky proti standardnímu pojištění domácnosti je, že kryje do maximálního limitu 30 tisíc korun i krádež kola z míst určených k jejich uložení, tedy i mimo byt, garáž či sklep. I tam ale kola musí být zamčená k pevným bodům. Zamčené kolo ve stojanu na kola třeba před hradem by tak pojistka podle Koutské krýt měla.

Velice zúžené speciální pojištění na kola má nyní v portfoliu ČSOB Pojišťovna . Pojistka proti krádeži vloupáním nebo loupežným přepadením je určena pouze majitelům kol značky Merida. „V prvním roce po zakoupení kola jsou automaticky pojištěna všechna kola uvedené značky, v dalším roce jsou pak vybraní majitelé kol osloveni s individuální nabídkou pojištění pro druhý rok,“ popisuje Tomáš Hejda z ČSOB Pojišťovny.

Jak zajišťuje své kolo vy? Podělte se o zkušenosti s ostatními čtenáři.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak dobře pojistit věci i ve sklepě a na terase

3. 7. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Jak dobře pojistit věci i ve sklepě a na terase

Mít dobře pojištěnou terasu, balkón či sklep není samozřejmost. K běžné pojistce domácnosti to nabízí většina pojišťoven, je ale třeba splnit určité podmínky, aby šlo na pojistné plnění... celý článek

Jak postupovat, když voda odnese či zatopí dům

26. 6. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Jak postupovat, když voda odnese či zatopí dům

Tisíce lidí, kterým nynější povodně poškodily dům, hlásí pojišťovnám škody na majetku. Ve spolupráci s pojišťovnami jsme připravili stručný manuál, jak nejlépe postupovat a na co nezapomenout... celý článek

Pojištění domácnosti: případy, kdy od pojišťovny nic nedostanete

25. 6. 2009 | Věra Tůmová | 25 komentářů

Pojištění domácnosti: případy, kdy od pojišťovny nic nedostanete

Ještě než uzavřete pojištění domácnosti, pořádně prostudujte všechny výluky, při nichž nedostanete od pojišťovny ani korunu. Vyplatí se číst nejen obecné, ale i speciální výluky k jednotlivým... celý článek

Cyklisté a chodci se musí o odškodnění z nehod sami přihlásit

5. 11. 2008 | Věra Tůmová | 19 komentářů

Cyklisté a chodci se musí o odškodnění z nehod sami přihlásit

Chodci a cyklisté, kteří se stanou oběťmi dopravních nehod, mají nárok na odškodnění z povinného ručení řidiče, který nehodu zavinil. Jenže o náhradu škody se musí sami pojišťovně přihlásit.... celý článek

Jak nejlépe nalézt ztracené či ukradené věci

26. 9. 2008 | Věra Tůmová

Jak nejlépe nalézt ztracené či ukradené věci

Krádeži či ztrátě vždy zabránit nelze. Pokud se zmizelý předmět najde, může se k původnímu majiteli zase vrátit, jestliže nálezce dokáže identifikovat, komu věc patří. Identifikaci... celý článek

Partners Financial Services