Dobrá sklizeň obilí potraviny automaticky nezlevní

Petr Čermák | rubrika: Analýza | 15. 9. 2008
Dobrá sklizeň obilí potraviny automaticky nezlevní
Po mizerném minulém roce se letos očekává výborná celosvětová úroda obilí. Česko hlásí, že letos sklidí o deset procent víc, než je průměr. Je to výsledek vysokých výkupních cen, které přilákaly více producentů. Potraviny možná zlevní.

Za poslední dva roky se cena obilovin vyšplhala o více jak 60 procent. Na nová maxima se dostala v únoru pšenice, koncem června kukuřice a brzy poté sojové boby. Poslední měsíc ale ceny padají. Předpovědi pro sklizeň obilí jsou pro tento rok velmi dobré. Polevují i šoky, které podle Úřadu USA pro zemědělství (USDA) měly vliv na zvýšení centěchto komodit. Šlo o klesající kurz dolaru a nahromadění této měnyv zahraničí, což vedlo k větším dovozům. Na druhé straně zdražování energií a ropy zvedalo farmářům náklady. Podobné prudké zvýšení cen obilovin se odehrálo i v minulosti a vždy pominulo. Otázka podle USDA zní, zda cenové vzedmutí opadne i tentokrát.

„Nepříznivé počasí minulý rok zničilo úrodu ve východní Evropě, v Austrálii, v Kanadě i v USA.“ popisuje Boris Tomčiak, analytik Colosseum. „Na jaře došlo k výkyvu ceny pšenice na trhu hlavně proto, že zde byly obavy z velice nízké úrody v situaci, kdy byly zásoby byly na minimální úrovni,“ dodává Lucie Vitamvásová, analytička X-Trade Brokers.

Letošní rok by měl být výrazně lepší. Odhad celosvětové sklizně pšeniceje rekordních 676,3 milionů tun (o 65 milionu více než loni). Kukuřice by mělo být o něco méně než loni (o 7 milionů, celkem 783 milionů tun), sojovým bobům by se mělo velmi dařit. Ceny obilnin se pohybují přibližně stejně, jelikož se kupující mohou rozhodnout nahradit komodity, ať už jako krmivo nebo jako potraviny, a kupovat tu levnější. I když tedy třetina produkce americké kukuřice zmizí na výrobu ethanolu, není to faktor působící jenom na cenu kukuřice, protože přílišné zdražení vyvolá růst ceny i dalších plodin.

Ceny kukuřice, pšenice a soji na světových trzích (USD/100 bušlů)

Vývoj ceny pšenice, soji a kukuřice

K dobré sklizni přispívá i EU. Nadprůměrnou sklizeň v poslední době ohlásilo Německo, Slovensko i Česká republika. „Úroda obilovin činí podle našich poznatků 7,5 milionu tun. Za normální lze označit sklizeň v objemu od 6,5 do 7 milionu tun,“ říká Jan Záhorka, poradce prezidenta Agrární komory ČR. Kromě dobrého počasí se část úspěchu přičítá i lepším technologiím pěstování.

I když světové ceny padají, nutně to nemusí znamenat nižší výdaje za potraviny. „Obáváme se, že výrobci se budou snažit ponechat vysoké ceny co nejdéle, protože na jaře dosahovali nižší marže oproti normálu. Teď si budou chtít tento rozdíl dorovnat,“ tvrdí za Colosseum Tomčiak. „Ceny plodin na světových trzích budou mít dopad na ceny spotřebitelské. Ceny pečiva mohou mírně zlevnit,“ míní Vitamvásová.

Otázkou do budoucna zůstávají faktory růstu zemědělské produkce. Míra růstu produkce obilovin a olejnin byla od roku 1990 do roku 2007 v průměru 1,3 procenta. Pokud se započítá růst populace, tak přírůstek produkce na osobu činil 0,11 procenta. Projekce USDA odhaduje snížení na 0,02 procenta. USDA doporučuje zaměřit výzkumy placené z veřejných peněz na snahu o zvýšení hektarových výnosů, jelikož soukromé výzkumy se spíše zaměřují na snižování nákladů zemědělců.

Anketa

Dá se v budoucnu očekávat nedostatek potravin?

Tempo, kterým růst hektarového výnosu přispívá k vyšší produkci, má dále klesat. Ale jídla bude potřeba víc. „Rozvojové ekonomiky rostly vysokým tempem a lidé si mohli dovolit více potravin,“ tvrdí Vitamvásová. USDA rovněž upozorňuje, že není jisté, jaký dopad na zemědělskou produkci bude mít nedostatek vody v některých oblastech či reakce nabídky na měnící se podnebí.

„Dokud bude dolar posilovat, půjde cena obilnin dolů,“ komentuje Radim Dohnal, konzultant Saxobank pro ČR výhled cen obilovin. Ale ani výhled na delší období nemusí být růstový. „Při dnešní ceně dosahují zemědělci stále zajímavé ziskové marže, která by je příští rok mohla motivovat k tomu, aby zvýšili osev. Tento scénář je podle nás pravděpodobný,“ míní Tomčiak.

Sníží se ceny potravin? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V podílových fondech se dividendy neztratí

10. 9. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

V podílových fondech se dividendy neztratí

Když se řekne dividendy, vzpomenou si držitelé akcií na pravidelný přírůstek peněz na jejich kontech. Investoři do podílových fondů se musí smířit s tím, že peníze neuvidí, ale může... celý článek

Hliník zlevňuje, analytici investicím do něj přesto věří

2. 9. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Hliník zlevňuje, analytici investicím do něj přesto věří

Kvůli nedostatku elektřiny v Jižní Africe a Číně museli tamní producenti hliníku omezit provoz, což by mohlo vyhnat cenu lehkého kovu vzhůru. Zatím se však cena hliníku pohybuje opačným... celý článek

Pořekadla velí: v září vyberte úspory a kupujte akcie

27. 8. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Pořekadla velí: v září vyberte úspory a kupujte akcie

Statisticky jsou srpen a září v drtivé většině zemí špatné období pro akcie. Po nich ale následuje říjen, kdy stará pranostika tvrdí, že je dobré začít nakupovat. A moderní statistika... celý článek

Olympiáda Číně prosperitu nekoupí

26. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Olympiáda Číně prosperitu nekoupí

Okázalé pekingské olympijské hry ukázaly světu, jak se Čína změnila, i to, jak je na ní závislý. Bez dalších ekonomických reforem ovšem může čínský ekonomický zázrak za pár let vyblednout. celý článek

Partners Financial Services