Souboj býků s medvědy v komoditách nekončí

Petr Čermák | rubrika: Když se řekne | 17. 9. 2008
Souboj býků s medvědy v komoditách nekončí
Nynější pád cen komodit je jen korekce. Svět se musí připravit na jejich další růst, tvrdí stoupenci takzvaného komoditního supercyklu. Ten předpovídá, že ceny komodit rostou několik let a pak několik let zase padají.

Komoditní trhy fungují jednoduše. Něco nastartuje poptávku po surovinách a jejich cena vystřelí vzhůru, třeba jako u ropy, kovůči zemědělských plodinletos na jaře. „Prvních pár let producenti rostoucí ceny pouze nečinně pozorují. Poté nevěřícně kroutí hlavou a tvrdí, že cenystejně spadnou. Až po několika letech začínají zvyšovat produkci,“ vysvětluje Boris Tomčiak, analytik společnosti Colosseum. S rostoucí produkcí může začít klesat i cena. Dokud se zase neobjeví něco, co poptávku po komoditách začne šroubovat nahoru. To je základní myšlenka komoditního supercyklu, kterou ekonomové oprášili při pohledu na letošní komoditní trhy.

Pět komoditních boomů

1823 - 1838 (15 let)

1848 - 1865 (17 let)

1878 - 1918 (40 let)

1929 - 1950 (21 let)

1963 - 1980 (17 let)

Podle ekonomické teorie je komoditní supercyklus navázaný na cyklus ekonomický. V novodobé historii jich proběhlo již pět a nejkratší trval patnáct let. Poslední boom měl začít v roce 1999. „Každý supercyklus je založený na podstatné fundamentální změně v ekonomice a společnosti,“ tvrdí Tomčiak. „V tomto cyklu jde o ekonomický růst nově industrializovaných zemí, které potřebují materiál na stavby a pro bohatší občany chtějí více jídla,“ vysvětluje Radim Dohnal, konzultant londýnské Saxo Bank, co je bráno jako motor současného supercyklu. V minulosti byla příčinou supercyklu například industrializace a růst produktivity práce.

Problém je, že dokud nejsou shromážděna historická data, nelze s jistotou předpovědět, zda se právě nacházíme ve vzestupné fázi supercyklu. Názorový střet na toto téma by se dal vymezit hlavně mezi dvě osobnosti. První je investor Jim Rogers, který věří v rozmach Číny, která se dle něj stane v tomto století vůdčí mocností a potáhne poptávku po komoditách. Podle jeho odhadů se nacházíme uprostřed komoditního supercyklu, který bude trvat ještě nejméně pět až šest let, spíše však celou dekádu. Spíše na jeho straně stojí oslovení analytici. „Pozitivní nálada na komodity je pořád,“ tvrdí Robert Šíbl, portfolio manažer z Atlantik Asset Management. „Návrat býčího trendu očekávám,“ míní Tomčiak s tím, že nynější korekce je dobrou dobou k nákupu.

Druhou, neméně hlasitou stranu představuje Stephen Roach, ekonom Morgan Stanley, který teorii supercyklu příliš nevěří. Jeho teze spočívá v tom, že očekává zpomalení růstu Číny, což přinese ochlazení poptávky po stavebních materiálech, a že letošní jarní růst byl jen spekulativní bublinou. Roach také argumentuje tím, že surovinová náročnost na jednotku HDP nemůže růst v Číně do nekonečna. Očekává její snižování, které povede k poklesu zájmu o komodity.

Anketa

Bude komoditní boom pokračovat?

Tezi o rostoucí fázi supercyklu využívají spekulanti. „Snažili se pomocí médií a vahou svých peněz tlačit ceny komodit nahoru, dokud mohli,“ myslí si Dohnal o jarní rallye komodit. „Cena proto přestřelila,“ dodává Šíbl. Nynější korekce ovšem nemusí podle zastánců teorie supercyklu nic měnit na celkovém vzestupném trendu cen komodit.


Do poměrů na trzích s komoditami může promluvit i nynější finanční krize, pokud se přelije i do reálné ekonomiky. Případný pokles spotřeby domácností v USA mohou pocítit čínští vývozci, co povede ke zpomalení čínského ekonomického růstu. Uleví se i na straně poptávky třeba po průmyslových kovech. Zde by nejspíš měli pravdu ti, kteří se neřadí ani na jednu stranu teorií o supercyklu a očekávají selektivní vývoj. „Riziko takového vývoje tu je. Poptávka po energiích ale zůstane vysoká, levná ropa je minulostí,“ říká Šíbl.

Udusí finanční krize komoditní supercyklus? Podělte se o názor

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dobrá sklizeň obilí potraviny automaticky nezlevní

15. 9. 2008 | Petr Čermák

Dobrá sklizeň obilí potraviny automaticky nezlevní

Po mizerném minulém roce se letos očekává výborná celosvětová úroda obilí. Česko hlásí, že letos sklidí o deset procent víc, než je průměr. Je to výsledek vysokých výkupních cen, které... celý článek

Hliník zlevňuje, analytici investicím do něj přesto věří

2. 9. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Hliník zlevňuje, analytici investicím do něj přesto věří

Kvůli nedostatku elektřiny v Jižní Africe a Číně museli tamní producenti hliníku omezit provoz, což by mohlo vyhnat cenu lehkého kovu vzhůru. Zatím se však cena hliníku pohybuje opačným... celý článek

Komodity zamířily dolů

8. 8. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Komodity zamířily dolů

Ceny ropy, zlata, paladia i zemědělských plodin celý červenec padají. Podle názoru mnohých analytiků jde o dočasnou korekci. Daň si vybírá zpomalující globální ekonomika, která utlumuje... celý článek

Olympiáda sráží cenu mědi

1. 8. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Olympiáda sráží cenu mědi

Mědi se v létě nedaří. Poptávka po této surovině klesá. Staví se méně domů a největší spotřebitel této suroviny, Čína, za rok snížil lačnost po komoditě o zhruba 29 procent.

Partners Financial Services