První banky půjčí hotovost z bankomatu zdarma

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 23. 11. 2022 05:01 aktualizováno 23. 11. 2022 17:00 | 8 komentářů
Výběr kreditkou z bankomatu je za běžných podmínek nevýhodný. Banky si za něj účtují buď vyšší poplatek, nebo ho hned úročí, někdy i obojí současně. ČSOB teď u všech karet umožní půjčit si hotovost bez navýšení a bez omezení počtu výběrů.
První banky půjčí hotovost z bankomatu zdarma

Zdroj: Shutterstock

ČSOB nabídne klientům, že si prostřednictvím kreditní karty můžou půjčovat hotovost z bankomatu bez poplatku a bez úroku. Jedinou podmínkou pro to, aby taková půjčka zůstala zcela bezplatná, je včasné splacení do konce bezúročného období – stejně jako při klasickém používání kreditní karty.

ČSOB chystá akci jako dočasnou – začne 1. prosince a má trvat do konce června 2023. Týká se všech kreditních karet pro fyzické osoby (nepodnikatele), a to i se značkou Poštovní spořitelny.

Banka během akce odpustí poplatky za všechny výběry hotovosti kreditkou z vlastních bankomatů – standardně jde o 50 korun za každý výběr. Mezi vlastní přitom počítá nejen bankomaty ČSOB v Česku, ale také na Slovensku, a dále bankomaty KBC Brussels a CBC (Belgie), K&H Hungary (Maďarsko) a UBB Bulgaria (Bulharsko).

U prémiových klientů s kartami Mastercard World Elite ČSOB dočasně zruší také poplatky za výběry kreditkou ze všech ostatních bankomatů v Česku i v cizině. Ostatním klientům (s kartami Mastercard Standard, MC World nebo s platebními nálepkami) tyto poplatky sníží: výběr z jiných bankomatů v Česku přijde na 40 Kč místo běžných 100 Kč, stejně tak zlevní i výběr eur v zemích EU, v Norsku, Švýcarsku, na Islandu, v Monaku, Lichtenštejnsku, Andoře a Vatikánu. Ve zbývajících případech klesne poplatek na 100 Kč z běžných 150 Kč.

Zvýhodnění poplatků za výběr hotovosti kreditní kartou ČSOB (prosinec 2022 až červen 2023)

 MC Standard, MC World, platební nálepkyMC World Elite
z bankomatů ČSOB v Česku a na Slovensku, KBC Brussels a CBC (Belgie), K&H Hungary (Maďarsko), UBB Bulgaria (Bulharsko)akce: 0 Kč (jinak 50 Kč)akce: 0 Kč (jinak 50 Kč)
z bankomatu jiné banky v ČR nebo výběr eur v zemích EU/EHP a ve Švýcarsku, Monaku, Andoře a Vatikánuakce: 40 Kč (jinak 100 Kč)akce: 0 Kč (jinak 100 Kč)
z bankomatu v zahraničí (kromě výběrů eur v zemích EU/EHP a ve Švýcarsku, Monaku, Andoře a Vatikánu)akce: 100 Kč (jinak 150 Kč)akce: 0 Kč (jinak 150 Kč)
zdroj: ČSOB

Původní poplatky dál zůstávají v ceníku, banka je neruší. Oficiálně jde pouze o dočasnou marketingovou akci.

Dobrý sluha, ale zlý pán

Kreditní karty ČSOB nabízejí – podobně jako konkurence – bezúročné období až 55 dnů. Příklad: Všechno, co během prosince zaplatíte kreditkou (včetně výběrů z bankomatů), máte od banky „zadarmo“ až do 25. ledna. Když dluh včas splatíte, nestojí vás taková půjčka ani korunu navíc.

Právě bezúročné období je výhodou kreditek oproti jiným možnostem: kontokorent se úročí hned od prvního dne, s úrokem či poplatky musíte obvykle počítat i u klasických úvěrů včetně takzvaných mikropůjček před výplatou.

Když už musíte...

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

(spolupráce s Partners Financial Services)

Ale pozor: jakmile se zpozdíte nebo nemáte dost peněz, tak se úvěr z kreditní karty prodraží kvůli vyššímu úroku, v horším případě i kvůli sankcím. Nevýhodou kreditky mohou být i paušální poplatky za vedení (když není součástí běžného účtu). Může vás také znevýhodnit při žádosti o jiný úvěr, protože v registrech s vámi počítají jako s potenciálním dlužníkem (úvěrový limit karty).

Kolik se platí za výběr kreditkou z bankomatu?

Kreditní kartu s bezúročným obdobím vám banky poskytují hlavně k bezhotovostnímu placení u obchodníků – ať už u terminálu v prodejně, nebo přes internet. Z takových plateb totiž banka dostává provize.

Banky obecně nechtějí, abyste si z kreditky vybrali hotovost, protože by z toho neměly jistého. Nebo by dokonce tratily, kdybyste si peníze z úvěrového účtu převedli na spořicí účet.

Skoro každá banka proto účtuje vysoký poplatek, když si s kreditkou vyberete hotovost z bankomatu. Někdy je poplatek ještě snesitelný, pokud nemáte jinou možnost – například u České spořitelny dělá 50 korun z vlastních bankomatů, stejně jako u ČSOB (která ho dočasně zruší v rámci akce). Horší to je, když narazíte na banku, která poplatek počítá jako procento z vybírané částky. Zřejmě nejpřísnější podmínky má Raiffeisenbank, která chce 3,5 % z vybírané částky – pokaždé přinejmenším 89 korun.

Výjimkou jsou Fio a mBank, kde můžete mít přinejmenším některé výběry bez poplatku. Jenže u nich se zase setkáte s jiným znevýhodněním: úrok z hotovosti vybrané kreditkou začínají počítat hned – tedy ne až po skončení bezúročného období. I když tedy splatíte dluh včas tak, jak jste zvyklí u bezhotovostního čerpání, prodraží se vám. Podobnou výjimku z bezúročného období mají Raiffeisenbank, UniCredit a Hello bank. Raiffka navíc při využití kreditky k hotovostním transakcím účtuje vyšší úrok (29,99 % p.a.) než při běžném bezhotovostním placení (23,99 %), vyšší úrok má také Moneta u prémiové karty Gold (ne základní kreditky Smart).

ČSOB je tedy první, kdo – byť formou dočasné akce – umožní u všech svých kreditek výběry hotovosti bez dalších nákladů. Bezplatný výběr už dříve nabídla Komerční banka, ovšem jenom u jedné ze dvou běžně nabízených karet a jenom jeden za kalendářní měsíc; bez omezení jsou pak u karet k prémiovému účtu. 

Výběr hotovosti kreditní kartou z bankomatu

bankapoplatekod kdy počítá úrok
Česká spořitelna50 Kč (ČS a Erste), 80 Kč (ostatní v eurech), 125 Kč (ostatní)až po bezúročném období
ČSOB

zdarma od 1. 12. 2021 do 30. 6. 2022,

jinak 50 Kč (ČSOB a KBC), 100 Kč (ostatní v eurech), 150 Kč (ostatní)

až po bezúročném období
Komerční banka

A karta: 1 % z vybírané částky, minimálně 30 Kč (KB), 1 % z částky, min. 100 Kč (ostatní);

karta 4U: jeden výběr měsíčně zdarma a každý další za 59 Kč (vybrané evropské státy) nebo vždy za 99 Kč (ostatní státy);

karty Infinite a World Elite: zdarma

až po bezúročném období
Moneta49 Kč (karta Smart), 89 Kč (karta Gold)

až po bezúročném období (Smart)

okamžitě (Gold)

Fio banka

karta Visa: vždy bez poplatku;

karta Mastercard: bez poplatku z vlastního bankomatu + zdarma přinejmenším dva výběry za měsíc z jiných bankomatů

okamžitě 
Raiffeisenbank3,5 % z vybírané částky, minimálně 89 Kč (u karet RB Premium bez poplatku)okamžitě 
mBank

mKreditka: bez poplatku při výběru aspoň 1000 Kč, jinak 49 Kč 

mKreditka e-shop, mKreditka Plus: 1 % z vybírané částky, min. 49 Kč 

okamžitě 
UniCredit Bank49 Kč + 1 % z částkyokamžitě 
Hello bank80 Kč (z vlastních bankomatů bez poplatku)okamžitě 
Zdroj: sazebníky, obchodní podmínky

Výhodnější než výběr kreditkou z bankomatu může být takzvaný cashback, kdy u obchodníka nejdříve s kreditkou zaplatíte nákup a pak si vyberete hotovost. Česká spořitelna a ČSOB nabízejí cashback s kreditkou standardně bez poplatku, vztahuje se na něj i bezúročné období. S úrokem počká i Moneta, které si za cashback s kreditkou účtuje poplatek 15 Kč. Naopak Raiffeisenbank chce v takovém případě úroky hned od prvního dne. A třeba UniCredit chce jak poplatek (19 Kč), tak i úrok.

Převod z úvěrového účtu? Se Skip Pay zdarma

Dočasná akce ČSOB s odpuštěním poplatků za výběr hotovosti z bankomatu prostřednictvím kreditky je podobně průlomová jako nabídka její dceřiné společnosti Skip Pay – dříve Mallpay. Ta se specializuje na odložené platby a od letošního února umožňuje poslat peníze z limitu účtu Skip Pay na jakýkoliv jiný účet. V praxi Skip Pay tak nabízí bezúročný úvěr až na 50 dnů a kombinuje výhody odložených plateb s kreditní kartou a kontokorentem.

Kdybyste podobně chtěli převést peníze z úvěrového účtu kreditní karty v bance, třeba jenom na váš běžný účet ve stejné bance, čekal by vás většinou vysoký poplatek. Některé banky také úročí takto převedené peníze hned od prvního dne, nevztahuje se na ně bezúročné období.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A už jsme i na Instagramu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 11. 2022 19:05, Petr Kučera, Peníze.cz

Citace - Wlken / 23.11.2022 14:36

První banka, která půjčí hotovost z bankomatu zdarma je KB, která nabízí jeden výběr měsíčně zdarma už nejmíň rok a půl. Ale autorovi to nestojí za zmínku (pouze v tabulce) a radši bude psát sáhodlouhý článek o nějaké omezené akci ČSOB, zajímavé.


Za zmínku mi stála. A původně byla nejenom v tabulce, ale i přímo v článku - bohužel jsem ten odstavec vyhodil při příliš rychlém krácení... Už je zpátky a vylepšil jsem i titulek. No a článek je tak dlouhý právě proto, že píše nejenom o aktuální akci ČSOB, ale po letech připomíná i všechny souvislosti: jak to vlastně s kreditkou funguje a jak k tomu přistupují ostatní banky + zmínka o Skip Pay ze stejné skupiny...

Zobrazit celé vlákno

+9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu

5. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu

Nové řešení, které má podstatně rozšířit možnost bezhotovostního placení v Česku, přinese Air Bank pod značkou Cvak. Obchodníkům umožní přijímat platby i bez klasického platebního terminálu. celý článek

Hledáte starší platbu? Porovnali jsme, jak daleko vás banky pustí

6. 11. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Hledáte starší platbu? Porovnali jsme, jak daleko vás banky pustí

Můžete v roce 2023 snadno najít platbu z roku 2020? Délka takzvané transakční historie se u bank výrazně liší. Dobrou zprávou je, že v posledních letech se prodlužuje.

Číslo karty v mobilní aplikaci ukáže už sedm bank

23. 10. 2023 | Petr Kučera | 3 komentáře

Číslo karty v mobilní aplikaci ukáže už sedm bank

Kompletní údaje k platebním kartám už umí ukázat i mobilní aplikace Smart Banking od UniCredit Bank. Klienti si mohou nechat zobrazit celé číslo karty, datum expirace i její CVV/CVC... celý článek

Hello bank definitivně končí, klientům posílá výpovědi

26. 9. 2023 | Petr Kučera

Hello bank definitivně končí, klientům posílá výpovědi

Hello bank bude poskytovat platební účty a spotřebitelské úvěry už jenom do konce letošního listopadu. Vyplývá to z výpovědí, které od minulého týdne rozesílá klientům.

Mastercard má nového obchodního ředitele pro Česko

4. 9. 2023 | Petr Kučera

Mastercard má nového obchodního ředitele pro Česko

Novým obchodním ředitelem společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko byl k 1. září jmenován Tomáš Chumchal. Ve funkci bude mít zodpovědnost za prodejní strategii a řízení... celý článek

Partners Financial Services