Komerční banka zpřísní podmínky pro prémiový účet Top

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 10. 10. 2022 | 1 komentář
Komerční banka zpřísní podmínky pro prémiový účet Top

Zdroj: KB

Komerční banka od začátku ledna 2023 zpřísní podmínky pro bezplatné vedení účtu nazvaného Top nabídka. Zároveň ho začne nově nabízet pod značkou KB Premium a rozšíří ho o karty navíc pro rodinného příslušníka.

Na nejlepší variantu běžného účtu v Komerční bance – když pomineme privátní bankovnictví pro nejbohatší klienty – dosud dosáhl ten, kdo splnil aspoň jednu ze tří podmínek. Všechny tři zůstanou i po Novém roce, zvýší se však jejich minimální částky:

První možnost: Od ledna 2023 musí na běžný účet v předchozím měsíci přijít v součtu aspoň 100 tisíc korun (nebo jejich ekvivalent v cizí měně), z toho je alespoň jedna příchozí platba nejméně 70 000 korun. Dosud – do konce roku 2022 – stačí celkový součet 100 tisíc bez ohledu na výši jednotlivých plateb.

Zpřísněním podmínek chce banka omezit takzvané přeposílače – tedy klienty, kteří využívají výhod prémiového účtu, přestože mají hlavní účet v jiné bance a/nebo splní podmínku minimálního příjmu jen díky tomu, že si postupně pošlou menší částky z jiných vlastních účtů u konkurence. V podmínkách sice i dosud bylo, že peníze nesmí přijít z účtů stejného klienta v jiné bance, v praxi je to však obtížné kontrolovat.

Zpřísnění zároveň míří proti podnikatelům, kteří sice používají KB jako hlavní banku a mají skutečné příjmy vyšší než 100 tisíc měsíčně, jenže ani jeden z příjmů nebývá vyšší než 70 tisíc. Banka totiž chce, aby podnikatelé používali speciální podnikatelský účet, ne běžný účet pro spotřebitele.

Druhou možností pro bezplatné vedení prémiového účtu Top nabídka od Nového roku bude, že součet úspor a investic ve skupině Komerční banky dosahuje aspoň tři miliony korun. Dosud stačila polovina – jeden a půl milionu. Počítá se stav ke konci předchozího měsíce – součet za Komerční banku, stavební spořitelnu Modrá pyramida, Komerční pojišťovnu, KB Penzijní společnost a podílové fondy Amundi.

Zpřísňuje i třetí z dosavadních možností. Součet poskytnutých hypotečních úvěrů nebo úvěrů ze stavebního spoření musí být aspoň šest milionů korun. Do konce letošního roku stačilo pět milionů.

Od ledna 2023 nicméně přibydou další dvě možnosti, jak prémiový účet Top nabídka získat:

Příjem na běžných spotřebitelských účtech dosáhne za posledních dvanáct měsíců v průměru aspoň 100 tisíc korun měsíčně (bez omezení pro nejvyšší jednorázový příjem) a současně úspory či investice ve skupině KB dosahují aspoň jednoho milionu korun. Nebo: Součet všech splátek úvěrů ve skupině KB (spotřebitelské, hypoteční nebo ze stavebního spoření) v předchozím měsíci je nejméně 30 tisíc korun.

Kromě toho samozřejmě na prémiový účet Top nabídka dosáhnou všichni, kdo mají nárok na obsluhu v rámci privátního bankovnictví KB. Jde o lidi, jejichž finanční aktiva překračují 30 milionů korun.

Klienti, kteří přísnější podmínky od roku 2023 nesplní, mohou přijít o více peněz než dosud. Paušál za účet Top nabídka totiž nově stoupne na 1490 korun měsíčně, zatímco dosud byl „jen“ 490 korun.

Co klienti získají za teoreticky trojnásobnou cenu? Podle dosavadních informací budou rozdíly oproti dosavadní nabídce minimální. Novinkou je poskytnutí dvou karet navíc pro rodinné příslušníky: Dosud měl klient nárok na dvě Zlaté karty, jednu kartu Platinum Visa a jednu kreditní kartu Mastercard World Elite; od ledna půjde o dvě Zlaté karty, dvě karty Platinum Visa a dvě kreditní karty Mastercard World Elite.

Součástí účtu Top nabídka zůstává vedení účtu v korunách, dolarech nebo eurech, výběry hotovosti po celém světě, nadstandardní cestovní pojištění pro držitele a jeho rodinu, pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění ztrát spojených s cestováním letadlem (například ztráta zavazadel, zpoždění letu), asistenční služby pro motoristy, pojištění vybavení (golfové, lyžařské či na obchodní cesty), dvakrát pojištění platebních karet Merlin a také členství v klubu DragonPass, které umožní zakoupení vstupů do letištních salónků (z podmínek není na první pohled jasné, zda a případně kolik vstupů je automaticky součástí účtu bez příplatků).

Od letošního listopadu zpřísní podmínky pro bezplatné využívání prémiového bankovnictví také ČSOB. Nejde však o zásadní omezení: kromě dosavadních kritérií stačí třikrát v každém měsíci zaplatit kartou, nebo využívat alespoň dva produkty skupiny ČSOB, jež nejsou poskytovány zdarma. Dosavadní hlavní kritéria pro bezplatné využívání služby ČSOB Premium se nezpřísní. Dál tedy stačí splnit jednu ze tří podmínek: Příjem aspoň 50 tisíc korun měsíčně, nebo úspory a investice ve skupině ČSOB aspoň jeden a půl milionu korun, nebo hypotéka za aspoň tři miliony. Podrobně jsme o této změně psali v samostatném článku

Výrazněji zpřísnila podmínky svého prémiového bankovnictví Česká spořitelna. Pro bezplatné vedení konta Erste Premier od loňského září už nestačí, aby klientovi na účet přišlo aspoň 70 tisíc korun. Nově je potřeba mít ve spořitelně ještě přinejmenším 250 tisíc na vkladech, investicích nebo úvěrech. Jde o takzvané kombinované kritérium. Nahradit ho může jedno z dalších dvou volitelných kritérií: vklady či investice v hodnotě minimálně 2,5 milionu korun (od září je to o milion víc než předtím) nebo součet depozit, investic a úvěrových produktů v objemu minimálně čtyři miliony korun. Při nesplnění aspoň jednoho ze tří kritérií hrozí měsíční poplatek 2500 korun.

Na podmínkách dalších běžných účtů Komerční banky se od ledna 2023 nic nemění.

Nejlevnější variantou tak zůstává MůjÚčet, který je sice bez měsíčního paušálu, jako jediný na trhu však strhává poplatek (šest korun) za každou odchozí platbu do jiné banky. Výběry z jiných bankomatů (než KB) v Česku i Evropě přijdou na 39 korun, mimo Evropu na 99 korun.

Za paušál 39 korun měsíčně si lze pořídit MůjÚčet Plus, jehož součástí jsou bezplatné odchozí platby a dva výběry v tuzemsku a Evropě.

Další možností je MůjÚčet Gold za měsíční paušál 169 korun. Nabízí všechny výběry zdarma plus Zlatou kartou a cestovní pojištění (s nižšími limity oproti Top nabídce).

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A už jsme i na Instagramu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services