První banky řekly, jak odloží splátky. Řeší i paušál za účet

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 20. 3. 2020 | 10 komentářů
Zájem o odklad splátek kvůli koronaviru je obrovský, hlásí banky. Kdo má šanci, na jak dlouho a jaké jsou podmínky?
První banky řekly, jak odloží splátky. Řeší i paušál za účet

Zdroj: Shutterstock

K lidem, kteří se ocitnou v problémech se splácením úvěrů, budou teď banky vstřícnější než obvykle. Šanci má prakticky každý, kdo dočasně přišel o příjmy kvůli epidemii koronaviru a souvisejícím opatřením. Odklad splátek umožní banky bez poplatku, které jinak některé z nich standardně za takovou změnu vybírají.

Na vstřícném postupu se dohodly už minulý týden v rámci České bankovní asociace. Dál se snaží dojednat co nejvíc společných pravidel a řeší je také s Českou národní bankou jako regulátorem trhu. Ta už v pondělí dala bankám prakticky zelenou – odklad je podle ní dobrým nástrojem, jak si zajistit splacení celého úvěru v budoucnu. Banky jsou podle ČNB dostatečně silné, aby si teď takový postup mohly dovolit.

Speciální formulář už zprovoznily třeba Raiffeisenbank nebo Komerční banka. Včera oznámila detaily Moneta, dnes se přidaly Česká spořitelna a Air Bank. Zatím e-mailem přijímá žádosti Wüstenrot, podobně jako ostatní však chystá „standardizaci a urychlení procesu“. Další banky slibují, že se brzo přidají – z těch větších to jsou ČSOB (včetně Hypoteční banky) nebo UniCredit Bank.

Žádost každopádně lze podat jednoduše elektronicky, banky tuto formu preferují i kvůli riziku nákazy a omezení provozu poboček. Zájem je zatím obrovský. „Během dvou hodin od spuštění formuláře na žádost o odklad jsme měli na 500 žádostí,“ říká například mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Na tři měsíce a ne automaticky

Banky se dohodly, že půjde o tříměsíční odklad splátek, a to za duben, květen a červen. Březnové splátky už odložit nestihnou, nevylučují ale výjimku v jednotlivých případech. 

O odklad lze žádat prakticky u všech typů půjček pro běžné občany i drobné podnikatele, tedy u hypoték, spotřebitelských úvěrů, úvěrů ze stavebního spoření i leasingu. Banky upozorňují, že každou žádost posoudí individuálně, lidé nemají na odklad automatický nárok.

Anketa

Máte půjčeno? A bodne vám odklad?

Banky v praxi povolí odklad skoro každému, kdo se dostane do platební neschopnosti kvůli v souvislosti s dopady koronaviru. Žádostí přijde zřejmě tolik, že na opravdu individuální posouzení zatím nebude čas, připouštějí neoficiálně. Když se ale čestné prohlášení klienta ukáže jako nepravdivé, půjde o úvěrový podvod, varují.

Například Česká spořitelna zmiňuje možnost odkladu například z následujících důvodů:

  • onemocnění koronavirem,
  • nařízená karanténa,
  • ošetřování dítěte,
  • zaměstnání v zahraničí,
  • pokles příjmů,
  • výpadek zaměstnanců,
  • výpadek dodávek,
  • zrušené zakázky,
  • pohledávky po splatnosti.

Šanci na odklad dostane jenom ten, kdo nemá nedoplatek už z dřívějška. „O odložení splátek mohou požádat všichni, kdo nebyli v prodlení se splátkami k 13. březnu 2020,“ říká například mluvčí Monety Zuzana Filipová. Na klienta by také neměla být uvalena exekuce ani insolvence, zdůrazňuje Air Bank.

Banky připomínají obecné pravidlo: V případě hrozících problémů se splácením by měl klient banku kontaktovat co nejdřív, aby žádost stihla vyhodnotit. To je aspoň pět dnů před termínem splátky. Například Moneta ale prosí žadatele o zaslání formuláře do 10 dnů před datem splátky, od níž chce splácení odložit.

Zatím má jít o tříměsíční odklad. Podmínky se ale můžou za pár týdnů ještě změkčit s tím, jak dlouhé a závažné nakonec budou dopady vládních opatření proti koronaviru. Ve hře je také možnost, že o zmrazení splátek rozhodnou politici přímo zákonem. Například ODS navrhuje, aby lidé a firmy nemuseli splácet půjčky až do konce roku, zmrazily by se i úroky. Vláda zatím o takovém opatření nemluví.

Komu věřit?

Analýza porovnává všech 35 společností na trhu. Důležitá není jenom samotná úroková sazba, ve hře bylo celkem 16 parametrů.

Půjčí vám 50 tisíc, chtějí zpátky 130. Žebříček ukazuje, na koho si dát pozor

Bez zápisu do registru

Některé banky ujišťují, že odklad se neprojeví v „registrech dlužníků“ jako BRKI, NRKI a Solus. Případný zápis by totiž lidem znemožnil nebo přinejmenším zkomplikoval možnost získat v blízké době další úvěr.

„Klienti, jimž bude přiznán odklad splátek, protože jejich schopnost splácet byla omezena v důsledku pandemie koronaviru, nebudou v registrech dlužníků uvedeni jako takzvaní delikventní klienti. Jejich možnost žádat o další úvěr tak nebude nijak dotčena,“ potvrzuje třeba mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

U jiných bank to se zápisem může být komplikovanější. „Co se týče diskutované otázky zápisu do registru dlužníků, respektive negativního zápisu, stále v rámci České bankovní asociace probíhají diskuze o tom, jak postup bank v této věci ujednotit. Bude-li přijato nějaké řešení, budeme o tom informovat. Do té doby se v této věci musí klienti obrátit na svou banku, která jim úvěr poskytla,“ říká za asociaci její mluvčí Monika Petrásková.

Některé banky při odkladu posunou termín splatnosti celého úvěru. Jednotlivé zbývající splátky se tak nezvýší. Jiné – například Sberbank – upraví splátkový kalendář tak, že zachovají původní termín splatnosti, takže dojde k (většinou mírnému) navýšení zbývajících měsíčních splátek.

V každém případě banky umožní jenom odložení splátek, ne jejich prominutí.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Klientům může pomoct také pojištění schopnosti splácet, jestliže si ho k úvěru sjednali. Záleží na konkrétních podmínkách ve smlouvě, obecně však kryje výpadek příjmů kvůli ztrátě zaměstnání nebo delší pracovní neschopnost.

Hrozí poplatky za prémiové účty

Banky chtějí v nejbližších dnech vyřešit také otázku případných paušálních poplatků za vedení účtu. Většina sice nabízí běžné účty i základní služby zdarma bez poplatků, někdy je k tomu ale potřeba splnit určité podmínky. Především u takzvaných prémiových kont je teď někteří klienti nesplní.

Například program Erste Premier od České spořitelny je zdarma při příjmu od 70 tisíc měsíčně, ČSOB Raiffeisenbank nebo UniCredit Bank mají prémiové účty zdarma od příjmu 50 tisíc měsíčně. Když klient v některém měsíci nesplní příjmovou podmínku, měl by standardně platit paušál v řádu několika set korun. Kvůli výpadku příjmů v souvislosti s koronavirem proto banky zvažují výjimku, zatím se definitivně nerozhodly.

Ve hře je také odpuštění sankce při předčasném výběru z termínovaných vkladů. A například Piráti chtějí prosadit, aby si lidé mohli mimořádně bez sankce vybrat i úspory ze stavebního spoření.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+55
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 3. 2020 9:53, kalich

Pavle,od roku 1993 existují tři období pro max.výhodné investování do vlastního akciového portfolia z akcií obchodovaných na BCPP. První období 90tá léta,kdy byly akcie vůbec nejlevnější a předpoklad růstu kurzů byl v řadě případů až více jak 1000% (běžně 20-50%). Druhé období bylo po roce 2008 kdy akcie byly krátkodobě levné,ale kromě růstu kurzů velkou roli sehrávaly dividendy prakticky až do roku 2019. Nyní nastalo třetí období,kdy spekulanti srazili kurzy dividendových akcií řádově o 6x dividenda i více a tím pádem se opět do popředí dostává růst kurzů před dividendou.Nejlépe je to vidět na bankách.KB kurz spadl cca 800 na 500,Moneta cca 80 na 50,Erste cca 800 na 470. Jestli dnes existuje daňový test 3 roky pak je velká pravděpodobnost,že za tři roky při prodeji akcií dnes nakoupených budou zisky dělat kromě možných dividend i více jak 40%! Co z toho plyne. Ideální doba na vytvoření vlastního akciového portfolia (stačí nákupy na BCPP),případně jeho rozšíření o další finanční zdroje (dlouhodobé úspory v bance na mizerný úrok, stavební spoření,prodej movitostí atd.),ale v žádném případě nenarušovat chod domácnosti. Platí hlavní zásada investování,že peníze, které investuji nesmí nikdy chybět v domácnosti!!! Staňte se sami tvůrci svého portfolia je to mnohokrát lepší,levnější a operativnější než investovat do fondů (to snad jedině když mohu investovat jen pravidelně měsíčně částku cca 500-1000,-Kč).

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 3. 2020 11:30, Pavel

Za tyhle abstraktní pocity ovšem rodině dům nepostavím.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services